שינה פניו: חזית הבית אחרי השיפוץ

אבן יסוד: וילה משנות ה-80 שופצה והפכה לבית החלומות של המשפחה

להרוס ולבנות מחדש או לשפץ את הקיים? בני הזוג רכשו בית ישן בשוהם והתמודדו עם השאלה הנפוצה שעשויה לעלות עשרות אלפי שקלים. האדריכל שהיה אמון על הפרויקט זיהה יסודות חזקים, חצר בעלת פוטנציאל אדיר ושטחי פנים בלתי מנוצלים - והפך את המבנה לבית מואר, מרווח ונעים

פורסם: 24.07.22, 14:38
האדריכל שחר פרנס, 51, (נשוי פלוס שלושה ילדים, כלב ושתי ארנבות), לא מפחד מאתגרים כשזה מגיע לשיפוץ. "אחותי ביקשה שאבוא 'להציץ' על הבית שחברתה קנתה, ואיימה עליי ש'אוי ואבוי אם זה לא יצא מדהים'", הוא מספר בחיוך. "זה היה בית רעפים ישן וטיפוסי בן 250 מ"ר, שנבנה בתחילת שנות ה-80 בשוהם, עם חלונות אדומים קטנים וגינות לא מנוצלות. בית סטנדרטי בשכונת וילות 'בנה-ביתך' שהיו נפוצות במרכז הארץ", הוא מסביר.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
שינה פניו: חזית הבית אחרי השיפוץ
(צילום: שי אפשטיין)
לאחר בדיקה קפדנית גילה שהבית אמנם ישן, אבל נבנה על יסודות חזקים, ואין בו בעיות יוצאות דופן. "הוצאת היתר זה משהו מסרבל, וזה תהליך ארוך ומפותל שיכול לקחת הרבה זמן. בגלל שמדובר בנכס טוב, לא היה היגיון להרוס ולבנות מחדש. לכן הצעתי שיפוץ מסיבי, להוציא היתר עבור בריכה, לשנות את החזיתות ואת חלוקת הפנים".
פרנס מספר כי הבית, שאליו עתידים לעבור בני זוג בשנות ה-50 לחייהם ושלושת ילדיהם הבוגרים (בגילאי טרום-גיוס וצבא), היה מיושן גם מבפנים וחולק לכמה חצאי מפלסים. "בעצם, כמו בהרבה בתים ישראלים, גילינו שרק 60 אחוזים מהבית היו מנוצלים. היה שם מרתף 'ספייר' ועוד חדרים שהפכו לחדרי אחסון", הוא מסביר. "הרעיון היה לחלק את הבית בצורה נכונה ולספק חללים מתאימים לכל אחד מבני המשפחה, כמו יחידות דיור שמזמינות להתארח בהן. ההורים ביקשו בית שיהיה 'פאן', שיהיה כיף אצל אבא ואמא, גם בשלב הבא, שבו יעזבו את הבית ויגיעו להתארח. והראייה העיצובית שלי הייתה תכנון שיתאים לעשור הקרוב לפחות".
בהתאמה, עיקר השיפוץ בבית, שהוביל פרנס יחד עם הנדסאית האדריכלות ומעצבת הפנים נופר כוינה, התמקד בחלוקתו מחדש, תוך הריסת אחד ממפלסי הבית, הרחבת המפתחים, הוספת בריכה וגינות מרהיבות שתוכננו מחדש, בהתאמה לשיפוץ. "השינוי המשמעותי התרחש כבר בכניסה, שהייתה בצד, ועברה לאמצע החזית", מסביר האדריכל. "בנוסף הפלנו תקרה אחת כדי להגביה ולנצל את מלוא השטח בחלל הציבורי, וגם המרתף עבר טרנספורמציה רצינית, ומחלל אחסון הוא הפך ליחידת אירוח מרשימה עבור הבן הבוגר".
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חזית הבית שונתה: מצד הבית לאמצע חזיתו
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
החצר הלא מנוצלת הכילה מקום לבריכה
(צילום: שי אפשטיין)
בנוסף לאלה, הוחלף גג הרעפים האדום ברעפים אפורים ומודרניים, שמתכתבים היטב עם החזית החדשה שחופתה באבן. שינוי החזית היה מהלך שהעניק ליושבי הבית תחושת פרטיות, והפך את הנכס לכזה שאינו בולט לרחוב, אך עדיין נהנה ממראה ייחודי ומהרבה אופי.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חזית הבית אחרי השיפוץ
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מעל הסלעים שבחצר הקדמית נבנה גשר שמוביל אל הכניסה
(צילום: שי אפשטיין)
מעל הסלעים שבגינה בחזית הבית, נבנה גשר ברזל במראה מרחף המוביל אל דלת הכניסה, ועובר מעל חלונות קומת המרתף שנהנים כעת מאור טבעי. "קודם לכן היו עצים בגינה שאליהם פנו חלונות המרתף, דבר שגרם למרתף להיות חשוך וחנוק למראה, ולכן לא היה נגיש ולא היה שימושי לדיירים הקודמים", מסביר פרנס. "אנחנו אוהבים לחיות בחללים מוארים, הם עושים לנו מצב רוח טוב, וזה מאוד מורגש אחרי השיפוץ", הוא מוסיף.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
פינות ישיבה מגוונות בחצר האחורית
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
ריצוף באבנים גדולות ממדים בחצר
(צילום: שי אפשטיין)

פינות ישיבה ועיצוב אקלקטי

הכניסה לבית נפתחת אל החלל הציבורי בבית, שהפך מואר וגובהו כפול, עם קורות עץ מחממות-לב קבועות בתקרה, בזכות הורדת חצי קומה. מצד שמאל יציאה לגינה צדית, הכוללת בריכה ופינת אירוח הכוללת בר רחב ומקומות ישיבה פזורים. בעלי הבית, שביקשו בית כיפי בסגנון לא רשמי או מחייב, קיבלו חללים גדולים שחולקו לפינות מזמינות אינטימיות ואקלקטיות, עם חיבורים ומוטיבים חוזרים.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט אל הכניסה ממפלס ההורים
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
החלל הציבורי: גובה כפול וסגנון אקלקטי
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט מהסלון אל המטבח הפתוח
(צילום: שי אפשטיין)
לצד הוויטרינה הרחבה שבחלל הציבורי נמצא סלון אינטימי שבו ספה פינתית אפורה וזוג כורסאות בגוון חמרה על מצע שטיח בסגול-מחשמל. המזנון עשוי עץ, בעבודת נגרות, עם מגירות מעוטרות בדוגמת משרבייה, מוטיב שחוזר על עצמו גם במגירות האחסון שלצד גרם המדרגות.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט אל הסלון
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט מהמטבח אל היציאה לחצר הבית
(צילום: שי אפשטיין)
בצדו השני של החלל ממוקם המטבח המעוצב, שבו אי רחב ידיים, עם שמונה מקומות ישיבה משני צדדיו, ומעליו בר מתכת תלוי מהתקרה. האי הגדול מאפשר לארח בנינוחות, קרוב לזירת הבישולים, ומייתר את פינת האוכל המסורתית. ארונות גבוהים בשילוב של אפור ולבן עם נגיעות של אדום, משדרים חזות מודרנית במראה תעשייתי, שמרוכך בעזרת שלושה מדפי עץ תלויים לראווה.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
דלת הכניסה נפתחת הישר אל המטבח שבו אי רחב ידיים ושפע חללי אחסון
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חזות מודרנית-תעשייתית במטבח
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
בת מתכת תלוי מעל לאי העבודה שבו גם שולחן אוכל
(צילום: שי אפשטיין)
חצי מפלס מעל קומת הכניסה נמצאת סוויטת ההורים, שנהנית מחלל פרטי, אך עם זאת משקיפה וחולשת על החללים הציבוריים של הבית. כשעולים בגרם המדרגות העשוי קורטן, מגיעים למעין מבואת כניסה, בדמות פינת ספרייה עם קמין מחמם. בהמשך מפלס הגלריה גם שירותי אורחים, ולבסוף סוויטת השינה, שכוללת חדר ארונות רחב עם ספסל ישיבה, וחדר רחצה צמוד.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
גרם מדרגות מוביל אל מפלס ההורים ועובר במבואה שבה פינת ישיבה וקמין
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
לפני ואחרי: מבט אל הכניסה למפלס ההורים
(צילום: שי אפשטיין)
חדר הרחצה עוצב בעזרת אריחי פסיפס בגווני שחור וברונזה על הרצפה, ואריחים בגוון בטון על הקירות. ארון אמבטיה רחב עשוי מעץ אלון ועם דלתות משרביה מפליז, התואם את עבודות הנגרות שברחבי הבית, מכניס חמימות וקונטרסט לחלל המודרני. עליו כיורים מונחים "לו ולה" וברזים בגימור שחור-מט.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חדר ההורים נהנה כעת גם הוא מחלל כפול בגובהו
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
בחדר השינה הזוגי
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חדר הארונות הזוגי שבו גם ספסל ישיבה
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
חדר הרחצה הזוגי רוצף באריחי פסיפס בגווני שחור וברונזה על הרצפה
(צילום: שי אפשטיין)
מרתף הבית הפך למעוזם של ילדי המשפחה, וכולל שני חדרי שינה מעוצבים ויציאה נפרדת מכל חדר אל גינה פרטית. יחידה נוספת תוכננה ועוצבה עבור הבן הבוגר, והיא כוללת מטבחון, סלון וחדר שינה עם חדר רחצה צמוד. מכיוון שרבים מבני הבית חובבי רכיבה על אופניים, תוכננה גם חניית אופניים בסמוך לירידה למפלס המרתף, עם ההגעה אל הבית.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
ממלכת הילדים במרתף: הכניסה הנפרדת מכילה עמדה לחניית אופניים
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
בקומת הילדים גם מטבח וסלון
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט אל אחד מחדרי הילדים בקומת המרתף, שנהנים מאור בזכות המסלעה
(צילום: שי אפשטיין)

הטיפים של שחר לשיפוץ בית ישן:

  • במיוחד בשיפוץ בית ישן, הקפידו על ראש הפתוח ואל תתנו למצב הקיים להשפיע על החלטתכם. בסופו של יום, ניתן "לנקות" את כל מה שמפריע וליצור מגרש משחקים נקי שבו אפשר לעבוד מחדש – גם מבלי להרוס את הבית כליל.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מהפך של 180 מעלות: הגיעו לבית ישן עם ראש פתוח
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
מבט אל המסלעה שמתחת לגשר הכניסה שמאפשרת אור טבעי למרתף
(צילום: שי אפשטיין)
  • חומרים עם נוכחות, כמו פליז ברזל ואבן, עוזרים להוציא את הבית מעיצוב שמרני בסגנון "גג הרעפים האדום". אפשר להפוך כל חומר גלם לאלמנט פיסולי, ולגרום לדמיון לפרוח.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
פליז, ברזל ואבן ברחבי הבית
(צילום: שי אפשטיין)
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
גרם המדרגות אל המרתף: לפני ואחרי
(צילום: שי אפשטיין)
  • חשוב לנצל כל חלל בבית, ולא להשאיר פינות "ספייר". אזורים שאינם מוארים מספיק אינם מנוצלים אוטומטית, ולכן חשוב להאיר את כל האזורים הבעייתיים, למנוע תחושה קלאוסטרופובית ולא מזמינה.
29 צפייה בגלריה
בית בשוהם
בית בשוהם
פינת ישיבה בחצר האחורית
(צילום: שי אפשטיין)
  • דאגו לשפע של מקומות אחסון, אחסנו לאורך מסדרונות ותכננו אחסון חכם וראוי. כך תימנעו מהפיכת חדרים למקומות אחסון ובלגן. זכרו שאתם צריכים ליהנות מכל הבית, ולא לנצל רק חלק.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.