שתף קטע נבחר

וול-מארט: הסופר הגדול בעולם

סם וולטון נולד לחקלאי עני מאוקלוהומה. הוא מכר חלב וחילק עיתונים, עד שהקים את חנות שיווק המזון הראשונה שלו והנהיג בה שיטה חדשנית: מחירים נמוכים, שירות אדיב ועובדים שמתחלקים ברווחים. היום מפעילה רשת וול-מארט שהקים 4,000 חנויות, והיא החברה הגדולה בעולם עם מחזור של 220 מיליארד דולר

בניו ובנותיו של מייסד רשת חנויות המזון וולמארט, סם וולטון, נמצאים ברשימת עשירי העולם של הירחון פורבס, בין עשרת הראשונים. הונו הפרטי של כל אחד מילדים - ג'ים, ג'ון ס. רובסון, אליס והלן וולטון - נאמד ב-18 מיליארד דולר.
חברת וולמארט היא כיום החברה הגדולה בעולם, ומחזור המכירות שלה בשנת 2001 הגיע ל-220 מיליארד דולר. שווי החברה מוערך ב-277.5 מיליארד דולר. וזה לא היה קל להגיע לשם.

חלב את הפרה המשפחתית

סם וולטון נולד בשנת 1918 לתומס גיבסון, חקלאי מאוקלהומה, ורעייתו ננסי לי וולטון. בשנת 1923, על רקע קשיי פרנסה, עזבו אביו ודודו של סם יחד עם משפחותיהם למדינת מיסורי, כדי לחפש עבודה כמעריכי שווי של אדמות חווה - מקצוע שדרש מהם לנדוד על-פני מרחקים בעיירות שונות ברחבי מיסורי.
למרות המעברים התכופים מבית-לספר אחד למשנהו, הצליח סם להתבלט בכל בית-ספר שאליו הגיע. בין השאר היה המדריך הצעיר ביותר באמריקה בשבט הצופים, תלמיד פעיל במועצות התלמידים, שחקן רוגבי וכדורסל ותלמיד שאפתן עם ציונים טובים.
בעיות הפרנסה המשפחתיות גברו עם בוא השפל הכלכלי שהחל באמריקה בסוף שנות העשרים ונמשך כ-10 שנים. סם הצעיר היה החלבן של האזור, הוא חלב ושיווק את תוצרתה של הפרה המשפחתית היחידה, ובמקביל חילק העיתונים. הוא סיים את בית-הספר התיכון עם התואר התלמיד שבקי בהכי הרבה תחומים בכיתתו, המשיך לעבוד לפרנסתו ופרנסת המשפחה וללמוד כלכלה באוניברסיטת מיסורי. בין השאר עבד במסעדת הסטודנטים כמלצר תמורת אוכל, המשיך לעבוד כמחלק עיתונים וכמציל בבריכה. בזמן שנותר לקח חלק פעיל כחבר באיגוד הסטודנטים.
בשנת 1940 סיים וולטון את לימודי התואר בכלכלה ונבחר לנשיא המחזור. שלושה ימים לאחר טקס חלוקת התעודות החל לעבוד בג'וב הראשון שלו בעולם הקמעונאות - כמנהל הדרכה ברשת החנויות ג'יי-סי-פני בעיר דה מוין, אייווה, תמורת 75 דולר לחודש. בשנת 1942 עבר סם לטולסה, אוקלהומה, ועבד בחברת דופונט, שם הכיר את מי שהייתה לאשתו, הלן רובסון, בוגרת לימודי מנהל עסקים באוניברסיטת אוקלהומה ובתו של בנקאי ובעל חוות. לאחר שנישא התגייס לצבא ארה"ב שהצטרף באותם ימים ללחימה במלחמת העולם השנייה, ושירת באחד ממחנות הצבא בארה"ב.
בשנת 1945, עם תום המלחמה קיבל סם וולטון הלוואה בסך 20 אלף דולר מאבי אשתו, הבנקאי רובסון. לסכום הזה הוסיף 5,000 דולר מחסכונותיו ופתח את חנות הכלבו הראשונה בניופורט, אוקלהומה. עברו עוד 17 שנה עד שהקים את רשת וול-מארט, אבל אז כבר היה האיש בית-ספר מהלך לעסקים טובים, לעקרונות ייחודיים בתחום המסחר הקמעונאי, ביחס לעובדים ולשותפים ובמחויבות העמוקה שלו לקהילה.
מעקב אחר ההיסטוריה של סם וולטון מסביר איך הפכה לימים רשת וול-מארט לחברה הגדולה ביותר ובעלת השווי הכספי הגדול בעולם, ראשונה מבין חברות הענק התעשייתיות באמריקה - אקסון, ג'נרל מוטורס בריטיש-פטרול ופורד המזדנבות אחריה.

השיטה: זול כל השנה

החנות הראשונה שפתח וולטון פעלה למעשה כזיכיון של שתי רשתות ידועות, ולא הייתה עוד חנות. מלכתחילה החליט וולטון לפעול בדרך שתביס את המתחרים ותבנה לו מוניטין: מוצרים איכותיים באמת, מחירים נמוכים, שעות פתיחה ארוכות ונוחות ומכירה בתשלומים. סם קנה את המוצרים ישירות מהיצרן בלי סוכני תיווך, ומה שאפשר לו למכור אותם במחירי תחרות.
הוא החליט מראש שהרווח שלו יהיה קטן, אבל הוא יחפה על כך במחזור מכירות גדול שייצור מחזור הכנסות רווחי. בסוף שנות הארבעים של המאה ה-20, ההתנהלות העסקית הזו הייתה חדשנית. שש שנים לאחר שהחנות הוכיחה רווחיות והצלחה חסרת תקדים, ביקשו בעלי הרשתות שהעניקו לו את הזיכיון לקנות אותה ממנו. המכירה הניבה חמישים אלף דולר רווח נקי, אחרי ניכוי הוצאות.
החנות הבאה של וולטון נפתחה בשנת 1951 בבוטונוויל ארקנסו, ושמה היה וולטון 5&10. גם היא הייתה חנות בזיכיון של שתי רשתות קיימות. וולטון תכנן פתיחה חגיגית מהסוג שעין טרם ראתה בארקנסו באותם ימים, עם תזמורות, בלונים ושטיח אדום, יחד עם תמחור מפתה למוצרי החנות.
בבוטונוויל התערתה משפחת וולטון, שמנתה אז כבר ארבעה ילדים, בקהילה. סם וולטון הבלתי-נלאה עבד מסביב לשעון ונבחר גם לנשיא רוטרי-קלאב בעירו וכחבר בלשכת המסחר. בהמשך נבחר לחבר מועצת העיר וחבר במועצת המנהלים של בית-החולים המקומי, והשתתף בהקמה ובמימון של קבוצת הבייסבול העירונית. הכל נהרו לבית המסחר שלו איש המשפחה הפופולרי, בשל המחירים הטובים, השירות המצוין, האיכות, הניקיון והתצוגה מושכת העין. מכאן הכל החל כבר לזרום.
וולטון פתח חנות נוספת בארקנסו תחת אותו שם, וולטון 5&10. הוא חקר מי המנהל הטוב ביותר בסביבה, מצא את וילארד ווקר, מנהל מצליח באחת הרשתות, והציע לו הצעה שאי אפשר לסרב לה: משכורת מצוינת פלוס רווחים ממכירות החנות - שיטה שהיום מכונה חלוקת רווחים. פעם בשבוע ביקר וולטון בחנות החדשה, ערך בדיקה יסודית ועבר על ספרי החשבונות. החנות הבאה נפתחה ב-1954 ברסקין הייטס, פרבר של קנזס סיטי, בשיתוף עם אחיו, גיסו וחותנו.
החנויות הבאות היו כבר מרכזי-קניות תחת השם וולטון פמילי סנטר (מרכז למשפחה), וכללו מבחר מוצרים מלבד מוצרי מזון. סם וולטון הציע למנהלים בכל חנות לעבוד על בסיס שותפות מוגבלת תמורת השקעה של 1,000 דולר. השותפות הגבירה את מאמצי המנהלים, שדאגו להפוך את החנויות ליותר ויותר רווחיות. המחירים בחנויות היו נמוכים כל השנה, בלי מבצעי חיסול ובלי סוף עונה. עד שנת 1962 היו לסם ולאחיו 16 חנויות בארקנסו, מיזורי וקנזס. בשנת 1975 היו כבר 125 חנויות ומחזור מכירות של 350.3 מיליון דולר. סם וולטון שכר מטוס וטייס, אתם היה מתנייע מחנות לחנות במדינות השונות. בשנת 1971 יצאה וול-מארט להנפקה בבורסה של ניו-יורק במחיר למניה של 47 דולר. בשנת 1979 עברו ההכנסות השנתיות את קו המיליארד הראשון.
כיום מגיע מספר החנויות בארהב ל-3,400 ומחוץ לה פועלות 1,000 חנויות נוספות. בעולם גם 4.1 מיליון חנויות המורשות למכור מוצרים תחת מותגי וול-מארט. לחברה 600 אלף עובדים בארה"ב.

העובדים והקהילה הם הנכס

בשנת 1962 הוחלף שמן של חנויות וולטון לוול-מארט, והרשת התרחבה בהתמדה בכל רחבי צפון-אמריקה. לביוגרפיה שפרסם בשנת 1992 קרא סם וולטון, אחד האנשים הידועים ביותר בארה"ב, בשם "מייד אין אמריקה". הספר נמכר במיליוני עותקים. וולטון היה האיש שהגשים את החלום האמריקני במלואו: בנם של מהגרים עניים שצלח את שנות ה-30, תקופת השפל, והפך למיליארדר בזכות אישיותו, עקרונותיו והחזון שלו. וולטון נערץ גם בשל פעילויות הצדקה והתרומות שלו. בין היתר הוא התמיד בעקרון שכל חנות ברחבי אמריקה מעניקה כל שנה מלגת לימודים לתלמיד מבין משפחות הלקוחות.
וולטון מפרט בספרו את העקרונות שהביאו אותו לפסגה, חלומו הרטוב של כל עובד שכיר:
1. הענק לעבודה היומיומית תשוקה מוחלטת, התמסרות שלמה ואהבה גדולה. כך תשמש דוגמה לעובדים האחרים.
2. התייחס לעובדים כאל שותפים. הם זכאים לחלק מהרווחים לפי הסכם שותפות.
3. הייה מנהיג של עובדיך, שרת אותם, הבטח את הפנסיה שלהם, עודד אותם אישית בכל הזדמנות והצע להם הנחות.
4. הצג לעובדים רעיונות חדשים, צור מוטיבציה ועודד תחרות. דרוש לראות תוצאות - אל תשלב ידיים מתוך שביעות רצון.
5. אל תסתיר דברים מהצוות שלך. אל תיצור אווירה של סודיות - להפך, חלק אינפורמציה, שבח את העובדים בקול ובמילים ברורות וחד משמעיות.
6. חגוג את ההצלחות יחד עם כולם, אפשר לכל עובד להשמיע את דעתו, רעיונותיו וביקורתו. העובד הבא במגע עם הלקוחות הוא החשוב ביותר, כי בידיו המפתח לציפיות הקונים, או כמדווח על חוסר שביעות רצון של הקונים.
7. גם אם אתה הבוס, אל תיקח את עצמך כל-כך ברצינות. העובדים בחזית הקדמית, היינו בחנות מול הלקוחות, יודעים טוב ממך.
8. דאג לדעת בדיוק את ציפיות הקונים. קונה מאוכזב לא חוזר! קונה מאושר חוזר שוב ושוב.
עם העקרונות הללו הלכו והתרחבו הסניפים של וול-מארט, והיום הם כוללים מגוון כמעט אין-סופי. הרשימה מורכבת ממוצרי מזון מכל הסוגים - טרי, קפוא, משומר, מעובד; קפיטריות, מאפיות וקונדיטוריה למאפים טריים; מעדניות DELI עם אוכל מוכן, חנויות פרחים, בית מרקחת, צעצועים ומשחקים, תכשיטים ואביזרי אופנה, ביגוד בסיסי לגברים, נשים וילדים, כלי בית ומכשירי כתיבה. באחרונה החלה החברה לשווק גם מחשבים אישיים ומכוניות משומשות, להפעיל תחנות דלק, ולהציע שירותים פיננסיים בסיסיים כמו פדיון צ'קים והמחאות בנקאיות בעמלה נמוכה.
וולטון הנערץ נפטר בשנת 1992 בגיל 74. בנו רובסון וולטון נבחר אז ליו"ר החברה.

