שתף קטע נבחר

החיסון מאנתרקס: "לא פשוט לחסן 6 מיליון תושבים"

בעקבות הידיעה שישראל השלימה את פיתוחו של החיסון מפני החיידק, אומר פרופסור שפירא כי "מדובר במתן של מליוני זריקות. זה דורש היערכות מיוחדת ותקציב". אולם, הוא מרגיע: "אנתרקס היא מחלה שאפשר לחסן נגדה גם לאחר החשיפה". גורם צבאי ל-ynet :"קיימת סבירות גבוהה שמדינה במזרח התיכון עמדה מאחורי מתקפת האנתרקס"

"חיסון מדינה שלמה דורש לוגיסטיקה מסובכת מאוד", כך אומר היום (ה') פרופסור מרווין שפירא, ראש המחלקה למחלות זיהומיות בבית החולים הדסה עין כרם. לדבריו, "החיסון האמריקני שאנו מכירים דורש שש זריקות. מדובר במתן של מיליוני זריקות וזה דורש היערכות מיוחדת ותקציב". שפירא התייחס לפרסום היום ב"ידיעות אחרונות" כי ישראל השלימה את פיתוחו של חיסון נגד החיידק.
פרופסור שפירא מעריך כי יתכן שלא יתגלה צורך בחיסון כל האוכלוסיה בישראל מפני החיידק. "אנתרקס היא אחת המחלות שאפשר לחסן נגדן אחרי החשיפה", אומר שפירא. "זו מחלה הדומה לכלבת ואפשר לחסן אדם שנפגע לאחר שנחשף לחומר. לא בהכרח דרוש כאן חיסון כללי מונע. בארצות הברית החלו לטפל בנפגעי האנתרקס באנטיביוטיקה וכעת הציעו ל-3,000 איש את האפשרות להתחסן, וזאת אחרי שחלפו חודש וחצי מזמן החשיפה. כאשר יש טיפול בקומבינציה – זה עובד".
לדברי הרופא, אין סכנה בחיסון החדש. החיסון האמריקני שעל פי הדיווחים היה פחות טוב הביא לתופעות לוואי לעיתים אולם לא נרשמו מקרי מוות בעקבות מתן החיסון. על פי הידוע עד כה, החיסון הישראלי עולה באיכותו על החיסון האמריקני ויתרונו הגדול הוא בכך שהגוף מפתח נוגדנים לנגיף לאחר זריקה אחת במקום שש ( כמו בחיסון האמריקני).

היערכות במערכת הביטחון

גורמי מודיעין בכירים מתריעים מזה זמן רב על קיצור הפערים בין נשק בלתי קונבנציונאלי לבין אירגוני הטרור. שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אף הירבה להתייחס לכך באחרונה בנאומיו. גם בהנחיות למערכת הביטחון וכן בפגישות מדיניות עם גורמים בינלאומיים, דוגמת השליח אנתוני זיני.
גורם צבאי בכיר התייחס לנושא בימים האחרונים. "מרגע שנשלחו מעטפות האנתרקס לארצות הברית", אמר, "אין לי ספק שמבחינה מבצעית ניתן לעשות זאת ולהפיץ אנתרקס בצורה יעילה וראינו שקיים לפחות גורם אחד בעולם שחצה את המחסום הפסיכולוגי והיה שמוכן לשגר אנתרקס למעצמה הגדולה בעולם".
הערכות במערכת הביטחון הן כי קיימת סבירות גבוהה כי מדינה במזרח התיכון עמדה מאחורי מתקפת האנתרקס וכי כאשר ארצות הברית תגלה מי המדינה היא תפתח בחזית נגדה, וישראל תהיה מעורבת. שמה של עיראק הועלה פעמים רבות בעבר בהקשר זה אך גורמי ממשל אמריקנים אמרו פעמים רבות שאין להם ראיות נגדה.

נפגעי האנתרקס בארצות הברית

מאז אוקטובר 2001 נשלחו למספר מוסדות בארצות הברית מעטפות המכילות נבגי אנתרקס. בעיקר מעטפות המכילות נבגים של גחלת בצורת אבקה. מרבית האנשים שנחשפו לאבקה לא חלו. מתוך 39 שנחשפו לגחלת נשימתית, 13 חלו במחלה וארבעה נפטרו כתוצאה ממנה.
מחלת האנתרקס היא מחלה המוכרת מזה מאות שנים בטבע, בעיקר כמחלה של בעלי חיים ולא של בני אדם, אולם בעקבות חשיפה לחיות נגועות עלולים בני אדם להידבק בה. ישנם שלוש צורות של אנתרקס (גחלת, בעברית): גחלת העור, גחלת דרכי עיכול וגחלת דרכי הנשימה. אופן חדירתו של החיידק לגוף קובע איזו משלוש המחלות תגרם לחולה. הגחלת הנשימתית היא הצורה הקשה ביותר של המחלה ועלולה לגרום למות החולה. קיים טיפול רפואי למחלה, אך יש חשיבות רפואית להתחלת הטיפול לא יאוחר מ24 שעות לאחר החשיפה. החיסון יכול, כאמור, להינתן מאוחר יותר, במשולב עם הטיפול האנטיביוטי.

לפנייה לכתב/ת
צילום איי פי
טיהור אנתרקס בארה"ב. "זה לא פשוט"
צילום איי פי
מומלצים