שתף קטע נבחר

הפתרון: יציאה סלקטיבית

בישראל מחפשים דרך לרצות את האמריקנים בלי להפסיק את המבצע נגד תשתיות הטרור. אלכס פישמן על התמודדות מערכת הביטחון עם הלחץ הבינלאומי

בסוף השבוע, שבעה ימים לאחר שהחל מבצע "חומת מגן", ירד מספר ההתרעות על פיגועים ב-80 אחוז. הנתון הזה עדיין לא מבטיח דבר בכל מה שנוגע לביטחון האישי של כל אחד מאיתנו, אבל הוא מלמד על כך שהצבא מצליח לבוא במגע עם תשתיות טרור ולפגוע בהן.
המחיר הוא כבד. נכון לאמש יש 13 חיילים הרוגים, מתוכם שבעה בלחימה במחנה הפליטים בג'נין. אבל מבחינה צבאית, הכיוון נכון. וככל שהצבא יעמיק את פעילותו ויגביר את החיכוך עם תשתיות הטרור, התוצאות יהיו יותר ברורות ויותר אפקטיביות לטווח ארוך.
השאלה הגדולה, שבה מתחבטים עתה במערכת הביטחון היא, כיצד להמשיך ולהכות במוקדי הטרור כמה שיותר זמן, תוך כדי היענות לדרישה האמריקנית החד-משמעית להתחיל לסגת מהערים הפלסטיניות.
הדרישה האמריקנית התקיפה הועלתה כבר בסוף השבוע שעבר, בפגישת הגנרל זיני עם שרון. בישראל הבליטו את תביעות זיני מערפאת, ושכחו לספר לציבור שהגנרל האמריקני דרש גם משרון - בשם הנשיא בוש - להתחיל מייד בהוצאת הכוחות. באותה הזדמנות גם דרש זיני משרון להכיר בעובדה שישראל צריכה לפנות התנחלויות.
בישראל נתנו פרשנויות מקילות, גמישות, לדרישה האמריקנית לצאת מייד מהערים. לכן, טרח הנשיא בוש עצמו להבהיר אתמול, קבל עם ועולם, שהדרישה לסגת ללא דיחוי אינה ניתנת לפרשנויות ים תיכוניות. במילים אחרות: כשהוא מודיע שצה"ל צריך לצאת, מיידית, מהערים הפלסטיניות, הוא מתכוון ליציאה בלוח זמנים מיידי.
בישראל מחפשים עכשיו דרך לרצות את האמריקנים בלי להפסיק את המבצע. הנוסחה המתגבשת: לבחון אפשרות של יציאה מערים שכבר טופלו בעבר ואשר תשתיות הטרור שבהן כבר מדולדלות למדי. לא להרחיב את הפעולה לערים גדולות נוספות. פעולות צבאיות שייעשו באתרים חדשים - כולל ברצועת עזה - יהיו לפרקי זמן קצרים מאוד. צה"ל ינסה להשלים את ההשתלטות על ריכוזים בעייתיים כמו מחנה הפליטים בג'נין והעיר שכם, כולל הקסבה שבמרכזה. ממילא, הדגש עובר בימים האחרונים לאזורים הכפריים, שפיזורם הגדול מושך פחות את תשומת לב התקשורת. הכפרים הפכו יעד מועדף גם משום שהתברר כי פעילי טרור רבים נמלטו אליהם מהערים.
בינתיים נמשכת הלחימה בשני מוקדים עיקריים. האחד - במחנה הפליטים ג'נין, שחלקו הגדול כבר נתפס. בצה"ל מקווים שהבוקר תסתיים ההשתלטות, לאחר שהכוחות הלוחמים שם תוגברו ביחידות סדירות של הנח"ל. במהלך הלחימה בג'נין נתקל הצבא בעשרות צלפים ובמאות מטענים. לפלסטינים יש בג'נין עשרות הרוגים. לצה"ל, מאז יום רביעי בלילה, יש שמונה הרוגים. מוקד הלחימה השני - שכם. שם מתבצעת פעולה מיוחדת ומורכבת, הכוללת השתלטות על גורדי שחקים. בכניסה לעיר ובצירים המתינו לצה"ל מטעני ענק במקשל של עשרות ומאות ק"ג חומר נפץ. מה שחייב את חיילי חטיבות הצנחנים וגולני, שנכנסו לעיר, לחפש נתיבים אחרים כדי להשתלו עליה. אתמול החלה הלחימה גם בפאתי הקסבה.
במחנה עופר עצורים כבר יותר מ-1500 פלסטינים. מספר המבוקשים שנתפסו, שניתן לקשור אותם לפעילויות טרור בדרגות חומרה שונות - מתקרב ל-200.
הפתעה המתינה לחיילים שנכנסו לביתו של מפקד "המשטרה הכחולה" בשכם, פיראס אל עומני. בבית נמצאו: מעבדת חומרי נפץ, תשעה מבוקשים, מערכות להפעלת מטענים, מסכות אב"כ ותחפושות. בקיצור: משליט סדר אמיתי. עוד דוגמה קטנה אחת לקשר שבין הרשות לטרור.
צה"ל ימשיך השבוע לבצע פעילויות באתרים חדשים, שאותם תיכנן לתפוס במסגרת "חומת מגן". אלא, שנוכח הלחצים, הוא יסתפק בכניסה ויציאה מהירה.
לישראל יש עניין גדול להיות מתואמת עם האמריקנים ולא להתנגש בהם. שכן, בנושא בנושא הקריטי - ערפאת - מסתמנת זהות גישות. בירושלים אומרים כי הגנרל זיני הציג לערפאת דרישות כאלה, שלאמריקנים היה ברור שלא יוכל לקבלן. עתה נשאלת השאלה, מדוע טרח זיני להגיש את הדרישות האלה בכלל?
רמז לפתרון התעלומה נתן אתמול הנשיא בוש, כאשר הודיע שהסדר מדיני יכול להיעשות גם עם מנהיגים אחרים - לא רק עם ערפאת. זו היתה הפעם הראשונה שבה רמז הנשיא בוש שערפאת, מבחינתו, יכול להיות לא רלבנטי. וזה בהחלט מתיישב עם תפיסת העולם של הממשלה הנוכחית בישראל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכירי המטכ"ל בשטחים
צילום: צביקה גולן, דובר צה"ל
מומלצים