שתף קטע נבחר

כנס "אנשי הדממה": על מפקד חיל הים נאסר להגיע

עמותת "אנשי הדממה" קיימו כנס הקמה וגייסו 1.6 מיליון שקל להקמת מרכז שיעסוק במעקב רפואי אחרי הלוחמים בעבר בקומנדו הימי, שצללו בקישון ושכיום עדיין בריאים. מפקד חיל הים, שתומך בעמותה, לא הגיע לכנס בהוראת הפרקליט הצבאי הראשי

עמותת "אנשי הדממה", המאגדת את לוחמי הקומנדו והיחידה לעבודות תת ימיות (ילת"מ) בצה"ל, שנפגעו ממחלת הסרטן, קיימה הערב (שבת) את כנס ההקמה שלה בהיכל התרבות בתל אביב. העמותה הצליחה לגייס כ-1.6 מיליון שקל להקמת מרכז רפואי שיעסוק במעקב אחרי כל יוצאי היחידות שצללו ופעלו בנחל הקישון. אנשי יחידות אלה נמצאים, על פי הערכת מומחים רפואיים, בקבוצת סיכון ללקות בסרטן מסוגים שונים, בשל הרעלים המסוכנים שגופם ספג במהלך הצלילה והפעילות בנחל הקישון.
המרכז הרפואי יעסוק גם בטיפול מונע בצוללים, כגון ניקוי גופם מהרעלים השונים וכן במחקר של מחלת הסרטן ודרכי ההתמודדות עימה.
רס"ן במיל' יובל תמיר, מראשי העמותה החדשה אמר כי בעוד שצה"ל מוכן להעניק טיפול רפואי לצוללנים שלקו בסרטן ובמחלות אחרות, הרי שהצוללנים הבריאים אינם מטופלים כלל, למרות שהם נמצאים בקבוצת סיכון גבוה ולשם כך הוקמה העמותה.

הפצ"ר אסר בגלל "מאפיינים של התרמה"

למרות התנגדות ולחצים של חלק מראשי המערכת הצבאית, החליט מפקד חיל הים, האלוף ידידיה יערי, שפיקד בעבר על שייטת הקומנדו הימי והיה אחד מלוחמיה, לתמוך בגלוי בעמותה ובפקודיו החולים. יערי אמור היה להגיע לכנס ולשאת בו דברים, אולם אתמול הודיע במפתיע כי לא יוכל להגיע, בשל התנגדות הפרקליט הצבאי הראשי לכך.
מקורביו של האלוף יערי אמרו ל-ynet כי "הפרקליט הצבאי הראשי אסר על יערי להשתתף בערב, שהינו בעל מאפיינים של התרמה, כיוון שפקודות מטכ"ל אוסרות זאת, למעט השתתפות באירועים של האגודה למען החייל וקרן לב"י".
לוחמי השייטת החולים הביעו תרעומת על החלטת הפצ"ר, האלוף ד"ר מנחם פינקלשטיין. "תמוה מאוד בעינינו שרק השבוע השתתפו כל הקצינים הבכירים בצה"ל בשירותרום ושהם משתתפים כל פעם באירועי הצדעה שונים, ואילו באירוע שלנו, שמיועד לסייע בהקמת מרכז רפואי, שבעצם צה"ל היה צריך להקים, לא יכול המפקד שלנו להשתתף", אמרו הלוחמים. יערי שלח לאירוע מכתב אותו הקריא סא"ל (במיל') עירד, ממפקדי השייטת בעבר.
"לצערי, אינני יכול לשאת כאן דברים הערב מסיבות שמעבר לשליטתי", כתב יערי. "סוגיית הנראות הציבורית, היעדר כפל לשון וניגוד אינטרסים, חשוב שיהיו לנגד עינינו בכל שלב, ובמיוחד ליציאה לדרך של העמותה המתכנסת כאן היום.

מפקד חיל הים: "האמנו שהכל יורד במקלחת חמה"

"פרשת הקישון מדירה ותדיר שינה מעינינו עוד שנים רבות. היא מערבת הרבה כאב, שכול, אכזבה, תסכול וחשש מהבאות", כתב האלוף יערי. "עבור רבים מאיתנו, שאלת הקשר הסיבתי בין הצלילות בקישון להופעת סרטן בקרב הלוחמים שצללו שם, היא שאלה ריקה. בתודעת חלק ניכר מאיתנו, הקשר קיים כבר ויהיה קיים, גם בהיעדר תשובה רפואית עדכנית ומוסמכת.
"אולם הציבור הזה איננו מורכב מאנשים שהמתינו אי פעם באפס מעשה לחילוץ. לא חיכינו אף פעם למישהו או משהו שיעשה עבורנו את הנדרש. וכך גם עכשיו. מתארגנים לעשות מעשה.
"חשוב עם זאת שלא נשכח לרגע מאין באנו ולאן אנו הולכים. כולנו צללנו בקישון, וכמונו גם שלחנו אחרים לצלול שם. כמדריכים, כמפקדי צוותים, כמפקדי שייטת. כולנו כאחד, גם ה'עותרים' וגם ה'משיבה', כלשון הבג"ץ. גם המערכת וגם הפרט הנבגד. ובואו לא נשכח כולנו, כולל הרופאים שהיו עימנו בצלילות, שהאמנו שהכל יורד ברבע שעה של מקלחת חמה וסבון סוסים. בשם חיל הים ומערכת הביטחון אני רוצה לומר לכל אלה שנרתמו לעשייה: תצלחנה ידיכם. יחד עם כולכם אנחנו מקווים שהמרכז הרפואי שיוקם יידע, ביחד ובמקביל למוסדות אגף השיקום, לתת סעד ומרפא לציבור שאף פעם לא העמיד תנאים לנתינה. בהצלחה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דדי ליפשיץ
תומך. האלוף יערי
צילום: דדי ליפשיץ
צילום: אלעד גרשגורן
הגוף ספג רעלים בצלילות. הקישון
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים