שתף קטע נבחר

האלוף רון-טל: ההדחות בפרשת שניאור - תקדימיות

מפקד זרוע היבשה הציג הלילה את מסקנות התחקיר להוריו של אהוד שניאור ז"ל. אמש נחשפו ב-ynet לראשונה מסקנותיה של ועדת החקירה של צה"ל בעקבות מותו של רב"ט אהוד שניאור ז"ל מיחידת "דובדבן". מדו"ח ועדת החקירה עולה שמת מדום לב, ככל הנראה לאחר "טירטורים". הרמטכ"ל אימץ את מסקנות הוועדה והדיח את המ"פ, המג"ד וכן עצר את קידומו של מפקד מתקן "אדם"

מסקנות ועדת החקירה הצבאית בעניין מותו של טירון יחידת "דובדבן", רב"ט אהוד שניאור ז"ל, מעלות באופן סביר את האפשרות ששניאור אכן מת כתוצאה מהאימונים הגופניים הקשים שעבר. מהנתיחה הפתולוגית שבוצעה בגופתו עולה שסיבת המוות היא אכן דום לב, אולם הוא נגרם ככל הנראה כתוצאה ממכת-חום שהופיעה עקב ה"טירטורים" שעבר.
מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל, הציג הלילה (ד') את פרטי האירוע להוריו של אהוד שניאור ז"ל. האלוף רון-טל אמר כי "ההחלטות הן בהחלט תקדימיות מבחינת ההיקף והטלת האחריות". האב אמר בתגובה, כי מבחינתו הוא רוצה לראות את כל הקצינים המעורבים בפרשה - ללא מדים. "האחריות היא שלהם", אמר האב, "ויש לבדוק מחדש את המערך הרפואי בבסיס משום שאף אחד שם לא יצא אשם וגם להם יש חלק במותו של בני". בתגובה, הבטיח האלוף רון-טל לבדוק את הדברים. האב סיכם את הפגישה ואמר כי "חבל שבשל חוסר שיקול דעת, נגרם מותו של בני".

הרמטכ"ל לא עוצר בש"ג

אמש הגיש האלוף רון-טל את מסקנות ועדת החקירה בפני הרמטכ"ל, רא"ל משה (בוגי) יעלון. יעלון החליט לאמץ את המלצות ועדת החקירה ולהדיח חלק מהמעורבים בפרשה.
הלילה הודיע הרמטכ"ל, כי בעקבות מותו של אהוד שניאור ז"ל "החליט על טיפול מערכתי ושורשי בהכשרת הפיקוד הזוטר בצה"ל". בנוסף, הדגיש הרמטכ"ל כי "הבעיה עוברת כחוט השני בממצאי החקירה היא בעיה של מנהיגות ופיקוד הנובעת בחלקה מחוסר ניסיון בתחום הכשרת מפקדי הכיתות ולחלקה מכשל ערכי לגבי המותר והאסור". הרמטכ"ל העיר כי חזרתו של שניאור לפעילות אימון רגילה, למרות שהפסיד למעלה מ-60 ימי אימון בעקבות פציעה, חושף תופעה קשה של עוינות מפקדים וחיילים כלפי מי שסובל מבעיות רפואיות. לדברי יעלון, חשוב גם להפנות קשב גם למערכות חיצוניות דוגמת הורים ותקשורת.
בדו"ח ועדת החקירה, מופיעות שש המלצות לבסיס ההכשרות במתקן אדם, שעיקרן הקפדה על תוכנית האימונים, סרגל המאמצים, ועל טיפול בחיילים שנעדרו מתקופות אימונים עקב פציעה או מחלה. תשע המלצות אחרות מופנות לקצין חי"ר וצנחנים ראשי, שעיקרן שינוי במערך ההכשרה של מפקדים זוטרים בבית הספר למכ"ים. 11 המלצות אחרות מופנות למפקדת זרוע היבשה, ועיקרן הקמת מנגנוני פיקוח של מפקדים בכירים על כל המתרחש ביחידות השונות במערך השדה, במטרה לשרש תופעות של התעללות ועוניינות כלפי חיילים חולים ופצועים, וכן כדי לאתר חריגות וכשלים בקרב חיילים הזוטרים.
על פי ההמלצות, הודח היום מפקד פלוגת האימון המתקדם במתקן "אדם", שבה שירת שניאור. כמו כן הודח מתפקידו מפקד גדוד הטירונים, סא"ל גבי שופן, והוא לא ימלא תפקידי פיקוד במשך שנתיים. עוד הוחלט, שמפקד מתקן "אדם" לשעבר, אל"מ אפי מושקטו, לא ימונה לתפקיד מפקד ביה"ס למ"כים ולחי"ר, תפקיד אליו היה אמור להתמנות השבוע. הרמטכ"ל הודיע על אימוץ מסקנות ועדת החקירה הבוקר בישיבת וועדת חוץ וביטחון בכנסת. מוקדם יותר הועברה ההודעה גם למפקדים בהם מדובר.

התנהלות לקויה בפלוגה

יש לציין כי ההמלצות לגבי הקצינים, ממפקד הפלוגה ומעלה, התקבלו למרות שאלה לא ידעו על "הטירטורים" הקשים שעוברים החיילים במחלקת הטירונים של "דובדבן". למרות זאת קובעות ההמלצות כי למפקד הפלוגה אחריות פיקודית ישירה על המתרחש בפלוגתו. מפקד הגדוד אחראי פיקודית על כמה כשלים אחרים שאמנם לא קשורים ישירות למותו של שניאור, אך מצביעים על התנהלות לקויה בפלוגה: שניאור נעדר מן האימונים כ-90 יום לאחר שנקע את רגלו, ונשלח לחופשת מחלה (ג"ימלים וב"תים) בביתו ובבסיס. למרות ההיעדרות הממושכת, המופיעה גם ברישומי כוח האדם וברישומים הרפואיים, הוחזר שניאור למחלקת הטירונים שבה נפצע, מבלי שהשלים את הסמכותיו המקצועיות, וחשוב מכך - מבלי שהספיק להשלים את "סרגל המאמצים הגופניים". שניאור, שלאחר הפציעה היה חלש יותר מחבריו למחלקה, נאלץ להתאמן באותה רמת-קושי כמוהם.

גם במצ"ח חוקרים

ועדת החקירה, בראשות אלוף משנה בני, ראש תורת הלחימה של חיל התותחנים בזרוע היבשה, נמנעה מלקבוע בוודאות כי מכת החום בה לקה שניאור, היא סיבת המוות. זאת מכיוון שבזמן ששניאור התמוטט לא נלקחו ממנו המדדים החיוניים - חום, לחץ דם ודופק. לקביעה כזו אף עלולות להיות השלכות משפטיות ופליליות שבהן לא רצתה הוועדה לעסוק.
במקביל לחקירה שהתנהלה בזרוע היבשה, ממנה אמורות לעלות מסקנות פיקודיות ומבצעיות, מנהלת גם המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) חקירה משלה, ובה ייבדק אם יש לפרשה השלכות פליליות. הקשר הסיבתי האפשרי שמשרטטת ועדת החקירה, עשוי להצביע כי גם חקירת מצ"ח תמליץ על צעדים משפטיים נגד מי מן המעורבים.

מקרה שני באותה יחידה

בנוסף, היה ידוע לסגל הפיקוד כי בקרב טירוני דובדבן קיימת תרבות של הימנעות מדיווח על קשיים, כחלק מקוד גברי של הטירונים ומפקדיהם. התרבות הבעייתית נחשפה לאחר מותו של רב"ט רועי דרור, חייל אחר ביחידה, שמת באימון ניווט בצוק הארבל לפני שלושה חודשים. באירוע זה נדלקו נורות אדומות אצל מפקדים, הן ביחידת דובדבן והן במחלקת הטירונים המיועדת ליחידה, שמתאמנת במתקן אדם.
הסגל הבכיר של המתקן ערך ביקורת במחלקת הטירונים ולמרות זאת לא הצליח לגלות את מסכת הטירטורים הקשה, ההשפלות והאלימות שהפעילו אנשי הסגל הזוטר על החיילים. בתחקיר כונתה התופעה "קשר שתיקה ופגיעה בערכי צה"ל", ואילו הרמטכ"ל כינה זאת "תת-תרבות עבריינית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד שניאור ז"ל
צילום: ערוץ 1
הוריו של אהוד שניאור. לא מספיק
צילום: ערוץ 1
מומלצים