שתף קטע נבחר

במה לצפות הערב

מיגוון גדול של סרטים ומשדרים מיוחדים לרגל יום הזיכרון לחללי צה"ל ישודר הערב בערוצים המרכזיים. הנה סקירת התוכניות הבולטות



משידורי הערוץ הראשון

* "שלושה שירים שלושה סיפורים". התוכנית מביאה שלושה שירי זיכרון ומתחקה אחר הסיפורים שמאחוריהם. את השירים מבצעת להקת "נערי גבעתיים" בעיבודים עדכניים. "שיר הרעות" חושף את סיפורו של קיבוץ יד מרדכי שנכבש בידי מצרים ושוחרר בתקופת מלחמת העצמאות. השיר "מה אברך" שנכתב לזכרו של חייל שנפל במלחמת ששת הימים בקרב על ירושלים, מביא את סיפור הקרב על גבעת התחמושת, ודרך השיר "החיטה צומחת שוב" שכתבה חברת בית השיטה מובא סיפורו של הקיבוץ שאיבד אחד עשר מבניו במלחמת יום כיפור. סיפורי הקרבות והשכול מוצגים על ידי מי שחוו אותם, תוך דיאלוג עם בני נוער הקשורים לאירועים אלו. (17:35)
* "בני חורין". סיפורם של שני אחים, בני קיבוץ כפר מנחם, שנפלו באותו יום בחזית הדרום במלחמת ששת הימים. יוחנן – נגן חצוצרה שובב בן 17 שהתקבל לתזמורת הפילהרמונית והעדיף את הצנחנים. עמרם – איש הכותנה הרציני – קצין שהתנגד למתן צל"שים לקצינים ולבסוף זכה בצל"ש, שאותו קיבלו הוריו במקומו. כשבאו להודיע לאם, שאלה: "מי מהם?" ענו לה: "שניהם". 26 שנה לאחר החגיגה הגדולה של ששת הימים נחשף הצד הקודר שבאקסטזה של הניצחון: התינוק שהניח עמרם במותו היה לצנחן המתמודד עם הדילמות והסכנות שהמלחמות החדשות מציבות. ידידות מופלאה בין האב השכול לשכנו הערבי, ידידות שהחלה בטרם קום המדינה - כיצד היא עומדת במבחן השכול של 67'? בסרט נבחנים אהבת הארץ מול מכאוביה, ציונות ומחירה, המיתוס והמציאות. (18:30)
* מבט שני". שלוש אלמנות חיילי מילואים שנפלו בקרב בג'ניון נותרו בהריון וילדו השנה שלושה תינוקות. אלמנתו של אל"מ דרור וינברג, מח"ט חברון, ילדה בן לאחר מותו. בני משפחת גביש איבדו ארבעה מבני משפחתם בפיגוע בתוך הבית, ותמיר מסד השאיר אלמנה וילדים, כשנהרג בפיגוע באריאל. משפחות החללים מתמודדות עם החלל שנפער עם מותם של הלוחמים. דילמות אישיות ודילמות לאומיות כרוכות בהתמודדות עם השכול. (20:35)
* "שרים בכיכר". כמדי שנה מפיקה עיריית תל אביב-יפו בשיתוף עם הערוץ הראשון את האירוע המרכזי לליל הזיכרון. המופע מועבר בשידור ישיר מכיכר רבין. בנוסף לשירים ישולבו כתבות על הנופלים ומשפחותיהם. משתתפים: להקת "טיפקס", מאיר בנאי, אתי אנקרי, לאה שבת, אחינועם ניני, מתי כספי, רון שובל מנחה: יאיר לפיד. (21.45)

משידורי ערוץ 2

* "עובדה" עם אילנה דיין. משדר מיוחד שידון בהסתערות כערך עליון. קצינים וחיילים במדים ובמילואים יתמודדו עם דילמות שהיו, וכאלה שיתוסרטו לצורך המשדר: המח"ט שיוצא להכריע את הקרב, העיקרון שמחייב לחלץ פצוע "בכל מחיר", והפקודה שהפכה לשמו השני של המפקד בצה"ל – "אחרי". במשדר ישולבו שלוש כתבות קצרות – האחת סוקרת את התפתחות מיתוס ההסתערות מטרומפלדור ועד דרור ויינברג, השניה רה"מ אריאל שרון משחזר את הקרב על לטרון וחושף את הדילמה שלו כמפקד צעיר האם לסגת? והשלישית, אלוף פיקוד המרכז משה קפלינסקי משוחח עם חיילי פלוגת הנח"ל שלחמו בציר המתפללים על הסתערות ופיקוד. (21:00)
* "איש השלג". כמדי שנה נוסעים דוד (שמיל בן ארי) ובנו אסף בערב יום הזיכרון לרמת הגולן, אל טקס האזכרה השנתי של יחידת השריון שבה לחם דוד במלחמת לבנון. השניים יוצאים לדרך, וכמדי שנה אוספים את סמי (אלברט אילוז), חבר לטנק של האב, שלקה בעקבות המלחמה בהלם קרב. בדרכם הם פוגשים במקרה באילן (עמוס לביא), חבר צוות נוסף, ובבתו סיוון (יעל פוליאקוב) שעושים גם הם את הדרך לאזכרה ושמכוניתם התקלקלה. במהלך הפגישה מרגיש אסף בסוד שאופף את אנשי היחידה, ושומע שוב ושוב את אביו וחבריו חוזרים על שמו של יורם, חברם לטנק שנהרג במלחמה. עד לסיומו של המפגש יגלה אסף את הסוד, אשר משנה את כל חייו וקושר אותו לעד אל יחידת השריון ולרמת הגולן. עם פיני טבגר. במאי: עומרי לוי. (22.30)
* "ספרטה בגליל". לא פחות מ-25 טייסי קרב הוציא מתוכו כפר גלעדי, וחלקם היו בין מקימי חיל האוויר הישראלי. סיפורי הטייסים, שחמישה מהם נפלו בקרבות, מרתק ומיוחד. אחד הטייסים הוא בנו של קצין גרמני שנהרג במלחמת העולם השנייה, ואומץ בקיבוץ. יגאל גלאי, תסריטאי, יוזם ומפיק הסרט, והבמאית חדוה גלילי מתחקים אחר החיבור המיוחד שבין היישוב שהוקם על ידי אנשי "השומר" לבין חיל האוויר, חיבור שהניב טייסים רבים מבני הקיבוץ וסיפורים על אומץ, שכול ומורשת קרב. (23.15)
* "החדר". בתוכנית, בהנחייתה של רות קלדרון, שיר של יהודה עמיחי, בהשתתפות שלוש תלמידות ביה"ס התיכון "פלך". "התבואי אלי הלילה? כבסים כבר יבשו בחצר. מלחמה שאף פעם לא די לה – היא עכשיו במקום אחר"; כך נפתח שירו של יהודה עמיחי, "שיר ליל שבת", בביצועה של חוה אלברשטיין. המפגש המתוח המתרחש בשיר בין הווית המלחמות לבין הכמיהה לקצת שקט פרטי ואהבה ביתית משקף, בעיניי יוצרי הסרט, את החוויה הישראלית הבסיסית מתש"ח ועד הלום. (00.00)

משידורי ערוץ 10

* "בכורה". רוני וסיגל, זוג בשנות ה-40 המוקדמות, מגיע לבסיס צבאי לצורך פגישה עם קצין צה"ל אודות התחקיר של מות בנם הבכור, רועי, הנהרג לפני פחות משנה. במהלך ההמתנה מסתבר לאב, רוני, כי למעשה הם אמורים לצפות בסרט המשחזר את מותו של הבן בתאונת טנק, וכי אשתו לא ספרה לו על כך. הם פוגשים בחייל צעיר, במאי הסרט, ולומדים משהו על תעשיית השכול הצה"לית בכלל, ועל מהלך נפילתו של בנם בפרט. ואולם, בעוד האם עסוקה בלהט בחקר האמת, האב מנסה בדרכו להמשיך בחייו. במהלך חצי שעה בחייהם, נחשפות התגובות השונות של כל אחד מהם לשכול, ונפרשת מערכת יחסים שהשתבשה בעקבות המפגש עם המוות. עם דן תורן ("משחק החיים"), קרן מור ("כלבים לא נובחים בירוק"), אלי אלטוניו, ריקי בליך. במאי ומפיק: חגי לוי. (19:00)
* "רב"ט יוסי פינק קיבל מספר מוות". סרט תעודה המתאר את הפרשה הטראגית של חטיפת יוסי פינק על ידי החיזבאללה בלבנון בשנת 1986, עד החזרת גופתו כעבור עשר וחצי שנים. הסרט מתאר שלב אחר שלב את התמודדותה של משפחת פינק עם אי הוודאות, ייסורי הנפש של טלטלה בין תקווה לייאוש, הנסיון לנהל חיים של שיגרה על פיתחה של תהום נוראית, העלטה התקשורתית וחוסר האונים מול הצינות של המידע הסותר שהחיזבאללה פיזר. (21.00)
* "הגבעה באדום – הקרב על תל פאחר, יוני 1967". בשטח ההשמדה למרגלות מוצב תל פאחר, בתעלות הבזלת ובבונקרים החפורים, איבד גדוד 12 של חטיבת גולני את מרבית לוחמיו ומפקדיו. הקרב שהתנהל במלחמת ששת הימים בצפון רמת הגולן נתפס כעקוב מדם, מאולתר ורצוף מעשי גבורה. בתל פאחר דבר לא התבצע על פי התיכנון המוקדם ובדיעבד אומרים הלוחמים שמלכתחילה מדובר היה בקרב שסופו ידוע מראש. הקרב בתל פאחר הותיר את היחידה כואבת, מתאבלת ושבורה. יחד עם זאת, עבור הלוחמים ששרדו את הקרב – מרביתם עולים חדשים ממזרח אירופה וצפון אפריקה – היה תל פאחר טבילת האש שצרבה בהם את הזהות הישראלית של אותם ימים והקנתה להם תחושה של שוויון מול הצברים והאשכנזים שלצידם לחמו. (21.30)

משידורי ערוצים 3 ו- 4 (הערוצים יאוחדו)

* "כמדי דברי בו זכור אזכרנו". סרט לזכרו של סרן מירון אלתגר ז"ל, שנפל במלחמת יום כיפור ומקום קבורתו לא נודע. בסרט מספר האב, זאב אלתגר, על חייו של מירון ועל "בית המפקד" שהוקם על שמו. (20:32).
* "שלום חלום". סרט שמביא את סיפורה של בת-חן שחק ז"ל, שנהרגה בפיגוע בדיזנגוף סנטר בדיוק ביום הולדתה ה- 15. בת-חן נהרגה ביחד עם שתיים מחברותיה הטובות: הדס דרור ודנה גוטרמן. בסרט נחשפים יומניה של בת-חן שהתגלו לאחר מותה, בהם היא כתבה על חלומה להיות משוררת ולחיות בשלום עם שכנינו הערבים. תוך כדי דפדוף ביומניה ושיחות עם חברותיה מתגלה דמותה של בת-חן כפרח רגיש חם ואוהב שנקטף בנעוריו. הסרט מתמודד עם השכול בצורה מיוחדת רגישה ושונה. (21:05)
* "בזיו ימיו". סרטה של הבמאית איילת ברגור על אחיה סרן זיו ברגור ז"ל, שנהרג בתאונת דרכים בעת מילוי תפקידו במאי 1996. (21:45)

משידורי ערוץ ההיסטוריה

* "מחברות מלחמה". סידרה בעקבות יומניו של דוד בן גוריון, קטעים מנאומיו ופרוטוקולים של ישיבות ,במעקב אחר המאבק של השבוע הגורלי שקדם לתום המנדט הבריטי ולהכרזת המדינה. ראיונות ייחודיים מסייעים להבנת האירועים האינטנסיביים והגורליים: עם לוחמים יהודיים וערבים שלקחו חלק במאבק, עם בריטים ששירתו בצבא המנדט, עם מפקדים בלגיון הערבי. בסדרה משולבים ביקורים באתרים כפי שהם נראים 40 שנה לאחר האירועים. (14.00)
* "הקרב על ירושלים". ירושלים חזרה להיות עיר אחת בקרבות מלחמת ששת הימים. הסרט מלווה ומשחזר כרונולוגית את קרבות שיחרור העיר, ואת החוויה שליוותה אותם. (17.00)
* "יומן 491". קטעי יומנים ערביים אותנטיים המשולבים בקטעי יומנים ישראליים. ההכנות למלחמה מצד מדינות ערב, המלחמה בשלוש חזיתות, מצרים, ירדן וסוריה. המאבק באו"ם. (17.30)
* "שלושה ברמה". סיפורם האישי של שלושה מלוחמי מלחמת יום כיפור שלחמו ברמת הגולן וקיבלו אותות הצטיינות על חלקם בקרבות הקשים. הם באים מרקע שונה ומהווים חתך של החברה ששלחה אותם להגן עליה ואשר בעבורה היו מוכנים לשלם בחייהם. (18.25)
* "מבצע קדש". הסרט מלווה ומנתח את הרקע ל"מבצע קדש" ב-1956, ועוקב אחרי שלושה קרבות עיקריים. במבצע השתתפו ישראל, בריטניה וצרפת, שנלחמו נגד מצרים. (19.25)
* "מפגש לוחמים". חבורה של לוחמי צנחנים ותיקים יצאה בשנת 1994 לסיני ולתעלת סואץ כדי לבקר בגיזרה הדרומית של התעלה במוצבי קו בר לב, שם ישבו ולחמו במלחמת ההתשה בשנת 1970. הסרט מתאר את החזרה המרגשת של הלוחמים למוצבים מכוסי החול, לתעלות ולבונקרים, אחרי 25 שנה. לאחר הסיור במוצבים עברה החבורה לצידה השני של התעלה לעיר סואץ, לצפות על המוצבים מהצד השני. (20.05)
* "נטוע בלב". סיפורו של יחזקאל חורש, איש שירות הביטחון הכללי, שנפל באסון צור בלבנון בשנת 1982, שם מצאו את מותם 75 חיילים ואנשי שב"כ. בני משפחתו של יחזקאל וחבריו לעבודה בשב"כ, ביניהם ראש השירות אבי דיכטר, מספרים על דמותו ואישיותו המיוחדת. כילד שגדל בירושלים, דרך הקיבוץ, הצבא, התגייסותו לשירות הביטחון הכללי כרכז שטח. עבודתו בסיני, ויחסיו המיוחדים עם הבדואים, השירות בעזה, ואחר כך בלבנון, שם מצא את מותו בקריסת הבניין בצור. (20.20)
* "ששת הימים". סרט המביא תיאור מקיף של קרבות מלחמת ששת הימים בחזיתות השונות. החומרים השונים של הסרט – צילומי דובר צה"ל וטלוויזיות זרות, יומני חדשות מארצות ערב, סרטי תעמולה וראיונות בלעדיים – כל אלה חושפים את המלחמה הייחודית, שלא היתה לה מקבילה בהיסטוריה הצבאית. חלל מהקרבות הבולטים במלחמה משוחזרים על ידי חיילים צה"ל באתרי הקרבות האמיתיים. (20.50)
* "מלחמת יום כיפור". הסרט מלווה את הארועים שקדמו למלחמת יום כיפור ואת מהלכי המלחמה ששינתה את פני החברה הישראלית. (22.35)
* "ביבה ישראלי". סיפורה של ביבה ישראלי, אלמנת מלחמת יום הכיפורים, החיה בכפר יהושע שבעמק יזרעאל. הורי בעלה, עוזי, שכלו את בנם האחר במלחמת העצמאות. הסיפור מסופר על ידי האנשים הקרובים אליה והמקיפים אותה. זהו סיפור אישי ואנושי על החלל – תרתי משמע – ועל האשה הנותרת לבדה לאחר שבעלה נהרג במלחמה, וממשיכה בחיים. (23.05)
* "לעמוד על הרגליים". סרט העוקב אחרי שלבי שיקומו של לוחם צה"ל יואל שרון, שנפצע במלחמת יום כיפור: סטודנט לצילום שחזר מלונדון עם פרוץ המלחמה, נפצע קשה בקרבות על העיר סואץ, שותק בגופו מהאגן ומטה. תמונה אנושית קשה ומרתקת של אופטימיות, עיקשות וכוח רצון. הסטודנט שהפסיק את לימודיו שלא מרצונו, יהפוך עם הזמן לבמאי סרטים. (00.05)

משידורי חינוכית 23

* "מקום קבורתו". סיפור החקירה לאיתור מקום קבורתו של דב ינוביץ אשר עזב את משפחתו ברומניה ב-1947 ועלה לארץ ישראל. מאז משפחתו איבדה עמו קשר. ינוביץ גויס לפלמ"ח במסגרת גיוס חוץ לארץ והיה חייל בחטיבת הראל. הוא נפצע והובא לביה"ח ביקור חולים בירושלים ושם נפטר. לאורך כל השנים חיפשה אחריו משפחתו ללא הצלחה. הסרט מתאר את מהלך החקירה ואת תחנות חייו של ינוביץ בתקופה הקצרה שהיה בארץ, וכן את חיפושי בני המשפחה אחריו. 52 שנה לאחר מותו נמצא מקום קבורתו, ונערך טקס צבאי מלא על קברו בהר המנוחות. (21.35)

משידורי yes+

* "תהיו חזקים". ב-19 ליוני 2002, במהלכה של האינתיפאדה הנוכחית, נהרג רב סרן שלומי כהן, מפקדה של פלוגת החוד של גדוד "נחשון", בעת פעולה מבצעית של כוח צה"ל בקלקיליה. שלומי היה אמור לצאת לחופשת שחרור, אולם האריך את שירותו בחודש נוסף בכדי לא להשאיר את הפלוגה ללא מפקד ומצא את מותו בקרב, אחד מיני רבים בתקופת האינתיפאדה השנייה, בה פיקד על כוח של לוחמים אשר ניסו לסכל פעולות טרור בגזרה. שלומי כונה "המ"פ בעל תשע הנשמות" בשל אומץ ליבו ומסירותו הרבה לביטחון המדינה, שבגינם ניצב מול המוות פעמים רבות, כאשר הצליח ללכוד מעל ל-100 מבוקשים ולמנוע באופן אישי עשרות פיגועים, ובראשם המגה-פיגוע שתוכנן להתבצע בקניון עזריאלי בת"א. סרט ההנצחה שהוופק לזכרו מנציח ומשמר את אישיותו, דמותו, פועלו הצבאי ומורשתו; את שמחת החיים, האנושיות ונדיבותו כאדם, לצד המקצועיות, המוטיבציה והישגיו כחייל וכמפקד. (20.01)
* "כחלום יעוף". אבי אופנר נפל באסון המסוקים. רעיה, אמו, העבירה אל יוצרי הסרט ארבעה מכתבים שכתב לידידת הנפש שלו, סמדר. מן המכתבים עולה דמותו של אדם צעיר השואל שאלות, אובססיבי כמעט, מי שאינו מוכן לקבל דבר כמובן מאליו, מורד המוכן לשלם את המחיר, מבטא את התלבטויותיו ורעיונותיו בשפה מרתקת ועשירה בדימויים. סמדר, הקוראת את המכתבים ומדברת על אבי כממתיקת סוד עימו, משמשת חוט מקשר לסיפור דמותו של אבי. (21.00)
* "אבא של נועם". סרט תעודה קצר על נועם, בתו של רב סרן איתן בלחסן, מפקד סיירת צנחנים אזר נפל בלבנון. נועם גדלה בלי אבא אבל הוא נוכח כל הזמן בחייה דרך אמה, סבה וסבתה ודרך הזיכרונות של כולם. איתן הוא אבא של נועם, גם במותו. (21.44)
* "המחסום". בחורף 1995 תועד לראשונה גיבוש צה"לי לסיירת צנחנים. היו אלו נערי הנרות, שאך חודש קודם לכן התאבלו על רצח יצחק רבין ועתה נאבקו על מקום בסיירת צנחנים. מפקדי הגיבוש היו לוחמים ותיקים בוגרי לבנון והאינתיפאדה, ערב שחרורם משירות צבאי לקראת יציאה לחיים אזרחיים. אנו חוזרים לפגוש כל אחד מהגיבורים הנמצאים בשלב אחר בחייהם. הנערים הפכו ללוחמים והמפקדים הפכו לאזרחים. הסרט משרטט את קו השבר בחברה הישראלית שחלחל אל הצבא בנושאים שעולים כיום על סדר היום הציבורי הישראלי: דתיים-חילוניים, האתוס הצבאי והשהייה של צה"ל בשטחים. הסרט נוגע בעולמם של גברים ישראלים צעירים ומשפחותיהם, על חלומותיהם, תקוותיהם, פחדיהם ואכזבותיהם. (22.00)
* "היום בו רעדה האדמה". דורון הירשקוביץ היה חייל גולני שנהרג בלבנון במבצע "שבר ענן", באוגוסט 1999. דורון ופלוגתו הסתתרו, במסגרת פעילות צבאית, במבנה נטוש בוואדי סלוקי, כאשר חוליית מחבלים של החיזבאללה זיהתה אותם לפני שהחיילים הבחינו בה. המחבלים השליכו רימונים לעבר הפלוגה ופגעו קשה בשלושה חיילים. דורון, שהיה בכוח אך לא נפצע מהרימונים, יצא יחד עם מפקדו ועוד שלושה חברים לרדוף אחר חוליית המחבלים, והצליח לפגוע במחבל אחד. אך כדור של המחבל השני השיגו והוא נהרג במקום. דורון התגייס לגולני בנובמבר 97', שירת במסייעת 51 ושלושה שבועות טרם נפילתו חגג את יום הולדתו ה-20. זו גם היתה הפעם האחרונה שביקר בבית. הסרט מציג את האירוע בו נהרג דורון ואת המשפחה והחברים המשחזרים את אותו יום נורא בו קיבלו את ההודעה בדבר מותו. כמו כן, מציג הסרט את הסיפור של האח גיל הירשקוביץ המדבר לראשונה, לאחר שלוש שנים, על מות אחיו. (23.04)

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים