שתף קטע נבחר

מועד ונופל

נפילות הן אחת מסיבות המוות העיקריות בקרב אנשים בני 65 ומעלה. ארגון הבריאות העולמי הכריז על התופעה כמגפה בינלאומית. מומחים מסבירים מהן הסיבות לנפילות ומהן סכנותיהן

האסון אירע לפני כארבע שנים. ש, אז בת 73, עלתה לאוטובוס בין עירוני. כשהגיעה למחוז חפצה, היא ניגשה לדלת האחורית ואחזה במוט המתכת שמיועד לייצוב הנוסעים. היא ירדה באיטיות את שתי המדרגות ונעמדה על המדרכה, אך משום מה המשיכה להחזיק במוט. דלתות האוטובוס התחילו להיסגר, וש' נבהלה והרפתה בבת אחת מאחיזתה במוט. הדבר ערער את יציבותה, וכתוצאה מכך היא נפלה לאחור, נחבטה בראשה ושברה את המפרקת.
הנהג ההמום, שהבחין דרך המראה במתרחש, מיהר להזעיק עזרה, אך לצוות האמבולנס לא נותר אלא לקבוע את מותה של ש'. המשטרה פתחה בחקירה, ואחרי מספר חודשים סגרה את התיק, שכן נקבע שהקשישה מעדה בשל חוסר יציבות מחמת גילה.
מבצע הנחות שהתפרסם בעיתון הביא את ד', בת 70, לאחד מסניפי הסופר-פארם. נלהבת היא הגיעה למקום מיד עם פתיחתו, כשהרצפה שנשטפה היתה עדיין רטובה, והתחילה להסתובב בין המחלקות. "כשרציתי להושיט יד ולקחת שמפו שהיה במדף על יד, התבלבלו לי הרגליים ונפלתי", היא משחזרת. "באופן אינסטינקטיבי בלמתי את הנפילה עם היד". המוכרות עזרו לה לקום והזמינו אמבולנס, והיא פונתה לבית חולים.
"עשו לי צילומים, והתברר ששברתי את שורש כף יד ימין", היא מספרת. "חודש הייתי מגובסת, ואחרי שהסירו את הגבס עשיתי פיזיותרפיה. היד חזרה לפעילות אבל נשארה עקומה, והדבר החמור יותר הוא שאיבדתי את הביטחון העצמי. אחרי הנפילה הפסקתי לנעול נעליים עם עקבים, ולפני שאני נכנסת לחנות או קניון אני בודקת מאה פעמים שהרצפה לא רטובה. אני מסתכלת כל הזמן על הרצפה, כי אני יודעת שהנפילה הבאה עלולה להיגמר אחרת".

סיבת המוות: שבר בצוואר הירך

יוסף ק', בן 80, מורה בגמלאות, סבל מלחץ דם גבוה. הוא טופל בתרופות לאיזון לחץ דם והרגיש בדרך כלל בסדר. באחד הימים בקיץ שעבר, כשחזר לביתו מקניות, הסתחרר כתוצאה מנפילה פתאומית בלחץ דמו ומעד. הוא הובהל מעולף לחדר מיון, וצילום רנטגן שעבר איתר שבר בצוואר הירך. הוא הוכנס לחדר ניתוח והשבר קובע. חודש שכב ק' בבית החולים, ולאחר מכן הועבר למחלקת שיקום.
כשחזר לביתו הוא השתדל להאט את הקצב, אך למרות זאת הידרדר מצבו. שמונה חודשים אחרי אותה נפילה הוא מת, עקב סיבוכים ישירים כתוצאה מהשבר.
לפני חודשיים ניגשה בלה, בת 74, למחסן בגינת ביתה. בעודה מתעסקת עם המפתח ומחפשת את מתג החשמל, היא דרכה על אבן קטנה ונפלה. "זה היה כל כך פתאומי", היא משחזרת, "שלא הרגשתי בכלל שאני עומדת ליפול, פשוט טראח, ממצב של עמידה למצב של שכיבה על האדמה".
היא הצליחה להתרומם, נכנסה לביתה ולא גילתה חבורות ונפיחות בגופה. רק כשהתקשרה אליה בתה, סיפרה לה בלה שהיא סובלת מכאבים בכתף. אחרי לילה מלווה בכאבים מייסרים היא ניגשה לרופא המשפחה. "הוא שלח אותי לצילום, וגילו שסדקתי את הכתף", היא מספרת. "כל האזור התנפח והתמלא בשטפי דם. נראיתי כמו אחרי תאונה קשה. קשרו לי את הכתף וקיבעו אותה לצוואר במעין חיתול, וחודש שלם הייתי צריכה להסתובב ככה".
צילום חוזר העיד שהסדק צומצם, אך בשל גילה לעולם כבר לא ייסגר. "זאת יד ימין, ונורא קשה לי להזיז אותה", אומרת בלה. "ישנן תנועות שכואבות, וישנן כאלה שבלתי אפשרי בכלל לבצע. אני לא יכולה להגיע לסגר של החזייה או לבחוש בסיר, אבל תודה לאל שזה רק זה. אני יודעת שהיה יכול להיות הרבה יותר רע".

