שתף קטע נבחר

SARS: מדריך ynet

המחלה הקטלנית מהמזרח: איך נדבקים, איך נמנעים, למי פונים והאם יש תרופה כנגד התסמונת שהבהילה את העולם? כל התשובות לכל השאלות

מהי המחלה המסתורית המתפשטת מהמזרח הרחוק? כיצד ניתן להתמודד עם הוירוס, ומהם הסיכויים להידבק? ynet מציג מדריך מקוצר לכל השאלות שלכם.

מהי ה- SARS?

המדובר בתסמונת נשימתית חדה חמורה – Severe Acute Respiratory Syndrome. זוהי מחלת חום המלווה בדלקת ריאות, אשר התפרצה לאחרונה באסיה והתפשטה גם לשאר היבשות, בעיקר לצפון אמריקה ואירופה.

באילו מדינות נתגלו חולים עד כה?

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (נכון ל- 19 באפריל) נתגלו אלפי חולים בסין (שם פרצה המחלה) ובהונג קונג. מאות חולים התגלו בסינגפור וכן בקנדה. במדינות נוספות נתגלו כמה עשרות חולים, ובהן בין היתר טאיוואן, וייטנאם, תאילנד וארה"ב.
משרד הבריאות בישראל המליץ לדחות נסיעות לא חיוניות למדינות המוגדרות בסיכון גבוה לתסמונת, ובהן דרום סין, וייטנאם, הונג קונג, סינגפור והעיר טורונטו בקנדה. בארצות אלו ישנה הדבקה נרחבת בתסמונת. במשרד המליצו כי על אלו השוהים במדינות אלו ושהייתן אינה חיובית לעזוב.

מהם סימני התסמונת?

המחלה מתחילה בחום גבוה, מעל 38 מעלות צלזיוס, המלווה בכאבי ראש, חולשה, כאבי שרירים, ותחושה כללית רעה. יומיים עד שבוע לאחר ההדבקה מחמירים הסימפטומים והחולים מתחילים לפתח שיעול יבש עד קושי בנשימה שעלול להגיע עד כדי צורך בהנשמה. ב- 3 עד 5% מהחולים המחלה מסתיימת במוות.

מה הגורם לתסמונת?

בחולי התסמונת זוהה נגיף ממשפחת "הקורונה" כאחראי למחלה. הנגיף אינו זהה לנגיפים מוכרים מאותה משפחה הגורמים בבני אדם למחלות קלות בדרכי הנשימה. הנגיף יכול לשרוד באוויר חופשי למשך כשלוש שעות.

אם נגיפי ה"קורונה" גורמים בדרך כלל למחלה קלה בבני אדם, כיצד הזן החדש גרם למותם של חולים כה רבים?

מאחר וקיים שינוי גנטי בנגיפים שנמצאו בקרב החולים עד כה לבין הנגיף המוכר התוקף את בני האדם, הרי ששוני זה עשוי להיות אחראי להתנהגות השונה בתסמונת. מספר חוקרים ממעבדות המסונפות לארגון הבריאות העולמי דיווחו על הימצאותם של נגיפים ממשפחת ה"פראמיקסו" בקרב חלק מן החולים. ייתכן ששילוב של שני הנגיפים מחמיר את המחלה. החוקרים עדיין בודקים את המימצאים החדשים.

אם שהיתי סמוך לחולה בתסמונת, תוך כמה זמן אחלה?

גם לאחר חשיפה לחולה בתסמונת רק חלק מהאוכלוסייה הבריאה תידבק. בסיכון מיוחד נמצאים אלו שנמצאו במגע הדוק במיוחד עם החולים כמו בני משפחה או מטפלים בצוות רפואי. הסיכוין למוות גדול יותר אצל אנשים מעל גיל 50 או בעלי מחלות רקע (כמו סוכרת, יתר לחץ דם ועוד). על פי דיווחי המקרים עד כה נראה כי ילדים ותינוקות אינם מצויים בסיכון גבוה ללקות בתסמונת לעומת מבוגרים. מרגע ההדבקה ועד להופעת סימני המחלה עוברים כשלושה עד חמישה ימים ולעיתים אף יותר. סימן המחלה הראשון הוא לרוב חום גבוה מעל 38 מעלות.

כיצד מתרחשת העברת המחלה?

ההדבקה מאדם לאדם מתרחשת באמצעות טיפות מהרוק או האף המצויות באוויר, או במגע בחפצים בהם נגע החולה. אין הוכחה כי המחלה מועברת ע"י בעלי חיים או חרקים. אדם אשר בא במגע עם חולים או ביקר באחת מהארצות הנגועות, ולא פיתח חום או קוצר נשימה במשך 10 ימים כפי הנראה שלא נדבק במחלה.

מהו משך הזמן בו חולה בתסמונת הנשימתית החמורה נחשב כמדבק?

התשובה לשאלה עדיין לא ברורה לצוותים הרפואיים. כפי הנראה, אדם החולה בתסמונת עלול להדביק את סביבתו כל עוד הוא סובל מסימני המחלה כדוגמת חום ושיעול.

כיצד ניתן לאבחן את התסמונת?

בשלב זה התסמונת מאובחנת על סמך סיפור המקרה, תלונות החולה וממצאים בצילום חזה. מספר בדיקות אבחנתיות נמצאות בשלבי פיתוח לאיתור נוגדנים או חומר גנטי.

מה הסיכון להידבק לאנשים אשר שהו במטוס או באוניה עם חולה בתסמונת?

הסיכון הוא אמנם גבוה: קיימים עדיין דיווחים רבים על מקרי הדבקה בקרב נוסעים שהיו במגע הדוק עם חולה בטיסות מהונג קונג, האנוי, סינגפור, סין ומדינות נוספות.

אם שהיתי במטוס או באוניה עם אדם החשוד כחולה האם יחולו עליי הגבלות כלשהן?

לא, אין הגבלת תנועת נוסעים בריאים שהיו במטוס או באוניה עם אדם אשר חשוד כחולה בתסמונת.

מה לעשות במידה וחזרתי מאיזור בו יש תחלואה?

אם ביקרת בעשרת הימים האחרונים במקום בו דווח על חולים בתסמונת, יש לשים לב האם התפתח חום מעל 38 מעלות, שיעול וקשיי נשימה. במידה וסימנים אלו התפתחו, יש לפנות מיידית לרופא המשפחה או לחדר המיון. עד לבדיקת הרופא יש להישאר בבית ולא ללכת לעבודה לימודים או מקומות ציבוריים. יש לציין בפני הרופא המטפל כי ביקרת בימים האחרונים במדינה בה יש חולים בתסמונת הנשימתית החמורה.

האם קיים טיפול לתסמונת?

חשודים כחולים חייבים לשהות בבידוד על מנת למנוע את הדבקתם של אנשים נוספים. הבידוד נעשה בבית חולים, והטיפול הוא ע"י אנשי צוות רפואי מוגנים בחלוקים, כפפות מסיכות ומשקפי מגן. עיקר הטיפול הוא ע"י תרופות להורדת חום, עירוי נוזלים. במידה ומופיע קוצר נשימה מונשמים החולים עד לשיפור במצבם. מאחר והמחלה נגרמת ככל הנראה על ידי נגיף, לא ניתן לטפל באמצעות אנטיביוטיקה. תרופות נגד וירוסים אשר נוסו כנגד הנגיף לא הצליחו לרפא את החולים.

ייעוץ: ד"ר מיכל חוברס, מנהלת המירפאה למחלות זיהומיות, בית החולים "מאיר"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלחמה ב-SARS (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אינדונזיה: לומדים במסכות בשל החשש
צילום: רויטרס
מומלצים