שתף קטע נבחר

ברגע האחרון: בוטל דיון על מילואימניקים בכנסת

ועדת הכספים הייתה אמורה לדון בשיטת תגמול חיילי המילואים, אך ברגע האחרון בוטל הדיון. הסיבה: יו"ר ועדת החוץ ליברמן טען כי מדובר בנושא שצריך להיות נדון בוועדה אחרת שעדיין לא הוקמה. בינתיים יו"ר ועדת הכספים מזהיר: הבעיה בתשלום שהתעוררה לאחר "עמוד ענן" עלולה לחזור בגיוס המיוחד הבא

יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי) ביטל הבוקר (ד') ברגע האחרון ובמפתיע דיון שקבע על שיטת תגמול חיילים המילואים. זאת בלחץ יו"ר ועדת חוץ וביטחון ח"כ אביגדור ליברמן (הליכוד-ביתנו). ליברמן טען כי מדובר בנושא שצריך להיות נדון בוועדה המשותפת לתקציב הביטחון (המורכבת מנציגי שתי הוועדות) אשר טרם הוקמה.

 

 

ח"כ סלומיאנסקי סירב תחילה והציע שנציגי ועדת חוץ וביטחון ישתתפו בדיון ועדת הכספים. ליברמן התנגד וסלומיאנסקי נאלץ להסכים לדיון בוועדה המשותפת ולדחות את הדיון המיוחד שקבע בוועדת הכספים.

 

יו"ר ועדת הכספים התנצל לפני המוזמנים לדיון, בהם קצינים בכירים של מערך המילואים, אבל כדי לפצות אותם על טרחתם הציע לדבר על הנושא לפחות בשיחה לא רשמית. הוא עצמו הביע את דעתו כי "בעיית התגמול טרם נפתרה למרות התוספת של 70 מיליון שקל לתקציב התגמולים שניתנה בעקבות המחאה הציבורית".

 

סלומיאנסקי אמר: "הבנתי מהודעת מערכת הביטחון על תוספת התקציב שבכך נפתרה הבעיה בעקבות הלחץ הציבורי, אבל אחרי שבדקתי מצאתי כי הסכום הנוסף ניתן באופן חד פעמי. עם זאת נאמר לי כי בתקציב מופיע הסכום המוקצב לתגמולים בסך 300 מיליון, ושהמספר הזה לא ישתנה. לפיכך הבעיה עלולה לחזור בגיוס המיוחד הבא של חיילי המילואים, כמו שהיא התעוררה בעקבות מבצע "עמוד ענן".

 

"הבעיה החמירה בעיני אחרי שבדקתי אם ה-300 מיליון אכן מופיעים בספרי התקציב ולא מצאתי אותו. נמצאו רק סכומי התגמולים המגיעים לחיילים, כך שהסכום הכולל תלוי במספר המגויסים, ובפועל אין מגבלה של 300 מיליון שקל. התקציב הוא לפי ראש, והוא לא מוסדר כראוי. אמרתי שהצבא לא יפשוט את הרגל אם כל חייל מילואים מגויס יקבל את התגמול המגיע לו ללא הגבלת מספר המגויסים, והחלטתי לברר זאת בדיון שקבעתי. רציתי להזכיר בדיון כי צה"ל הוא צבא העם ולא יעד לתספורות".

 

ח"כ שטרן: תקציב התגמולים, כמו דלק ותחמושת

בשיחה הלא רשמית טען נציג מערך המילואים כי התגמול הנוסף הוא חלק מהטיפול הכולל במערך המילואים, והסכום של 300 מיליון שקל נקבע כתקרה לפי החלטה של ראש הממשלה. 70 מיליון השקלים הם רק תוספת לסכום הזה.

 

ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד-ביתנו) אמר בתגובה כי נראה על פני הדברים שהמדינה לא מטפלת במילואים כעניין ערכי. הוא הזכיר את הופעת השר לשעבר מתן וילנאי בדיון הכנסת על חוק המילואים שאמר כי כל חייל מילואים מגויס יקבל את המגיע לו, בתשובה לשאלה מה יקרה אם ייגמר הכסף שהוקצב למטרה זו.

 

ריבלין טען כי "הבעיה עם מערכת הביטחון אינה שונה מזו שנתקלים בה מצד משרדי ממשלה אחרים שמנצלים מצבים מיוחדים כדי לקבל תוספות תקציב חריגות". הוא הציע שתקציב התגמולים ינוהל בגמישות. ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), אלוף במילואים ולשעבר ראש אגף כוח אדם, אמר כי צה"ל צריך להסדיר את התקציב לתגמולים לפני מבצעים גדולים בנוהל קבוע כמו שהוא מסדיר את הקצבות הדלק והתחמושת.

 

נציג פורום המג"דים והטייסים במילואים, מיוזמי חוק המילואים, תמך בדעת שטרן וציין כי הסכום של 300 מיליון שקל הוא ברוטו והמילואים מקבלים את התגמול בניכוי מס במקור בשיעור 25%. הוא טען כי סכומי התגמולים צריכים לפצות את השכירים ובעלי העסקים העצמאים על הנזקים שנגרמים להם בגיוס ממושך.

 

הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון שתדון בקרוב בנושא מורכבת מארבעה נציגים של ועדת הכספים וארבעה נציגים של ועדת חוץ וביטחון. המינוי שלהם הוא הליך פורמלי. לפי תקנון הכנסת, בראש הוועדה אמור לעמוד יו"ר ועדת הכספים, אולם בעשור האחרון סירבו ראשי ועדת הכספים מיהדות התורה למלא את התפקיד והוא עבר ליו"ר ועדת חוץ וביטחון. לגבי ההרכב החדש טרם הוחלט אם היו"ר יהיה סלומיאנסקי או ליברמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל מילואים
צילום: רועי עידן
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכספים סלומיאנסקי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים