שתף קטע נבחר

"האופציה העיראקית" של ישראל

המטרות בעיראק כבר מסומנות, ובחיל האויר סיימו להכין את אופציית ההתקפה של ישראל - שהסיכויים לה נמוכים. במקביל, מתכוננים גם לניסיון עיראקי לחדור לשמי הארץ, ובמסגרת הכוננות כמעט ויורט מטוס נוסעים אזרחי שטייסיו איבדו קשר. ביקור בטייסת "עוף החול", שטייסיה נמצאים בכוננות שיא בימים אלה, למקרה של אזעקת אמת

מטוסי קרב ישראלים בשמי עיראק, מפציצים מטרות של סדאם חוסיין? או מפילים מטוס עיראקי שמנסה לחדור משמי ירדן? הסיכוי שנראה את התרחישים האלה נמוך, אבל בחיל האויר כבר השלימו את ההכנות ובימים אלה הכוננות מתקרבת לשיא - בעיקר מבחינת הגנת המרחב האוירי של מדינת ישראל. ynet מביא את תמונת ההכנות של טייסי חיל האויר - זו שהותרה לפרסום - לקראת מתקפה וכן לקראת אפשרות של הפלת מטוסים עיראקים שינסו לחדור לישראל.

כוננות יירוט בשמי ישראל

מזה שבוע יושבים טייסי ה-F-16 של טייסת "עוף החול" בבסיס חיל האויר בחצור בתורנות בתוך תאי הטייס, כשהם חגורים ומערכות המטוס מופעלות. במסגרת כוננות היירוט, שהועלתה בשבוע שעבר, הוגברה גם כמות הפיטרולים האויריים מעל יעדים אסטרטגיים ברחבי ישראל מתוך מטרה מוצהרת של חיל האויר להשיג "אפס" מטוסי אוייב חודרים לשמי המדינה.
רק השבוע התרחש אירוע מסמר שיער, שמעיד על רמת הכוננות: זוג מטוסי F-16 מהטייסת הוזנק לעבר מטוס נוסעים אזרחי של חברה מערבית, שהיה בדרכו לישראל, ובמרחק של כמה מאות קילומטרים מחופיה לא הזדהה מול מרכז הבקרה הישראלי. הטייסים הזרים, שלא גילו ערנות מספקת, זכו בחוויה הבלתי נעימה של זוג מטוסי קרב מתקרבים במהירות.
"בסופו של דבר התברר שהטייסים של המטוס האזרחי לא עברו בזמן לעבוד על התדרים הנכונים ולא שמעו את הקריאות", מספר ל-ynet מפקד בכיר בטייסת, "אבל לא קרה שום דבר נורא. את המשך הדרך הם עשו עם ליווי שלנו ונחתו בשלום בנתב"ג".
אירועי ההזנקה, שמספרם עלה ממילא לאחר ה-11 בספטמבר 2001, נעשו תכופים עוד יותר מאז תחילת המתיחות בין ארצות הברית לעיראק ומתקיימים כיום אחת לשבוע לערך. ההגעה מכיוון מזרח היא כשלעצמה אירוע מחשיד הרבה יותר, ואם המטוס הוא מטוס קרב, צפוי לו עתיד הרבה פחות נעים: "אנחנו מוכנים לכך שברגע שאותו מטוס מגיע לגבול", אומר אותו מפקד, "הוא מופל מיד, או על ידי טיל או על ידי המטוסים שלנו. מספיק שמטוס אחד יצליח לחדור, וזה עלול לשנות את המערכה".

כיצד נתקוף בעיראק?

כבר כמה פעמים התבקש חיל האויר להיות מוכן לעימות אפשרי מול עיראק, במסגרת כוננות המכונה "שריקה מזרחית". הפעם הראשונה היתה ב-27 בדצמבר, אחר כך ב-15 בינואר, ב-15 בפברואר, וכעת, כפי שלמדו מפקדים בכירים בחיל מן העיתון, נדחה יום ה-ע' שוב לאמצע חודש מרס.
"כשאומרים מוכן, הכוונה היא שכל 'מוביל' וכל טייס מכיר את כל המשימות האפשריות שהוא עשוי לקבל, את הניווט, את המטרות, איזורים מוכי טילים בדרך. עשינו כבר תרגילים חיליים בנושא", מספר ל-ynet המפקד בטייסת "עוף החול".
מלחמת המפרץ ב-91' מהווה עד היום גורם לתסכול בקרב טייסי חיל האויר, שהמתינו והזיעו שעות ארוכות במטוסים אבל לא זכו להזנקה או לתקיפת עומק בעיראק. "בשנת 91' לא ידענו לטפל טוב כל-כך בטילי הקרקע קרקע, אבל לחיל האויר היה סיכוי טוב להתמודד עם משגרי הסקאד בתפוקה טובה יותר מן האמריקנים", אומר גורם בכיר בחיל האויר. "זו גם לא חכמה כי התפוקה האמריקנית היתה אפס (במהלך מלחמת המפרץ לא הצליחו חילות האויר של הקואליציה לפגוע ולו במשגר סקאד אחד במערב עיראק – פ.פ.). זה קשור יותר באופי הטיסה שלנו, בדרך בה אנחנו תוקפים".
"אנחנו עובדים הרבה יותר בנחישות", אומר המפקד מטייסת "עוף החול". "טייס שלנו היה תוקף ומוודא בעין שהמשגר נפגע".
"מאז מלחמת המפרץ הפכה משימת מניעת שיגור טילי הקרקע קרקע למרכזית, וחיל האויר לקח על עצמו להיות הכי טוב בעולם בתחום", אומר הקצין הבכיר. "אי אפשר למנוע הרמטית שיגור טילים לישראל, אבל אפשר להגיע להישג משמעותי. כיום חיל האויר ערוך לכך הכי טוב בעולם".
באשר לשיטת הפעולה נגד משגרי הסקאד, לא מוכנים בחיל האויר להתייחס באופן ישיר, אבל מאז מלחמת המפרץ הראשונה משקיע חיל האויר תקציבים גדולים ואימונים רבים ב"סגירת מעגלים" מהירה בין האיסוף המודיעיני לבין הפצתו לצרכנים השונים.
גורם בחיל האויר אומר ל-ynet: "ייתכן שעד לשלב שבו עיראק תחליט לשגר אלינו טילים, איזור מערב עיראק יטופל על ידי ארצות הברית ביסודיות. מאידך, העיראקים מומחים בהסוואה ובהונאה, מה שמגדיל את הסיכוי להימצאות טילים כאלה באיזור".
בחיל האויר אומרים כי גם לאחר המלחמה תמשיך עיראק ככל הנראה להיות מדינת אויב, או לכל הפחות להוות איום על ישראל. בהתאם לכך משורטטות התכניות העתידיות של צה"ל וחיל האויר.
אלא שלצד ההכנות המדוקדקות והתרחישים, יודעים בחיל האויר שאת מקומו של התסכול בן 12 השנים, עשוי לתפוס במהירות תסכול חדש. "ההערכה שלי", אומר הקצין הבכיר, "היא שלא יקרה בישראל כלום, ושלא נהיה מעורבים במלחמה. האמריקנים מאוד לא רוצים אותנו במלחמה ויעבדו במערב עיראק כדי שלא ישוגרו לכאן טילים. אם הם כבר החליטו לעשות את העבודה, הם לא צריכים אותנו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ביטאון חיל האוויר
מטוס אף-16 מטייסת "עוף החול"
צילום: ביטאון חיל האוויר
צילום: יואב גוטרמן, דובר צה"ל
פורסים סוללות פטריוט
צילום: יואב גוטרמן, דובר צה"ל
מומלצים