שתף קטע נבחר

שגריר צרפת: מתקפה בעיראק תסכן את המזרח התיכון

ז'אק הונצינגר אמר כי יש תחושה שארה"ב ממהרת להשתמש בכוח "בלי לחשוב על כל ההשלכות", ואומר כי התעלמות מעמדת האו"ם תיפגע קשות בתפקודו; הוא חושש ממעורבות איראנית בענייני עיראק, ומזהיר: העלמות ערפאת עלולה להעלות קיצונים ממנו. ראיון

"יציאה למלחמה עכשיו תיצור תחושה שארה"ב יוצאת למלחמה בלי לחשוב על כל ההשלכות שלה". כך אומר שגריר צרפת בישראל, ז'אק הונצינגר, בראיון מיוחד ל-ynet. השגריר סבור שחשוב לפרק את סדאם מנשקו. הוא לא שולל שימוש בכוח בעתיד, אך "טרם הגיעה השעה לכך".
בראיון מזהיר הונצינגר כי סילוקו של ערפאת עלול להעלות את החמאס. הוא לא מפחד באופן אישי מהטילים של סדאם, אך לא מוציא מכלל אפשרות שייפול כאן טיל אחד, עם ראש נפץ כימי או ביולוגי. לדעתו, פיגועי הטרור מאיימים יותר מהסקאדים. הראיון המלא:

מהי עמדת צרפת בעניין המתקפה בעיראק?

עמדתנו כעקרון זהה לזו של מדינות גדולות אחרות, כמו ארה"ב, רוסיה ובריטניה, הסבורות שיש בעיה עם קיומו של נשק כימי וביולוגי בידי עיראק. אולם צרפת סבורה שאפשר עדיין לפרק את עיראק מנשקה, באמצעות עבודה ממושכת ויסודית של הפקחים.
בניגוד לארה"ב, שסבורה שיש להפסיק עכשיו את עבודת הפקחים ולצאת למלחמה, אנחנו סבורים שאין עדיין מקום לשימוש בכוח. קיימת תחושה שאמריקה יוצאת למלחמה בלי לחשוב על כל ההשלכות שלה.

אילו השלכות לדעתך יהיו ליציאה למלחמה עכשיו?

אם ארה"ב תצא למלחמה בעיתוי הנוכחי, היא אכן יכולה להפיל את משטרו של סדאם חוסיין, אך השאלה היא מה יקרה אחר כך עם עיראק. יש בה רוב שיעי, מיעוט כורדי ומשטר סוני. היא עשויה להיכנס למערבולת, וכלל לא ברור מה יהיה עתידה. בכך טמונה סכנה לאזור כולו.
קיימת סכנה להיווצרות מצב אזורי מאוד קשה, שבו לאיראן תהיה השפעה על השיעים בעיראק. טורקיה תרצה להתערב כדי למנוע כינונה של מדינה כורדית. זה יצור מתח רב במדינות ערב, ובעניין הזה, חיילים אמריקנים בעיראק לא יוכלו לתרום דבר. לכן מה שאנחנו אומרים זה שאפשר לפרק את עיראק מנשקה באופן הדרגתי, מבלי לסכן את האזור.

האם אתה מסכים לטענות שעיראק לא משתפת פעולה עם פקחי הנשק של האו"ם?

בהחלט כן, זו גם הסיבה שביקשנו מעיראק לשנות את דרכה ולשתף פעולה בצורה אקטיבית עם האו"ם מבלי להסתיר שום מידע. לכן, אנחנו ממתינים כעת לדו"ח הבא של הפקחים, שתפרסם ביום שישי הקרוב.

אם ארה"ב תצא למתקפה בלי גיבוי של האו"ם, כיצד תגיב צרפת, שמתנגדת כרגע למתקפה?

העמדה הצרפתית בנושא הזה מאוד ברורה: שימוש בכוח נגד עיראק צריך להיעשות רק דרך מועצת הביטחון של האו"ם, שהיא הארגון היחיד הלגיטימי להחלטה על יציאה למלחמה. אם מחליטים על מלחמה ללי הסכמת האו"ם, זה כבר מצב אחר, ומי שפועל כך - עושה זאת על אחריותו.
מלחמה נגד עמדת רוב מועצת הביטחון תהיה פגיעה חמורה ביכולת של מועצת הביטחון לתפקד. איננו רוצים שזה ייהפך למשבר ביחסים בין צרפת לארה"ב. בסך הכל, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק במלחמה נגד הטרור. איננו שוללים לגמרי אפשרות של מלחמה, רק שאנו סבורים כי טרם הגיע הזמן לכך. אם עבודת הפקחים תיכשל, רק אז יתעורר צורך לדון באפשרות של מלחמה.

האם בצרפת סבורים שהדחת סדאם תביא להשתלטות גורמים קיצוניים, כמו שסבורים בצרפת שעלול לקרות עם הדחתו של ערפאת מן הרשות הפלסטינית?

כמו שאומרים בצרפתית, "הדרך לגהינום רצופה כוונות טובות". לעיתים, יש יעדים רצופי כוונות טובות, שלא יודעים לאן הם יובילו. ולגבי ההקבלה לרשות הפלסטינית, אם מחר הורסים את ערפאת ואת הרשות, בהחלט יש סיכוי סביר שהחמאס יעלה לשלטון. לכן חשוב שהרשות הפלסטינית תבצע את הרפורומות שנדרשות ממנה, כדי להחזיר את האמון בה.

האם אתה מעריך שעיראק תתקוף את ישראל?

זה בלתי אפשרי ששוב יפלו פה 40 סקאדים, שכן בעיראק לא נותרו יותר 40 סקאדים. אבל קיים סיכון, גם אם קלוש ביותר, שישוגר לכאן טיל אחד, כימי או ביולוגי. צריך לקחת את זה בחשבון.

האם אתה מפחד באופן אישי?

לא, אבל אני כן מודאג. אנחנו הולכים לקראת תקופה מאוד מתוחה עם סיכון לפיגוע טרור גדול, וזה מה שמטריד אותי כרגע, יותר מאיום הטילים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שגרירות צרפת
הונצינגר. "לא פוחד, מודאג"
צילום: שגרירות צרפת
מומלצים