שתף קטע נבחר

שדרוג המחשב: לוחות אם וכרטיסים גרפיים

לוח האם הוא המרכיב שייקבע את שילוב הטכנולוגיות בהן תוכלו להשתמש ועקב כך ישפיע גם על ביצועי המחשב. אולי זה הזמן לשדרג אותו? כתבה שלישית בסדרה



החלפת לוח-אם

לכאורה, לוח-האם משפיע על הביצועים בעיקר בזה שהוא קובע באיזה שילוב של טכנולוגיות תוכל להשתמש (איזה מעבד, זיכרון, דיסק וכו'). מעשית, לוח-האם עצמו הוא לעיתים גורם מרכזי בקביעת ביצועי המחשב. קודם כל, משום שישנם הבדלים בין הביצועים של לוחות שמבוססים על ערכות שבבים שונות. אבל מסתבר גם שלוחות שונים, מיצרנים שונים, מצליחים להפיק רמות ביצועים שונות לגמרי מאותן ערכות שבבים. במקרים קיצוניים, ההבדלים עשויים להגיע לעשרות אחוזים.
החלפת לוח-אם היא הכרחית כשאתה רוצה לעבור למעבד מדור מאוחר יותר (למשל, פנטיום 4 במקום פנטיום 3), או לזיכרון בטכנולוגיה שונה (נניח, DDR במקום SDRAM). החלפה של לוח-האם (ו/או של הזיכרון), היא פתרון גם במקרה שבו המחשב שלך לא יציב ונתקע לעיתים קרובות. לוח טוב של יצרן טוב, ייתן לך איכות חיים אחרת לגמרי.
לא חייבים ללכת על הלוח המתוחכם והיקר ביותר, אבל יש מספר טכנולוגיות ותכונות שגם לוח-אם בסיסי צריך לתמוך בהן. רצוי שיהיו לו לפחות 5 חריצי PCI. שתי כניסות USB הן מינימום (אבל הכי טוב שש), ותמיכה בשערים העתיקים (Parallel, Serial ו-PS/2) היא כמובן חובה. חשוב שהלוח יתמוך לפחות ב-AGP 4x (שאותו יודעים לנצל הדורות האחרונים של הכרטיסים הגרפיים), וכדאי שיתמוך במימשקי UDMA ATA 66/100 (התמיכה בשתי המהירויות תתאים קרוב לוודאי לדיסק הקשיח שכבר יש לך ו/או לדיסק שתרצה להוסיף).
רוב לוחות האם מהשנתיים האחרונות מגיעים עם מתאמי אתרנט 10/100 מובנים וכרטיס קול אינטגרלי. רבים מהם מגיעים עם מאיץ גרפי בסיסי, שמספיק ליישומי משרד ואינטרנט (אבל לא למשחקים ותלת-מימד). לוחות יקרים קצת יותר, כוללים תמיכה בATA 133-, USB 2.0, AGP 8x ובזיכרונות DDR333, וחלקם מצויידים במאיצים גרפיים חזקים יותר (כמו nForce של nVIDIA). לכל הדברים האלה כדאי לשים לב.
לוח-אם בסיסי מיצרן טוב יעלה לך בדרך-כלל $80-130. אם אתה עובר מפנטיום III לפנטיום 4, או מגירסת Socket 370 של סלרון לגירסת 478 של המעבד, כדאי להביא בחשבון מראש הוצאה של עוד $50 לזיכרון. מחיר המעבד יהיה החל מ$80- לסלרון והחל מ$100- לפנטיום 4. כלומר, החלפה של המעבד, הלוח והזיכרון, תעלה לך $200-300.
אם אתה מתעקש לשלם פחות, אז במקרה זה יש עדיפות ברורה לטכנולוגיית AMD - אם אתה קונה בארץ, החבילה תעלה לך כ$50-60- פחות. בSale--ים בחו"ל ובאינטרנט תוכל לקבל מעבד Duron עם לוח וזיכרון תואמים, גם ב$100- ופחות. זה ישתלם גם בקיזוז הוצאות המשלוח.
חשוב לבדוק: שהלוח שאתה עומד לקנות תומך בחומרה שיש לך - בעיקר זיכרון ואחסון. שיש בו מספר מספיק של חריצים ויציאות: חריץ AGP, לפחות חמישה PCI, ורצוי ארבעה USB או יותר. ושהוא יאפשר לך מידה סבירה של גמישות בשדרוגים עתידיים, למשל: שהוא תומך בזיכרונות מהירים יותר מאותו סוג. אם אתה חושב לבצע מתישהו Overclocking, שים לב שישנם לוחות שמאפשרים לעשות זאת בBIOS-, ללא ג'ימפור.

לשחק כמו שצריך

אם הסיבה האמיתית שלך להשתמש במחשב היא משחקים, מה שמעניין אותך באמת הוא הכרטיס הגרפי. הרוב המכריע של היישומים מסתדרים היטב עם כל כרטיס גרפי. במשחקים, לעומת זאת, הרבה פחות חשוב איזה מעבד יש לך או כמה זיכרון - הכרטיס הגרפי הוא כמעט כל הסיפור. זה יהיה אמנם טיפשי קצת להשקיע $400 בכרטיס גרפי מתקדם אם אתה הולך להתקין אותו על מחשב חלש ודל בזיכרון. אבל בהנחה שמדובר במחשב "סביר" (נניח, פנטיום 600MHz III עם 128MB זיכרון), מה שאתה צריך זה פשוט כרטיס גרפי טוב.
יכול להיות שכבר יש לך כזה ואתה לא יודע - בדוק אם ניתן להוסיף זיכרון לכרטיס, וייתכן שתגלה שבכמה עשרות שקלים תקבל ביצועים טובים משמעותית. 32MB הם מינימום כמעט הכרחי. אם הכרטיס שלך תומך ב64MB- אבל מותקנים עליו פחות התרכז בזה.
אם אתה מחפש כרטיס חדש, תוכל למצוא במחירים מצחיקים שפע של כוכבי-עבר, כרטיסים שמבוססים על ערכות השבבים הישנות ממשפחות TNT, Kyro, וגם GeForce וRadeon-. אבל ברמת מחירים גבוהה קצת יותר ($80-110) תוכל כבר למצוא כרטיסים מדורות מאוחרים הרבה יותר: GeForce II MX400, GeForce 4 MX440, Radeon 7500-9000. גם של יצרנים פחות ידועים, אבל גם של יצרנים מכובדים כמו ATI, Asus, AOpen או MSI.
אם אתה משתמש היום בכרטיס מוגבל עם 32MB זיכרון או פחות, אז כל אחד מהכרטיסים הללו יגרום למשחקים להיראות אחרת לגמרי על המחשב שלך. בטווח המחירים האמור, אפשר למצוא דגמים עם 64MB זיכרון, יציאת טלוויזיה ותוספות אחרות. אם תסכים להוציא עוד כמה שקלים, או להתפשר על היצרן, תמצא עוד הרבה אפשרויות. מכל מקום, הניסיון מלמד שעדיף לקחת כרטיס גרפי מבית טוב, בעיקר בגלל יציבות הדרייברים.
חשוב לבדוק: שהכרטיס מגיע עם יציאת טלוויזיה ועם 64MB זיכרון - ההבדל במחיר בהשוואה לדגמים הנכים בדרך-כלל קטן מאד. בדוק באתר של יצרן הכרטיס שהוא עדיין תומך בו, ומספק מדי פעם דרייברים מעודכנים.

כתבה זו הנה כתבה שלישית (מתוך ארבע) בנושא שדרוג המחשב האישי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים