כל מה שרציתם לדעת על זכויות העובד בזמן מילואים
פיטרו אותי במהלך שירות המילואים - זה מותר? הגעתי לעבודה במהלך שירות המילואים, אך לא קיבלתי פיצוי - זה הוגן? שאלות ותשובות המציקות למילואימניקים בימים אלה
בימים אלה שוב נושבות רוחות המלחמה המתקרבת עם עיראק, ועמן החשש ששוב אנו בפתחו של גל גיוסים למילואים. אצל רבים מאזרחי המדינה השירות במילואים ממלא חלק נכבד מהחיים, ובא על חשבון ימי עבודה או לימודים. רגע לפני המלחמה - ובתקווה שלא תבוא - אנחנו מביאים לכם תשובות לשאלות בנושא זכויותיהם של חיילי המילואים, בעזרת דוד ישי ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן טק.
לפי מה מחשבים את תגמולי המילואים למי שאינו עובד?
התגמול המזערי ליום מילואים שווה לשכר המינימום לחודש, מחולק בשלושים, כלומר 108.89 שקל ליום, נכון לחודש נובמבר 2002. סכום זה נמוך משכר המינימום ליום, אך יש לזכור שהוא משולם בעד כל יום בתקופת המילואים - כולל ימים שבהם חייל המילואים נמצא בחופשה. הכנסת היוצאת עסקה בהצעה להעלות את התגמול המזערי לשכר הממוצע לסכום גדול יותר מכפליים מהסכום הנוכחי. נכון לעכשיו קשה למצוא תקציב למימוש החלטה זו.
אני עובד במשרה חלקית של 60%. כאשר אני משרת במילואים אני עושה זאת כמובן בהיקף מלא של 100% ויותר - אך המעביד משלם לי גם בתקופה זו משכורת רגילה, רק בעד 60% משרה. מה אפשר לעשות בעניין זה?
אין הרבה מה לעשות. תגמולי המילואים מחושבים לפי השכר בתקופה שקדמה למילואים, ללא תלות בזמן שהושקע לצורך השגת שכר זה. עם זאת יש לשים לב שהתשלום בעד תקופת המילואים לא יפחת מהתגמול המזערי (ראו שאלה קודמת). כך שאם שכרך נמוך, המשכורת שתקבל בעד תקופת המילואים תהיה גבוהה ממשכורתך הרגילה.
יצאתי למילואים של חודש שהחל מאמצע החודש והסתיים באמצע החודש שאחריו. בתלוש של החודש הראשון קיבלתי משכורת רק על חצי חודש, והמעביד הסביר לי שרק כאשר אביא אישור מצה"ל על המילואים יוכל לשלם לי את החצי השני של משכורת אותו חודש. האם הוא צודק?
סעיף 276 לחוק הביטוח הלאומי קובע בעניין תשלום תגמולי המילואים לעובד על-ידי מעבידו: התגמול ישולם לכל המאוחר ביום שבו היה משתלם שכרו (של העובד) אילולא שירת במילואים והוסיף לעבוד. בהתאם לכך מעבידך אינו נוהג כשורה. עליו לשלם לך את תגמולי המילואים בהתאם להעתק צו הקריאה שמסרת לו, במועד הרגיל של תשלום המשכורת. כלומר, בתלוש של אותו חודש היית זכאי לקבל משכורת על חודש מלא.
אני מעסיק עובד שיש לו רכב צמוד, וכאשר הוא יוצא למילואים הרכב נשאר אצלו. המוסד לביטוח לאומי משלם תגמולי מילואים גם עבור הרכב הצמוד, בהתאם לשווי הרכב לצורך מס. האם עלי להעביר לעובד גם סכום זה?
תגמולי המילואים נועדו לתת לעובד תחליף לשכרו בתקופת המילואים, אך לא נועדו להעשירו. הרכב הצמוד נשאר אצל העובד בתקופת המילואים ומשמש אותו, ולכן קיבל העובד ממעבידו תמורה בשווי הרכב גם בתקופה זו. לפיכך המעביד רשאי להשאיר אצלו את הסכום שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי בגין שווי הרכב הצמוד בהתאם לסוג הרכב.
בזמן שהייתי בשירות מילואים הוחלט לסגור את המחלקה שבה אני עובד, וכל עובדי המחלקה פוטרו. לי נודע על הפיטורים בשיחת טלפון ממנהל המחלקה. האם שירות המילואים מעניק לי הגנה מפיטורים אלה?
חוק חיילים משוחררים אוסר על פיטורים מחמת השירות במילואים. החוק מעניק לך שתי הגנות: 1. על המעסיק לקבל אישור לפיטוריך מוועדת התעסוקה, שתוודא שפיטוריך אינם מחמת השירות במילואים. 2. תקופת ההודעה המוקדמת לפיטורים שאתה זכאי לה תתחיל רק ביום ה-22 שלאחר תום שירות המילואים.
פוטרתי מעבודתי, ושבוע לאחר קבלת הודעת הפיטורים - עוד לפני סיום העבודה - גויסתי בצו 8. מה זכויותי?
התקופה שבה אתה נמצא במילואים אינה נכללת בתקופת ההודעה המוקדמת שאתה זכאי לה. אם אתה זכאי לתקופת הודעה מוקדמת של ארבעה שבועות, למשל, תהיה זכאי לעוד שלושה שבועות של הודעה מוקדמת בתום שירות המילואים, שהרי שבוע אחד ניצלת עוד לפני המילואים.
במהלך שירות המילואים שלי אני חוזר מדי ערב הביתה. פעמים אחדות באתי בשעות הערב לעבודה, לטיפול במשימות דחופות. המעסיק מסרב לשלם לי שעות נוספות על עבודה זו, בטענה שתגמולי המילואים שאני מקבל כוללים תשלום גם על ממוצע השעות הנוספות שעבדתי בחודשים שלפני המילואים. מה לעשות?
מבחינה פורמלית הצדק עם המעביד: בהתאם לפסק-דין של בית-הדין הארצי לעבודה שהתקבל לאחרונה, העובד אינו זכאי לתשלום נוסף בעד עבודה בתקופת שירות המילואים, אפילו כאשר תגמולי המילואים אינם כוללים פיצוי בעד שעות נוספות. השיקול לפיכך אם להגיע לעבודה בשעה שאתה במילואים הוא שלך. מנגד, נוכחותך בעבודה בתקופת השירות במילואים היא על בסיס התנדבותי, וספק אם המעביד יזכה לנוכחות דומה בפעם הבאה שאתה, או עובד אחר, תשרתו שוב במילואים.
אני מעסיק צעירים אחדים, שמרבים לשרת במילואים. את משכורתם בתקופת המילואים מכסים תגמולי המילואים, אך איש אינו מפצה אותי על הפרשותי לביטוח מנהלים ולקרן השתלמות בתקופה זו.
האם אני רשאי שלא להפריש לביטוח מנהלים ולקרן השתלמות בעד תקופת המילואים?
התאם לסעיף 283 לחוק הביטוח הלאומי, על המעביד והעובד להמשיך ולהפריש גם בתקופת המילואים, כל אחד את חלקו, לקרנות שהעובד חבר בהן, כאילו העובד לא שירת במילואים בתקופה זו והמשיך לעבוד.


