שתף קטע נבחר

אל-קאעידה בדרך לבגדד: מי נגד מי בעיראק?

מיהו ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובסוריה" שכובש ערים ומוציא אנשים להורג? למה חיילים עיראקים לא מוכנים להניף את נשקם נגדו? ויותר מכול - למה הרבה מאוד עיראקים מקבלים אותו בזרועות פתוחות? מדריך לקורא

שבוע אחרי שהעיר הגדולה מוסול ואחריה גם ערים נוספות נפלו לידי אנשי אל-קאעידה בעיראק, מדווחים היום (ג') גורמים מקומיים כי האיסלאמיסטים הקיצונים ממשיכים להתקדם לעבר הבירה בגדד. עשרות עיראקים נהרגו היום במהלך קרבות בעיר בעקובה. לדברי ממשלת עיראק, כוחותיה הצליחו להדוף את המורדים המנסים לתפוס את העיר שנמצאת מצפון לבגדד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הטלוויזיה הממלכתית של עיראק דיווחה כי כוחות הביטחון העיראקיים הדפו בלילה האחרון התקפות על שלוש שכונות בבעקובה, שנמצאת במחוז מעורב מבחינה דתית ואתנית. באזור זה התחוללו כמה ממעשי האלימות הקשים ביותר שידעה עיראק בימי מלחמת האזרחים בשנים 2011-2003, תחת הכיבוש האמריקני.

 

מתנדבים מתגייסים לצבא עיראק בימים האחרונים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנדבים מתגייסים לצבא עיראק בימים האחרונים(צילום: AFP)

טבח בעיראק: תיעוד הוצאה המונית להורג על-ידי אל-קאעידה (צילום: AP) (צילום: AP)
טבח בעיראק: תיעוד הוצאה המונית להורג על-ידי אל-קאעידה(צילום: AP)
איסלאמיסטים, כך דווח, תקפו ביממה האחרונה גם כפר עיראקי בצפון המדינה, ששמו באשר. הוא נמצא כ-15 קילומטרים מכירכוכ, וגרים בו בעיקר שיעים טורמקנים. לפי הממשלה, כוחותיה הדפו את התוקפים. כירכוכ עצמה, נזכיר, נכבשה על-ידי כוחות מהאזור הכורדי האוטונומי. מוקדם יותר השבוע, ביום ראשון, נפלה גם העיר הטורקמנית תל-עפר, מערבית למוסול, בידי חמושים סונים.

רגע לפני המוות. שבויים בידי המוציאים להורג של אל-קאעידה (צילום: AP) (צילום: AP)
רגע לפני המוות. שבויים בידי המוציאים להורג של אל-קאעידה(צילום: AP)
 

מי נגד מי בעצם בעיראק? הנה כמה תשובות ושאלות:

 

מה קורה בעצם בעיראק?

ארגון ג'יהאד המקושר לאל-קאעידה בשם "המדינה האיסלאמית של עיראק והלבנט" מנצל שתי מגמות: אי שביעות רצון הולכת וגוברת של המיעוט הסוני בעיראק מתפקוד הממשלה השיעית בראשות נורי אל-מליכי, שאותה מאשימים הסונים באפליה; והעובדה שמלחמת האזרחים בסוריה השכנה מקבלת אופי יותר ויותר עדתי - המורדים המנסים להדיח שם את ממשלת אסד הם סונים בעיקרם, ואילו אסד ותומכיו הם שיעים ועלווים. הארגון מנצל את קריסתה של הסמכות המדינתית שם, ולוחמיו חוצים בקלות את הגבול.

 

הטריטוריה העיראקית שנכבשה לאחרונה על-ידי מורדים חמושים קיצונים מאוכלסת בעיקרה בסונים, שרבים מהם - לפחות עכשיו - עשויים לראות בראש הממשלה העיראקי אל-מליכי איום גדול יותר מאשר ה-ISIS, המקושר לאל-קאעידה. יש סימנים לכך שארגון "המדינה האיסלאמית" זוכה במסע הכיבושים הנוכחי שלו לתמיכה מצד קצינים לשעבר בצבא עיראק וחברים נוספים לשעבר במשטרו של הרודן המודח סדאם חוסיין.

פליטים בורחים ממחוז נינווה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בורחים ממחוז נינווה(צילום: AFP)
 

האם עיראק תתפצל?

ההתפתחויות האחרונות חידשו את האפשרות, שרבים דיברו עליה לפני עשור, שעיראק תתפלג לשלושה אזורים שונים ואולי אפילו למדינות שונות: האחת שיעית בעיקרה, שתהיה מורכבת מבגדד ורוב הדרום והמזרח הגובל באיראן; השנייה סונית, שתורכב ממערב עיראק וחלקים מצפונה; והשלישית כורדית, גם כן בצפון, ובה ייכללו הערים אירביל וכירכוכ, שאותן ניסה בשעתו סדאם חוסיין ליישב בערבים.

 

מה קרה לכוחות הביטחון של עיראק? מדוע הם לא נלחמים במורדים?

שחיתות ופילוג עדתי הם שתי בעיות נפוצות בכוחות הביטחון של עיראק, בעוד מקצועיות ונאמנות לממשלה השיעית בבגדד - הם שני גורמים שחסרים. חיילים סונים נוטים לשרת באזורים סוניים כמו מוסול ואנבר, והרעיון להילחם נגד אנשים מקומיים שהם בעצמם סונים מרתיע אותם. כוחות המשטרה מגויסים בדרך כלל מהאוכלוסייה המקומית, כך שהם פגיעים במיוחד ללחצים והפחדות מצד מקומיים. לפחות במקרה אחד ערפו חמושים איסלאמיסטים את ראשו של קצין, ולאחר מכן פרסמו סרטון וידאו המתעד זאת.

אנשי הזרוע העיראקית של אל-קאעידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי הזרוע העיראקית של אל-קאעידה(צילום: AFP)
 

כיצד הצליחו המורדים להתקדם מהר כל כך בשטח?

לפי גורמי מודיעין אמריקנים, ארגון ה-ISIS מונה כ-7,000 עד 10,000 לוחמים. האסטרטגיה הצבאית של הארגון היא עדיין בגדר תעלומה מסוימת, אולם הקיצונים שינו לאחרונה באופן ערמומי את הטקטיקות והמסר שלהם כך שיתאימו לשיקולים מקומיים. בסוריה, הם מבטאים די בחופשיות את האידיאולוגיה והמטרות שלהם, תוך שהם כופים חוק איסלאמי הדוק ביותר, אוסרים השמעת מוזיקה ומוציאים להורג אנשים בכיכר המרכזית של העיר רקה שבה הם שולטים. בעיראק לעומת זאת הם מתמקדים בניסיון להציג את עצמם כמגני הקהילה הסונית מפני ממשלתו השיעית של אל-מליכי, ולפחות עד עכשיו הם התעלמו ממנהגים מסוימים שאותם הם מחשיבים לאסורים.

 

איזה תפקיד ממלאים הכורדים?

לוחמים כורדים מהמובלעת הכורדית האוטונומית בצפון הולכים וממלאים, כך נראה, תפקיד יותר ויותר גדול במלחמה נגד ה-ISIS. התמיכה שלהם היא נקודת חיכוך אפשרית, מפני שהן הסונים והן השיעים הערבים מודאגים מהתביעות של הכורדים לקבל שטחים מחוץ למובלעת שלהם.

בריחת ההמונים. איראן השיעית מציעה עזרה לאל-מליכי (צילום: AP) (צילום: AP)
בריחת ההמונים. איראן השיעית מציעה עזרה לאל-מליכי(צילום: AP)
 

מהי עמדתה של איראן?

נשיא איראן תקף את ה-ISIS והגדיר את הארגון "ברברי". שר החוץ שלו הציע שאיראן תסייע לעיראק "במלחמתה נגד הטרור". איראן השעתה

טיסות לבגדד ומגבירה את האבטחה בגבולותיה. כמדינה שיעית, לאיראן יש יחסי קרבה עם הממשלות הנוכחיות בעיראק ובסוריה.

 

מדוע ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" מופיע לעתים קרובות בשמות שונים בתקשורת?

שמו של הארגון הוא תרגום מילולי. לעתים הוא מכונה גם בשם "המדינה האיסלאמית בעיראק ובסוריה". שמו של הארגון מצביע על מטרתו להקים מחדש את החליפות - המדינה האיסלאמית מימי הביניים - בעיראק ובסוריה הגדולה, שידועה גם כ"לבנט". מדובר בשמות מסורתיים של האזור המתפרש מדרום טורקיה ועד למצרים ממזרח לים התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הטבח שמבצע אל-קאעידה בעיראק
צילום: AP
מומלצים