שתף קטע נבחר

הותר לפרסום: הפלסטינים פעלו לגייס חיילות ישראליות

הפרשה התגלגלה לפני שלוש שנים, אולם נחשפה רק בעקבות מבצע "חומת מגן" שבו נתפסו מסמכי הביטחון המסכל ברמאללה. מסתבר כי אנשיו של ג'יבריל רג'וב פעלו לגייס צעירות ישראליות לפני צבא, כדי שישמשו כמרגלות עתידיות - בתוך צה"ל

הותר לפרסום: השב"כ חשף פרשיה של ניסיון פלסטיני לגייס צעירות ישראליות בנות 17, לפני שירות צבאי, כמקורות של הביטחון המסכל הפלסטיני בגדה, בראשותו של ג'יבריל רג'וב. שני ערבים ישראלים מבית צפפא נאשמים בניסיון לגייס את החיילות לעתיד עבור הפלסטינים. מהחקירה עולה כי הצעירות לא היו מודעות לניסיונות הגיוס ולא העבירו כל מידע מסווג לפלסטינים.
הפרשה, שנחשפה היום (ב') התרחשה לפני כ-3 שנים: אנשי הביטחון המסכל, בראשותו של רג'וב, ניסו לגייס את הנערות כדי שיעבירו מידע מסוגים שונים על צה"ל ופעילותו. ג'יבריל רג'וב עצמו, שנחשב בישראל כשותף למלחמה בטרור, נתן את אישורו לגיוס הצעירות הישראליות וידע על המתרחש. הגיוס נעשה באמצעות שני סוכנים ערבים, תושבי בית צפפא שבירושלים, שעבדו עם הנערות במסעדה בתיאטרון ירושלים. נגד השניים, ראיד אסמעיל זיתאווי (30) ומוסה יסין סלמן (27), הוגש כתב אישום על ריגול וקשירת קשר לביצוע פשע.
זיתאווי וסלמן הבטיחו לנערות כסף וסמים ובהמשך אף הפגישו אותן עם קציני הביטחון המסכל של רמאללה, כשהפלסטינים מתחזים לאנשי עסקים. הפרשייה התגלתה במהלך מבצע "חומת מגן" השנה, כאשר חיילי צה"ל פשטו על מטה הביטחון המסכל של רג'וב בביתוניא ותפסו במקום מסמכים רבים. בעקבות כך נעצרו זיתאווי וסלמן וכן מספר פלסטינים שהיו מעורבים בפרשה. הצעירות הישראליות שאותן ניסו הפלסטינים לגייס נחקרו, אולם מסתבר כי לא סיפקו מידע לפלסטינים. חלקן יופיעו כעדות תביעה במשפט.

הצעירות "הוזמנו" לרמאללה

מכתב האישום נגד זיתאווי עולה כי גויס במהלך שנת 95' על ידי מהנד שעלאן, קצין ומפעיל סוכנים במסגרת המודיעין המסכל הפלסטיני בבית לחם. השניים סיכמו כי יפעל לאסוף ולמסור מידע. שלוש שנים מאוחר יותר גויס גם סלמן על ידי זיתאווי ושעלאן. סוכם כי יפעל לאסוף ולמסור מידע על תושבי בית צפפא, לרבות פרטים על משתפי פעולה וכן אודות מי שמכרו קרקעות ליהודים.
במהלך שנת 98' התחבר זיתאווי עם צעירה ישראלית, שעמדה בפני גיוס לצה"ל. על פי דרישת שעלאן, העביר לו זיתוואי פרטים אישיים אודות אותה צעירה וחברותיה, גם הן צעירות ישראליות, שחלקן שירתו באותה תקופה כחיילות וחלקן עמדו לקראת גיוס לצה"ל. הנאשם מסר מידע אודות שלוש חיילות, המכונות בכתב האישום ה', ש' ו-ס', בדבר גילן, מקומות מגוריהן, את העובדה שהן לקראת גיוס, אופיין, עיסוקיהן, תוכניותיהן לעתיד והתרשמותו הכוללת מהן. זיתאווי העביר מידע אודות מספר צעירות ישראליות נוספות.
בשנת 99' נשלח המכתב הבא מראש מינהלת בית לחם בביטחון המסכל, מקדם (סגן אלוף) מאג'ד פרג' לעקיד (אלוף משנה) ג'יבריל רג'וב:

"לאחר שנתת את הנחיותיך לגייס חיילת המשרתת בצבא, יצרנו קשר עם המקור שלנו וישבנו עימו כדי לעמוד על מצבה של החיילת מכל הבחינות. זאת, על מנת לקבוע כללים כלליים לשם התחלה בתהליך הגיוס. הודענו לו שעליו לחדש ולהדק את הקשרים עם היעד... ההיכרות ביניהם תהיה על בסיס של ידידות והמפעיל יציג עצמו כאדם מן השורה, הלהוט לקיים קשרים עם בחורות ישראליות. לידיעה, כי המקור שלנו הצביע על כך שישנה בחורה ישראלית נוספת, חיילת שמשרתת בתפקיד מינהלתי ב... גם היא מהווה יעד לפעילות ביטחונית שלנו. להלן מה שדרוש כדי להקל על תהליך הגיוס: מימון כספי שיכסה את הפגישות עם היעד, אספקת אמצעי תחבורה בעת הצורך".

במהלך מרס 99' התבקש זיתוואי על ידי מפעיליו להביא עמו לפגישה במסעדה ברמאללה את החיילת וחברותיה, שעמדו בפני גיוס לצה"ל. מטרת המפגש היתה להתרשם מהבנות ולבחון אפשרות לגייסן. לקראת הפגישה, שלח פרג' מכתב נוסף לרג'וב:

"הנדון: תוכנית גיוס של ישראלית כדי שתעבוד בשביל המנגנון. לפני כשישה חודשים היה לנו סוכן שהחזיק בתעודת זהות ישראלית. במהלך התקופה הזאת הוא הכיר חיילת ישראלית וגילה אצלה נכונות להתגייס כדי לעבוד לטובת המנגנון. היא היתה קרקע פוריה, על בסיס העובדה שהיא צורכת סמים וזקוקה לחומר ולכסף. משום כך, נשלח אליך מכתב בנושא, כדי לקבל אישור לתכנית הגיוס. לידיעתך, חיילת זו עובדת כעת במשרה פקידותית".

הצעירות הישראליות נענו בחיוב להזמנה כיוון שסברו מדובר באירוע חברתי ברמאללה. הימים היו ימי טרום האינתיפאדה, כזכור. כשהגיעו למסעדת "חזמא" ברמאללה נכחו במקום מהנד ואיברהים ג'בארה, גם הוא בעל תפקיד במודיעין המסכל הפלסטיני. זיתאווי הפגיש בין שלוש הבנות לשני אנשי הביטחון הפלסטינים, שהתחזו לאנשי עסקים. מייד לאחר מכן מדווח שוב פרג' לג'יבריל רג'וב:

"בהתאם לאישורך, התקיימה פגישה ראשונית על מנת להתוודע עם בחורות ישראליות לגיוס. הפגישה התקיימה ברמאללה ונכחו בה שניים מקציני הביטחון, שהציגו עצמם כאנשי עסקים והמתווך בנושא זה שהינו חוליית הקשר. הפגישה נמשכה שעה וחצי. גילן של הבחורות נע בין 17 ל-18 והן תתגייסנה לצבא בקרוב. משיחה עימן עולה כי הן מתכוונת להשלים את הלימודים לאחר השחרור מהצבא וכי הן אוהבות כסף. לפיכך יש להן מניע להסכים לעבוד בתמורה למשהו חומרי (כשהכוונה לכסף או לסמים). הערכת מצב: גיוס הבחורות הללו כעת יאפשר להפיק מהן תועלת, ובייחוד בעתיד, בהתבסס על שירותן בצבא ההגנה ובמוסדות ממשלתיים ישראליים".

גיוס הצעירות הישראליות לא עלה לבסוף בידי הביטחון המסכל. הצעירות חשדו ולא מסרו כל מידע על שירותן בצה"ל. כמו כן לא התקיימו פגישות נוספות בינן לבין מפעילי הסוכנים בביטחון המסכל.

תגובות

בית משפט המחוזי בירושלים האריך הבוקר את מעצרם של זיתאווי וסלמן. בדיון אמר זיתאווי כי הוא דוחה את כל מה שנאמר עליו, שאין לדברים כל בסיס ובמהלך המשפט הדברים יוכחו. נציג התביעה, עורך הדין ארז פדן, אמר כי סלמן מסר הודאה וזיתאווי הודה באישום הראשון נגדו. בנוגע לעניין המפגש עם הצעירות ישנן ראיות נגד זיתאווי, אמר פדן.
עורכת דינם של זיתאוי וסלמן, לאה צמל: "הם סיפרו לי שמדובר בסיפור עורבא-פרח. מדובר באדם שעבד במודיעין הפלסטיני ורצה להרוויח נקודות, והוא טען שנפגש איתן במסעדה. הדו"ח הזה מתעד פגישה שנערכה לפני כארבע שנים ונתפס בחיפוש של הצבא. השניים לא מכחישים שהם מכירים את האיש, אבל אין להם שום קשר למודיעין המסכל או לאותן בחורות שמגיעות מבית טוב".
תת ניצב יוחנן דנינו, מפקד היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות אמר בעקבות חשיפת הפרשה כי "מדובר בכתב אישום חמור. זו שיטה של ניצול קשרים חברתיים, שנוצרים בדרך טבעית, דרך שאיבת מידע מסווג ושמור".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
זיתאווי ויסין בבית המשפט
צילום: גלי תיבון
צילום ערוץ 2
רג'וב. ידע ואישר את גיוס החיילות
צילום ערוץ 2
אחד המסמכים שנתפסו ב"חומת מגן"
מומלצים