תחקיר מות החייל בדובדבן: נורמות פסולות ביחידה
בתחקיר הראשוני על מותו של טוראי אהוד שניאור נמתחת ביקורת חריפה על התנהגות הסגל הזוטר במחלקת הטירונים של דובדבן: "מדובר בנורמות פסולות ואלימות כלפי טירונים, הסותרות את רוח צה"ל ביחסי מפקד-פקוד". בתחקיר אין המלצות על מסקנות אישיות
"במחלקת הטירונים של דובדבן במתקן אדם שררו נורמות פסולות הסותרות את רוח צה"ל ביחסי מפקד-פקוּד". כך קובע תחקיר ראשוני שנערך על ידי קצין בודק, בעקבות מותו של טוראי אהוד שניאור ז"ל.
מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל, הציג אתמול (ה') בפני שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, את התחקיר הראשוני לבירור נסיבות מותו של שניאור, שנפטר בסוף השבוע שעבר לאחר "טרטור". התחקיר קובע כי שניאור מת מדום לב.
אלימות כלפי הטירונים
את התחקיר הראשוני ערך קצין בדרגת אלוף משנה. מהתחקיר עולה כי מפקדי הכיתות נהגו להפעיל אלימות כלפי הטירונים במטרה "לחשלם", וזאת בלא ידיעת הסגל הבכיר יותר של פלוגת הטירונים והגדוד. בתחקיר נמצא כי האימון שנערך ביום שישי במסגרתו נאלצו הטירונים לרוץ 3 פעמים ריצת אפוד לאורך 2,000 מטרים היה מנוגד לפקודות ולא מאושר. במסגרת האימון נדרשו הטירונים לבצע תרגול נוסף לאחר שלא עמדו בזמן המוקצב של 9 דקות. בריצה השלישית נפל שניאור והריצה הופסקה. חובש מן הפלוגה טיפל בו כשהוא מחוסר ההכרה ובהמשך הוא פונה לבית החולים אסף הרופא, שם נקבע מותו.
החיילים חוששים לדווח
התחקיר המליץ לקיים מערכת בקרה הדוקה הרבה יותר על המתרחש בפלוגות הטירונים במתקן אדם. זאת, בין השאר, בשל העובדה שהחיילים ביחידות המיוחדות הינם חדורי מוטיבציה גבוהה ונוטים שלא לדווח על קשיים פיזיים. בנוסף הם חוששים לדווח על חריגות מהוראות הבטיחות ומכללי האימון.
התחקיר הראשוני אינו ממליץ בשלב זה על מסקנות אישיות נגד מי מאנשי הסגל אולם הערכה היא שבתחקיר המסכם יוגשו המלצות כאלה.
שניים מהמ"כים שהשתתפו באימון בו נפטר שניאור הודחו כבר ביום ראשון, עוד בטרם החל התחקיר.