'עשור המפרקים והעצמות'

תופעת השברים אצל קשישים הוכרזה כמגפה בינלאומית. "מזכיר האו"ם, קופי אנאן, וארגון הבריאות העולמי הכריזו על העשור שבין השנים 2011-2001 כ'עשור המפרקים והעצמות', "אומר פרופ' שמואל דקל, מנהל מחלקה אורתופדית במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
נפילות הן אחת מסיבות המוות השכיחות אצל אנשים בני 65 ומעלה. כ-60% מהנפילות מתרחשות בבית. "בממוצע, מתרחשות כחצי מיליון נפילות קשישים בשנה", מסביר ד"ר יצהל ברנר, מנהל מחלקה פנימית וגריאטרית במרכז הרפואי מאיר. "כ-30% מאותן מעידות גורמות לשברים בצוואר הירך, שעלולים לגרום ואף גורמים למוות. ככל שעולה גיל הקשישים, עולה הסכנה מנפילה ומנפילה חוזרת".
מחקר שנערך באוניברסיטת וירג'יניה חשף שגברים מבוגרים מועדים יותר לנפילות מאשר נשים באותו גיל, אך בשל בריחת סידן לנשים נשקפת סכנה גדולה יותר לשבירת עצם הירך.

מדוע קשישים נופלים?

ד"ר דודו גולדריי, מנהל מחלקות פנימית ושיקום גריאטרי במרכז הרפואי תל אביב, מסביר: "שכיחות הנפילות עולה עם הגיל ובמתאם למחלות מסוימות. למשל, חולי לב שנוטלים תרופה להרחבת כלי הדם מתחת ללשון. פגשתי קשישים רבים שתוך כדי הליכה הרגישו רע, נטלו את התרופה והמשיכו ללכת כאילו כלום. זאת סכנה, שכן התרופה ניטרוגליצרין עלולה לגרום לירידה פתאומית בלחץ הדם, דבר שמביא בהכרח לנפילה של הקשיש.
"ככלל, שינויים פתאומיים בערכי לחץ הדם יפילו את הקשישים. לא פעם אני מודד לקשיש לחץ דם בשכיבה, מבקש ממנו לעבור למצב של ישיבה, ואז הערכים על הסקאלה לגמרי אחרים. כלומר, בכל מצב נתון של תנוחה הקשיש מגיב אחרת. לכן אני מציע לחולים שלי לעשות הכל בנחת ולעבור לאט ובביטחון ממצב אחד לשני, מישיבה לעמידה וכו'. גם שינויים במצב הסוכרת מכניסים את החולה לבלק אאוט שגורם לעלפונו ולנפילתו.
"תופעות לוואי של תרופות הן אחת הסיבות לנפילות, לא כל שכן קשר הגומלין הלא תמיד חיובי בין תרופות. למשל, תרופה לשלפוחית השתן ממשפחת האלפא בלוקר, הניתנת לגברים ולנשים, מורידה את לחץ הדם ועלולה לגרום לחוסר יציבה ולנפילה. גם תרופות הרגעה וכדורי שינה במינון לא מתאים עלולים לשבש את חדות החושים ולגרום למעידה כתוצאה מהיסח דעת.
"קשישים עלולים אף לסבול מהפרעת קצב פתאומית בליבם כתוצאה מזרימת דם לקויה למוח. תנועה קטנה ולא נכונה, או קימה מהירה ממצב של ישיבה לעמידה, יגרמו לירידה בכמות החמצן המוזרמת למוח, דבר שיביא בהכרח לנפילה".
סיבות נוספות למעידת קשישים מונה פרופ' אבי עורי, מנהל אגף השיקום במרכז הרפואי רעות בתל אביב ופרופסור לרפואה שיקומית בפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב: "את הנפילות בקרב הקשישים אני מחלק לשלוש קטגוריות: שטח, חושים וסיבות נוירולוגיות. שטח הוא כל מפגע מחוץ לגוף הקשיש שעלול לגרום למעידתו – מהמורה, שיפוע, הפרשי גובה בין המדרכה לכביש, עלייה תלולה לאוטובוס, היתקלות באבן קטנה, משטח לח או רטוב וכו'.
"בקטגוריית החושים אני מתכוון לקהייתם של חושי הראייה והשמיעה, בעיות בשיווי משקל וקהיית חושים הקשורה לתחושה עמוקה. כלומר, החושים שנמצאים סביב המפרקים מעבירים את האינפורמציה באיטיות למערכת התחושתית, דבר שעלול לפגוע אף בשיווי המשקל באוזן הפנימית, מה שכמובן מזמין נפילה.
"ואילו בקטגוריה השלישית נמצאות כל הסיבות הנוירולוגיות, כגון חולשת הגוף. ידוע ברפואה שכל עשור מעבר לשנה ה-60 מגביר את החולשה ופוגם בשיווי המשקל. השרירים נחלשים ומתקשים להתנגד לכוח הכובד. לא אחת נפילה היא למעשה אירוע משני לאירוע לבבי או מוחי שעובר הקשיש".

סיבוכי הנפילות ומניעתן

מתוך כלל הנפילות, 30% מהאנשים שוברים כאמור את עצם הירך, ויותר ממחצית מהם מתים כתוצאה מכך. "כ-50% מאלו ששוברים את צוואר הירך", מסביר ד"ר ברנר, "מפתחים סיבוכים שונים שנה מיום הניתוח. שליש מהם נותרים נכים כתוצאה מהשבר, והשאר חוזרים לפעילות קבועה או זמנית".
בשל העלייה הדרמטית במספר השברים בקרב הקשישים וכן בתחלואה האורתופדית, הוחלט בקרב נציגי ארגון הבריאות העולמי על הקצאת משאבים לנושא.
מרחיב פרופ' דקל: "בשברי צוואר הירך בקרב קשישים חלה עלייה משמעותית של כ-7% לשנה. תארו לכם מה יהיה בעוד עשור. לכן התחייבו המדינות בעולם הנאור להיערך למניעת הנושא וטיפול, כמו הגדלת מספר חדרי הניתוח המיועדים לניתוח של קשישים לאיחוי שברים.
"אבל ישראל, שגם היא חתומה על אמנת ארגון הבריאות העולמי, אינה פועלת כהוא זה לטובת העניין, ויוצרת מעין מחדל שרשרת, שיזיק בסופו של דבר לכולנו. שבר בצוואר הירך עלול להישנות גם בצד השני, בשיעור של 10%-15%. אם לא ניערך לטיפול מתאים כמו רוב המדינות המתוקנות, אני לא יכול לשער כיצד נתקיים".
עם זאת, לצד התחזיות הקודרות, נמצא שקשישים העוסקים בספורט ונמצאים בכושר גופני, נפשי ומנטלי טוב, מפחיתים במידה משמעותית את הסיכון לנפילה.

