שתף קטע נבחר

ישראל 2002: כמיליון ישראלים חיים בחו"ל

מנתונים שהוצגו לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת עולה כי רק כרבע מהישראלים החיים בחו"ל מחזיקים בדרכון ישראלי בתוקף. יו"ר ועדת החוקה, ח"כ פינס: "מדובר בנתון מדהים וכואב"

כמיליון ישראלים חיים כיום בארצות זרות. מנתוני משרד הפנים שהגיעו לידי ynet עולה כ-450 אלף אזרחים ישראלים, יהודים וערבים, שגילם מעל 18, שוהים בחו"ל בכל רגע נתון. למספר זה יש להוסיף כ-550 אלף ילדים מתחת לגיל 18. רק 245 אלף ממיליון הישראלים החיים בחו"ל מחזיקים בדרכון ישראלי בתוקף, השאר מסתפקים באזרחותם הזרה.
משרד הפנים אינו נוהג לפרסם את נתוני הירידה מהארץ. גם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מנהלת מעקב חלקי בלבד אחר ישראלים שהחליטו לחפש את עתידם בחו"ל. הנתונים המתפרסמים כאן נחשפו היום לראשונה (ג') בדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת, שעסקה בחוקי בחירות. זאת בהמשך לדיון שהתקיים בוועדת החוקה בנושא הצעת חוק של ח"כ משה ארנס.
הצעת ארנס ביקשה להרחיב את זכות הבחירה גם לישראלים השוהים בחו"ל ביום הבחירות. כאשר התברר שהצבעת הישראלים היורדים עשויה להטות כל מערכת בחירות, צומצמה ההצעה למתן זכות בחירה לשליחים רשמיים של ישראל בחו"ל, כמה מאות בני אדם בלבד.
הנתונים אף מצביעים על כך שאם מפחיתים מהחישוב את 450 אלף הבוחרים שחיים בחו"ל, עולה כי שיעור ההצבעה בבחירות האחרונות בישראל, היה גבוה יותר מכפי שנקבע על ידי ועדת הבחירות.

מבין היורדים - שיעור הצעירים הגבוה ביותר

מאז פרוץ אינתיפאדת אל אקצה, רבו הפרסומים על מאות בקשות אזרחות של ישראלים המוגשות מדי חודש לנציגויות בריטניה, ארה"ב וקנדה בתל אביב. עיון בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משלים את התמונה: מדי שנה יוצאים מישראל בממוצע 20 אלף ישראלים עם כרטיס טיסה לכיוון אחד. מספר החוזרים לישראל בשנים שלאחר מכן נמוך בהרבה ומסתכם באלפים בודדים. היתר משתקעים ככל הנראה במדינות היעד. כך, למשל, בשנת 1997, יצאו מנתב"ג כ-20 אלף ישראלים. שנה לאחר מכן שבו לישראל רק 6,500 איש.
עוד עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כי בני 20 עד 24 עוזבים בשיעורים הגבוהים ביותר - 2,900 מהם עזו בשנת 1998. אחריהם נמצאים בני 25 עד 29 – 2,500 מהם עזבו באותה שנה, ומקרב בני 30 עד 34, 2,200 איש עזבו את ישראל.

ח"כ פינס: מדובר בנתון מדהים

לאחר הדיון ביקש יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ אופיר פינס לראות את הנתונים המלאים.
ח"כ פינס, המתנגד להצעה לאפשר זכות בחירה ליורדים, הודיע כי ידרוש לקיים דיון בוועדת הבחירות המרכזית: "מדובר בנתון מדהים וכואב שנחשף כאן לראשונה על ידי גורם רשמי מטעם הממשלה. מסתבר שתופעת היהודי הנודד שאפיינה את ישראל במשך 2000 שנות גולה, לא הסתיימה עם הקמת המדינה", אמר פינס.
"מדינת ישראל לא עושה מספיק כדי להחזיר יורדים ולא פועלת די כדי שלא יעזבו אותה. יש צורך בתוכנית פעולה כדי להתמודד עם התופעה, אשר מימדיה מפלצתיים. לא קל לחיות במדינת ישראל", הוסיף "והירידה איננה תופעה חדשה, אבל זוהי תופעה אנטי ציונית הנובעת לא רק מהקשיים אלא גם ממשבר אידיאולוגי, תחושת חוסר שייכות, ניכור ואובדן סולידריות, בין חלקי האוכלוסיה המגוונים".
ח"כ יוסף פריצקי (שינוי), שהציע לאחרונה לאזרחי ישראל להפקיד את הונם בחו"ל בשל מדיניות כלכלית בלתי אחראית של המדינה, אמר בתגובה כי "מדינת ישראל היא מקום קשה לחיות בו. צריך להקריב הרבה מאוד כדי לחיות כאן. זו מדינה טובענית ותובענית. משהו לקוי כאן בערך השוויון. למה שאחד יעשה מילואים והאחר לא יישא בנטל?".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליון איש מעדיפים לגור בכל מקום, רק לא בישראל
מומלצים