שתף קטע נבחר

משרד החינוך מתערב בגיור בני נוער

תוכנית ניסיונית בכפרי הנוער מופעלת על ידי משרד החינוך ובתי הדין הרבניים: בני נוער קטינים הלומדים שם יגוירו גיור אורתודוכסי

משרד החינוך, יחד עם בתי הדין הרבניים והסוכנות, מתכוונים להתחיל בחודש הבא בלימודי יהדות במסלול המוביל לגיור בעשרה כפרי נוער בישראל. התוכניות מיועדת לבני נוער מחבר המדינות, היא אינה מחייבת הסכמת הורים, והיא מובילה למסלול גיור אורתודוכסי בלבד. התוכנית מעוררת המחלוקת מכניסה בעקיפין את הגיור לכפרי הנוער ולא מאפשרת לתלמידים במסלול שיקול דעת לגבי זרם הגיור ותכני הגיור.
בניסוי ישתתפו בין השאר כפרי הנוער: כדורי, מקווה ישראל, יוהנה ז'בוטינסקי, אלוני יצחק, כפר גלים וכפר בתיה.
גורם במשרד החינוך, המתנגד לתוכנית, מאשים כי תפקידו של משרד החינוך אינו לגייר תלמידים אלא לחנכם וכי הכנסת הגיור לכפרי הנוער באמצעות המשרד היא חסרת תקדים.
יצויין כי ההחלטה לא התקבלה בהנהלת משרד החינוך, כנדרש בהחלטות חריגות כמו זו, אלא ע"י המנהל לחינוך התישבותי במשרד, בראשות דוד טוקר.
לדברי אביעד פרידמן, מנהל לשכת השר מלכיאור המעורב בפרוייקט, הדרישה לתגבור לימודי היהדות ולגיור היא יוזמה של מנהלי כפר הנוער שהעריכו, כי בכפרי הנוער מחצית מהתלמידים אינם יהודים.
התוכנית תתפרס לאורך שנת הלימודים ותכלול תגבור בלימודי יהדות, שיעבירו מדרכי המכון ללימודי יהדות בירושלים. הלימוד התאורתי יעשה על ידי בתי הדין הרבניים. תלמידים שיסיימו את המרכיב העיוני יופנו להליך הגיור המעשי.
לדברי בנימין איש שלום, שעומד בראש המכון ללימודי יהדות, נדרשת הסכמת ההורים להליך משום שמדובר בקטינים. אולם אביעד פרידמן, המרכז את הניסוי, טוען כי אין צורך בהסכמת הורים משום שרוב הנערים העולים הגיעו לארץ ללא משפחות: "הם היו מספיק בוגרים כדי להחליט על עליה ואני מניח שהם מספיק בוגרים להחליט על לימודי היהדות ועל הדיור גם אם הם רק בני 16".
לדברי אחד המעורבים בפרוייקט, העובדה שמכניסים את הגיור האורתודוכסי בדלת האחורית נלקחה בחשבון, והיא אותרה כקושי שיש להתמודד איתו: "ישנה נטייה של המכון להתמקד בתלמידי י"ב כדי שבתום השנה, ובסיום שלב הלימוד התיאורטי יגיעו לגיל 18. זה ניסוי, אנחנו חושבים שיש להקדים ולחנך חינוך ציוני - יהודי עוד לפני הצבא, כדי למנוע מן הנערים קשיים מאוחר יותר. הנהלת בית הדין הסכימה לראות בשלב זה של הלימוד שלב מספק מבחינת הגיור, והיא תבצע את הטקס כנדרש. התלמידים יצאו נשכרים מהפרוייקט ושום דבר לא יעשה ע"י כפייה".
יעקב אוחיון, מנהל כפר הנוער בת גלים ליד חיפה אומר: "אנחנו יודעים מיהו יהודי ומי לא, אבל לא נחשוף זאת, לא יהיה כאן ציד מכשפות ולא ירדפו אחרי לא יהודים שלא ירצו בגיור".
דוברת משרד החינוך מסרה בתגובה כי התוכנית תופעל בכפרי הנוער שנענו ליוזמה כניסוי. לדבריה, התוכנית אינה תוכנית חובה, ומשרד החינוך אינו כלי לצורכי גיור. רק תלמידים שיהיו מעוניינים בכך, יעברו את הליך הגיור המעשי. בניגוד לדברים שמסר אביעד פרידמן, טענה הדוברת כי תידרש הסכמת ההורים לפרוייקט.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דדי ליפשיץ
ביה"ס מקווה ישראל. מגיירים
צילום: דדי ליפשיץ
צילום: דדי ליפשיץ
צריך את ההורים לגיור?
צילום: דדי ליפשיץ
מומלצים