עוד כמה דברים

משכורות עובדי וול-מארט בכל הדרגים נמוכות יותר מרמת השכר המקבילה בענף. למרות זאת, נחשבת הרשת למקום עבודה שטוב לעבוד בו. סיסמת וול-מארט היא שביעות רצון מובטחת. בצפון מערב ארקנסו נמצא מרכז המבקרים של וול-מארט, ובו תצלומים היסטוריים של חנויות וולטון מאז 1950 כולל הטנדר הישן בו נסע סם וולטון להביא סחורות, תצלומי העובדים מכל התקופות ותצלומי המשפחה. 57 אלף איש מבקרים בו מדי שנה.
בשנת 1990, כאשר מלאו 40 שנה לחנויות וולטון, נערכו בבוטונוויל, ארקנסו חגיגות יום ההולדת בנוכחות מושל המדינה דאז, ביל קלינטון. בשנת 1992 העניק הנשיא ג'ורג' בוש האב לסם וולטון את מדליית החופש. באותה הזדמנות אמר וולטון בן ה-74: סוד ההצלחה הוא לעבוד יחד, והסוד השני הוא למכור במחיר נמוך מיוקר המחיה. אני מתכוון לתת הזדמנות גם ללקוחות וול-מארט מחוץ לארה"ב ליהנות מאותם המחירים, אותה איכות ואותו השירות. למעשה אנחנו רק בתחילת הדרך.
בשנת 1983 בחר ירחון פורבס את וול-מארט כחנות המצטיינת של אמריקה בפעם השמינית. החנות הראשונה של וולמארט מחוץ לארהב נפתחה בשנת 1991 במקסיקו-סיטי. בשנת 1997 נפתחו, לראשונה, חנויות בסין.

הנקודה הישראלית - תחתונים של דלתא, כסאות של כתר

שלושה יצרנים ישראלים מוכרים סחורה לוול-מארט: דלתא מוכרת מוצרי הלבשה תחתונה לנשים וילדות ובגדי שינה המיוצרים בחברות-הבת של דלתא בהונדורס, אינדונזיה וסין. תחתונים של חברת יוקרה כמו ויקטוריה סיקרט נמכרים בארה"ב ב-30-20 דולר, ומוצרים דומים באיכות ובדיגום של דלתא נמכרים ברשת וול-מארט ב-8 דולר. סך המכירות ב-2002 של מוצרי דלתא בוול-מארט היה 80 מיליון דולר.
בנוסף רוכשת וול-מארט מוצרי פלסטיק אצל שתי חברות ישראליות - חברת צאג מכרמיאל וחברת כתר-פלסטיק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסופר הגדול בעולם
מהפרה המשפחתית לחברה הגדולה בעולם
דלתא: מוכרת בוול-מארט
מומלצים