שתף קטע נבחר

פרס ובן אליעזר: לא לכבוש שטחים אחרי פיגועים

השרים תקפו את החלטת שרון וראשי סיעת הקואליציה לתפוס שטחים לאורך זמן אחרי פיגועי טרור. בעבודה ובמרצ זעמו על ההחלטה: "שוב אנו שוקעים בבוץ של השטחים"

מחלוקת בין השרים פרס ובן אליעזר לבין ראש הממשלה שרון בעקבות החלטת ראשי סיעות הקואליציה (יום ג') לפעול בשטחי "איי" במדיניות חדשה של תפיסת שטחים לאורך זמן אחרי פיגועים.
אמש נועד פרס עם שרון וביקש ממנו הבהרות בנושא. פרס ציין שאין לנקוט בצעדים ענישתיים, נוסח כיבוש השטחים, במטרה למנוע טרור, "אלא לבצע צעדים תכליתיים בלבד". גורמים המקורבים לשר בן אליעזר אמרו שהוא מתנגד לשהייה ממושכת בשטחים ולכיבוש כצעד ענישה. הם הדגישו שהוא לא השתתף בישיבת ראשי סיעות הקואליציה שבה התקבלה ההחלטה, לעומת השר פרס שהשתתף.
גורמים המקורבים ללשכת ראש הממשלה אומרים בתגובה שהשר בן אליעזר היה שותף מלא לדיונים, בהם הוחלט על מתכונת הפעולה של צה"ל בתגובה לפיגועים. לדבריהם, במהלך הדיונים לא הביע בן אליעזר הסתייגות מן הסיכומים. באשר להתנגדות השר פרס, אומרים גורמים מדיניים כי "פרס חושש מכיבוש מחדש של הרשות הפלסטינית, ומפירוקה, כששני הדברים הללו אינם אמורים לקרות".

זעם בעבודה ובמרצ

בסיעות העבודה ומרצ זועמים על החלטת ראשי סיעות הקואליציה. "שוב אנו שוקעים בבוץ של השטחים", אומרים חברי הכנסת ומוסיפים: "לא למדנו כלום בלבנון".
בעקבות ההחלטה קרא ח"כ חיים רמון לשר הביטחון לחזור בו לאלתר מתמיכתו בה. "החלטה זו תפגע קשות בביטחון המדינה ותושביה, ותגביר את בידודה הבינלאומי", אמר רמון. "לצערי נכנע שר הביטחון לימין הקיצוני בממשלה, בראשות אפי איתם. בכך איבד את שארית זהותו כמייצג ציבור רחב אשר איננו רוצה לכבוש את השטחים, אלא לצאת מהם וליצור גבול בינינו לבינם".
את דבריו של רמון חיזק ח"כ אברהם (בייגה) שוחט. שוחט אמר שמדובר בהחלטה אנטי מדינית. "זו החלטה שלילית ביותר. מפלגת העבודה לא צריכה להישאר אפילו דקה אחת בממשלה שמקבלת החלטה מהסוג הזה", אמר שוחט.
"זו לא החלטה צבאית. עבור אפי איתם ועוזי לנדאו זו החלטה מדינית, שאומרת שחוזרים לכיבוש כל שטחי A באופן זוחל. מפלגת העבודה אמרה בעבר שאם יהיה קצה פיתרון מדיני והממשלה תדחה אותו - היא תפרוש. זה בדיוק מה שקרה. זו החלטה אנטי מדינית". שוחט הוסיף ואמר שיזם דיון סיעתי בעניין, שצפוי להתקיים בתחילת השבוע הבא.
גם ח"כ יוסי שריד תקף את ההחלטה. "מה הם חושבים שם בממשלה - שנחזור לעזה, לשכם ולקסבה בערים הצפופות ולמחנות הפליטים - וכך נפחית את הטרור? כך רק נגביר טרור ונרבה אבדות גם של חיילים וגם של אזרחים. זה בדיוק מה שהקיצונים בקרב הפלסטינים רוצים - להמיט עלינו שוב את קללת הכיבוש", אמר שריד.
ח"כ רן כהן (מר"צ) תקף גם הוא את ההחלטה. "ההחלטה הזו היא מסוג ההחלטות האוויליות והמסוכנות שהיו עד היום, דווקא משום שהיא יוצרת זיקה בין העניין הלגיטימי של מלחמה בטרור לבין ההישארות בעומק השטחים בכל פעם מחדש. אסור שתהיה מדיניות של הסתבכות בשטחים, אלא היפרדות מהשטחים", אמר כהן.

החלטה פוליטית - לא מדינית

בעבודה ובמרצ מותחים ביקורת גם על אופן קבלת ההחלטה אמש. לדברי גורמים בסיעות, הפורום שקיבל את ההחלטה - ראשי סיעות הקואליציה - הוא פורום פוליטי הכולל את רה"מ שרון והשרים איתם, מרידור, ישי ושרנסקי מימין, כשמולם ניצב השר בן אליעזר לבדו משמאל, והוא מתקשה לשים אצבע בסכר.
גם שרים מהקבינט הביעו ביקורת על העובדה שההחלטה בנושא כה רגיש התקבלה בפורום ראשי הסיעות ולא בקבינט המדיני-ביטחוני, שהוא, לדבריהם, הגוף האמון על נושאים אלה.
ח"כ אופיר פינס התייחס גם הוא לנושא זה ואמר: "מדובר בהחלטה פוליטית ולא ביטחונית. לא בכדי זעקתי בעבר על ביטול המיטבחון והקמת פורום ראשי סיעות. ברגע שהם מעורבים בשאלות ביטחוניות התוצאה היא פוליטית ולא ביטחונית. אני קורא לראש הממשלה לבטל את פורום ראשי הקואליציה ולהקים את המיטבחון המצומצם מחדש".
שר החוץ פרס, שקיצר את ביקורו בבולגריה כדי להגיע לישיבת ראשי הסיעות אמש, התנגד בישיבה בחריפות להחלטה. מקורביו אמרו שהוא מתנגד לכיבוש לשם ענישה. לדבריהם, כל פעולה של ישראל צריכה לעמוד במבחן היעילות ולא להיות צעד של ענישה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
רמון. פואד נכנע לימין הקיצוני
צילום איי פי
צילום דודו פריד
שוחט. אסור להישאר בממשלה כזו
צילום דודו פריד
מומלצים