שתף קטע נבחר

נציב קבילות חיילים: החיילים לא ישנים מספיק

על פי דו"ח נציב קבילות חיילים לשנת 2002, חיילים ביחידות המבצעיות אינם זוכים תמיד לקבל את שש שעות השינה הלילות המובטחות להם בפקודות הצבא וגם החופשות צומצמו. עלייה חדה בקבילות חיילי המילואים בנושאי ועדות רפואיות. נציב הקבילות: "הצבא אינו יודע להתמודד עם המצוקה הכלכלית של משפחות החיילים, שמביאה לא אחת לעריקות"

חיילי צה"ל בכלל היחידות המבצעיות אינם זוכים לקבל שעות שינה מספיקות מדי לילה ואינם יוצאים לחופשות. זה הממצא העיקרי בדו"ח ל-2002 שפרסם היום (ג') נציב קבילות חיילים, תת אלוף במילואים עוזי לב צור.
"מהקבילות המגיעות אלי, מחיילים ומהורים ומסיורים שאני עורך ביחידות שדה ומשיחות עם לוחמים בפעילות מבצעית, עולה תופעה מפתיעה", נכתב בדו"ח, "בה מכריזים מפקדים, ברמת מפקדי גדוד ומפקדי מחלקה, שעל מנת לעמוד בנטל המשימות המבצעיות, הם עוברים על פקודות הצבא בעניין ההקפדה על שש שעות שינה ביממה. התופעה גורמת לזילות בפקודות מטכ"ל, לשחיקה במוטיבציה של החיילים ולירידה באיכות הרמה המקצועית המבצעית ואפשרות של תקלות ותאונות – הכל מתוך עייפות ומותשות המצטברות ללוחמים ולמפקדיהם".

איך מתמודדים עם המצוקה הכלכלית?

במסגרת הצגת הדו"ח ציין נציב קבילות החיילים, כי "צה"ל אינו יודע כיום לטפל בחיילים ממשפחות ממעמד הביניים, שנקלעו למצוקות כלכליות". הוא ציין כי הצבא למד במהלך השנים לטפל היטב בחיילים משכבות מצוקה ובחיילים מאוכלוסיות מיוחדות, כגון חיילים בודדים וחיילים ממעמד בינוני-נמוך. לחיילים אלה משלם צה"ל תשלומי משפחה, משכורת מוגדלת ולעתים אף תלושי קניה, שניתנים על-ידי מפקד היחידה.
אולם בתקופה האחרונה, בשל הידרדרות מצבן הכלכלי של משפחות רבות מן המעמד הבינוני, קיימת, לדברי לב-צור, בעיה שצה"ל אינו יודע כיצד להתמודד עמה. "קצינת הת"ש (תנאי שירות) עשויה לצאת לביקור משפחה, בעקבות תלונה של חייל על מצב קשה, ולגלות שהחייל ובני משפחתו מתגוררים בבית יפה, להורים יש שתי מכוניות, ולכאורה לא מגיעה לחייל כל עזרה, לפחות על-פי פקודות צה"ל. אבל בפועל, מתברר שלאותה משפחה קשה, ההורים נמצאים בחובות, הבית יכול להיות ממושכן וכך גם המכוניות. זוהי מצוקה חדשה שפוקדת משפחות רבות".
לדברי לב-צור, המיתון והמצוקה הכלכלית גרמו לעלייה מסוימת בכמות טפסי הבקשה למעבר ליחידות אחרות (טופס 55), ולעלייה בכמות הנפקדים והעריקים מן השירות.
נציב הקבילות הצביע על דרכים שונות לסייע לאותם חיילים, בהן: מעבר ליחידה אחרת, במתן רשיון עבודה, הוצאה לחופשות של עד חודשיים בשנה לצורכי עבודה ועוד. "אך בכל מקרה", הוסיף, "הבעיה תיפתר כנראה רק כאשר המשק כולו ייצא מהמיתון". בשבוע הבא יתקיים דיון ראשון בנושא במטה הכללי של צה"ל.

החופשות צומצמו

במקביל עולה מהדו"ח בעיה נוספת, של הימנעות מהוצאת חיילים לחופשות "רגילות" ואחרות אשר מהוות מרכיב חשוב ביותר ברענון ושמירת המורל והמוטיבציה בקרב חיילי יחידות השדה. חופשות אלה צומצמו עקב הלחימה המתמשכת וגם כאשר הן ניתנות, בדרך כלל הן לא מתוכננות מראש ומאולתרות. "אני מודע לצרכים המיוחדים הנובעים ממצב הלחימה. אך דווקא משום שמדובר במצב מתמשך, נדמה לעתים כי החייל המבצע את הפעילות, צרכיו הבסיסיים להתרעננות ולהחלפת כוח, נשכחים בלהט העשייה והמתח המבצעי".

מקרי מוות באימונים: לפעול בכפיפות מוחלטת למפקדת הבסיס

הדו"ח מתייחס גם לשני מקרי מוות של חיילים מיחידת דובדבן שמתו במהלך אימונים. האחד, סמל רועי דרור ז"ל, נפטר במהלך ניווט באזור הארבל והשני, רב"ט אהוד שנאור ז"ל, נפטר במהלך "ריצת אפוד" במתקן האימונים "אדם" של זרוע היבשה.
נציב הקבילות כותב בדו"ח כי "בדיעבד התקבלו קבילות הנוגעות לאותם אירועים, המתארים מסעות ואימונים בזמן שלשולים, אימונים בתנאי חום קשים מהרגיל, טרטורים ותרגולים נוספים, שאינם משרתים את מטרת האימון. מפקד זרוע היבשה והרמטכ"ל התייחסו למקרים אלו בחומרה. תקלות אלו ביחידות עילית ואחרות, שבהן בדרך כלל מוטיבציה גבוהה, מחייבות משנה זהירות ואחריות מפקדים".
נציב הקבילות הורה בדו"ח למפקדים הזוטרים המגיעים מהיחידות המיוחדות בבסיסי ההדרכה השונים, לפעול על פי ההנחיות הנהוגות בבסיסי ההדרכה, ובכפיפות פיקודית מוחלטת למפקדת הבסיס. זאת בעקבות האירוע שבו נפטר רב"ט שניאור, ושלאחריו התברר כי מפקדת הבסיס לא היתה מודעת לאימונים הקשים ולהתעללות שעברו החיילים על ידי מפקדיהם הזוטרים.

להצמיד את שכר החיילים הסדירים למדד

נציב הקבילות התייחס לבעיות שכר ודמי הכלכלה של החיילים הסדירים, וציין כי במהלך השנה האחרונה עלה שכרם של חיילי שירות החובה ב-9.75%. הוא ממליץ כי שכר החובה יוצמד למדד ולא לתוספת היוקר. באשר לדמי הכלכלה, ציין הנציב כי אלה מחושבים על פי עלות הארוחות במתקני האגודה למען החייל וכי בשנה שעברה התייקרו הארוחות במתקנים אלה מבלי לעדכן את דמי הכלכלה שמשלם צה"ל. בעקבות התערבות הנציב, הוזילה האגודה למען החייל את הארוחות במתקניה.
על פי דו"ח הנציב, התקבלו גם קבילות מחיילים בעלי לקות למידה, אשר לא זכו להתחשבות במבחנים שונים שנערכו להם. בעקבות התערבות הנציב קיבלו החיילים את ההקלות המגיעות להם במבחנים.
נושא אחר הוא שיבוץ חיילים בעלי הכשרה צבאית נמוכה (רובאי 02) למשימות אבטחת יישובים במתקנים. בעקבות פניות רבות, גיבש צה"ל תוכנית אימונים חדשה לחיילים העומדים להשתבץ בתפקידי הדרכה ויישום התוכנית תיבחן בשנת 2003.

קבילות חיילי מילואים: עלייה חדה בקבילות על ועדות רפואיות

הנציב הקדיש השנה גם פרק מיוחד לקבילות של אנשי מילואים: "על הצבא לזכור, במערכת החיים המורכבת במדינת ישראל בימים אלו, מסתכל חייל המילואים ימינה ושמאלה בטרם גיוסו ובזמן שירותו ובוחן את תנאיו ואת היחס אליו אל מול אלו שאינם משרתים ואל מול המשרתים בסדיר. בשל כך, על צה"ל להקפיד על ניצול נכון של זמנו של חייל המילואים, על יחס הגון כלפיו ועל שימור נכונותו להיקרא לשירות", נכתב בדו"ח.
בשנת 2002 חלה עלייה של 4.4% ממספר חיילי המילואים שהגישו קבילות.
עלייה ניכרת של 33 אחוז חלה בקבילות הנוגעות לוועדות הרפואיות של חיילי המילואים בעניין זה, עלתה תלונה נפוצה על קצינות קישור, בלתי מקצועיות, אשר אינן ערות לקושי העומד בפני חייל המילואים להמציא מסמכים ואינן מייעצות להכין העתקים ממסמכים אלה. בשל כך מקבלים חיילי מילואים רבים תשובות בסגנון "מסמכיך אבדו. אנא שלח אותם בשנית". בהקשר זה, אי סדרים במשרדי הקישור, חלה עלייה של כ 29% במספר הקבילות.

קבע: קובלים על דירוגי שכר

בתחום משרתי הקבע התייחס הנציב לשתי קבילות מרכזיות: אחת, נוגעת לדירוג שכרם של נגדים-מהנדסים, אשר שכרם אינם משתווה לקצינים-מהנדסים. בנוסף, קיימת בצה"ל בעיה תקציבית שבעטיה לא מעביר הצבא נגדים לתקני קבע ולא מעלה אותם בדרגה בשל מחסור בתקציב, ובשל כך הם נפגעים ביחס לעמיתיהם. זאת למרות שלעתים הם משרתים בתפקידים הדורשים העלאה בדרגה.
בעניינים רפואיים כותב הנציב כי חלה ירידה בכמות הקבילות בשנים 2000 ו-2001 ובשנת 2002 התייצבה כמות הקבילות בנושאים רפואיים. עם זאת, במהלך השנה התקבלו קבילות רבות מאנשי הסגל הרפואי – רופאים, רוקחים, אחיות, פרמדקים וקב"נים – שעיקרן היעדר טיפול וזכויותיהם. כך למשל לא קודמו רבים מסגלי הרפואה בדרגות, לא דווחו עבורם רמות פעילות נכונות המשפיעות על שכרם, וכן התלוננו אנשי הרפואה על הבטחות למתן "מענק רופאים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אתר צה"ל
נציב קבילות חיילים, עוזי לב צור
צילום אתר צה"ל
צילום דו צ
חיילים באימון. לא ישנים
צילום דו צ
מומלצים