שתף קטע נבחר

מה תעשו כשיפלו הסקאדים?

המצב במפרץ מתחמם. רוחות מלחמה מנשבות באזור, ובישראל חוששים שוב מפגיעת הטילים העיראקים. הרשויות המקומיות מרעננות נהלים, ונערכות לתרחישים לא קונבנציונליים

מפרץ חיפה תל אביב רמת גן חולון 
השפלה אשדוד ירושלים הנגב 

בעקבות נאום הנשיא בוש, גוברת האפשרות למלחמה נגד עיראק. מומחים במערב מזהירים מפני הנשק הבלתי קונבנציונלי, שנמצא במאגרים של סדאם. הרשויות בישראל נערכות. ynet מגיש: מדגם לא מייצג, מצפון לדרום


מפרץ חיפה
במתקפת הטילים של 1991 ספג מפרץ חיפה מספר פגיעות של טילי סקאד. אחד הטילים נפל בקניון "לב המפרץ", שהיה באותו זמן בבנייה, ואילו חלקי טילים אחרים נחתו בשטח פתוח. תושבי הקריות שבמפרץ חיפה יודעים, שהם נמצאים "על הכוונת". מפעלים כימיים ותעשיות ביטחוניות, לצד ריכוזי אוכלוסייה צפופים, עלולים להוות מטרה איכותית.

דני ז'ק, ראש עיריית קרית ביאליק, רואה עצמו "מפקד העיר" בזמן חירום. בראיון ל-ynet הוא מספר על הגברה דרמטית של העירנות לקראת מתקפה אפשרית: "יש מערך שלם של מקומות לפינוי אוכלוסייה, מאות מזרונים לשעת חירום, מיטות לתינוקות, חיתולים, טיטולים, ציוד עזר להורים ושמיכות".

בקרית ביאליק לוקחים בחשבון מתקפה על בתי הזיקוק, חיפה כימיקלים וגדות, שהם מפעלים כימיים סמוכים. אחת הפעולות הראשונות בזמן מתקפה של עיראק תהיה ליצור קשר רציף עם השירות המטרולוגי, כדי לדעת לאיזה כיוון נושבות הרוחות הרעילות והעננים הכימיים. "יש לנו כבר טנקרים מלאים במים", מספר ז'ק, "כל הגנרטורים העירוניים שופצו והוכנו, ואפילו תאמנו כבר עם רשתות מזון גדולות שיעבירו לנו אוכל, אם תיווצר מצוקה בזמן המלחמה".

בקרית ביאליק חוששים מהפאניקה שעלולה להיווצר לאחר מתקפת טילים. בכך יטפלו מתנדבים מטעם העיריה, שיתעסקו בהרגעת האזרחים. בנוסף, ארגון מודיעין מסודר יחלק עלוני מידע לתושבים.

האפשרות למתקפה עיראקית על אחד האיזורים הפגיעים בישראל מעסיק רבות את פרנסי העיריות במפרץ חיפה. באחרונה אושרו במועצות הערים הקמתם של מקלטים נוספים, והחלו בפעולות הסברה לתושבים.

חזור למעלה
תל אביב
בעיריית תל אביב מדגישים כי הם מוכנים "לכל מצב, כל הזמן". דובר העיריה, הילל פרטוק, מסביר: "לאחר ה-11 בספטמבר אשתקד הנחה ראש העיר חולדאי את כל כוחות ההצלה להערך ולתקן את הליקויים. ערכנו הדמייה של הרעלת מים ושל פיגוע כימי-ביולוגי בבית החולים "איכילוב", בהשתתפות העירייה כולה. כמו כן קיימנו כנס גדול בהשתתפות נציגים מפיקוד העורף, שבו הצגנו את ההיערכות המיוחדת לכל מצב. בחודש הבא יתקיים כנס, במהלכו נסביר לאנשי ועדי השכונות כיצד להעביר בעת חירום מסרים לאוכלוסיה".

בעיריית תל-אביב חוששים כי בעת מלחמה יקרסו רשתות הטלפונים, ולא יתאפשר קשו ישיר עם השכונות. בעיריה מבהירים, כי הצעדים יינקטו בהתאם להתפתחויות בשטח, ו"לא ניתן לדעת מראש מה יהיה. יש עשרות וריאציות שאף אחד לא חשב עליהן, ויש מידה של גמישות בכל הפעולות של העירייה. קיימת גם אפשרות שנצטרך לפנות שכונה זו או אחרת, ואנחנו מוכנים גם לאופציה הזאת".

חזור למעלה
רמת גן
"חיבתו" המיוחדת של סדאם חוסיין לרמת-גן הביאה את ראש העירייה, צבי בר, להחליט כי הפעם יקדים תרופה למכה: במקרה של איום להתקפת טילים על ישראל ייערך פינוי מסודר של תושבי רמת-גן ל"עירו אוהלים" בדרום הארץ.

ראש העירייה מכשיר שטח מיוחד ומגודר בין אשקלון לקריית-גת, שישמש "עיר מקלט" עם כל השירותים הדרושים לשהיית התושבים במשך כמה ימים. העירייה השלימה תיקי עבודה מסודרים, המכילים את כל ההנחיות להתארגנות, לאחר עבודת הכנה שנמשכה כמה חודשים. "מדובר בפעולה לא מסובכת. איש-איש ברכבו עם מים ומזון ייצא מן העיר לכמה ימים, עד יעבור זעם", אמר בר.

בשנת 1991, בתקופת מלחמת המפרץ, הייתה רמת-גן מוקד לשיגור הטילים העיראקים, אשר גרמו לנזקים רבים ולאבדות בנפש. ארבעה טילים נפלו בעיר, והתוצאות היו קשות: תושב שכונת רמת חן איתן גרונלנד נהרג, ו-9,100 דירות נפגעו, מתוכן 800 דירות ספגו פגיעה קשה ו-100 נהרסו כליל.

חזור למעלה
חולון
עיריית חולון עברה לאחרונה בהצלחה ביקורת, שנערכה בכל המקלטים הציבוריים. הליקויים שנמצאו יתוקנו בימים הקרובים. כך מוסר ממלא מקום ראש העיר, משה רינת. לדבריו, גם במחסנים בוצעו לאחרונה ביקורות, ונמצא כי "הכל ערוך ומוכן. אם חלילה יקרה משהו - אנחנו מסודרים". העירייה הכשירה מקומות לפינוי אזרחים ולבניית מאהלים, בהם בתי ספר ואצטדיונים. על-פי ההוראות, כקילומטר מסביב לנפילת טיל יש צורך בפינוי האנשים ל-24 שעות. לפני כשנה בוצע תרגולת והופעלו כל הגורמים המעורבים.

חזור למעלה
השפלה
לאור המתיחות בין ארה"ב לעיראק, נכנסו הרשויות באזור השפלה להילוך גבוה. בנס ציונה נערכה ישיבת של ועדת מל"ח (משק לשעת חירום), ברחובות רעננו את 'הבור' העירוני ובדקו את המערכות, בראשון לציון קבעו לשבוע הבא פגישה עם כל גורמי הביטחון כדי לבדוק את היערכות העיר.

עוד לפני נאומו של הנשיא בוש בעצרת האו"ם, כינס ראש עיריית נס ציונה, יוסי שבו, את חברי ועדת המל"ח (משק לשעת חירום) לישיבה מיוחדת. בישיבה רועננו שוב הנהלים ומונו בכירים בעירייה, שיהיו אמונים על האזורים השונים בשעת חירום.

כמו כן הנחה ראש העירייה לבדוק את כל המקלטים ברחבי העיר ואת מחסני החירום. דובר העיריה, צחי ברוורמן, אמר כי "כבר בשבוע הבא תהיה נס ציונה ערוכה בצורה האופטימלית לקראת מתקפה אפשרית. כל בעלי התפקידים יודעים היו בדיוק כיצד לפעול בשעת חירום".

בראשון לציון, בה פזורים מחסני החירום של פיקוד העורף, קיימו רענון של כל הציוד וההנחיות. כמו כן קיימו נציגים של מנהל הביטחון בעיריה ביקורת בבתי הספר, במטרה לאתר פגמים בציוד החירום שנמצא בהם.

ברחובות סיימו לפני שלושה שבועות תרגיל מיוחד, המדמה פגיעה המונית בקרב אוכלוסייה. בימים האחרונים התמקדו בעירייה ברענון חדר המצב המיוחד שנמצא במקלט מתחת לבניין העיריה.

חזור למעלה
אשדוד
גם באשדוד, העיר החמישית בגודלה בישראל, מתכוננים לכל איום העלול להתממש. בשבועיים האחרונים נערכו מספר דיונים בנושא. פורום ועדת משק לשעת חירום (מל"ח) התכנס לדיון בראשותו של ראש העירייה, צבי צילקר, וקצין הביטחון הנכנס של הרשות המקומית, אלוף-משנה (במיל') אריה איטח. בדיום השתתפו כל הגורמים הרלוונטיים, בהם צה"ל, המשטרה, כיבוי אש, מד"א, זיהוי קורבנות אסון (זק"א) ובכירים בעיריה. מי שנקלע לאותו דיון ושמע את הדוברים, יכול היה לחשוב לרגע כי מדובר במלחמה של ממש, שמתרחשת מעל העיר. קב"ט הרשות במקומית תיאר מתארי מתקפה

שונים כגון תקיפת טילים, ירי מנשק קל ותקיפת מטוסים, העלולים לגרום לשריפות ענק, פגיעה בתשתיות מים ואירועי חומרים מסוכנים.

ראש העירייה צילקר, שהזכיר בדיון את האיום העיראקי, הורה למחלקת הביטחון לאייש משרות פנויות, לוודא תקינות של ציוד ולטפל במחסני החירום של מל"ח ופיקוד העורף. לדבריו, "אין פה הכנה למלחמה, אלא שכל הזמן אנו צריכים להיות מוכנים".

ברובעים הישנים של אשדוד קיימים מגורים ישנים ללא מקלטים. במקרה הצורך, יאלצו התושבים לרוץ לכ-70 מקלטים ציבוריים הפזורים בהם. אלא שמרבית המקלטים הללו משמשים לפעילותן של עמותות שונות, ונמצא בהם ציוד משרדי רב. על פי ההערכה, פער המקלוט (מספר מקלטים לעומת מספר אזרחים) צפוי לעמוד על אלפים בודדים.

בעירייה הכינו תוכנית מפורטת של ישובים קטנים באזור אשדוד, אליהם יפונו התושבים במקרה של פגיעת נשק בלתי קונבנציונלי בעיר. בעיריה חוששים גם מפגיעה במפעלים הגדולים הנמצאים באזור, ובראשם נמל אשדוד. גם בנמל ערכו בשבועות האחרונים דיונים באפשרות של תקיפה מעיראק, ועידכנו את הנהלים. על פי התכנית, העבודה בנמל תימשך כסדרה גם במקרה של תקיפה אמריקנית בעיראק. עם זאת, אפשר שתצא הנחייה מגורמי הביטחון שלא לטפל באניות המגיעות מהים. דובר הנמל, חיים שושן, מסר כי בשטח הנמל מצויים מקלטים המיועדים לעובדים. במקום נמצא חמ"ל, שממנו יתקבלו ההחלטות הרלוונטיות.

אשדוד היא אחד האזורים בהם הוחלט לחלק לאזרחים גלולות "לוגול" נגד פגיעה מקרינה גרעינית, וזאת בשל קרבתה של העיר לכור הגרעיני שבנחל שורק, והחשש מהגעת ספינות המונעות בדלק גרעיני.

חזור למעלה
ירושלים
"ירושלים נערכת לקלוט את התל-אביבים". כך אומר ל-ynet גורם בכיר בעיריית ירושלים. לדבריו, לפי שעה לא מתנהלת כל פעילות מיוחדת וחריגה בעירייה, ומי שמטפל בנושא ההערכות הוא פיקוד העורף.

בתקופה האחרונה התקיימו ישיבות בהשתתפות נציגים מעיריית ירושלים ומפיקוד העורף, ונערכו ישיבות שוטפות של אגף חירום וביטחון בעיריה. "אין היסטריה ואין פאניקה", אומרים בעיריה". "ההערכה היא שהטילים לא יגיעו לירושלים, אבל למרות זאת אנחנו - לא לוקחים סיכון".

חזור למעלה
הנגב
בישובי הנגב, כך מתברר, חסרים מאות מקלטים האמורים לשרת את התושבים בזמן מלחמה או מתקפת טילים. בעיר באר-שבע מקלטים רבים - ציבוריים ופרטיים - המוזנחים זה שנים רבות, ומשמשים לאחסון גרוטאות וציוד לא שמיש. ברובם אין מים זורמים, אין תאורת חרום. המקלטים נעולים, ולעתים לא ברור אצל מי נמצא המפתח. אחד המקלטים משמש כיום מכון ליווי. מבקרת עיריית באר-שבע, עו"ד בנימינה מורק, התריעה פעמים רבות על ההזנחה והמצב הקיים. עיירית באר-שבע, למרות מצבה הכלכלי הקשה, הקציבה לאחרונה כמה מאות אלפי שקלים לשיפוץ המקלטים. ההזנחה חמורה במיוחד במקלטי הבנינים הפרטיים. מצוקת מקלטים גדולה קיימת בישובים הנמצאים באזור הגובל ברצועת עזה. באזור זה מרבית המקלטים ישנים, ואינם עומדים בסטנדרטים של פקוד העורף. משרד הבטחון הבטיח באחרונה להקציב סכומי כסף כדי לטפל בעניין. נכון לעכשיו, המצב נותר על כנו.

בימים האחרונים נרשמה עליה מסוימת במספר התושבים המגיעים לתחנות לחלוקת מסכות אב"כ. במלחמת המפרץ ספג איזור הנגב שני טילים בלבד, שנחתו בשטח מדברי.

את הידיעה כתבו: איתי רפפורט, שמעון איפרגן, אפרת וייס, חנן גרינברג , אלי סניור, אטילה שומפלבי ויוסי יהושוע

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
החשש: פגיעה כימית
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
החשש: פגיעה ביולוגית
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
יעד אסטרטגי. נמל אשדוד
צילום לביא ארצי , החברה להגנת הטבע
שילוב של מפעלים וריכוזי אוכלוסייה. מפרץ חיפה
צילום לביא ארצי , החברה להגנת הטבע
מומלצים