שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

אמריקה החדשה ניצחה את אמריקה הישנה

מועמד רפובליקני חיוור, מערכת בחירות יעילה ועבודת שטח טובה ביום הבחירות ולפניו. כל אלה סייעו לאובמה להיבחר בשנית, אך מה שהביאו לבית הלבן הוא השינוי הדמוגרפי הגדול בארה"ב - הרוב עבר מהלבנים הפרוטסטנטים של המעמד הבינוני לפסיפס של מיעוטים וקבוצות כמו היספנים, שחורים, נשים והומואים

ברק אובמה עשה היסטוריה פעמיים. לפני ארבע שנים הוא הפך לנשיא השחור הראשון בתולדות ארצות הברית. עכשיו הוא נבחר לתקופת כהונה שנייה נגד כל הסיכויים והדפוסים ההיסטוריים. מאז עידן פרנקלין דלנו רוזוולט (1933-1945), שום נשיא מכהן לא הצליח להיבחר לתקופת כהונה שניה עם צירוף קטלני של אבטלה בשיעור של 8 אחוזים, צמיחה אפסית וציון של מספיק בקושי (פחות מ-50 אחוזים) על תפקוד בבית הלבן.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

אובמה נבחר בשנית - כתבות נוספות:

חיסל את בן לאדן, ונשאר נשיא. זהו ברק אובמה

שוב פילוג: נשיא דמוקרטי, בית נבחרים רפובליקני

היסטוריה: תושבי מיין אישרו נישואים חד-מיניים

אובמה נשאר נשיא. הלילה הדרמטי, דקה אחר דקה

 

בבחירות 2010 לקונגרס, הביעו הבוחרים אי-אמון באובמה ואפשרו לרפובליקנים להשתלט על בית הנבחרים. הרפובליקנים לא השכילו לנצל את התנופה שהשיגו אז והפעם ספגו תבוסה קשה.

 

נשארים בבית הלבן. משפחות אובמה וביידן (צילום: AP) (צילום: AP)
נשארים בבית הלבן. משפחות אובמה וביידן(צילום: AP)

 

כמה סיבות גרמו לניצחון אובמה: מועמד רפובליקני חיוור, מערכת בחירות יעילה, תקשורת תומכת (ברובה), ועבודת שטח טובה ביום הבחירות ולפניו. אבל הגורם העיקרי נמצא במקום אחר לגמרי והרבה יותר עמוק. הדמוגרפיה האמריקנית השתנתה כליל. ארה"ב היום היא הרבה יותר רב-גונית ורב-תרבותית. הרוב עבר מהלבנים הפרוטסטנטים של המעמד הבינוני לפסיפס של מיעוטים וקבוצות כמו היספנים, שחורים, אסייתים, פועלים, נשים והומואים. זו היא אמריקה החדשה בעלת מכנה משותף של זכויות מעטות וקיפוח.

 

אובמה בעקבות רוזוולט

הדמוקרטים, בעלי אידיאולוגיה ליברלית, היו תמיד רגישים למיעוטים. בשנות השלושים של המאה הקודמת, רוזוולט הקים מחדש את המפלגה הדמוקרטית על בסיס קואליציה של מיעוטים, כולל פועלים, דרומיים, יהודים ושחורים.

הדמוקרטים קראו את המפה הדמוגרפית המשתנה של ארה"ב והיטיבו לנצל אותה. אובמה האפרו-אמריקני גילם את המועמד האולטימטיבי שלהם.

 

את הניצחון הראשון של אובמה ב-2008 אפשר להסביר כהצבעת מחאה נגד אחריות ממשל בוש הרפובליקני לקריסת הכלכלה האמריקנית ולמלחמות הכושלות באפגניסטן ובעיראק. ניצחון אובמה השני הוא ניצחון של אמריקה החדשה על אמריקה הישנה. קואליציית המיעוטים והקבוצות חששה מפני האידיאולוגיה השמרנית של מיט רומני ומפלגתו והעדיפה את אובמה שנראה מזדהה יותר עם מצוקותיהם.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

התגובה הרפובליקנית לניצחון אובמה הראשון היתה קיצונית, עוינת וזועמת. זה היה בדיוק הרקע להקמת תנועת "מסיבת התה" האולטרה-שמרנית. הרפובליקנים האשימו את אובמה שהוא מבקש להפוך את השיטה הכלכלית-חברתית של ארה"ב ולהעביר אותה למתכונת של מדינת רווחה. המוטו שלהם היה להציל את ארה"ב מאובמה. הם לא הבינו את השינויים הדמוגרפיים והתעלמו מהם.

