שתף קטע נבחר

מפת הדרכים של ג'ורג'

מיוחד לעיתון "ירושלים". השחקן היהודי ג'ייסון אלכסנדר, ג'ורג' קוסטנזה מ"סיינפלד", מצטרף לקמפיין חדש לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני. ומסביר: "האמריקאים לא מבינים שבמזרח התיכון משא ומתן צריך לעשות מתוך עמדה של כוח"

לפני מספר חודשים הוזמן השחקן היהודי ג'ייסון אלכסנדר (ג'ורג' קוסטנזה מ"סיינפלד") לארוחת ערב בביתו של דני דה ויטו. אחד האורחים בארוחה היה איש העסקים דניאל לובצקי, יהודי גם הוא, שסיפר על תוכניתו לפתוח בקמפיין חדש למען פתרון הסכסוך היהודי פלסטיני. לובצקי הסביר שכדי שהפרויקט יעורר תהודה בעולם, הוא צריך כמה פרצופים שמוכרים גם בישראל וגם בעולם הערבי.
דה ויטו ואלכסנדר אמרו: "אנחנו בפנים". אלכסנדר אף מתכנן להגיע לארץ בעוד מספר חודשים במסגרת הפעילות. "התאהבתי והוקסמתי ממש מכל מה שנאמר באותו ערב אצל דני", הסביר בראיון מלוס אנג'לס לעיתון "ירושלים". "אני חושב שמדובר בתוכנית מאוד חכמה ומרגשת. אז פשוט אמרתי: 'מה שתרצו אעשה – אני לשירותכם".
זו הפעילות הפוליטית הראשונה שלך?
"אני לא כזה פעיל פוליטי גדול", הוא צוחק. "ביקרתי בישראל בשנת 91', מיד אחרי מלחמת המפרץ, עם חבורת שחקנים ומפיקים מטעם הליגה למניעת השמצה (anti defemation league). היה לנו טיול מדהים, במשך שבועיים ראינו את כל הארץ. בזמן ההוא רק התחלתם לנהל דיאלוג עם אש"ף, והכל נראה מאוד מבטיח.
"היתה כאן פעם תכנית טלוויזיה שנקראה 'פוליטיקלי אינקורקט', דנו בה בנושאים אמריקניים ובנושאי חוץ. בכל פעם שעלה נושא המזרח התיכון, רוב האנשים שדיברו על הנושא בכלל לא ביקרו בישראל. גם אני הוזמנתי לתוכנית, סיפרתי על החוויה שהיתה לי בישראל, והסברתי שהמזרח התיכון זה מקום שבו לא תמיד צריך להאמין למה שמדווחים בעיתונות. זה מקום שמנוהל על ידי חוקים אחרים ממה שמורגלים להם בארה"ב".
כלומר?
"אחרי הביקור בישראל הגעתי להבנה שמשא ומתן במזרח התיכון צריך להיעשות מנקודה של כוח, אחרת הוא לא יכובד, ואת זה האמריקאים לא מבינים. בארה"ב אנשים חושבים שאם אתה רוצה לעשות משא ומתן, אז אתה פשוט עושה אותו. הם לא מבינים שמבחינה תרבותית אם ידך היא לא על העליונה, זה לא דבר טוב. זה מתורגם כאן לא נכון. אז ניסיתי לתת להם את נקודת המבט שלי, נקודת מבט של קול פרו ישראלי ותומך בתהליך השלום".
איך נראה הסכסוך מהוליווד?
"מכאן נראה שיש תקווה. תמיד קל יותר להיות אופטימי מרחוק, כי כאן דברים לא מתפוצצים ולא הורגים אנשים כל שבוע ברחובות. זו הוויה אחרת משלכם"

