שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    מועדים לעבודה: כמה שעות עובדים בערב חג?

    כמה שעות אמורים לעבוד בערב החג, כמה משלמים עבור שעות אלה והאם ניתן לחייב את העובד לעבוד בחול המועד. שאלות ותשובות בענייני עבודה וחג

    חג הפסח מתקרב ועימו החופשות והעבודה החלקית בחול המועד. השנה, בשל המצוקה הכלכלית הגוברת והמיתון, נדרשים חלק מהעובדים לעבוד יותר שעות בימי ערב החג וחול המועד ואחרים מוצאים לחופשות מאולצות.
    דוד שי, ראש מוקד פיתוח ויישומים מחברת חילן-טק, עונה על שאלות בנושא.

    כמה שעות ביום אמורים לעבוד בערב החג? האם תמורת שעות אלו מקבלים משכורת של יום עבודה מלא?

    חוק שעות עבודה ומנוחה קובע שבערב חג לא יעלה אורכו של יום העבודה על 7 שעות. החוק אינו אומר דבר על השכר ביום זה.
    המקובל הוא שעובד חודשי מקבל את שכרו הרגיל גם בערב חג. צו הרחבה בדבר הנהגת שבוע עבודה מקוצר במגזר העיסקי מרחיב בעניין זה: בערבי חגי ישראל, החלים ביום שהעובד חייב לעבוד בו, יהיה יום העבודה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות או יום עבודה בן 7 שעות בתשלום של 8 שעות. ההנהלה ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור. במקומות עבודה שבהם עבדו בערבי חג 6 שעות בתשלום של 8 שעות ימשיכו העובדים לעבוד 6 שעות בתשלום של 8 שעות.

    המעביד הודיע לנו שהשנה, עקב המצב הכלכלי הקשה, עובדים בחול המועד פחות מיום רגיל. האם יש הוראה שמחייבת את המעביד לקצר את יום העבודה בחול המועד?

    חוק שעות עבודה ומנוחה מורה על קיצור יום העבודה בערב שבת ובערב חג, אך אינו אומר דבר על קיצור יום העבודה בחול המועד. בפסח השנה יש רק שני ימים כאלה. קיצור יום העבודה בחול המועד נובע מהסכמי העבודה העוסקים בכך. גם אם על מקום עבודתך לא חל הסכם קיבוצי או צו הרחבה בעניין זה, עדיין מעסיקך מחויב לנוהג שהיה במפעלו בשנים הקודמות. עם זאת, בהתחשב בגל הקיצוצים שעובר על המשק, ביטול קיצורו של יום העבודה בחול המועד - ובוודאי אם מדובר בביטול זמני, לשנה זו בלבד - אינו עילה למאבקים.

    בחול המועד נהוג לעבוד אצלנו 6 שעות ביום. איך מחושב התשלום בעד שעות נוספות ביום כזה?

    בהתאם לחוק שעות עבודה ומנוחה, שעות נוספות הן אלה העודפות על יום העבודה הרגיל. בהתאם לכך, בגין עבודה בשעה השביעית והשמינית בחול המועד די בתשלום השווה לשכר שעה רגילה.

    אני עובד יומיים בשבוע, ביום שני וביום חמישי. השנה פסח יוצא ביום חמישי, האם מגיע לי תשלום בעד יום זה?

    בצו הרחבה העוסק בשאלה זו נאמר: "עובד לאחר 3 חודשי עבודה במקום העבודה ולא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (זאת אומרת יום לפני ויום אחרי החג) אלא בהסכמת ההנהלה, יהיה זכאי לתשלום מלא בעבור 9 ימי חג: 2 ימי ראש השנה, יום הכיפורים, 2 ימי סוכות, 2 ימי פסח, חג שבועות ויום העצמאות. עובד לא יהיה זכאי לימי חג החלים בשבת. בהתאם לכך מגיע לך תשלום בעד חג הפסח, כאילו עבדת באותו יום.

    בפסח מקום העבודה שלי נסגר, וכל העובדים יוצאים לחופשה מרוכזת. מועד זה ממש לא מתאים לי, האם המעביד רשאי להכריח אותי לצאת לחופשה?

    קביעת מועד החופשה היא בסמכות המעביד, אך עליו להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. בהתאם לכך רשאי המעביד להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת, גם אם אינה נוחה לחלק מהעובדים. אם אין יתרת חופשה העומדת לרשותך, המעביד אינו זכאי להוציאך לחופשה ללא תשלום.

    בערב פסח נהוג אצלנו לעבוד רק 5 שעות, אבל כשאני לוקח חופשה ביום זה מחייבים את יתרת החופשה שלי ביום חופשה מלא. האם זה צודק?

    בחוק חופשה שנתית נקובה מכסת החופשה בימים שלמים, ולכן רשאי המעביד לחייב את מכסת החופשה ביום שלם גם ביום שבו נהוג לעבוד מספר שעות מופחת. במקומות עבודה המיטיבים עם העובד יותר משקובע החוק, תחויב מכסת החופשה באופן יחסי לאורכו של יום העבודה שבו נלקחה החופשה.

    ביקשתי מהממונה עלי לנצל את ימי החופשה שלי בחול המועד פסח כדי לטייל עם משפחתי. הוא סירב לבקשתי, שכן לטענתו הוא זקוק לי באותה עת. האם מותר לו לאסור עלי לצאת לחופשה?

    בהתאם לפסקי-דין של בית-הדין לעבודה, קביעת מועד החופשה היא בסמכותו של המעביד. לפיכך רשאי המעביד שלא לאשר לך חופשה בחול המועד, אם כי מובן שרצוי שיתחשב בבקשתך.

    במהלך כל חג הפסח אהיה בשירות מילואים, בזמן שחברי לעבודה יהיו בחופשה מרוכזת בחול המועד. האם אהיה זכאי, בנוסף לתגמולי המילואים, גם לתשלום שכר בעד כל ימי החג שבהם אני פטור מלהתייצב לעבודה?

    בהתאם לפסק-דין של בית-הדין הארצי לעבודה, תגמולי המילואים נועדו לפצות את העובד על אובדן שכרו, ולכן עובד שזכאי לשכרו הרגיל בתקופת המילואים אינו זכאי לתגמולי מילואים בגין ימים אלה. בהתאם לעיקרון זה אינך זכאי לתשלום כפול בגין תקופת המילואים. מובן שיתרת החופשה שלך לא תחויב בגין חופשה מרוכזת שאינך מנצל.

    במקום העבודה שלי עובדים בחול המועד 6 שעות ביום במקום 8 שעות ביום רגיל. אני עובדת במשרה חלקית של 4 שעות ביום, האם גם אני זכאית לקיצור יום העבודה בחול המועד?

    המקורות השונים העוסקים בקיצור יום העבודה בחול המועד קובעים את אורכו של יום העבודה - 6 שעות במקרה שלך, ולא את היחס בינו ובין יום עבודה רגיל. לפיכך, אם לא נאמר במפורש אחרת, קיצור יום העבודה ל-6 שעות אינו משפיע על מי שיום עבודתו מלכתחילה קצר יותר.

    אני מאבטח העובד גם בשבתות וחגים. בעד המשמרת של ליל הסדר משלמים לי כמו בעד עבודה בשבת. האם לא מגיע תשלום גבוה יותר בעד עבודה בליל הסדר?

    חוק שעות עבודה ומנוחה קובע שבעד עבודה בשבת ובחג זכאי העובד לתשלום גבוה ב-50% משכרו הרגיל, אך אינו מבדיל בין סוגים שונים של חגים. לפיכך המעביד אינו חורג מהוראות החוק כאשר הוא משלם בעד עבודה בליל הסדר כמו בעד עבודה בשבת.

    אשתי זכאית לקבל חופשה במימונה כיום בחירה, ואילו במקום העבודה שלי זה אינו יום בחירה. מה הסיבה להבדל?

    הזכות לימי בחירה אינה נובעת מחוק אלא מהסכמי העבודה. בהתאם לכך גם רשימת ימי הבחירה נקבעת בכל מקום עבודה לפי ההסכמים החלים עליו. בשירות המדינה, למשל, המימונה הוא יום בחירה, אך במקומות עבודה אחרים יום זה עדיין לא נכנס לרשימת ימי הבחירה. יש גם מקומות עבודה רבים שבהם אין ימי בחירה כלל.

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים