שתף קטע נבחר

עיתון הסטודנטים חזה את הפיגוע

האם הנורות האדומות נדלקו - אבל אף אחד לא שם לב? סטודנטים הפנו את תשומת לבה של הנהלת האוניברסיטה העברית, גם בעיתון "פי האתון", לרמתם הירודה של המאבטחים ולפרצות באבטחה. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית אף שיגר מכתבים בעניין זה לשר לביטחון פנים ולשרת החינוך. כלום לא קרה - ואז הגיע הפיגוע

האם הכתובת, במקרה של הפיגוע הקשה היום (ד'), היתה על הקיר? סטודנטים באוניברסיטה העברית התלוננו בחודשים האחרונים פעמים רבות על אבטחה לקויה של חברת "סער", האחראית לקמפוס הר-הצופים. יתרה מכך: עיתון הסטודנטים "פי האתון" חזה כמעט במדויק את הפיגוע הקטלני.

"כרוניקה של פיגוע ידוע מראש"

באפריל השנה פרסם עיתון הסטודנטים של האוניברסיטה העברית "פי האתון" כתבה שדייקה בצורה מעוררת צמרמורת ונקראה "כרוניקה של פיגוע ידוע מראש". יניב פוהורילס, עורך "פי האתון" תיאר את התרחיש שהופיע בעיתון: "הכתבה מתארת יום אחרי פיגוע היפותטי באוניברסיטה, שם מתואר תרחיש שמחבל חודר דרך הגדר שמפרידה בין האוניברסיטה לכפר עיסאוויה שבצפון ירושלים. הוא עובר אותה תוך כמה שניות בלי בעיות כי יש שם ליקויים ביטחוניים. הוא רץ לאורך השביל שמוביל ישר לקפיטרית 'פרנק סינטרה', ושם הוא פותח בירי לכל עבר. כתוצאה מכך ישנם 7 הרוגים ויותר מ-30 פצועים".
פוהורילס סיפר ל-ynet כי בגליונות האחרונים פורסמו מספר כתבות שעסקו בכשלי האבטחה של האוניברסיטה. כך נכתב, למשל, בחודש ינואר בכתבה "קבלו בבקשה את הפיגוע הבא", שחיברו הסטודנטים בן ורד, עמיר אליה, שרון כץ וקובי קרנצברג על הקלות הבלתי נסבלת שבה ניתן להיכנס לקמפוס הר הצופים מכיוון הכפר עיסאוויה: "בין עיסוויה לבניינים של מדעי החברה והפקולטה למשפטים מפריד כביש ברוחב חמישה מטרים, גדר בגובה שני מטרים ולאחריה הגן הבוטני המהווה חיץ בין האוניברסיטה לבין מה שגורמי ביטחון אולי יגדירו כקן צרעות".
אחד הכותבים סיפר: "ב-2.1.02 התמקמתי במצפור בגן הבוטני ולאחר תצפית קטנה על ציפורים ירדתי אל הגדר. טיפסתי עליה וחציתי את הכביש לכיוון עיסאוויה. לאחר שנהיה לי קצת קר החלטתי לחזור ולכן טיפסתי חזרה ונכנסתי שוב אל הגן הבוטני. במשך יותר מ-40 דקות חיכיתי במקום. לא פטרול, לא שומר, לא מאבטח ולמזלי גם שום מחבל לא החליטו לעבור. שיערתי שאני יכול לקפוא שם למוות מבלי שאף אחד יראה אותי. והחלטתי לוותר ולחזור לקמפוס. בנקל יוכל כל אדם לחדור לשטח הקמפוס גם ממקומות אחרים ואפילו לאחר שעבר בדיקה. אך הקרבה המסוימת לכפר העוין עיסאוויה צריכה לעורר תשומת לב מיוחדת מצד האחראים לביטחון באוניברסיטה".
כתבי עיתון הסטודנטים הוסיפו: "אנו מבקשים ליידע את קוראינו ואת הדוברת כי איש האבטחה בכניסה למנהרת האוטובוסים לא שם לב לכתב שנשא שני תיקים כבדים ונפוחים. עוד הבחין הכתב בהמשך המנהרה בעמיתו של אותו איש אבטחה, אשר ביושבו ליד הכניסה נקט בטקטיקה זהה של התעלמות. אם שפר מזלכם והגעתם לקמפוס גבעת רם הרי שמיד תבינו כי מדובר בצרה צרורה - צוות של שומרים מכורבלים במעילים כחולים יפסיק מיד את מלאכת צליית הטוסטים על גבי תנורי חימום וידאג וינבור לפשפש בתיקיכם עד שיגיע למסקנה כי אין אתם סוחבים דבר פרט לכמה ספרים עבים במיוחד...המנוסים יחלפו על פניכם בגאווה כשהם ישובים באוטובוס המוביל אותם ישירות אל תוך הקמפוס (קו 42), מבלי שאף לא אחד יטריד אותם. היורדים מהאוטובוס בתחנה, הממוקמת בלב הקמפוס וממשיכים לשם אל אולם ההרצאות בניחותא, בדרך נטולת שומרים".
דוברת האוניברסיטה מסרה בשעתו בתגובה לטענות הסטודנטים כי "מחלקת הביטחון של האוניברסיטה מפעילה אמצעים רבים ומגוונים כדי לאבטח את האוניברסיטה ולא כולם גלויים לעין בלתי מקצועית. אכן, חשובה העירנות שמגלה העיתון 'פי האתון' אך היות שהכתבים אינן אנשי מקצוע בתחום האבטחה, הם אינם יכולים לראות או לזהות, את כל אמצעי האבטחה שננקטים כדי להגן על האוניברסיטה".

"אנשים ללא הכשרה קרבית"

לכתבה ב"פי האתון" נלוו דיווחים של סטודנטים, שסיפרו על רמתם הירודה של מאבטחים המוצבים ברחבי הקמפוס. עובדי האוניברסיטה העברית סיפרו ל-ynet כי מכוניותיהם בעלות התגים אינן נבדקות דרך קבע בכניסה. לדבריהם, המאבטחים מסתפקים בבדיקות מדגמיות בלבד.
קובי כהן, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית מותח ביקורת חריפה על נושא האבטחה באוניברסיטה: "במעונות בודקים היטב את מי שנכנס, אבל כאן באוניברסיטה מסתמכים על היכרות עם אנשים. יש כאן עובדי נקיון ערבים, סטודנטים ערבים ועובדים אחרים, ואי אפשר לתייג אותם בגלל שהם ערבים. אני מודה ומתוודה שהבדיקות בשערים הן בדיקות רשלניות ולא רציניות. בזמנו רצינו לשים גלאי מתכות בכניסות, אבל במחלקת הביטחון אמרו שזה ירתיע את הסטודנטים שיגיעו לאוניברסיטה ואז החליטו לבטל את זה. עכשיו אנחנו נצטרך לקיים הפקת לקחים מחודשת".
ואילו יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, ליאור שטרסברג, אמר: "במשך שבעה חודשים אני מתריע במכתבים חוזרים ונשנים לשר לביטחון פנים, לשרת החינוך ולכל הגורמים הרלוונטיים שחיי הסטודנטים בכל הקמפוסים הם הפקר, כי רמת האבטחה ירודה ביותר. יש לי חברים שנכנסים דרך הכניסות הראשיות עם כלי הנשק האישיים שלהם ועם תחמושת".
במכתב, שנשלח לשר לביטחון פנים באוקטובר אשתקד, כתב שטרסברג: "לרגל פתיחת שנה"ל במוסדות להשכלה גבוהה ברצוני להעלות בפניך בעייה חמורה בנושא סידורי הביטחון במוסדות אלו. האוניברסיטאות והמכללות מפקידות את נושא האבטחה בידי חברות אבטחה פרטיותל והללו מעסיקות בתפקידי האבטחה בשערים, אנשים ללא הכשרה קרבית ומבוגרים, שבשעת הצורך עשויים להתקשות במתן תגובה הולמת במהירות ובמיומנות הנדרשות". בחודש מארס נשלח מכתב התרעה נוסף לשר לנדאו.
ראש מטהו של השר לנדאו, תנ"צ שלום גואטה, שיגר לסטודנטים מכתבי תשובה, בהם כתב ש"ההצעה להעדיף סטודנטים בעלי עבר קרבי במשימות אבטחה במוסדות להשכלה גבוהה, מקובלת מאוד ואף מבוצעת הלכה למעשה במספר מוסדות". במכתב אחר כתב גואטה: "אנו בטוחים שמעורבות פעילה של סטודנטים שאכפת להם על בסיס התנדבות תוסיף כוח ורוח". תנ"צ גואטה העביר את פניית הסטודנטים למשטרת ישראל.
מערכת ynet פנתה אל קב"ט האוניברסיטה, יעקב רימר, ואל חברת "סער", אך אלו טרם הגיבו לטענות הסטודנטים.
מאוניברסיטת חיפה נמסר כי "האוניברסיטה עושה מאמצים רבים לטפח יחסי הבנה ודו קיום בין סטודנטים יהודים ולא יהודים ולגיבוש קהילייה אקדמית המבוססת על שיתוף פעולה ועל כבוד הדדי. זוהי האוניברסיטה בעלת האופי הפלורליסטי ביותר בישראל. על רקע הפערים החברתיים ההולכים ומעמיקים במדינה, ובמיוחד לאור הגברת הניכור בין יהודים וערבים, התמודדותה המוצלחת של האוניברסיטה והאווירה השקטה שהושגה בה ראויים לציון".
מאוניברסיטת תל אביב נמסר כי "הנושא הביטחוני מטופל הן על ידי ההנהלה והן על ידי ועדת ביטחון מיוחדת, המתכנסת בתדירות גבוהה ומוציאה הנחיות באשר למדיניות האבטחה של האוניברסיטה. בהתאם להמלצות הוועדה, תוגברה באופן משמעותי מערכת האבטחה באזור הקמפוס וסביבתו, ובכלל זה תיגבור כוח אדם בשערים בעמדות שמירה, באתרים מחוץ לגדר הקמפוס וסיורים. כל הפעילות נעשית בתיאום קצין מודיעין ומפקד נפת ירקון במשטרת תל אביב".

בהכנת הידיעה השתתפו אורן רייס, אפרת וייס ואלעד טנא

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הטיפול בפצועים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
האם ניתן היה למנוע? הפצועים
צילום: רויטרס
מומלצים