 

יחס בעייתי לזכויות נשים עלה לרפובליקנים ביוקר

יחס בעייתי לנושאים כמו הגירה וזכויות נשים עלה לרפובליקנים ביוקר רב. יש צורך בבדק בית יסודי במפלגה הרפובליקנית והיא תיאלץ להתאים את עצמה למציאות הדמוגרפית החדשה שהתפתחה בארה"ב. זו התאמה כואבת וקשה ודומה לשינויים שעברו מנהיגי ליכוד כמו אריאל שרון, אהוד אולמרט ובנימין נתניהו ביחס לשטחים ולמדינה פלסטינית. יש כבר קולות בתוך המפלגה שקוראים להסיק את כל המסקנות הנדרשות מכישלון רומני.


הנשיא האפרו-אמריקני - המועמד האולטימטיבי של קואליציית המיעוטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא האפרו-אמריקני - המועמד האולטימטיבי של קואליציית המיעוטים(צילום: רויטרס)

 

2016: הילרי נגד קונדוליזה?

האתגר הרפובליקני ימשך מעבר לבחירות הנוכחיות. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כבר הודיעה שלא תמשיך בתפקידה. היא רוצה להכין את המרוץ שלה לבית הלבן בבחירות הבאות (ב-2016) ולהפוך לנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב. כדי לא להפסיד פעם שלישית ברציפות, הרפובליקנים ייאלצו לסלק מקרבם את הקבוצות הקיצוניות, להתחרות על קולותיהם של מיעוטים וקבוצות ולהעמיד מועמד או מועמדת הרבה יותר אטרקטיביים. יש להם אחת כזו: קונדוליזה רייס, גם אשה וגם שחורה. איזה קרב מעניין יכול להתפתח בין שתי שרות חוץ הנוכחית והלשעבר.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ישראל חייבת להגיע למיעוטים ולקשור איתן יחסים הדוקים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ישראל חייבת להגיע למיעוטים ולקשור איתן יחסים הדוקים(צילום: AFP)

יש צורך בבדק בית במפלגה הרפובליקנית. רומני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יש צורך בבדק בית במפלגה הרפובליקנית. רומני(צילום: AFP)

 

 

לאמריקה החדשה יש גם השלכות על ישראל ומעמדה בארה"ב. רגישות הדמוקרטים למיעוטים הייתה הסיבה העיקרית לכך שגם יהודים אמריקנים, כמיעוט אתני ודתי, הצביעו תמיד עבור מועמדים דמוקרטים לנשיאות ולקונגרס.

גם הפעם, למרות העימות הקולני על ישראל, רוב מכריע של יהודי ארה"ב (כ-70 אחוזים) הצביעו עבור אובמה.

 

נכשלה כליל האסטרטגיה הישראלית של רומני, שמטרתה היתה למשוך לצדו מצביעים יהודים על בסיס שלילת יחסו של אובמה לישראל. גם ישראל תצטרך להתאים את עצמה למציאות הדמוגרפית החדשה. להיספנים, שחורים ואסייתים יש סדר יום שאינו כולל בהכרח תמיכה בישראל. עלייה בכוחם הפוליטי תביא לירידה בכוחה הפוליטי של הקהילה היהודית האמריקנית והשפעתה על בחירות בארה"ב ומדיניות הממשל בוושינגטון. בשנים הקרובות ישראל חייבת להגיע למיעוטים ולקהילות האלה ולקשור איתן יחסים הדוקים.

 

פרופ' איתן גלבוע הוא מומחה לארה"ב וראש ביה"ס לתקשורת באוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבחר לראשונה בהצבעת מחאה נגד ממשל בוש. אובמה
צילום: AP
הדמוקרטים תמיד היו רגישים למיעוטים, עוד מימי רוזוולט
צילום: AFP
קואליציית המיעוטים חששה מהאידיאולוגיה השמרנית של רומני
צילום: רויטרס
תפרוש כדי להתכונן לבחירות הבאות. קלינטון
צילום: AP
צילום: MCT
אשה, שחורה ושרת חוץ לשעבר. רייס תרוץ ב-2016?
צילום: MCT
מומלצים