שתף קטע נבחר

רק אזהרה: גרוניס לא מדיח את השופטת אלשיך

התיקונים שערכה בפרוטוקולים משקפים את הדיון, קבע נשיא בית המשפט העליון, ונוכח הוותק והמעמד של השופטת ורדה אלשיך, היא לא תודח אלא תירשם לחובתה אזהרה חמורה

נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, הודיע בצהריים (יום ב') כי התלונות נגד סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופטת ורדה אלשיך, מוצדקות בחלקן - אך לא ידיח אותה מתפקידה אלא יסתפק באזהרה חמורה. בהחלטתו זו לא שעה גרוניס לקריאות השונות להדיח את השופטת הוותיקה, בין השאר מלשכת עורכי הדין.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

קיצוץ כואב גם באקדמיה: "מוחות כבר לא יחזרו"

הודו: החשמל נפל ו-370 מיליון איש נותרו באפלה

ביי אסד: סגן מפקד משטרת לטקיה ערק לטורקיה

 

פרשת "הפרוטוקול המשופץ" התפרסמה לפני כחצי שנה: השופטת אלשיך, סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב ויו"ר נציגות השופטים, הגישה תלונה נגד עו"ד רפאל ארגז לאחר שהתעמתו במהלך דיון בחודש ספטמבר. עו"ד ארגז ביקש להתמנות כמנהל מיוחד בתיק פשיטת רגל וסורב. אלשיך העבירה את הפרוטוקול למנהל בתי המשפט, השופט משה גל, כדי שיתלונן על עו"ד ארגז. הפרוטוקול נשלח גם לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין.

 

עו"ד ארגז קיבל את הנוסח שהופק במזכירות מיד לאחר הדיון, והשופטת אלשיך שלחה פרוטוקול ימים ספורים לאחר הדיון שגם הוא הופק במזכירות ונשא חותמת נאמן למקור, אולם הם לא היו זהים: השינוי העיקרי היה התייחסות למעורבות אישית לכאורה של הפרקליט ולמניעים להתנהלותו.

 

התיקונים - גרסת אלשיך

נציב תלונות הציבור על השופטים, השופט אליעזר גולדברג, קבע זה מכבר כי אלשיך ערכה תיקונים שלא כדין בהחלטה שיצאה מתחת ידה וכן בפרוטוקול. "לעניין ההחלטה מדובר במספר תיקונים מהותיים, שלפי קביעתו של הנציב הדין לא התיר את תיקונם בדרך בה הדבר נעשה", קבע גרוניס.

 

בעקבות החלטתו של הנציב זימן גרוניס את אלשיך, ובמקביל לשתי פגישות שערך עמה, הגיעו אליו פניות מראש לשכת עורכי הדין ומיושבי-ראש חמשת המחוזות של הלשכה. אלה טענו כי ראוי לנקוט הליכים נגד השופטת, כמו העמדה לדין משמעתי או סיום כהונה לפי החלטה של הוועדה לבחירת שופטים.

 

אך גרוניס קבע: "אין מקום לעשות שימוש בסמכותי לפי חוק יסוד: השפיטה, להציע לוועדה לבחירת שופטים להביא לסיום כהונתה של אלשיך. אין בסמכותי להגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי לשופטים. עם זאת, אם תישמע דעתי, אף אין מקום לנקוט צעד מעין זה".

  

גרוניס הסביר כי נציב תלונות הציבור על שופטים רשאי להמליץ לשר המשפטים להגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי לשופטים, ורשאי להמליץ לסיים כהונתו של שופט. "בהחלטתו של הנציב בעניינה של השופטת, ובניגוד למקרים מסוימים בעבר, לא מצא הנציב לנכון לעשות שימוש באחת מן הסמכויות הנזכרות הנתונות לו. ברור שיש ליתן משקל נכבד לכך".

 

"אין לדבר כלל על 'זיוף' פרוטוקול"

עוד קבע נשיא בית המשפט העליון כי "קריאה מדוקדקת של החלטת הנציב תגלה כי אין בה ממצא לפיו אותם תיקונים שנעשו על ידי השופטת אינם משקפים את שאירע ונאמר בדיון. הקביעה של הנציב היא כי התיקונים לא נעשו בהתאם להוראות הדין". גרוניס הסביר: "חובה לציין שיש הבדל מהותי בין מקרה שבו נעשה תיקון עובדתי שאין לו בסיס במציאות, היינו במה שאירע למעשה, לעומת תיקון אשר הפגם שבו נובע מכך שאין הוא תואם את הוראות הדין מבחינת הדרך שבה בוצע התיקון. מכאן, שאין לדבר כלל על 'זיוף' פרוטוקול".

 

שיקולים נוספים שהדריכו את גרוניס בהחלטתו, נובעים לדבריו מתקופת כהונתה הממושכת של השופטת אלשיך ומכך שהיא נמנית עם השופטים הוותיקים ביותר במערכת. "זה למעלה מעשור שנים היא דנה בתיקים מתחום חדלות הפירעון בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. מדובר, לעיתים, בתיקים מורכבים ובעלי חשיבות כלכלית גדולה ביותר".

 

גרוניס קשר לה כתרים: "השופטת אלשיך תרמה תרומה חשובה להתפתחות הדינים בתחום חדלות הפירעון. כמו כן נתתי דעתי לכך שהשופטת אלשיך עתידה לפרוש מכס השיפוט, כמצוות המחוקק, בעוד כשנתיים ימים. לאלה אוסיף כי בפגישתי השנייה עמה היא מסרה שבכוונתה לפרוש מתפקידה כיו"ר נציגות השופטים הארצית".

 

יחד עם זאת ציין גרוניס כי אין להקל ראש בקביעותיו של נציב תלונות הציבור על שופטים בעניינה. "כאשר מבוצע תיקון בהחלטה או בפרוטוקול יש לעשות כן אך ורק על פי דרישות הדין", קבע גרוניס, וציין: "הבהרתי לשופטת אלשיך כי אני רואה בחומרה את שאירע והזהרתי מפני הישנות מקרים דומים בעתיד. כמובן, שיש חשיבות רבה לעצם החלטתו של הנציב, הן ככל שמדובר בשופטת אלשיך הן מבחינת כלל שופטי ישראל".

 

לפיכך החליט כי אין הצדקה להגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי. "די בנסיבות העניין באזהרה חמורה ובהעברה של מכתב זה לתיק האישי של השופטת אלשיך".

 

"ומה עם 'בארזים נפלה שלהבת?'"

במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין, שם הובילו את המאבק להדחת אלשיך, הביעו אכזבה. "העובדות כפי שנקבעו בהחלטת נציב התלונות על השופטים מחייבות נקיטת צעדים כלפיה ולכל הפחות העמדה לדין משמעתי", אמר יו"ר המחוזי, עו"ד אפי נוה, שהגיש את התלונה. "יתרה מכך, הוותק הרב של השופטת אלשיך היה צריך להחשב דווקא כשיקול לחומרה, בבחינת 'אם בארזים נפלה  שלהבת'".

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, הודיע שהוא "מכבד" את החלטת נשיא בית המשפט העליון, "אף שאני עדיין סבור כי לאור מעשיה, ובעיקר נוכח ממצאי הנציב גולדברג דבק רבב, שאינו קל, בלגיטימציה להמשך כהונתה של אלשיך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלשיך. אזהרה לתיק האישי
צילום: גיל יוחנן
גרוניס. שתי פגישות עם אלשיך
צילום: אוריה תדמור
מומלצים