שתף קטע נבחר

הורשעו מפקדים של חייל שנהרג בתאונת אימונים

קצינים בדרגת אל"מ וסא"ל הורשעו בהתרשלות בפרשת מותו של חייל מילואים בתאונת אימונים בגולן לפני חמש שנים. הוריו של החייל מתחו ביקורת על האלוף אייזנקוט, שתמך במשפט בקצינים: "התנהג כראש ועד עובדים, ולא כאלוף"

חמש שנים לאחר תאונת הנגמ"ש ברמת הגולן, שבה נהרג רס"ל (מיל') אסף וקסמן, הורשעו היום (ב') שני מפקדים בדרגות אלוף-משנה וסגן-אלוף בעבירה של התרשלות בבית הדין הצבאי המיוחד לערעורים בקריה. מנגד, זוכה מפקד הפלוגה.

 

עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

התאונה אירעה בנובמבר 2007. הנגמ"ש הצה"לי שבו נסעו חיילים במהלך תרגיל ברמת הגולן התהפך. וקסמן נהרג ואילו חמישה אחרים נפצעו קל עד בינוני. בפרשה הואשמו ארבעה מפקדים של החייל. הזוטר מביניהם, מפקד הנגמ"ש, הורשע במסגרת עסקת טיעון ונידון לחודשיים עבודות שירות.

 

הוריו של חייל המילואים שנהרג (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הוריו של חייל המילואים שנהרג(צילום: מוטי קמחי)

 

הבוקר הוכרע דינם של שלושת המפקדים הבכירים. ראש מטה עוצבת המפץ שבפיקוד צפון, אלוף-משנה במיל' שלומי כהן ומפקד הגדוד סגן-אלוף במיל' אסף רפלד - הורשעו. רב-סרן דודי קלנר, מפקד הפלוגה דאז והיחיד מבין השלושה שנותר בשירות קבע בצה"ל, זוכה ובית המשפט מתח ביקורת על התביעה הצבאית בעניינו.

 

שופטי בית הדין הצבאי מתחו ביקורת קשה על ההכנות המקדימות לאימון ועל דרך העברת הוראות הבטיחות לחיילי המילואים באותו האימון, והזכירו עדויות של קצינים בגדוד שאמרו כי זו נורמה בגדוד שלא לחגור חגורת בטיחות במהלך הנסיעות בנגמ"ש. הם הוסיפו כי היה על מפקדי הסדיר לוודא שלמפקדי המילואים יש את כל תיקי הוראות הבטיחות העדכניות.

 

"כשל מערכתי"

לגבי אל"מ כהן כתבו השופטים כי המרחק בין מה שנעשה לבין מה שצריך היה להיעשות היה כמרחק מזרח ממערב. "זהו כשל מערכתי של אי יישום הוראות הבטיחות", הם אמרו.

 

אביו של וקסמן עם מפקד הפלוגה שזוכה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אביו של וקסמן עם מפקד הפלוגה שזוכה(צילום: מוטי קמחי)

 

על מפקד הגדוד אמרו השופטים: "הוא התרשל במילוי חובתו ותפקידיו. המג"ד שלח שני מפקדי פלוגות לתור אחרי תיקי תרגיל, מבלי שידע היכן הם ובלא שהיה להם ניסיון לכך. הוא לא נקט כל צעד ללמוד את הוראות הבטיחות באופן מקיף, ואם היה עושה זאת היה יודע שההוראות הן שחובה לחגור חגורת בטיחות בזמן הנסיעה. המג"ד לא עשה דבר לבירור פרטי הוראות הבטיחות והעברתם ליתר המפקדים והודה שלא קרא אותם. זו הייתה עצימת עיניים מצדו", קבעו השופטים.

 

במקביל, בית הדין הצבאי מתח ביקורת קשה על התביעה הצבאית על כך שלא הכלילה בכתב האישום מפקד פלוגה נוסף מאותו הגדוד, שהיה זה שבדק את הציר התלול שבו אירעה התאונה. 

 

"היית נותן לבן שלך לנהוג?"

בתום הדיון, מחוץ לאולם בית הדין, הטיחו הוריו של החייל, לאון ורחל, האשמות במפקד הפלוגה, רס"ן דודי קלנר: "אנחנו רואים בך אשם בגרימת מותו של הבן שלנו. אם הבן שלך היה מגיע אליך ואומר לך שהוא לא נהג בנגמ"ש במשך תשע שנים והוא לא כשיר לכך - האם גם לו היית נותן לנהוג?".

 

האב מחזיק את תמונת בנו שנהרג (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
האב מחזיק את תמונת בנו שנהרג(צילום: מוטי קמחי)

 

אביו של אסף, לאון, מתח ביקורת על חלקו של האלוף אייזנקוט, אז אלוף פיקוד הצפון, מפני שגיבה במהלך המשפט את התנהלות הנאשמים: "אני מצפה מאייזנקוט שיתנהל כאלוף ולא כראש ועד עובדים. גם אם מפקד הפלוגה היה מורשע לא הייתי מרגיש ניצחון או שמחה כי הבן שלי לא יחזור לחיים. מי שהפסיד וצריך להיות מודאג הם אזרחי המדינה, מפני שאייזנקוט הוא סגן הרמטכ"ל המיועד".

 

האם רחל הוסיפה: "זו לא הייתה מלחמה אלא תרגיל ואותו מפקד

 פלוגה שזוכה היה צריך לוותר על הנגמ"ש של אסף. אין שום סיבה שחייל במילואים יוחזר בארון הביתה. אם זו הייתה מלחמה גם אני הייתי מגיעה לשם בנגמ"ש".

 

עורך הדין אהרון שליין, שייצג את המג"ד שהורשע, אמר: "התובע צריך להתחפר עמוק אחרי שניהל תיק שנמשך שלוש שנים וחצי, כשכל הנאשמים היום זוכו מעבירת גרימת מוות ברשלנות ושניים מהם הורשעו בעבירה טכנית של התרשלות". עורך הדין יהודה גרינהויז, שייצג את קלנר, אמר: "זיכויו היה ראוי ומתבקש ואנו מצרים על עינוי הדין שנמשך חמש שנים עד לתוצאה זו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסף וקסמן ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
מומלצים