שתף קטע נבחר

"תקעו לנו בית קברות מול העיניים"

החל מחודש דצמבר אמורים מתי נהריה להיקבר בבית הקברות החדש בצומת כברי, הנחשב למשוכלל בארץ, הדחפורים במקום ועבודת הכשרת השטח בעיצומה, תושבי יישובי האזור מתארגנים לקרב האחרון למנוע את הגזירה, בתוכנית: פנייה לבג"צ, ושיתוף פעולה עם הקשת המזרחית. עיריית נהרייה: "הקמת בית העלמין אושרה על ידי כל הגורמים"

על אדמות כברי, סמוך למעיינות כברי ובארות מושב נתיב השיירה, לצד כביש מספר 70 ובמרחק נגיעה מהמושבים נתיב השיירה, עמקא, אושרת ושייח' דנון, עומד לקום בקרוב בית העלמין "נווה עולמים" של נהרייה, לאחר שאושר בכל הוועדות לתכנון ובנייה. למרות התנגדות תושבי היישובים שאל פתחם יגיעו מסעות ההלוויות, החל היזם של "נוה עולמים" בעבודות התשתית. התושבים מוחים על כך שעוד בטרם הבינו מה קורה, קם לו בית עלמין מתחת לאפם.
לבקשת מינהל מקרקעי ישראל ועיריית נהרייה, העביר קיבוץ כברי לנהרייה שטח של 236 דונם לאורך כביש מספר 70, ששימש בעבר לגידולי שדה וברובו אדמת טרשים. הקרקע היא בשטח שיפוטה של המועצה האזורית מטה אשר.
הבקשה לקבל את השטח עלתה לפני מספר שנים בשל המחסור במקומות קבורה בבית העלמין בנהרייה. קיבוץ כברי קיבל ממנהל מקרקעי ישראל קרקע אחרת בתמורה לשטח שהעביר לנהרייה להקמת בית עלמין.
נושא בית העלמין "נוה עולמים" הגיע לשני דיונים בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. הוודעה המקומית לא נתנה את המלצתה לשינוי ייעוד הקרקע לצורך בית עלמין. הנושא הגיע לאישור הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. העסקה בין נהריה לכברי אושרה בוועדה המחוזית, אולם רק לאחר התנגדויות והסתייגויות שהגישה הוועדה המקומית, קוצץ השטח ל- 80 דונם מזרחית לכביש 70, במקום 236 דונם.
תושבי מושב נתיב השיירה זועמים. "זה לא הוגן להקים בית עלמין של יישוב אחר בסמוך ליישוב שלנו, ועוד בפתח דלתנו הקדמית. אנחנו לא רוצים לחשוף את הילדים שלנו בכל שעות היום לשיירות הלוויות. יש אנשים שחשים רע מעצם המחשבה שחייהם יתנהלו בעתיד הקרוב אל מול בית העלמין. את מתינו אנחנו קוברים בשולי המושב בתוך חורשה. רחוק מן העין", טוענים בנתיב השיירה. שם טוב יעקוביאן מנתיב השיירה, שגר בבית הכי קרוב לצומת כברי אומר: "בית העלמין הוא 200 מטר מנתיב השיירה. כבר עכשיו אי אפשר להנות מהשקט בגלל האמבולנסים ושאר כלי הרכב. בית העלמין יגרום לכך של יום אראה ואשמע את מה שמתרחש בו".

המועצה התנגדה

החשש הגדול של תושבי נתיב השיירה, עמקא ואושרת הוא שלא יוכלו לעזוב את המקום. "ערך הדירות והמשקים שלנו ירדו לרמה שלא תאפשר לנו לעבור למקום מגורים אחר, וכך נהפוך לבני ערובה בבתינו. הפגיעה ביישובים תהיה קשה", אומר תושב אושרת. לדברי עזריאל דוגמא, חבר ועד מעמקא, בניית בית העלמין בסמיכות ליישובים אינה מתקבלת על הדעת. "לתוכנית הזו יש השלכות רבות על איכות החיים והסביבה. הכביש מנהרייה לצומת כברי ומעלות הפך לפקק אחד גדול כמעט בכל שעות היממה. גם כביש מספר 70 מתקשה לקלוט את התנועה, בעיקר בצומת כברי, שם שכיחות תאונות הדרכים היא גדולה. תוספת של כלי רכב שיעשו דרכם לבית העלמין לא תעשה טוב עם המצב הנוכחי. גם ככה המטרד לתושבים מהתחבורה הסואנת במקום, הוא בלתי נסבל", הוא טוען.
מאחר שהנושא תפס תאוצה, ביקשו היישובים נתיב השיירה, אושרת, עמקא שייח' דנון ובית העמק לפני מספר חודשים לכנס את מליאת המועצה האזורית מטה אשר לדון בנושא. מה גם שהתוכנית להקמת בית העלמין בכברי אינה עולה בקנה אחד עם תוכנית האב של מטה אשר ותוכנית דרכי התחבורה בעתיד.
מליאת המועצה החליטה ברוב של 30 נציגי היישובים (נציג כברי נמנע) לפעול כדי למנוע את הקמת בית העלמין במקום. בהתאם להחלטה התנהל מאבק משותף של המועצה האזורית מטה אשר ונתיב השיירה, כדי למנוע ברגע האחרון את הקמת בית העלמין. אבל הם לא הצליחו לשכנע את הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לבטל את ההחלטה. התושבים של כל היישובים הסמוכים לבית העלמין החדש של נהריה החליטו בימים האחרונים להתאחד. "אם יהיה צורך נפנה לבג"ץ. אנחנו גם נערב את ה"קשת המזרחית". אומר עזריאל דוגמא ומוסיף: "לא ידענו כי הולכים להקים בית קברות מול האף והעיניים שלנו. כולנו מוכנים לצאת למאבק כדי למנוע את החרפה הזו. הילדים לומדים מחוץ ליישובים, וכל בוקר כשהם ייצאו מהבית ויחזרו בצהריים הביתה הם יראו את מחזות הצער והיגון של המשפחות המלוות את יקיריהן למנוחת עולמים. מפריע לנו שהילדים שלנו יהיו עדים למחזות כאלה. אין מקום אחר בנהריה לקבור במתים, שבאו דווקא לשטח הזה? אין התחשבות ברגשות שלנו:? אני מאשים את המועצה האזורית מטה אשר שלא התנגדה מספיק, ודאגה למתים של נהריה ולא דאגה לאנשים שעודם בחיים ביישובים הצמודים לבית העלמין. כולנו נרדמנו בעמידה. לא חשבנו שהקמת בית העלמין תקבל כזו תאוצה. עכשיו יש עבודות בשטח, הדחפורים עובדים יום ולילה כדי להכשיר את בית העלמין לקליטת המתים. לדעתי, יש שטחים חלופיים בנהריה. נוח היה לראש עיריית נהריה, ז'קי סבג, להתלבש על המקום הזה. חבל על השטח הזה. הוא שטח ירוק, ויש ים של אדמה באזור הזה. למה החליטו דווקא להקים בית קברות מול הבתים? "

