שתף קטע נבחר

הבחירות בטורקיה: ניצחון מוחץ למפלגה האיסלאמית

מפלגת "הצדק והפיתוח" זכתה ברוב עצום של 34 אחוזים מקולות הבוחרים. המשמעות: המפלגה תזכה במרבית המושבים בפרלמנט, בכמות שקרובה מאוד לשני השלישים שדרושים לשם ביצוע שינויים בחוקה. המנצח הגדול ארדואן: "נבנה את טורקיה כמדינה בה שולט ההיגיון"

האם טורקיה נכנסת לעידן חדש בעקבות המהפך בבחירות? הבוקר (יום ב') הוברר כי המפלגה האיסלאמית, מפלגת "הצדק והפיתוח" (AKP), זכתה ברוב מוחץ בבחירות שנערכו אתמול, כך עולה בתום ספירת 99.9 אחוזים מהקולות. המפלגה קיבלה 34.2 אחוזים מקולות הבוחרים. במקום השני נמצאת המפלגה הרפובליקנית (CHP) עם 19.4 אחוזים. כל יתר המפלגות שהתמודדו בבחירות לא עברו את אחוז החסימה, העומד על 10%.
מנהיג המפלגה המנצחת, רג'פ טאייפ ארדואן, הכריז לאחר פרסום התוצאות כי "לא נבזבז את הזמן בחגיגות, נבנה את טורקיה כמדינה בה שולט ההיגיון". פרשנים מעריכים כי ארדואן ינסה בימים הקרובים להרגיע את החששות במערב ובאירופה ויבהיר כי הפתיחות למערב וההפרדה בין דת למדינה בארצו תישמר בקפדנות. הנהגת המפלגה תתכנס מחר כדי להכריע מי יהיה ראש הממשלה מטעמה. עיתוני טורקיה כינו היום את המהפך "הטיהור הגדול".
מפלגתו של ראש הממשלה, בולנט אג'וויט, נחלה כשלון חרוץ כשהשיגה רק כאחוז מכלל הקולות. אג'וויט, שהודה בכישלון, אמר שמפלגתו ביצעה התאבדות פוליטית. הוא אמר שלא ציפה להפסד כה צורב והצהיר שיעביר את השלטון לידי המנצחים ויפרוש, כפי שהבטיח בעבר, מהחיים הפוליטיים. שתי מפלגות בולטות נוספות, מפלגת הנתיב האמיתי של ראש הממשלה לשעבר טנסו צ'ילר, ומפלגת הפעולה הלאומית (MHP) כשלו גם הן בהשגת עשרת האחוזים מהקולות הדרושים לשם קבלת מושב בפרלמנט. מפלגות אלה, יחד עם כ-14 מפלגות קטנות אחרות, ייעלמו למעשה מהמפה הפוליטית במדינה.
על פי התמונה המתבהרת כעת, הפרלמנט הטורקי, המכיל 550 מושבים, יורכב ככל הנראה מכ-363 מושבים של מפלגת הצדק האיסלאמית, 178 מושבים ל-CHP ו-9 מושבים לעצמאיים. כמות המושבים של AKP, כמעט שני שלישים ממושבי הבית, מביאה אותה קרוב מאוד לרוב הדרוש לביצוע שינויים בחוקה.
זו הפעם הראשונה מזה 15 שנה שמפלגה אחת תרכיב את הממשלה ללא צורך בגיבוש קואליציה.

שורשים איסלאמיים על מצע דמוקרטי

על פי חוקת המדינה הנשיא מטיל את הרכבת הממשלה על ראש המפלגה שזכתה במספר המנדטים הגבוה ביותר. אולם במקרה הנוכחי לא יוכל ראש המפלגה, ארדואן, לכהן כראש הממשלה, שכן ריצה בעבר עונש מאסר על הסתה והחוק במדינה מונע ממנו לפי שעה להתמנות לתפקיד. הנושא יעלה לדיון בבית דין חוקתי של המדינה בעוד כשבועיים.
מפלגת "הצדק והפיתוח" נוסדה לפני כשנה וניסתה להרחיק עצמה משורשיה האיסלאמיים, זאת בין השאר על ידי שינוי שמה למפלגה "דמוקרטית מוסלמית", בדומה לדמוקרטים הנוצרים באירופה. ראשיה נמנעו מלאמץ מצע איסלאמי מוחלט, מחשש לפסילה על ידי בית המשפט החוקתי. בית המשפט כבר ניצל את זכותו זו בעבר: מפלגת הרווחה של נג'ם א-דין ארבקאן זכתה בבחירות לפני שלוש שנים, אולם הוצאה מחוץ לחוק בשל עמדותיה האיסלאמיות, המנוגדות לחוקה החילונית הנוקשה של המדינה.
המפלגה הצהירה שתתמוך בצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי, וכן שתתמוך בתקיפת ארה"ב בעיראק - אם האו"ם ייתן את אישורו לכך. ראש המפלגה, ארדואן, שכיהן בעבר כראש עיריית איסטנבול, הדגיש שהמפלגה מחוייבת לעיקרון החילוניות של טורקיה המוסלמית.
התבטאות זו ביטאה חשש כבד של מוסדות חילוניים רבים במדינה, שחששו שעליית המפלגה לשלטון תביא לעימות בינה לבין הצבא, שמחוייב למדיניות החילונית. גם ראש הממשלה היוצא, אג'וויט הביע את חששו בנושא: "אני מקוה שהמפלגה תכבד את המשטר החילוני והדמוקרטי", אמר.

התעניינות רבה בישראל ובעולם הערבי

בישראל עקבו בדריכות אחר התוצאות של הבחירות בטורקיה, בשל תפקיד המפתח ששמור לה במתקפה האמריקנית על עיראק ובשל העובדה שמדובר במדינה מוסלמית המקיימת קשרים חמים עם ישראל.
גורמים מדיניים אמרו, בעת שהחלו להוודע התוצאות הרשמיות בבחירות, כי עליית המפלגה המוסלמית היא בהחלט הישג נכבד, אלא שיש לזכור שהיא לא תוכל להרכיב קואליציה בלי שותפים, ואלה עשויים להשפיע על הקו שבו תנקוט הממשלה החדשה.
עוד אמרו, שלנצחון המפלגה עשוייה בהחלט להיות השפעה על מערכת היחסים עם ישראל, בעיקר בתחום ההצבעות באו"ם וההתבטאויות בנושא הישראלי-פלסטיני. עם זאת, העריכו, שבתחום הבטחוני והכלכלי לא יחול שינוי שכן הקשרים ההדוקים עם ישראל הם מבחינת נכס אסטרטגי, ואם הממשלה תנסה להביא לשינוי בתחום הזה, הצבא ידאג להבהיר לה את משמעות הדברים.
מאותן סיבות עקבו גם בעולם הערבי אחר הבחירות במדינה. תחנת הטלויזיה "אל ג'זירה" פתחה את כל מהדורות החדשות של אתמול בסיקור הבחירות בטורקיה, תוך שימת דגש על נצחונה של מפלגת "הצדק" האסלאמית.
41 מיליון בוחרים הצביעו בקלפיות ברחבי המדינה. יצויין שההצבעה במדינה הינה חובה אזרחית, ומי שלא ממלא אותה צפוי לקנס של 4 דולרים.

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ודיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ארדואן. ניצחון סוחף
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סופרים קולות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הנשיא בקלפי
צילום: רויטרס
מומלצים