שתף קטע נבחר

המחבל אבו-עבאס נלכד בעיראק

עבאס, שפיקד על חטיפת האונייה "אקילה לאורו" והיה אחראי לרצח היהודי-האמריקני ליאון קלינגהופר, נלכד בפשיטה של צבא ארה"ב על בית באזור בגדד. איטליה הודיעה שתבקש את הסגרתו. ארה"ב מבהירה: הסכמי אוסלו אינם מעניקים לעבאס חסינות

בתום מרדף של למעלה משבע-עשרה שנים הניחה ארצות-הברית את ידה על אחד מהטרוריסטים המפורסמים בעולם, מוחמד עבאס, הידוע בכינוי "אבו אל-עבאס".
מקורות פלסטינים המקורבים לעבאס סיפרו כי אחרי נפילתה של בגדד הוא ניסה פעמיים לברוח לסוריה, אולם זו סירבה להתיר את כניסתו לתחומיה. גם מגעים שניהל בניסיון לעבור לאיראן לא עלו יפה. ביום שלישי, בעקבות מידע מודיעיני, פשטו כוחות מיוחדים של צבא ארצות-הברית על בית שבו שהה באזור בגדד. עמו נעצרו חשודים נוספים, ונתפסו מסמכים.

דובר אמריקני: "הצדק ייעשה עמו"

בהודעה של מפקדת הכוחות המשולבים על מעצרו של עבאס נאמר: "אחת מהמטרות המרכזיות שלנו היא לחפש, לתפוס ולסלק טרוריסטים שמצאו מקלט בעיראק. לכידתו של אבו עבאס בעיראק מסירה חלק מתשתית הטרור שנתמכה על-ידי עיראק ומספקת ניצחון נוסף במאבק הגלובלי נגד הטרור". בכיר בממשל האמריקני אמר כי לכידתו של עבאס משדרת מסר לטרוריסטים, שידה הארוכה של ארצות-הברית תשיג אותם גם שנים רבות אחרי שרצחו אזרח אמריקני. דובר מטעם מפקדת הכוחות המשולבים סירב לגלות לאן יועבר עבאס, אך אמר כי "הצדק ייעשה עמו".
ואולם מעצרו של עבאס מעלה את השאלה כיצד בדיוק הצדק ייעשה. בארצות-הברית בוטל האישום שהיה תלוי נגד עבאס, ופקידים אמריקנים אמרו כי מוקדם עדיין להעריך האם הוא יחודש. בינתיים הודיע שר המשפטים של איטליה כי ארצו תבקש את הסגרתו של עבאס לידיה. עבאס נידון באיטליה, שלא בפניו, לחמישה מאסרי עולם.
הרשות הפלסטינית הודיעה היום כי היא דורשת לשחרר את עבאס. לדברי חבר הקבינט הפלסטיני, סאיב עריקאת, "אין לארצות-הברית זכות לעצור אותו. לפי הסכם הביניים בין ישראל לרשות הפלסטינית, חברים באש"ף אינם צריכים להיעצר או להישפט על מעשים שעשו לפני חתימת הסכמי אוסלו. הסכמי הביניים נחתמו על-ידי נשיא ארצות-הברית, ביל קלינטון, ומזכיר המדינה האמריקני, וורן כריסטופר", אמר עריקאת.
גורם רשמי בוושינגטון אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית שאבו עבאס אינו זוכה לחסינות מתוקף הסכם אוסלו: "ההסכם הישראלי-פלסטיני אינו חל על צד שלישי", אמר הגורם האמריקני.

בנותיו של קלינגהופר: להעמידו לדין בארה"ב

עבאס הוא מזכ"ל חזית השחרור הפלסטינית, שהוכרזה כארגון טרור, וחבר המועצה הלאומית הפלסטינית. באוקטובר 1985 הוא פיקד על חטיפתה של ספינת השיט האיטלקית "אקילה לאורו". החוטפים, שפעלו בשם ארגון אש"ף, רצחו על סיפון האונייה את ליאון קלינגהופר, יהודי אזרח ארצות-הברית, והשליכו את גופתו לים. קלינגהופר היה בן שבעים, והיה מרותק לכיסא גלגלים. בראיון שהעניק ל"בוסטון גלוב" ב-1998 אמר עבאס על רצח קלינגהופר: "הוא עשה בעיות. הוא היה נכה, אבל הוא הסית את הנוסעים האחרים. לכן, התקבלה ההחלטה להרוג אותו".
בנותיו של קלינגהופר, ליסה ואילזה, הביעו שמחה על מעצרו של עבאס ואמרו: "אנו מקוות שהתובעים האמריקנים יוכלו להחיות את האישום הפדרלי נגד עבאס על חטיפת האונייה, לקיחת בני-ערובה וקשירת קשר לביצוע פשע, ואנו מאיצות בהם לעשות זאת".
מחבלים ששלח עבאס ביצעו גם את הפיגוע בנהריה בשנת 1979, שבו נחתו מחבלים בסירת גומי על החוף, ופרצו לבית משפחת הרן. אבי המשפחה, דני הרן, הצליח להחביא את אשתו, סמדר, ואת בתו, יעל בת השנתיים, באינטרסול. המחבלים הוציאו להורג אותו ואת הבת הנוספת, עינוק בת הארבע. גם הבת יעל מתה מחנק, כאשר אמה חסמה בכוח את פיה, כדי שבכיה לא יגלה את מקום המסתור. השוטר אליהו שחר נהרג בפיגוע, וארבעה בני אדם נפצעו. המחבלים נשפטו למאסרי עולם, ובשנת 1985, כאשר חטף עבאס את "אקילה לאורו", הוא דרש, בין היתר, את שחרורו של מפקד החוליה.

הפעיל חוליית טרור באינתיפאדה השנייה

ארצות-הברית הקפיאה את המרדף אחרי עבאס בשנות ה-90, אחרי החתימה על הסכמי אוסלו. ישראל אף אפשרה לו לחזור ולהתגורר ברצועת עזה, אבל תנועותיו הוגבלו, והוא שב לבסוף לעיראק.
עם פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה, שב ארגונו של עבאס לפעילות טרור. בנובמבר 2001 פרסם השב"כ כי נחשפה חוליה פלסטינית שהתאמנה בעיראק והופעלה על-ידי ארגונו של עבאס. חברי החוליה ביצעו מספר פיגועים, בהם חטיפתו ורציחתו של הנער יורי גושצ'ין ז"ל מפסגת זאב ביולי 2001.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו עבאס. קלינגהופר נרצח כי "עשה בעיות"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
עריקאת. ארה"ב מפירה את הסכמי הביניים
צילום: איי פי
מומלצים