כיצד תימנעו מנפילה

אריאלה גילדור, מנהלת השירות הפיזיותרפי במרכז הרפואי כרמל, נותנת טיפים לקשישים:

קימה מהמיטה:

1. ממצב של שכיבה עברו למצב של ישיבה. 2. ודאו שאין לכם סחרחורת, ואז קומו מהמיטה בזהירות. 3. ותרו על שטיחונים ליד המיטה. הם מחליקים ואפשר למעוד עליהם.

מקלחת:

1. ותרו על רחצה באמבטיה. הכניסה אליה והיציאה ממנה מסובכות. 2. זכרו ששהייה ממושכת במים חמים עלולה לגרום לירידה בלחץ הדם, לסחרחורת ולנפילה. 3. דאגו לפינה במקלחת ובה כיסא פלסטיק, לשם רחצה בישיבה. אם אתם רגילים להתרחץ בעמידה ויכולים להמשיך בכך, המשיכו, אך דאגו שיהיה כיסא בהישג ידכם. 4. ביציאה מהמקלחת דרכו על שטיחון שנדבק עם ואקום לרצפה, למניעת החלקה על הרצפה הרטובה. 5. דאגו שיתקינו במקלחת ידיות מתכת המותאמות לגובה שלכם, שבהן תאחזו להבטחת יציבות. בישיבה ובקימה, ולעיתים אף בזמן מקלחת בעמידה, אפשר להסתבן ביד אחת ולאחוז בידית ביד השנייה.

שירותים:

1. בישראל האסלות נמוכות מדי, דבר שמפריע בישיבה ובקימה. לכן יש להתקין משני צדי האסלה ידיות תומכות, לשם עזרה. 2. הדרך לשירותים ולחדר המקלחת צריכה להישאר מוארת בלילה. לעיתים קשישים קמים אחרי שנטלו כדור שינה ומתבלבלים בדרך, מתכון בטוח לנפילה.

מטבח:

1. רצוי להקפיד על מרחבים המאפשרים תנועה ותזוזה. 2. יש להקפיד שגובה שולחן האוכל והכיסאות יהיה פרופורציונלי לגוף, ושהישיבה סביב השולחן תהיה נוחה. 3. בזמן העבודה במטבח הקפידו להשאיר לפחות יד אחת פנויה לשעת הצורך. מומלץ למשל להעביר מוצרים ממקום למקום רק ביד אחת, או באמצעות עגלת פלסטיק על גלגלים. 4. הצטיידו בסינר עם הרבה כיסים, שבו תאפסנו את מה שאתם צריכים, דבר שישאיר את ידיכם פנויות.

מדרגות:

1. הישענו או היעזרו במעקה. נוחו בעלייה ובירידה.

הליכה:

1. הימנעו מלנעול נעליים עם עקב דק והקפידו על שרוכים קצרים ועבים. 2. הימנעו מהליכה בחושך. 3. הימנעו מהליכה בגשם. 4.. הימנעו מהליכה במקומות צרים, כמו שוליים צרים או בין מכוניות חונות. 5. הימנעו מטיול במקומות הומי ילדים משחקים. 6. היזהרו ממקומות משחק של כלבים. 7. עברו רק במעברי חצייה מסומנים ומרומזרים. 8. אל תחזרו מקניות כששתי ידיכם עמוסות. 9. השתמשו בפנס כבר משעות בין הערביים. אל תלכו על עלים רטובים. לכו לאט, לא בוער.

עלייה וירידה מאוטובוס:

1. עשו זאת רק אחרי עצירה מוחלטת של האוטובוס. 2. רדו בזהירות ולאט, רגל אחרי רגל. 3. קומו מהמושב רק כשהאוטובוס בעצירה מלאה. 4. אל תעמדו באוטובוס.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
שבר. אפשר למות מזה
צילום: אופירה יוחנן וולק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים