שתף קטע נבחר

פיוס ישראלי-טורקי: נתניהו התנצל בפני ארדואן

עם עזיבת אובמה לירדן פרסם הבית הלבן הודעה דרמטית: רה"מ שוחח עם עמיתו הטורקי והתנצל על תוצאות המשט לעזה. נתניהו מסר: "ישראל מביעה צער על אובדן חיים ומתנצלת על כל טעות. היחסים שבים לנורמליזציה, השגרירים יוחזרו". ארדואן: הידידות בין העמים חשובה. הפיצויים: ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית

הישג ראשון לביקור אובמה בישראל, רגע לפני עזיבתו: פיוס דרמטי בין ישראל לטורקיה אחרי כמעט שלוש שנים של איבה. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח היום (ו') עם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן והתנצל על התוצאות מתקרית המשט לעזה במאי 2010, שבה נהרגו תשעה טורקים מאש חיילי צה"ל. לפי לשכת נתניהו, השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות והפסקת ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו. בסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה סוכם כי ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית.

 

זמן קצר לאחר מכן פרסמה גם לשכתו של ארדואן הודעה, ובה נמסר כי במהלך שיחתו עם נתניהו קיבל ארדואן בשם העם הטורקי את ההתנצלות, והדגיש את החשיבות הטמונה בידידות חזקה ובשיתוף פעולה בין העמים היהודי והטורקי.

 

ארדואן. קיבל את ההתנצלות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארדואן. קיבל את ההתנצלות(צילום: EPA)

 

ממש במקביל לטקס הפרידה מנשיא ארצות הברית בנתב"ג אחר הצהריים, הודיע הבית הלבן על השיחה בין ארדואן לנתניהו. השיחה התקיימה דקות אחדות לפני הטקס, בשעה שאובמה ונתניהו כבר היו בנמל התעופה בן-גוריון, ובתחילתה היה גם אובמה על הקו. מעט אחר כך

התפרסמה הודעת לשכת ראש הממשלה הישראלי ולפיה נתניהו וארדואן "סיכמו על השבת הנורמליזציה בין המדינות, כולל שליחת השגרירים בחזרה, וביטול ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל".

 

"ראש הממשלה נתניהו אמר לראש הממשלה ארדואן שהיו לו שיחות טובות עם הנשיא אובמה בנושא שיתוף פעולה אזורי וחשיבות יחסי ישראל טורקיה", נמסר בהודעת לשכת ראש הממשלה. "נתניהו הביע צער על ההידרדרות ביחסי ישראל-טורקיה, והביע את מחויבותו להסדרה של חילוקי הדעות במטרה לקדם שלום ויציבות באזור". בהודעה הודגש גם כי נתניהו "אמר שהוא ראה את הראיון האחרון שהעניק ארדואן לעיתון דני, והביע הערכתו לדבריו". באותו ראיון ביקש ארודאן להבהיר שדבריו לפיהם "הציונות היא פשע נגד האנושות" לא פורשו כהלכה.

 

עוד לפי הודעת ראש הממשלה, "נתניהו הבהיר שהתוצאות הטראגיות של משט המרמרה לא היו מכוונות, וישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם. לאור החקירה הישראלית של התקרית שהצביעה על מספר טעויות מבצעיות, הביע ראש הממשלה נתניהו התנצלות לעם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם, והסכים להשלים את ההסכם על פיצויים".

 

פעילי המשט לעזה מבצעים לינץ' בחייל השייטת (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
פעילי המשט לעזה מבצעים לינץ' בחייל השייטת(צילום: דובר צה"ל)

 

ברקע הדרישה הטורקית להסרת הסגר מעל עזה, נמסר כי "ראש הממשלה נתניהו ציין גם שישראל הסירה כבר מספר מגבלות על תנועת

אזרחים וסחורות לכל הטריטוריות הפלסטיניות, כולל עזה, והדבר יימשך כל עוד השקט יישמר. שני המנהיגים סיכמו להמשיך ולעבוד על מנת לשפר את המצב ההומניטרי בשטחים".

 

גורמים מדיניים סיפרו הערב כי בכל הקשור לסוגיית הפיצויים שדרשו הטורקים, נתניהו אמר שישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית. עוד אמרו כי הוא סיכם עם ארדואן ששתי המדינות לא ידברו על נושא הסגר על עזה, אף שבעבר דרשה טורקיה את הסרת הסגר. לפי הגורמים המדיניים, במקום הסרת הסגר הבטיחה ישראל להקל על האוכלוסייה האזרחית.

 

"ישראל התנצלה!": כותרת אתר העיתון "האבר טורק" ()
"ישראל התנצלה!": כותרת אתר העיתון "האבר טורק"

הכותרת בעיתון הנפוץ "טודיי זמאן", הערב ()
הכותרת בעיתון הנפוץ "טודיי זמאן", הערב

כותרת העיתון "הורייט": "ישראל התנצלה בפני טורקיה" ()
כותרת העיתון "הורייט": "ישראל התנצלה בפני טורקיה"

 

אותם גורמים מדיניים אמרו: "זה הישג לישראל. אובמה הגיע לכאן וביקש לסגור את העניין, וההצעה שהתקבלה היא ההצעה שגובשה בישראל. ישראל הובילה מהלך שמציב את אובמה כמנהיג העולם, ומאפשר לו לצאת מביקורו כאן עם הישג. בהכנות לביקור האמריקנים אמרו שהם רוצים לפתור את הסוגיה הזו ושזו תהיה מתנת פרידה - שברגע שהם יוצאים מישראל, יתברר שהנושא הזה סגור ושאפשר להתקדם הלאה".

 

הטורקים דרשו התנצלות ופיצויים

גורמים בירושלים הסבירו כי חידוש היחסים התקינים עם טורקיה בעל חשיבות גדולה למדי במיוחד בעת הזו בשל המתרחש בסוריה והצורך של ארצות הברית ליצור קואליציה אל מול בשאר אסד. "ראש הממשלה קיבל החלטה קשה בכל הקשור להתנצלות על מה שנקבע בוועדה הבדיקה שלנו כטעויות מבצעיות. על הבסיס הזה, הטורקים מפסיקים את כל הפעולות המשפטיות נגד מפקדים בצה"ל, הם ימנעו כל פעולה משפטית עתידית, השגרירים יוחזרו ומערכת היחסים התקינה תשוב".

 

בהודעת אובמה על שיחת הפיוס נאמר כי "ארצות הברית רוחשת הערכה עמוקה לשותפות הן עם טורקיה והן עם ישראל, ואנו מייחסים חשיבות רבה לשיקום היחסים החיוביים ביניהן כדי לקדם שלום אזורי וביטחון". אובמה מסר כי הוא "מקווה שחילופי הדברים בין המנהיגים יאפשרו להם לשתף פעולה באופן מעמיק יותר, לקראת אתגרים רבים והזדמנויות".

 

הערב בירדן נפגש אובמה עם המלך עבדאללה, ובמסיבת העיתונאים איתו סיפר: "אני אומר זה זמן רב שהאינטרס של ישראל וטורקיה הוא לחזור ליחסים תקינים, שמבחינה היסטורית היו טובים. בזמן האחרון דיברתי עם נתניהו וארדואן ותהיתי למה לא מטפלים בנושא. אמרתי להם שהגיע הזמן לדון בעניין". נשיא ארה"ב אמר כי הוא שמח על ההתקרבות בין הצדדים, וכי לטורקיה ולישראל מחלוקות עמוקות לא רק בנושא הפלסטיני אלא גם בנושאים אחרים, אבל יש להם אינטרסים משותפים.

 

 

המרמרה נררת לנמל אשדוד ב-2010 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
המרמרה נררת לנמל אשדוד ב-2010(צילום: אבי רוקח)

 

המהלך מול הטורקים נעשה בתיאום, בהסכמת ובברכת הרמטכ"ל, הן לאור ההגנה המשפטית והאחרת על חיילי צה"ל והן לאור חשיבות היחסים הביטחוניים האסטרטגיים עם טורקיה.

 

היחסים בין טורקיה לישראל עלו על שרטון לאחר תקרית המרמרה במאי 2010, אז השתלט צה"ל על משט טורקי בדרך לרצועת עזה ותשעה פעילים שתקפו את לוחמי השייטת נהרגו מאש החיילים. מאות הפעילים שהיו על האונייה מרמרה ועל כלי שיט נוספים הגדירו עצמם "פעילי שלום" שבאו במטרה לשבור את המצור הישראלי על הרצועה, אולם בדיעבד הסתבר כי היו ביניהם גם חמושים שקיבלו את פניהם של חיילי צה"ל שעלו על הסיפון באלימות קשה ואף חטפו אחדים מהם לזמן קצר. הטורקים צמצמו למינימום את הנציגות בישראל וגירשו את השגריר מאנקרה.

 

מאז התבטאו ארדואן ובכירי ממשלו בחריפות נגד ישראל, ובין היתר כינו אותה פעמים רבות "מדינת טרור". רק לפני כמה שבועות טען ראש הממשלה הטורקי שהציונות היא פשע נגד האנושות, ספג ביקורת גם מארה"ב ואחר כך ביקש להבהיר שדבריו "פורשו שלא כהלכה".

 

בסוגיית המשט הבעייתית, הטורקים התעקשו על פיצויים

 למשפחות ההרוגים והתנצלות מפורשת מצד ישראל, אולם מספר ניסיונות לגבש פשרה שתפשיר את היחסים לא הניבו פרי עד כה, בין היתר עקב התעקשות שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן שלא להתנצל. 

 

לאחרונה הפעילו האמריקנים לחץ רב על הצדדים להתפשר, לנוכח רצונם לקרב בין שתי בעלות בריתם החשובות במזרח התיכון - בזמן המשך המאבק בתוכנית הגרעין האיראנית ועל רקע מלחמת האזרחים המשתוללת בסוריה. נראה שביקורו של אובמה הצליח לשבור את הקרח בין ארדואן לנתניהו, אחרי שלוש שנים של נתק כמעט מוחלט.


פורסם לראשונה 22/03/2013 16:20

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, רועי ירושלמי ורועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. שיחת טלפון
צילום: רויטרס
נתניהו ואובמה, היום
צילום: אמיל סלמן
הפרידה בנתב"ג
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים