שתף קטע נבחר

טנק עלה על מטען ברצועה; הנהג נהרג

חצי שנה אחרי הפיגוע הקודם בטנק שוב עלתה מרכבה על מטען ענק. תחקיר שנערך בפיקוד דרום על נסיבות הפיגוע מעלה שורה של שאלות קשות וביניהן, מדוע לא הבחינה תצפית במחבלים שהניחו את המטען, מדוע לא הובאו כלבי גישוש לזירה והאם שמר צוות הטנק על נהלי "שבירת שיגרה"

חצי שנה אחרי ששני טנקים עלו על מטענים גדולים באזור נצרים, שוב הצליחו הפלסטינים היום (ה') למשוך טנק לתוך מארב ולהרוג את אחד מחיילי הצוות.

כך קרה הפיגוע

האירוע החל אתמול בלילה. הטנק היה בתצפית, בצד הישראלי של גדר המערכת. החיילים בטנק זיהו שתי דמויות חמושות שהגיעו לגבעה סמוכה לגדר והחלו לחפור בה. הטנק ירה לעבר הדמויות כמה פגזים, אולם הם הצליחו להימלט.
הטנק, מלווה בכוחות נוספים נכנס לשטח הרצועה כדי לסרוק את השטח בו נראו הדמויות. במקום נמצאו משגרים של טילי נ"ט מאולתרים מסוג "אל–בנא" וכן מספר מטענים סביב המשגרים.
צוות הטנק סייע לחבלנים וכוחות הנדסה שהוזעקו, בניטרול המטענים. הטנק נסע על הגבעה הלוך ושוב יחד עם כלים משוריינים נוספים.
ב-8:00 בבוקר כאשר נדמה היה שזירת המטענים מנוטרלת, הפעיל הזחל השמאלי של הטנק מטען חבלה גדול מאוד, שמשקלו כ-100 ק"ג.

לכודים בצריח

מהפיצוץ נפגע חלקו הקדמי של הטנק. נהג הטנק נהרג מייד. מפקד המחלקה, שעמד בצריח הועף אל מחוץ לטנק ונפצע באורח קל. שני אנשי הצוות הנוספים התותחן והטען-קשר נלכדו בצריח שנותק מגוף הטנק. אחד מהם נלכד כשידו נתפסה בין שני חלקים מהצריח והשני נפגע ברגלו.
כוחות גדולים, בפיקודו של מפקד אוגדת עזה תת אלוף ישראל זיו, הגיעו במהירות למקום והחלו בחילוץ הלכודים. השניים היו כל העת בהכרה והמחלצים הצליחו לתקשר איתם. חובשים ורופאים החלו לטפל בהם, עוד בעודם לכודים בטנק. במקביל, הוזעקו לאזור אנשי חילוץ מפיקוד העורף, כוחות כיבוי אזרחיים ומומחי חימוש.
לאחר ארבע וחצי שעות חולץ הטען-קשר וכעבור חצי שעה נוספת חולץ גם התותחן ושניהם פונו במסוק של חיל האוויר לבית החולים "סורוקה" בבאר שבע. בבית החולים התייצב מצבם של השניים והם מוגדרים כעת כפצועים קל.
במערכת הביטחון מעריכים שהאחראי להנחת המטען שפוצץ את הטנק הוא ג'מאל אבו סמהדנה, ראש ועדות ההתנגדות ברצועת עזה, האחראי גם להנחת שני המטענים האחרים באזור נצרים. ההערכה היא כי בחולייה שהניחה את המטען היו גם אנשי החזית העממית והפתח. חלק מאנשי ההתארגנות נעצרו כבר לפני כמה חודשים, אולם אבו סמהדנה עצמו ממשיך לפעול.

השאלות הקשות

הפגיעה בטנק נוסף , שלישי במספר, העלתה שורה של שאלות קשות בתחקיר שנערך בפיקוד דרום ובראשן, האם יושמו הלקחים משני הפיגועים הקודמים נגד הטנקים? כך למשל, ההערכה היא כי הטנק שנפגע נסע בימים האחרונים לאורך אותו הציר ועלה על אותה הגבעה. זאת בניגוד להנחיה 'לשבור שיגרה' כדי שלא לאפשר מארבים.
שאלה אחרת נוגעת לאיכות התצפית שביצע צה"ל באיזור. הגבעה עליה הונח המטען נצפית ממוצב סמוך של צה"ל. בצה"ל יבדקו כיצד לא זיהה הכוח את החוליה למרות שהטמנת מטען כה גדול היא מבצע מורכב הדורש חפירה של מספר שעות וככל הנראה גם מספר ביקורים במקום.
עוד עולה מהתחקיר כי הפעם נעו הטנקים עם פלטות גחון, שאמורות להגן טוב יותר על הצוות. בנוסף, למרות ההמלצות שהתקבלו בעקבות הפיגועים הקודמים, לא השתמשו הכוחות בנגמחו"ן (כלי הממוגן טוב יותר בגחונו).

היעדר כלבים בזירה

במהלך הלחימה בלבנון ובמקרים רבים גם בגדה וברצועת עזה, הצליחו הכלבים של יחידת "עוקץ" לאתר מטענים רבים ולהציל את הכוחות שהלכו ונסעו בעקבותיהם.
הבוקר, למרות שבאוגדת עזה פועל כוח גדול של כלבנים, לא הובא כלב אל זירת המטענים. גורמים בפיקוד דרום אומרים כי אין מחסור בכלבי גישוש ברצועה, אולם השימוש בהם נעשה רק בחלק מן המקרים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים