שתף קטע נבחר

חשיפה: התכנית לשיחרור עזאם

ל-ynet נודע על תכנית שגובשה בישראל בניסיון לייצר "מחווה הומניטארית" עבור מצרים, שתקל על הנשיא מובארק לחון בהקדם את עזאם עזאם. התוכנית: לשחרר אסירים מצריים שנתפסו ב"קארין איי" ועדיין מוחזקים בישראל. הכל כבר היה מוכן - ואז החליטו בירושלים לבטל. בלשכת רה"מ מאשרים: בכוונתנו לשחרר את העצורים

פרסום ראשון: גורמים רשמיים בישראל יזמו תכנית לשיחרורו של האזרח הישראלי עזאם עזאם העצור במצרים. אולם ביצוע התכנית הוקפא - שעות אחדות לפני שיצאה אל הפועל, כך נודע ל-ynet.
גורמים מקצועיים ופוליטים, שהיו מעורבים ביישום התכנית, חושפים כי הכוונה היתה לשחרר 8 עצורים מצרים, שנתפסו על ספינת הנשק "קארין איי" - כמחווה גלויה למצרים. בעקבות המחווה מצד ישראל, ציפו כי מצרים תפעל בעקיפין לקידום שחרורו של עזאם.
"התכנית היתה לשים קץ לסבלו של עזאם, השפוט ל-15 שנות מאסר ויושב בכלא בדרום קהיר בתת תנאים, בחדר צר, על לא עוול בכפו", אומר ל-ynet גורם שהיה מעורב בגיבוש התכנית.
מהמצרים עצמם התקבלו איתותים חיוביים, אולם גורם מקורב לתכנית טוען כי במשרד ראש הממשלה והמשרד לביטחון פנים הוחלט לבסוף לוותר עליה. הערב (יום ד') אישרה לשכת ראש הממשלה את הכוונה לשחרר בעתיד את שמונת העצורים. "המצרים נתפסו על הספינה שהובילה אמצעי לחימה עבור הרשות הפלסטינית, ובכוונת הממשלה לשחררם בעתיד", נמסר מלשכת ראש הממשלה.

התכנית: מתנה לחג הקרבן

הכל החל לפני כשבעה חודשים, עם תפיסתה של ספינת הנשק הפלסטינית "קארין איי". יחד עם כמויות הנשק האדירות והפלסטינים שהבריחו אותן נעצרו באוניה גם 8 אנשי צוות מצרים. חקירתם העלתה כי לא היה להם כל קשר לנשק שהועמס על הספינה.
כחודש לאחר מכן, רקם את התכנית ח"כ איוב קרא מהליכוד, המשמש כיו"ר הועדה לענייני העובדים הזרים: קרא, המלווה בשנים האחרונות את סבלם של עזאם ובני משפחתו, ידע היטב כי עד כה לא הועילו המאמצים של מערכת הביטחון ומשרד ראש הממשלה לשכנע את המצרים לשחרר את עזאם. התכנית היתה לתקוף את הבעיה מכיוון אחר: מחווה אנושית ופומבית כלפי הנשיא מובארק, שתקל עליו להעניק לעזאם חנינה.
קרא גילה כי שמונת המצרים מוחזקים באגף 3 בכלא מעשיהו ובשל העדר ראיות, לא הוגשו נגדם כתבי אישום. השמונה הם מוחמד פארג', מוחמד אלגויש חסאן, קאטאב אבו סאאד, חוסיין אלי נימת אללה, חסאן עבדו ג'אריב, אחמד חסן אל גוויש, מוחמד ג'אריב ומוסטפא דרוויש.
מעמדם של שמונת המצרים, השוהים בכלא יחד עם עובדים זרים לא חוקיים, הוא של מגורשים, אך למרות זאת איש אינו מגרשם חזרה למצרים. במסמך שהגיע לידי ynet צויין ליד שמותיהם כי הם "מעוכבי טיסה על ידי משרד הפנים". ממשרד הפנים נמסר בתגובה, כי "הם מעוכבים בישראל לבקשת כוחות הביטחון". ובינתיים הם פה.
התכנית שיזם קרא היתה לשחרר את שמונת העצורים ב-21 בפברואר השנה, יום לפני חג הקרבן המוסלמי, עיד אל אדחא. סביב שיחרורם תוכנן קמפיין תקשורתי בעיתונות ומעל גלי האתר המצריים. השיחרור נקשר בכוונה בחג המוסלמי, כ"מתנת חג" הסברתית מישראל למצרים.
בשיחות סגורות עם אישים בשגריריות המצרית ובעיקר עם מ"מ השגריר המצרי, ד"ר איהאב א-שריף, רמזו המצרים כי יתכן ששיחרור שמונת המצרים ישא חן בעיני הנשיא מובארק ויוביל בקרוב למתן חנינה לעזאם. המצרים בירכו על התכנית - אבל רצו לראות אותה "בשטח". ח"כ קרא פנה לגורמים המיקצועיים הרלוונטים והגלגלים החלו לנוע.

כרטיסי הטיסה נקנו

הרצל חגי, האחראי על הזרים במשרד לביטחון הפנים, היה האחראי להוצאת התכנית לפועל: "רכשתי כרטיסי טיסה לכל שמונת המצרים כדי להחזירם לארצם", הוא מספר. גם בכירי השב"ס הרלוונטים יודעו לגבי התכנית.
לאחר קבלת האישורים המתאימים נרכשו כרטיסי הטיסה, שנשאו את שמותיהם של שמונת העצורים המצרים. השמונה אמורים היו לטוס מתל-אביב למצרים ביום הראשון של חג הקרבן, ב-21 בפברואר השנה בשעה 20:00 בערב. ח"כ קרא התבקש אף הוא להמריא עם החבורה למצרים ולפעול להסברת המחווה בתקשורת המצרית.
אבל כמה שעות לפני העברת השמונה מכלא מעשיהו לשדה התעופה בן-גוריון הגיעה ההוראה לעצור את התכנית. בירורים העלו כי התכנית בוטלה מאחר ו"לא היה לה אישור מגבוה", כפי שמסרו גורמים פוליטיים ל-ynet.
"השר לביטחון פנים עוזי לנדאו ומשרד ראש הממשלה התנגדו לשחרור", אומר ל-ynet גורם שהיה מצוי בפרטי התכנית והופתע לגלות כי לא יצאה אל הפועל מסיבה עלומה. דוברו של השר לנדאו מכחיש: "השר לא היה מעורב כלל בנושא", הדגיש.
כרטיסי הטיסה מעולם לא מומשו: המצרים נשארו בכלא, עזאם נותר בכלא בקהיר - וחג הקרבן חלף לו בלי תכנית המחווה הישראלית. בירושלים החליטו כי היוזמה איננה כדאית ואין טעם להמר על מובארק.

תכנית ללא סיכון?

לגורמים המעורבים בסיפור חשוב להדגיש כי לא מדובר בתכנית רגילה של עסקת החלפת שבויים: בצד המצרי היו דיבורים בחדרים סגורים על ניסיונות לרכך את עמדת הנשיא, אך הכל מציינים כי הדיפלומטים המצרים היו הוגנים ולא הבטיחו הבטחות.
מאידך, בצד הישראלי פעלו על פי ההנחה כי יש סיכוי משמעותי "לגזור קופון", אך אין סיכון - שכן את המלחים המצרים חייבים לשחרר, וסביר להניח שאם יעתרו לבג"צ הוא יורה לשחררם, אם לא יוגש כתב אישום כלשהו נגדם.
חבר הכנסת איוב קרא אומר כי הוא אינו יודע עד היום מי הורה לבטל את התכנית ברגע האחרון. לדבריו, כל הצדדים היו רק מרוויחים: "מצד אחד האזרחים המצרים הללו סובלים כאן ולא מאשימים אותם בשום דבר. מצד שני עזאם עזאם נרקב בכלא המצרי ואף אחד לא רואה מתי ישוחרר. הובטח לי שאקבל פגישה אישית חשאית אצל הנשיא מובארק, אם אפעל לשחרור המצרים. זה מהלך שכולו מבוסס על מחווה, אך הוא היה מוכיח קודם כל שישראל באה לקראת מצרים, עושה צעדים הומאניים ובוני אמון".
משגרירות מצרים נמסר בתגובה לפניית ynet: "אין תגובה". ממשרד ראש הממשלה נמסר ל-ynet בתשובה לשאלות בנושא: "אין תגובה".

15 שנים עם עבודת פרך

עזאם עזאם, דרוזי תושב הכפר מרר, נעצר בנובמבר 1996 על ידי שירותי הביטחון בבית מלון במצרים. הוא שהה באותה עת בשליחות בקהיר מטעם חברת הטקסטיל "תפרון" שבה עבד. המצרים טענו כי שירת את המוסד והאשימו אותו בעבירת ריגול שעונשה המירבי הוא גזר דין מוות. בסיום המשפט נפסקו לעזאם 15 שנות מאסר עם עבודת פרך. הצהרות חוזרות ונשנות של ממשלות ישראל כי עזאם לא שירת את מערכת הביטחון - לא השפיעו על מערכת המשפט המצרית.
שש שנים יושב עזאם בכלא המצרי. הוא כלוא במצרים בתנאים קשים. אישים ישראלים ובני משפחתו שפגשו אותו סיפרו כי נפשו שבורה. לרוע מזלו, העבירות בהן הורשע אינן מאפשרות לו על פי החוק המצרי לערער לבית המשפט העליון, כדי לנסות ולהוכיח שוב כי הוא חף מפשע. האפשרות היחידה לשיחרורו היא חנינה מהנשיא מובארק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
עזאם עזאם. 6 שנים בכלא
צילום ערוץ 2
צילום ערוץ 2
אמל, אשתו של עזאם ובנו
צילום ערוץ 2
צילום: אתר הכנסת
ח"כ קרא. כולם היו מרוויחים
צילום: אתר הכנסת
מומלצים