פתיחה בדצמבר

בית העלמין החדש של נהריה יחל לפעול בקרוב. בשל מחסור במקומות קבורה בבית העלמין בנהריה, נאלצה המועצה הדתית לקבור את המתים לכיוון הים. בית העלמין "נוה עולמים" יוקם בהשקעה של שניים וחצי מליון שקל. על פי התוכנית, בשלב הראשון יוכשרו ארבעה דונם מתוך 80 הדונם שבמקום. במתחם יוקם בית טהרה, מערב תת קרקעי וחניון גדול. בית העלמין החדש יספיק לקבורה ל- 30 השנים הבאות, והוא יהיה בית עלמין מהמשוכללים ביותר, עם כל הצרכים הנדרשים בנושא קבורה וטהרה. בית העלמין מיועד רק לתושבי נהריה, והעירייה תהיה אחראית על פיתוח המקום. המועצה הדתית תטפל בנושא הקבורה והטקסים.
יו"ר ועד מושב נתיב השיירה, ארנון אורי: "עשינו את כל המאמצים על מנת למצות את כל התהליכים הדמוקרטיים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, כדי לעצור את הקמת בית העלמין של נהריה בתחומנו, ונכשלנו. אנחנו בודקים אפשרות לפנות לבג"ץ. על פי תקנון מינהל מקרקעי ישראל, רשות מקומית יכולה לקבור רק בשטח שיפוטה ולא בשטח שיפוט של רשות אחרת, אלא רק במקרים חריגים, וכנראה שנהריה היא בקריטריון של חריגים, ולכן תקעו לנו מול האף את בית העלמין החדש שלה".
ראש המועצה האזורית מטה אשר, יהודה שביט: "עשיתי את כל המאמצים והגשתי את כל ההתנגדויות האפשריות בוועדה המחוזית לתיכנון ובנייה, כדי למנוע את אישור התוכנית להקמת בית העלמין של נהריה בכברי, אבל הכל נדחה, מהסיבה שאין מקום בנהריה לקבור אנשים. הצעתי לתושבי נתיב השיירה שנפנה יחד לבג"ץ, כאשר המימון יהיה חצי על המועצה וחצי על חשבון התושבים, אבל הם עשו את החישובים שלהם ולבסוף החליטו שלא לפנות לבג"ץ. עכשיו הם מתעוררים יחד עם תושבי יישובים אחרים ורוצים לפנות לבג"ץ, אבל לדעתי זה קצת מאוחר. הצעתי לנתיב השיירה לסלול כניסה נוספת ליישוב, כדי שלא יראו את בין העלמין ביציאה ובכניסה, כי מדובר פה בהרגשה אישית. אפשר להסביר עניינים תכנוניים בהגיון, אבל אני יכול לשכנע כאשר מדובר בהרגשה של האנשים ובכל מה שבית עלמין מעורר בהם. על פי התכנון, אמור להיות הסדר שלא יראו את בית העלמין. יהיו שדרת עצים, חומה ומסלול תת קרקעי. לדעתי, בית העלמין מפריע רק לתושבי נתיב השיירה ולא לשאר התושבים ביישובים הסמוכים".
מ"מ דובר עיריית נהרייה, גליה מור, מסרה בתגובה: "טענות תושבי היישובים הסמוכים לבית העלמין החדש בכברי הינן חסרות כל שחר, ואין להן כל ביסוס במציאות. עיריית נהרייה והעומד בראשה, ז'קי סבג, עשו מאמצים רבים וממושכים על מנת לפתור את מצוקת הקבורה בבית העלמין בעיר, וזאת לאור העדר שטח פנוי לקבורה בבית הקברות הקיים ובתחום השיפוט של העיר, בהתאם לתוכניות המתאר המקומית. יש לציין, שבית העלמין החדש עבר מהלכים ממושכים של תיכנון ואישור, הן על ידי מוסדות התיכנון השונים והן על ידי הרשויות האחרות, ועל דעת כולם, מדובר באתר הנכון ביותר".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: www.findagrave.com
נסיונות למנוע ברגע האחרון את הקמתו של בית הקברות "נווה עולמים"
צילום: www.findagrave.com
מומלצים