שתף קטע נבחר

במדינת ישראל מלחמה היא עסק של גברים

בחוק שירות עבודה בשעת חירום, שנועד להבטיח את המשך פעילות המשק בעת מלחמה, אין כל התייחסות למקומו של הגבר בתוך התא המשפחתי. בעוד שהחוק מציין בפירוש שיש להתחשב באשה המטפלת בילדים, הוא אינו נותן כל התייחסות לגברים במצב דומה. אולי זה בגלל שמדובר בחוק בן 35, ואולי כי מישהו חושב שמלחמה היא עניין של בנים

בשעת חירום מתעורר מתרדמתו חוק שירות עבודה בשעת חירום, אותו חוק שבתקופת רגיעה רק מעטים מרגישים בקיומו. החוק מעניק סמכויות רבות עוצמה לשר העבודה, סמכויות שנועדו להבטיח את המשך פעולתם התקינה של מפעלים חיוניים.
מי שחל עליהם הצו של שר העבודה כבר לא יוכלו ליהנות מהוראותיו של חוק שעות עבודה ומנוחה. כך, לדוגמה, הם אינם רשאים לצאת חופשה וניתן למעשה להעסיקם שעות רבות מהרגיל, כולל בשבת ובחג. ההגיון מאחורי גישה זו ברור: מדובר בשעת חירום, וכל אדם חייב לתרום כמיטב יכולתו להצלת העם. ובכל זאת, כאשר העובד מגויס לעבוד שעות על-גבי שעות במפעל חיוני, מי ידאג לילדיו הרכים?
המחוקק לא התעלם משאלה זו, ובסעיף 3(ג) לחוק שירות עבודה בשעת חירום הוא נותן לה מענה: "בקריאה לשירות עבודה של אשה שהיא אם לילדים הנתונים לטיפולה יובאו בחשבון הקשיים העלולים להיגרם לאשה בטיפולה בילדיה ובדאגה להם".
מה יותר טבעי מאשר לתת לאם לשמור על גוזליה? חוק שירות עבודה בשעת חירום נחקק בשנת 1967. בשלושים ושש השנים שחלפו מאז, ובעקבות לא מעט מאבקים, התחזק מעמדן של הנשים בשוק העבודה, והשתנה יחס החברה לשוויון בין המינים בכלל ולשוויון בעבודה בפרט. המענה שנותן חוק שירות עבודה בשעת חירום הוא מענה אנכרוניסטי, שאינו הולם את רוח התקופה.

תלויים בנדיבותם של המעסיקים

מה קורה, למשל, כאשר מדובר באב שהוא הורה יחיד, שילדיו נתונים לטיפולו? החוק אינו מחייב כל התחשבות בקשיים העלולים להיגרם לו בטיפולו בילדיו ובדאגה להם. מה קורה כאשר שני בני זוג מועסקים במפעלים חיוניים, ורצה הגורל שעבודתה של האם חיונית יותר מעבודתו של האב? גם למצב זה אין כל התייחסות בחוק. ניתן לקוות שמעסיקיהם של אבות אלה יצליחו לגלות את הגמישות הראויה ולתת מענה לצרכים המיוחדים של העובדים, אך דומני שיש לתת מענה לכך בחוק עצמו.
בשנת 1988 נחקק חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, המהווה נקודת מפנה ביחסו של המחוקק לסוגיית השוויון בעבודה. במסגרת חוק זה תוקנו חוקים אחדים, מתוך הכרה בחלקו של האב בעול גידול ילדיו: ניתנו לאב הזכות לצאת לחופשה ללא תשלום לאחר לידה והזכות להתפטר לשם טיפול בילדו הקט. המשך מגמה זו התבטא בשנים האחרונות אפילו במתן זכות לאב לצאת לחופשת לידה. בכל הנוגע לשעת חירום, חמק הצורך בשוויון מעיני המחוקק. ואולי לא חמק? אולי, לדעת המחוקק, מלחמה היא עניין לגברים, גם כאשר מדובר בגיוס לעבודה בבית חולים או במפעל מזון?

דוד שי הוא ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן-טק, ומחבר הספר "שכר: תכנון, ניהול, חשבות"

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים במפעל. שוויון הזדמנויות עד המלחמה
מומלצים