שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    מדריך לעבודה בחגים

    החגים הקרבים מביאים עמם ימי חופש רבים ושאלות לגבי מתכונת העבודה והתשלום עבורה. מהו אורך יום העבודה בערב החג, מהו השכר המשולם לעובד ביום חג והאם מקבלים פיצוי על יום חג שחל ביום שבת

    החגים הקרבים מביאים עמם ימי חופש, ושאלות עובדים ומעסיקים לגבי שעות העבודה בערבי החג, בחול המועד כמו גם לגבי התשלום המגיע לסוגי העובדים השונים. בכדי לענות על שאלות אלו פנינו לחברת חברת חילן-טק, העוסקת בפיתוח תוכנה לניהול משאבי אנוש ושכר.

    באילו מימי החג שבחודש תשרי לא עובדים?

    לפי החוק (סעיף 18 א' לפקודת סדרי השלטון והמשפט וחוק שעות עבודה ומנוחה) אסור להעביד יהודים בחגים הבאים בחודש תשרי: ראש השנה, יום הכיפורים, חג ראשון של סוכות ושמחת תורה.

    האם יש לשלם שכר בעד יום חג שהעובד אינו עובד בו?

    החוק (שעות עבודה ומנוחה) אוסר להעסיק יהודים בימי החג, אך אינו מתייחס לתשלום שכר. עם זאת הסכמי העבודה, הנוהג וצווי ההרחבה הם אלה הקובעים, כי יש לשלם שכר עבור ימי החג. לפיכך עובד חודשי מקבל את שכרו החודשי הרגיל גם בחודש שבו חלו חגים שבהם לא עבד.
    על עובד יומי חל צו הרחבה שבו נאמר: עובד לאחר 3 חודשי עבודה במקום העבודה ולא נעדר מעבודה סמוך ליום החג (יום לפני החג וים לאחריו) אלא בהסכמת ההנהלה, יהיה זכאי לתשלום מלא בעבור 9 ימי חג במשך שנה (2 ימי ראש השנה, יום-הכיפורים, 2 ימי סוכות, 2 ימי פסח, חג השבועות ויום העצמאות). עובד לא יהיה זכאי לתשלום עבור ימי חג החלים בשבת.

    שלושה מימי החג בתשרי נופלים השנה בשבת. האם מגיע לעובד פיצוי על כך?

    ככלל העובד אינו זכאי לשום פיצוי בגין חג שנופל בשבת. משמעות הדבר שבחודש תשרי השנה יהנו העובדים מפחות ימי חופשה. כלל זה נכון גם לגביי מקומות שבהם עובדים רק 5 ימים בשבוע, והחג נופל ביום שישי. עם זאת, יש הסכמי עבודה, שבהן ניתנה הדעת לבעיה זו, והם מזכים את העובדים ביום חופשה נוסף תמורת כל יום חג שנופל בשבת.

    איזו תמורה יש לשלם לעובד שעבד בחג?

    כאשר מועסק עובד בחג חלים עליו הכללים החלים על עבודה בשבת. לפיכך על המעביד לתת לעובד שעות מנוחה אחרות במקום שעות המנוחה שבהן עבד. בנוסף לכך השכר שהעובד מקבל בעד עבודה בחג חייב להיות גבוה לפחות ב-50% משכרו הרגיל. חובה לתת לעובד תמורה זו גם כאשר מעסיקים את העובד בחג, מבלי לקבל לכך היתר.

    מהו אורך יום העבודה בערב החג?

    חוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי אורך יום העבודה בערב החג לא יעלה על 7 שעות. החוק אינו מדבר על השכר ביום זה. המקובל הוא שעובד חודשי מקבל את שכרו הרגיל גם בערב החג. צו הרחבה בדבר הנהגת שבוע עבודה מקוצר במגזר העיסקי מרחיב את הקביעה בעניין זה. בערבי חגי ישראל, החלים ביום שהעובד חייב לעבוד בו, יהיה יום העבודה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות או יום עבודה של 7 שעות בתשלום של 8 שעות. ההנהלה ונציגות העובדים יקבעו איזו חלופה לבחור. בערב יום הכיפורים יעבדו העובדים 6 שעות בתשלום של 9 שעות. במקומות שבהם עבדו בערבי חג 6 שעות בתשלום של 8 שעות - ימשיכו העובדים לעבוד 6 שעות בתשלום של 8 שעות.

    מה אורכו של יום העבודה בחול המועד סוכות?

    החוק אינו מתייחס לאורכו של יום העבודה בחול המועד. גם כאן מוסדר הנושא בהסכמי העבודה. בהתאם לכך מקובלות 3 גישות: ימי חול המועד נחשבים לימי עבודה רגילים; בימי חול המועד נהוג יום עבודה מקוצר; ובמקומות עבודה רבים, בעיקר במיגזר הציבורי, הוחלפו ימי העבודה המקוצרים בחופשות מרוכזות לכל העובדים. חיוב מכסת החופשה בגין תקופה זו מתחשב בכך שאלה ימי עבודה מקוצרים.

    האם עובד רשאי לסרב לצאת לחופשה כאשר כל עובדי המחלקה שלו יוצאים לחופשה מרוכזת משום שמועד החופשה אינו נוח לו?

    בהתאם לפסקי דין של בית הדין הארצי לעבודה, קביעת מועד ימי החופשה היא בסמכות המעביד, אך עליו להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. בהתאם לכך רשאי המעביד להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת, גם אם אינה נוחה לחלק מעובדיו.

    האם חייב עובד להיענות לדרישות מעבידו לעבוד בחג?

    גם כאשר ניתן למעסיק היתר להעסיק עובדים בחג, רשאי עובד להודיע עם קבלתו לעבודה, או בפעם הראשונה שהוא נדרש לעבוד בשבת או בחג, שמצוות דתו אוסרת עליו עבודה כזו. המעביד רשאי במקרה כזה לדרוש מהעובד תצהיר על הכרתו הדתית ועל היותו (כאשר מדובר ביהודי) שומר כשרות, שאינו נוסע בשבת. הוראה זו אינה חלה על עיסוקים מסויימים כמו אירוח בבתי מלון ועבודה הקשורה בייצור חשמל והזרמתו, וכן אין היא נותנת מענה לעובד שחזר בתשובה וקודם לכן הסכים לעבוד בשבת או בחג.

    האם החלטת המעביד להכריז על יום גשר בערב החג מאפשר לו לחייב את מיכסת ימי החופשה של העובד?

    אין נורמה מחייבת בעניין ימי גשר. העניין נתון לשיקול דעתו של המעביד, או למו"מ בינו לבין ארגון העובדים.

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    חופשה. לא כדאי להיעדר לפני או אחרי החג
    מומלצים