שתף קטע נבחר

בג"ץ: "נשות הכותל" לא יורשו להתפלל ברחבה

הרכב של תשעה שופטים הפך החלטה קודמת של בג"ץ ואסר על נשים להתפלל ברחבת הכותל מחשש למהומות. תחת זאת הן יורשו להתפלל באתר סמוך ובלבד שזה יוכשר למטרה זו תוך שנה

חברות אירגון "נשות הכותל" לא יוכלו להתפלל ברחבת המתחם אלא ב"קשת רובינסון", אתר ארכיאולוגי סמוך, כך קבע הבוקר (יום א') בג"ץ. ההחלטה, שהתקבלה לאחר דיון בהרכב של תשעה שופטים, הופכת למעשה החלטה קודמת של בג"ץ שאיפשרה את קיום התפילות במתחם.
חברות האירגון מבקשות להתפלל ברחבת הכותל בכל ראש חודש, להניח תפילין עם טלית וכיפה ולקרוא בספר התורה. המדינה טענה שהדבר פוגע בסדר הציבורי במקום כפי שהוכח במספר מקרים בעבר. ענת הופמן, חברת האירגון, אמרה בתגובה: "לא שמעתי אף פעם שאומרים 'אם אשכחך קשת רובינסון תשכח ימיני'".
עוד נקבע בהחלטה שעל הממשלה להכשיר את אתר קשת רובינסון בתוך 12 חודשים לשימוש המתפללות. אם עד אז לא יוכשר האתר, על הממשלה לקבוע הסדרים ותנאים מתאימים שיאפשרו קיום תפילות ברחבת הכותל עצמו.

התפילות עוררו מהומות

פרשת "נשות הכותל" החלה בדצמבר 88', בעת שקבוצת נשים ביקשו להתפלל עטופות בטלית ברחבת הכותל. המתפללים האחרים התנגדו לכך ובמקום התפתחה קטטה. חודש מאוחר יותר התרחש אירוע דומה וגם אז פרצה במקום תיגרה. בתענית אסתר ביקשו הנשים להתפלל במקום אולם כצפוי האלימות התפרצה פעם נוספת והשוטרים אף נאלצו לפזר את ההתפרעות בגז מדמיע. בעקבות האירועים עתר אירגון הנשים לבג"ץ אולם הנושא לא בא על פיתרונו.
לפני שלוש שנים קיבל בג"ץ את עתירתן של הנשים ברוב של שני שופטים מול אחד ואיפשר להן להתפלל ברחבה. אולם המדינה עירערה על ההחלטה וביקשה דיון נוסף בהרכב שופטים מורחב. נציגי המדינה טענו שאם הנשים יתפללו ברחבה יתעוררו שוב מהומות במקום.
בטרם קיבלו השופטים את החלטתם הם סיירו במתחם הכותל ובאתר קשת רובינסון. לאחר הסיור הפכו את ההחלטה הקודמת של בית המשפט וקבעו שהתפילות יקויימו רק באתר קשת רובינסון, ובלבד שהאתר יוכשר כראוי בתוך שנה. מצבו הפיזי של האתר אינו מאפשר תפילות בשלב זה והמתפלל אף אינו יכול לגעת באבני הכותל, כדרכם של המתפללים במקום. אם לא יוכשר האתר לשימוש על הממשלה יהיה לקבוע הסדרים ותנאים מתאימים שבמסגרתם יוכלו הנשים לממש את זכותן להתפלל ברחבת הכותל.
השופט מישאל חשין ציין בפסק הדין שהצנחנים שיחררו את הכותל בשנת 67', ומסרו אותו לעם ישראל. "הכותל נמסר לעם ישראל כולו, לא אך לחלק מן העם, ועם ישראל כולו קנה זכות בכותל". עוד ציין השופט מדברי חכמים שאמרו שבית המקדש השני חרב משום שהיתה בו שנאת חינם. "הכותל המערבי הוא שריד מקדשנו השני, ועליו נצים עתה הנצים ביניהם. האם לא נלמד מתולדות עמנו, המיוסר די?".

"בית המשפט קובע מה קדוש?"

בתגובה להחלטה אמרה ענת הופמן: "אנחנו מאוד מאוכזבות שאחרי 14 שנים אנחנו עדיין אזרחיות סוג ב' בכותל סוג ב'. כיצד יתכן שבית המשפט קובע מה קדוש? אני לא רוצה מקום קדוש אחר כמו שעם ישראל לא רצה באוגנדה".
ח"כ לשעבר נעמי חזן (מרצ) אמרה בתגובה: "זאת אכזבה רצינית מאוד. להבדיל ממשפט שלמה, בו ניסו לחלק את התינוק לשניים וזה לא יצא בסדר. יש לי תחושה שבית המשפט נמנע מלהכריע בנושאים סבוכים, כשברור שאנחנו נחזור בעוד שנה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גל תיבון
נשות הכותל (ארכיון)
גל תיבון
מומלצים