שתף קטע נבחר

בוסתן בבית הבאוהאוס ליד הבורסה

עו"ד צבי פומרוק קבע את משרדו בדירת הוריו ברחוב אחד העם בת"א ואת הישיבות הוא מקיים בסלון. לפני כשנה שיקם את בית הבאוהאוס וגם נטע עצי פרי בחצר

את הדיונים במשרדו מקיים עו"ד צבי פומרוק בסלון בית משפחתו ברחוב אחד העם 56 בתל אביב. תארו לעצמכם שאתם יושבים לדיון בעניינים משפטיים, מוקפים ברהיטים עתיקים, בסרוויסים של חרסינה סינית ובתמונות משפחתיות.
עבור עו"ד פומרוק זה אך דבר טבעי. בבית זה נולד ובילה שנים רבות מחייו. עם פטירת אמו לפני כמה שנים הפך את הדירה למשרדו. לאחרונה שיקם את הבית בסגנון הבאוהאוס ואף נטע בוסתן קטן בחצר הבית.

פולני וספרדייה ס"ט שוברים את המוסכמות

הבית נמצא בסמוך לבורסה, בלב "אחוזת בית". כיום הוא בן שלוש קומות, אבל בראשיתו נבנה כבית בן קומה אחת ורק בהמשך נוספו עוד שתי קומות. את הבית בנו רופא השיניים ד"ר יוסף פומרוק ואשתו שמחה, נכדתו של אהרון שלוש ממייסדי נווה צדק.
ד"ר פומרוק, יליד פולין, עלה לארץ ובתחילה התגורר ברחובות. מדי סוף שבוע היה מגיע לתל אביב לקנות תרופות וציוד למרפאה שלו וכן לבלות. באחד מביקוריו הכיר בקזינו בסוף רחוב אלנבי (שנבנה על עמודים בתוך הים ונהרס בינתיים) את שמחה שלוש. השניים – פולני וספרדייה ס"ט – נישאו ושברו בכך הרבה מוסכמות ביישוב.
את הבית ברחוב אחד העם התחילו לבנות בסוף שנות ה-20. האדריכל היה אחיה של שמחה, זכי שלוש, שכבר בנה כמה בתים בתל אביב (בית בראון ברחוב אחד העם 49 ו"בית פרדס" ברחוב לבונטין).
כשהושלם הבית הוא הושכר תחילה לעובד בן עמי, מי שייסד את נתניה, ובבית זה אף נולדו שתיים מבנותיו. בד בבד החלו בני הזוג פומרוק לבנות את שתי הקומות הנוספות. הבנייה הושלמה בשנת 1933, ומשפחת פומרוק עברה להתגורר בקומה השנייה. לזוג נולדו שני ילדים, אנינה (קפלן), לשעבר מנהלת המוזיאון לתולדות תל אביב (ברחוב ביאליק) וצבי.

האם פחדה מהקומוניסטים

עו"ד פומרוק מספר כי את הבית בנו עולים חדשים מרוסיה שהיו קומוניסטים. "כשאמי היתה מגיעה לשם עם אוכל ושתייה לפועלים היא ביקשה מהם 'לא לשכוח לשים מספיק מלט בתערובת הבטון' והם היו עונים לה: 'גברת נכבדה, אל תדאגי אנחנו שמים מספיק מלט ואפילו יותר כדי שהבית יהיה חזק, כי לפי תפיסתנו יום אחד תהיה מהפכה וכל הבתים האלה יעברו מידי הבורגנים בעלי הרכוש לידי הפועלים'.
"אמי לקחה את הדברים ברצינות ורצה מהר לאבא לספר לו מה שמעה. אבל אבא הרגיע אותה: 'גם ברוסיה יבוא יום והקומוניזם יתמוטט, משום שהכלכלה צריכה להיבנות ביוזמה פרטית'," מספר עו"ד פומרוק.
במשך השנים המשיכו בני משפחת פומרוק להתגורר בקומה השנייה, כאשר בשתי הקומות הנוספות התגוררו דיירים. ד"ר פומרוק נפטר ב-1942 ואשתו המשיכה להתגורר במקום עד יום מותה.

תבניות ממפעל שלוש

לפני כשנה שיקמו פומרוק ואחותו אנינה את הבית. מדובר כאמור בבית בסגנון הבאוהאוס ומלאכת השימור הקפידה על עקרונות הסגנון. כמיליון שקל השקיעו האחים בעבודות.
הבית טויח בטיח על בסיס טבעי ונצבע בצבעי חום בהיר. הכניסה לבניין רוצפה במרצפות שהוכנו במיוחד מתבניות שנותרו מבית החרושת "האחים שלוש" בנווה צדק (ראו הכתבה "הווטרינר התאהב בבית שלוש" תחת 'עוד על שימור').
בקומה הראשונה ובמרתף נמצאת כיום "גלריה אטליה". כמו כן ישנם כמה משרדים של רו"ח, סוכנות ביטוח וכו'.
בחצר נטע פומרוק 30 עצי פרי, ביניהם עצי הדר, לזכר הפרדסים שהקיפו את תל אביב הקטנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית פומרוק. כמיליון שקל הושקעו בעבודות
מומלצים