שתף קטע נבחר

לא יורדת מהפסים

ב-1924 הקימו האחים אדולף (אדי) ורודולף דסלר, את "מפעלי נעלי הספורט של האחים דסלר". ב-1948 החליטו האחים להיפרד: רודולף הקים את פומה, ואדי את אדידס. לאחר מותו של אדי ב-78', ירדו נעלי שלושת הפסים של אדידס מגדולתן, וסכנה קיומית ריחפה על החברה. בשנים האחרונות הן מצליחות לחזור למסלול ואף לנשוף בעורפה של המובילה, נייקי

לפני פרוץ נייקי וריבוק לשוק היה אדידס השם הנלווה לנעלי ספורט. לוגו שלושת הפסים היה מוכר לכל, וילדים רצו לבעוט בכדורי רגל רק עם אדידס על הרגליים. שנות ה-80 נראו כאילו הן מבשרות את הידרדרות האימפריה, אבל בשנים האחרונות מטפסת אדידס בחזרה לצמרת, וניצבת כיום במקום השני בתחום נעלי הספורט - נושפת בעורפה של נייקי.
מייסד אדידס, אדולף (אדי) דסלר, בנה ציוד ספורט לחבריו כבר בתור ילד. דסלר נולד בעיירה הרצוגנורך ליד נירנברג שבגרמניה ב-1900, למשפחה דלת אמצעים. ילדי הסביבה שיחקו בחוץ - כדורגל, הוקי קרח ועוד - והשתמשו בציוד מאולתר, מתוצרת דסלר הצעיר, שעבד גם כשוליית האופה ובגיל 17 שירת בצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונה. בגיל 18 עשה צעד ראשון בהגשמת שאיפתו המקצועית - הוא הקים בחדר קטנטן בבית הוריו מעין בית מלאכה לייצור נעליים. את גלגל הסכינים הקטן החותך עור לסוליות הפעיל עובד שדיווש במהירות על מכונה שנבנתה על-בסיס אופניים צמודים לקרקע. בשיטות דומות הופעלו מכשירים מאולתרים שונים ודסלר הפך למתקן ותופר נעליים בעל שם של יוצר מומחה ואמן.

נעליים לאולימפיאדה

ב-1924 הקימו שני האחים דסלר, אדולף ורודולף, את "מפעלי נעלי הספורט של האחים דסלר". לקראת האולימפיאדה באמסטרדם ב-1928 עבדו האחים עם המאמן הלאומי הגרמני ג'ו וייצר על הדגם הראשון לנעלי ספורטאים העשוי כולו מעור, בעבודת יד, מותאם לאנטומיה של הרגל ובמשקל נמוך של 223 גרם.
האחים יצרו את הדגם הראשון שנעלו הספורטאים הגרמנים באולימפיאדה. החל מאותה אולימפיאדה נעלו רוב הספורטאים בכל האולימפיאדות ואליפויות העולם את נעלי אדידס (אז עדיין חברת האחים דסלר). ב-1930 כבר היו לאחים מכונות חשמליות משוכללות יחסית ו-60 עובדים. ב-1938 קנה דסלר מפעל נעליים פושט רגל בשם לומאייר, וצירף לחברת האחים דסלר את הבניין, המכונות והעובדים. כוח-האדם של החברה גדל ל-118 איש, שייצרו 1,000 זוגות נעלי ספורט ביום.
עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הוחרם מפעל הנעליים על-ידי הנאצים, כדי לייצר נעליים צבאיות. אבל התברר, כי המכונות והעובדים לא מתאימים לסוג זה של נעליים והמפעל נסגר. אדולף דסלר שירת במשך שנה בחיל הקשר הגרמני, והוחזר למפעל כדי לייצר עבור הצבא תיקים ונעלי אימונים. ב-1945 פשט הצבא האמריקני על העיירה, ומפעל דסלר הפך למפקדה צבאית. המפעל חזר לייעודו המקורי וייצר עבור הצבא האמריקני מגפי הוקי ובהמשך התקבלה הזמנה גדולה לכפפות אגרוף. גרמניה המובסת סבלה ממחסור במוצרים בסיסים, אנשים רעבים הסתובבו ברחובות, אך האחים דסלר נהנו מאספקה שוטפת של חומר גלם וחלקים למכונות שהותאמו מחלקי טנקים, מצמיגים של משאיות הרוסות ועוד.

מריבה משפחתית

ב-1948, כשנרגעו רוחות המלחמה, פרצו החוצה חילוקי הדיעות בין האחים. הם החליטו להיפרד, וכל אח הקים באותה עיירה, משתי גדות הנחל, מפעל נעליים משלו. רודולף הקים את פומה, ואדולף את אדידס (קיצור של אדי דסלר). רודולף נחשב מומחה לשיווק, אך חסר ידע ומקצועיות בייצור נעליים. אדולף היה אמן הנעליים ובעל מוניטין, אך חסר ידע בשיווק. העיירה התחלקה לשניים: תומכי פומה מול תומכי אדידס.
ב-1949 נרשמו שלשת הפסים כסמל המסחרי של אדידס. ב-1971 הוצג לוגו שלושת העלים, וב-1971 הוצג לוגו נוסף, שמהווה בעצם וריאציה על שלושת הפסים. שלושת הלוגואים עדיין בשימוש. החל מ-1949 פיתחו וייצרו באדידס נעליים, ובהמשך ביגוד וציוד, לכל תחום ספורט תחרותי: ריצה, כדורסל, כדורגל, הוקי קרח, סקי, רכיבת אופניים, מירוצי מכוניות, אגרוף ועוד. בין השאר פיתח אדי דסלר את נעלי הכדורגל התפורות מעור קנגורו. ב-1962 החלה החברה לייצר כדורי-כדורגל וכדורי-סל, והלבישה את רוב הספורטאים בכל ענף כמעט. בין האלופים בנעלי אדידס: האתלט ג'סי אואנס, מוחמד עלי וג'ו פרייזר ב"קרב האגרוף של המאה", האצן אמיל זטופק (שכונה "הקטר הצ'כי"), וכיום הכדורגלן זינדין זידאן מצרפת, הטניסאית אנה קורניקובה וכדורסלן הלוס-אנג'לס לייקרס קובי בריאנט.

תחילת ההידרדרות

דסלר נפטר בגיל 78 ב-1978. זו היתה תחילת ההידרדרות של אימפריית הספורט. אלמנתו תפסה את מושכות ניהול החברה יחד עם אחד מחתניה. הבן היחיד, הורסט, התמנה למנהל החברה ב-1985. הורסט היה בוגר בית הספר להנדסת נעליים בפרימסנס, בו למד אביו, ומנהל מוצלח, אך מותו ב-1987 בגיל 51 - השאיר את החברה שוב ללא ניהול רציני. ארבע אחיותיו ובעליהן, שלקחו את ניהול החברה, הודיעו לאחד שנה כי לא יוכלו לעמוד במשימה, וביקשו למכור את אדידס. החברה נמכרה ב-90' לאיש העסקים הצרפתי ברנרד טאפי תמורת 440 מיליון מרק גרמני.
בסוף שנות ה-80 החל טאפי לקנות חברות שנקלעו לקשיים והקים אימפריית עסקים. ב-1993 התמנה לראש עיריית מרסיי ואימץ את נבחרת הכדורגל אולימפיק-מרסיי. במשך שלוש השנים בהן ניהל את אדידס מכר את שלוש החברות-הבנות שלה - ארנה, לקוק-ספורטיב ופוני. השיקום לא עלה יפה, אדידס עמדה על סף פשיטת רגל, בעוד טאפי מתמסר לניהול העיר מרסיי וקבוצת הכדורגל שלו. ועדת הביקורת הצרפתית באדידס מטעם בנק קרדיט-ליונה, שהעניק לטאפי את ההלוואה לרכישת אדידס, התריעה בפני הבנק על ניהול לקוי. האזהרה התגלתה כנכונה: טאפי נקלע לחובות של 1.3 מיליארד פרנק לבנק קרדיט-ליונה בצרפת, ואדידס הועמדה שוב למכירה. טאפי, בינתיים, הועמד למשפט על אי-סדרים ומעילות בכספים בניהול קבוצת הכדורגל ובמרסיי, ונידון לשנת מאסר.

אדידס חוזרת

ב-1993 נמכרה אדידס המוכה לאיש העסקים היהודי רוברט לואי דרייפוס. באותה שנה הגיעה חברת נייקי למקום הראשון בעולם במכירות נעלי וביגוד ספורט, כשאחריה ריבוק. דרייפוס הגיע לאדידס מחברת הפרסום הבריטית סאצ'י אנד סאצ'י עם עקרונות מוגדרים של שיווק. הוא האמין, כי אי אפשר להרוג מוניטין כמו זה של אדידס. צריך רק "לנער ולעורר את החברה מתרדמתה". תוך זמן קצר הגדיל דרייפוס את מצבת העובדים באדידס ל-13 אלף, ועוד אלפי עובדים אצל קבלני המשנה באסיה ודרום-אמריקה. אדידס מייצרת כיום 600 דגמים שונים של נעליים. בנוסף מייצרת החברה 1,400 פריטי לבוש לכל סוגי הספורט והכושר. ב-1997 זכה דרייפוס לתואר מנהל השנה מטעם העיתון הכלכלי הגרמני מנג'ר.
דרייפוס רכש שלוש חברות מצליחות - חברת סלומון לציוד סקי, רולר בליידס, טיפוס הרים ועוד, חברת טיילור מייד לציוד ובגדי גולף, ומאביק המתמחה בציוד לרכיבת אפניים. מסע הרכישות הפך את אדידס-סלומון לחברה המייצרת ציוד והלבשה לכל ספורט בכל הרמות. הן גם הטילו עול כבד על רווחי החברה, ומניית אדידס צנחה מ-146 דולר למניה ב-98' ל-41 דולר ב-2000. לחברה מונה מנכ"ל חדש - הרברט היינר, שמנסה להצעיד אותה קדימה, ולמצוא את מותגי הנעליים שיהפכו ללהיט בקרב הקהל הצעיר באירופה וארה"ב. בינתיים נראה שהוא מצליח: רווחי החברה צמחו ב-2001 ב-15% ל-182 מיליון דולר.

עוד כמה דברים

נעל האימונים הראשונה של אדידס פותחה ב-57', ונקראה אדידס-רום.
אדידס היא החברה השנייה בגודלה בעולם (אחרי נייקי) במכירות נעלי, ציוד וביגוד ספורט. מחזור העסקים שלה ב-2001 עמד על 6.1 מיליארד אירו (4.7 מיליארד דולר).
אדידס מלבישה תשע נבחרות שונות במשחקי החורף בסולט-לייק-סיטי.
אדי דסלר פיתח ב-49' את הפקקים לנעלי הכדורגל, מסמרים מתברגים שתרמו לאחיזת הנעל במשטחי הדשא.
כדורי הרגל המקצועיים המיוצרים על-ידי אדידס עשויים מחומר סודי, בלעדי לחברה. אדידס היא זו שפיתחה את כדורגל הטנגו המפורסם.
נעלי סופרסטאר, בהשראת נעלי הכדורסל של כוכב העבר קארים עבדול-ג'באר, נמכרות באירופה מאז 1995 - 10 מיליון זוגות בשנה.
אדידס-ישראל היא חברה-בת של אדידס העולמית מאז 1996, בעלת 30 עובדים ו-150 נקודות מכירה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
זינדין זידן מצרפת. בין האלופים שנועלים אדידס
צילום איי פי
מוחמד עלי. "קרב האגרוף של המאה"
מומלצים