שתף קטע נבחר

משרד הבריאות יחקור מות תושבת הנגב מכלבת

האישה אושפזה לפני שבועיים בחשד לכלבת, אבל בדיקה של משרד הבריאות טענה: היא לא חולה במחלה. רק בסוף השבוע לאחר שמתה התברר: זו הייתה כלבת

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, הורה היום (א') על הקמת צוות שיבדוק את הסיבות לאי גילוי מחלת הכלבת, שהביאה בסוף השבוע למותה של אישה בת 58 מיישוב בדואי בנגב בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע.
האשה אושפזה לפני כשבועיים בבית החולים. הבדיקות לגילוי מחלת הכלבת חזרו שליליות, ורק בנתיחה שלאחר המוות התגלה כי אכן מתה מהמחלה. על-פי משרד הבריאות, מדובר בפעם הראשונה מזה שש שנים בה מתגלה המחלה בארץ.
האשה סיפרה לרופאיה שחתול נשך אותה בתחילת חודש מארס. מבדיקת משרד הבריאות עולה כי היא קיבלה טיפול במרפאה מקומית, אך לא קיבלה חיסון נגד כלבת, ולא הופנתה ללשכת הבריאות המחוזית. לפני שבועיים היא אושפזה בבית החולים סורוקה כשהיא סובלת מחום גבוה, מכאבים, מקישיון בעורף ומכשלים במערכת העצבים המרכזית. הסיפטומים עוררו את חשדם של הרופאים שמדובר בכלבת, והם שלחו דגימת דם למעבדה הארצית לכלבת של השירותים הווטרינריים. הבדיקות שללו את האפשרות שמדובר בכלבת. כאשר נפטרה האשה, בוצעה נתיחה של רקמות המוח שלה במכון הפתולוגי באבו-כביר, והתברר כי סיבת המוות הייתה כלבת.
ד"ר אלכס לוונטל, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הסביר שנתיחת רקמות המוח שנעשתה לאחר מותה של האשה היא מדויקת יותר מבדיקת הדם שנעשית במעבדה. לדבריו, כאשר מופיעים הסימפטומים של מחלת הכלבת, אין טיפול רפואי, כיוון שמדובר במחלה חשוכת מרפא. הוא הוסיף כי בעקבות גילוי המחלה פוזר באזור הנגב חיסון אוראלי לבעלי החיים, במטרה למנוע את התפרצות המחלה.

ההדבקה: באמצעות רוק של בעל-חיים

חשיפת בני אדם לנגיף הכלבת יכולה להתרחש רק בעקבות חדירת רוק של בעל חיים נגוע, הנמצא בשלבים הסופיים של המחלה, אל מערכת העצבים ההיקפית. משם מגיע הנגיף למערכת העצבים המרכזית.
הנגיף חודר לגוף האדם בעקבות נשיכה או בעקבות חשיפה של העור לרוק של בעל חיים נגוע באחת שתי צורות: כאשר בעל חיים נגוע מלקק שריטות פתוחות, פצע פתוח, או בעקבות היחשפות האף, הפה וקנה הנשימה של האדם לרוק של בעל החיים הנגוע.
תקופת הדגירה הממוצעת של המחלה נעה בין שלושה לחמישה שבועות, אך יכולה להשתנות ולהימשך אפילו שבע שנים. השוני במשך תקופת הדגירה תלוי במספר גורמים, וביניהם חומרת הנשיכה או החשיפה לנגיף.
במשרד הבריאות מציינים כי באזור המדברי התגלו בשנה האחרונה מספר בעלי חיים נגועים בכלבת. ממשרד הבריאות נמסר כי במקרה של נשיכה או שריטה על-ידי בעל חיים משוטט - יש לשטוף את אזור הפצע במים זורמים ובסבון, לשים חומר חיטוי, ולפנות מייד לרופא מטפל או לחדר המיון. במקביל, יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית, כדי להחליט אם יש צורך בחיסון נגד כלבת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
הנגיף חודר דרך רוק של כלב נגוע (אילוסטרציה)
צילום: אפי שריר
מומלצים