שתף קטע נבחר

מצרים וסעודיה: פסקי הלכה נגד פיראטיות תוכנה

חברות התוכנה נוקטות באמצעים בלתי שגרתיים כדי לצמצם את תופעת הפיראטיות במדינות ערב

חברות התוכנה והמוזיקה הגדולות בעולם החלו לנקוט בשיטות לא שגרתיות כדי להילחם בפיראטיות הגואה במדינות ערב כמו מצרים וערב הסעודית.
שיך עבדול עזיז בין עבדולה אל שיך, הסמכות הדתית העליונה בערב הסעודית, פירסם לאחרונה פסק דין מוסלמי (פאתווה), לפיו הפיראטיות "אסורה על פי האיסלאם" ו"כל פיראט הוא חוטא", מדווח אתר "איסלאם און ליין". על פי הדיווח, אל שיך קבע כי "מכירת חיקויים למוצרים מקוריים אינה מותרת, מאחר שהיא כרוכה במרמה של מוסלמים ואמירת דבר שקר".
אל שיך פירסם את ה"פאתווה" לאחר שמשרד המסחר והתעשייה של הממלכה התלונן בפניו על ההפסדים שנגרמים לחברות תוכנה עקב הפרת זכויות יוצרים וייבוא מוצרים מזויפים לסעודיה. על פי ההערכות, שיעור פיראטיות התוכנה בערב הסעודית עומד על כ-63 אחוז, נתון שמציב את הממלכה במקום השני בעולם בטבלת המדינות "המצטיינות" בפיראטיות.
במקביל, אתר Law.com מדווח כי ארגון ה-BSA, שמייצג את מיקרוסופט, IBM, אדובה, אפל וחברות תוכנה נוספות, חתם על הסכם בלתי שגרתי עם השיך איברהים עטא אללה ממסגד אל אזהר בקהיר.
בעקבות ההסכם, שנחתם בחודש פברואר, 2002, פירסם השיך המצרי "פאתווה" נגד הפיראטיות, בו קבע כי "פיראטיות היא הסוג הגרוע ביותר של גניבה והיא אסורה על פי האיסלאם".
תאגידי התוכנה, חברות התקליטים והמוציאים לאור הגדולים בעולם נוקטות באמצעים שונים כדי לנסות ולהפחית את הפיראטיות הגואה במצרים, השוק הצרכני הגדול ביותר במזרח התיכון, בו כ-65 מיליון בני אדם.
חברות התוכנה דיווחו על הפסדים של 12 מיליון דולר עקב הפצת תוכנות פיראטיות במצרים בשנת 2000. על פי הערכות, שיעור פיראטיות התוכנה במדינה עומד על כ-56 אחוז ואילו שיעור פיראטיות המוזיקה והספרים גבוה הרבה יותר ועולה על 80 אחוז.

"אני שונא את ישראל"

"זכויות יוצרים הן הזכויות שלי. קנו מוזיקה כחוק או שתסתבכו עם המשטרה, שר הראפר שעבן עבד אל-רחים, שהוציא בשנה שעברה אלבום שבמרכזו הלהיט "אני אוהב את עמרו מוסא ושונא את ישראל". השיר הפך ללהיט בחלק גדול מהעולם הערבי, ובעיקר בשטחים.
משרד התרבות המצרי שלח מכתבים לחברות המזכירים להם את החוק שמחייב אותן לרכוש תוכנה כחוק. במקביל, חברות המוזיקה הגדולות, שהחלו לפעול במצרים בחודש דצמבר, 2001, ממתינות להשלמת חקיקת חוק זכויות יוצרים חדש, שצפוי להביא להפחתה ניכרת בפיראטיות במצרים.
בינתיים, על אף ההסתה נגד ישראל ולמרות כל האזהרות והתזכורות, מצרים רבים ממשיכים להאמין כי אין כל רע בהעתקה, וחברות התוכנכה מקוות כי אולי האמונה הדתית תסייע להן לצמצם את הפסדיהם.

לא הפעם הראשונה

לא מדובר בפעם הראשונה שגורמים מסחריים פונים לעזרת פוסקי ההלכה המוסלמיים. בשנה שעברה, המופתי הגדול של מצרים, שיך נאסר פאריד ווסל, הוציא פאתווה שאוסר על מוסלמים להחרים את משקאות "קוקה קולה".
זאת, לאחר ששמועות לפיהן הלוגו של "קוקה קולה" כולל משמיץ את האיסלאם הביאו לירידה של 20 אחוז במכירות המשקאות הקלים של "קוקה קולה" במצרים. על פי השמועות, הצבת הלוגו מול המראה חושפת את האימרה "אין מכה, אין מוחמד".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור עמוס אלנבוגן
אולי חכמי הדת יסייעו להפחית את הפיראטיות
איור עמוס אלנבוגן
מומלצים