שתף קטע נבחר

מהומות בבירת שבדיה: "אין תקווה בפרברים"

מכוניות ותחנת משטרה הועלו באש בשלושה לילות של אלימות צעירים בפרברים העניים של שטוקהולם, אחת הבירות העשירות באירופה. ראש הממשלה: "הם חושבים שהם יכולים לעשות מה שהם רוצים, אבל כאן יש חוק דמוקרטי"

שלושה לילות של מהומות בבירת שבדיה . מאות צעירים הציתו הלילה (ד') מכוניות והתקיפו שוטרים וכוחות חילוץ בכמה משכונות המהגרים העניות בפרברי שטוקהולם, זה הלילה השלישי ברציפות. אלה הן הפרות הסדר החמורות ביותר בבירה זה שנים.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

המהומות האלימות באחת הבירות העשירות באירופה הכו בתדהמה את המדינה המתגאה בהשגת צדק חברתי, ועוררו דיון על ההתמודדות של שבדיה הן עם אבטלה בקרב צעירים והן עם הגירה גוברת.

 

"בערך 30 מכוניות הוצתו בלילה בהצתות שאנחנו מייחסים לכנופיות של נוער ופושעים", אמר היום דובר משטרת שטוקהולם. שמונה בני אדם נעצרו. לא ידוע על נפגעים.

 

מכבי אש בפרבר קיסטה. "יצרנו גטאות בפרברים" (צילום: AP) (צילום: AP)
מכבי אש בפרבר קיסטה. "יצרנו גטאות בפרברים"(צילום: AP)
 

בלילה האחרון הותקפה תחנת משטרה באזור יקובסברג בצפון-מערב העיר, שני בתי ספר ניזוקו ומרכז אמנויות הועלה באש, חרף קריאות לרגיעה מצד ראש הממשלה פרדריק ריינפלדט.

 

"כולם צריכים להירתם כדי להשיב את הסדר על כנו – הורים, מבוגרים", אמר אמש ראש הממשלה לכתבים. היום נשמע נחוש יותר: "אנחנו צריכים להראות שלא נרשה לקבוצה של צעירים שמאמינים באלימות לנהל את החברה שלנו. הם חושבים שהם יכולים לשנות דברים באלימות ושהם יכולים לעשות מה שהם רוצים. אבל בשבדיה, החלטנו באופן דמוקרטי, שהחוק הוא אחיד לכולם ושהמשטרה צריכה להבטיח את זה".

 

נראה שהמהומות פרצו בעקבות הריגה של גבר בן 69 בפרבר הוסבי החודש. הגבר אחז מצ'טה אך הריגתו עוררה האשמות באלימות משטרתית.

 

רכב שרוף בהוסבי. לפער החברתי הגדל במהירות הגדולה ביותר בקרב מדינות ה-OECD (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רכב שרוף בהוסבי. לפער החברתי הגדל במהירות הגדולה ביותר בקרב מדינות ה-OECD(צילום: AFP)

צוותי כיבוי בהוסבי. השמאל מאשים את מדיניות הממשלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צוותי כיבוי בהוסבי. השמאל מאשים את מדיניות הממשלה(צילום: AFP)

 

לאחר שנים של יישום "המודל השבדי" של מערכת רווחה נדיבה, החלה שבדיה לצמצם את תפקיד המדינה מאז שנות ה-90. הדבר הוביל לפער החברתי הגדל במהירות הגדולה ביותר בקרב מדינות ה-OECD, ארגון המדינות המתועשות.

 

העיתון Aftonbladet, המזוהה עם השמאל, כתב שהמהומות משקפות "כישלון אדיר" של מדיניות הממשלה, שהביאה ליצירת גטאות בפרברים. "לא הצלחנו להעניק לרבים מהאנשים בפרברים תקווה לעתיד", כתבה אנה-מרגרט ליב מ"מפלגת השמאל" השייכת לאופוזיציה ביומון Svenska Dagbladet.

 

רמת החיים הממוצעת עדיין נחשבת לאחת הגבוהות באירופה אך הממשלה לא הצליחה לצמצם באופן ניכר את האבטלה ארוכת הטווח ואת העוני בקרב צעירים. הנפגעים העיקריים היו קהילות המהגרים.

 

כ-15 אחוזים מאוכלוסיית שבדיה לא נולדו במדינה – השיעור הגבוה ביותר בקרב המדינות הנורדיות. האבטלה בקרב מי שנולדו מחוץ לשבדיה עומדת על 16 אחוזים, בהשוואה לשישה אחוזים בלבד בקרב שבדים מלידה. כך על פי נתוני ה-OECD. על פי נתוני האו"ם, בין 44 המדינות המתועשות, שבדיה במקום הרביעי במספר המוחלט של מבקשי מקלט, ומקום שני במספרם ביחס לאוכלוסייה המקומית.

 

מפלגת "הדמוקרטים של שבדיה", המתנגדת להגירה, עלתה לאחרונה למקום השלישי בסקרים לקראת הבחירות בשנה הבאה – תופעה שמשקפת חוסר נוחות כלפי מהגרים בקרב מצביעים רבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מכונית עולה באש בפרבר קיסטה
צילום: רויטרס
מומלצים