לא אבדה התקווה

מה אתה חושב על אבו מאזן?
"הוא מצטייר כבחור טוב, איתן ומתון ומישהו שאפשר לנהל איתו דיאלוג. הוא נראה מחויב לתהליך השלום ועושה רושם של מישהו שנרתם למלחמה בטרור".
וראש הממשלה אריאל שרון?
"אני מכיר מספיק על שרון. אני חושב שהוא עשה כמה דברים שלדעתי הכעיסו והגבירו את המתח. ואני יודע שהפלסטינים לא רואים בו שותף פוטנציאלי לשלום.
"אני חושב שהרוב בישראל ובקרב הפלסטינים מבין שחייבות לקום שתי מדינות שונות שרוצות לחיות זו לצד זו, ושחייב להיות הסכם שיעגן את היחסים. הדרך להסכם ידועה לשני הצדדים. וזה בדיוק המסר של הפרויקט שאני אקדם. בגלל כל האינתיפאדה, פיגועי הטרור והמתח של השנתיים האחרונות, הישראלים לא מאמינים שיש להם שותף בצד הפלסטיני, והפלסטינים לא מאמינים שיש להם שותף בצד הישראלי. אם הרוב המתון בשני הצדדים יביט אחד על השני ויגיד: זה לא כישלון של תהליך השלום, זה כישלון של המנהיגות שלנו – אני חושב שיש סיבה גדולה להיות עם תקווה".
ואם לא?
"אני חושב שאנחנו נמצאים בנקודה קריטית למזרח התיכון, שממנה או שתצא תוכנית איתנה לשלום, או שהשנאה תגעש לנקודה בה כולם יהיו במלחמה. שני הצדדים לא יכולים להיות סובלניים לגבי התנאים בהם הם חיים כיום. זה יותר ממה שחברה יכולה לסבול, כך שחייב לבוא שינוי.
"אני אופטימיסט, ומאמין שטובי המוחות עובדים על כך שהשינוי יגיע ויוביל לדיאלוג, וכאשר מתקיים דיאלוג אני חושב שהשדים נעלמים. אני מלא בתקווה, אבל אני אומר זאת ממקומי כאן בלוס אנג'לס ולא כמי שיושב בירושלים".

אנחנו שנינו מאותו הכפר

אחרי ה- 11 בספטמבר, אתה מרגיש בטוח כאזרח אמריקאי?
"אשתי היתה שבורה, אני לא. אמרתי לה של ה- 12 בספטמבר בטוח יותר. ב- 10 בספטמבר לא האמנו שדבר כזה עלול לקרות, למרות שזה תמיד היה אפשרי ותמיד חיכה לנו בפינה. לפחות עכשיו אנחנו מודים בכך, ונוקטים בצעדי זהירות.
"כמו שאתם הישראלים יודעים, אם מישהו מוכן למות למען המטרה ופועל כיחיד או בקבוצות קטנות, קשה למנוע מזה לקרות. ארה"ב זו מדינה ענקית, וכשאני צועד ברחובות אני לא מרגיש מאויים. אני הרבה יותר מדאיגה אותי עלייתה של האנטישמיות בעולם
"יש הרבה אנשים, גם בארה"ב, שחושבים שהסיבה היחידה שהותקפנו והסיבה היחידה שאנחנו בעיראק וארגון האל קאעידה מוסיף לתכנן נגדנו פיגועים, היא בגלל שאנחנו תומכים בישראל. וברגע שאתה אומר 'ישראל', אתה אומר 'יהודי', ואם יש אנטישמיות חבויה באותם אנשים, זה התירוץ היחיד שהם צריכים כדי לחמם את האווירה.
"אני קורא בעיתון על הרבה יותר תקריות של תוקפנות אנטי יהודיות, של חילול בתי כנסת, של התקפות על יהודים אורתודוכסיים המזוהים על פי לבושם. בכל העולם, איפה שחיה אוכלוסיה יהודית, נראה שיש עלייה באלימות אנטישמית".
ב"סיינפלד" עבדת עם לארי דיוויד ועם ג'רי סיינפלד, שניהם יהודים. הרגשת קרוב אליהם בגלל שגם אתה יהודי?
"אני חושב שהקשר הטוב שנוצר היה יותר תרבותי-ניו יורקי מאשר קשר יהודי. אבל אני חושב שלא משנה באיזו שפה מדברים, יש קצב מסוים בחוש ההומור היהודי, או שאתה מכיר את הקצב הזה או שאתה לא. 'סיינפלד' במיוחד נכתבה בקצב הזה, ולכן קל מאוד להבין ולהעריך את ההומור שהשתמשנו בו. פשוט היינו ארבעה 'משיגענס' יחד".
אתה מתכוון להגיע לישראל בזמן שהיא לא אהודה בעולם ואף מוחרמת. אתה לא חושש מתגובות שיזיקו לקריירה שלך?
"לא, לא, זה לא כמו כששון פן יצא לעיראק בזמן בו הוכרזה כאויב של ארה"ב. הוא יצא לשם במשימה פוליטית, ואנשים לא ידעו איך לאכול את זה. ישראל אינה אויב של ארה"ב, ובכנות, גם לא הפלסטינים. יש להם הרבה תחושות אנטי אמריקאיות, אבל הם לא אויבים מוכרזים של אמריקה. ככה שאני לא חושש לקריירה שלי, מה גם שאני לא יוצא לשם עם אג'נדה פוליטית.
"ל'סיינפלד' היתה אהדה עצומה בקרב הישראלים, אבל מתברר שגם בעולם הערבי זו תכנית פופולרית. כך שהגעתי לישראל מסמנת לשני הצדדים 'אני תומך בכם, אני תומך בכל קול שפועל למען השלום ולמען כבוד הדדי'. זו משימה של שלום, ולא נקיטת עמדה. אני אמנם מגיע כאורח של ישראל, אבל מעולם לא נקטתי עמדה. כל אחד צריך בית, כל אחד צריך ביטחון, וכל אחד צריך שיהיה לו סיכוי למחר טוב יותר מהיום".

שגריר של רצון טוב

יש לך פתרון למחלוקת על ירושלים?
"ירושלים בעיני היא עיר בינלאומית. היא חיונית לשלוש הדתות הגדולות ולמיליוני אנשים, כך שבדרכים מסוימות היא חייבת להיות כמו הוותיקן, שם המקומות הקדושים ליהודים הם תחת פיקוח היהודים, המקומות הקדושים לאיסלאם תחת פיקוח המוסלמים, והמקומות הנוצרים לנוצרים. זו עיר שתשרוד, אם כל מי שהיא יקרה ללבו יחיה בה מתוך אהבה ולא מתוך רצון לשלוט.
"ישראל היא לא מקום גדול, ויש הרבה אנשים שחיים בה ורוצים להמשיך לחיות בה. מרחב מחיה זה דבר יקר, אבל אתם יודעים מה? יש דרכים לעשות זאת. חייבת להיות מספיק אדמה לכולם כדי לשרוד".
מהי עמדתך כלפי הפלסטינים?
"הפלסטינים צריכים להבין שהם יאבדו הרבה מאדמתם אם הם יתקפו. קשה להחזיר אדמה שבמלחמה עליה נשפך דם. באותה מידה האנשים האלה צריכים מקום לחיות בו, וזה לא יכול להיות אזור טרשים, אלא מקום ראוי. מקום בו הם יכולים לבנות ולהיבנות ושיש לו ערך עבורם.
"יש מוחות גדולים ממני שחושבים על פתרונות ועל מה אפשר לוותר ועל מה לא. הראש הפלסטיני של 'כל מה שהיה לנו צריך לחזור אלינו' טועה, והמוח הישראלי של 'בוא ניקח כמה שאפשר', גם לא יעבוד. שני הצדדים אינם טיפשים, והפתרון יכול להגיע רק מהקרבה של שני הצדדים".
באילו ערים תרצה לבקר כשתגיע?
"אני אשמח לבקר באילת, כי עדיין לא הייתי שם, ושמעתי שזו שמורת הטבע היפה בעולם".
תרצה לבקר בערים פלסטיניות?
"כמובן, אבל יש לי פחות ידי עליהן. היות וזו משימה של רצון טוב, אני רוצה להגיע לכל מקום שבו הנוכחות שלי עשויה לקדם בדרך כל שהיא את הפרויקט ואת התושבים".
הקמפיין בו משתתפים ג'ייסון אלכסנדר וסלבריטיז נוספים מתקיים במסגרת פרויקט גדול לפתרון הסכסוך היהודי פלסטיני, ופרטיו ייחשפו במלואם בקרוב במסיבת עיתונאים שתערך במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.
איש העסקים היהודי אמריקאי דניאל לובצקי, שמתגורר כיום במנהטן, ועומד בראשות ארגונים שונים העוסקים בתהליך השלום, מוביל את הפרויקט. ללובצקי תואר ראשון מאוניברסיטת טריניטי, ותואר נוסף במשפטים מאוניברסיטת סטנפורד, עבודת התזה שלו עסקה בנושא "השפעת הכלכלה בפתרון הסכסוך היהודי ערבי". בשנים האחרונות הרצה בנושא הסכסוך אוניברסיטאות סטנפורד, הרווארד ופנסילבניה, וכן במרכז האו"ם, בבית הלבן, ובסטייט דיפרטמנט.
בראש הפרויקט יעמוד המיליארדר היהודי אדגר ברונפמן, והמנכ"ל בארץ הוא אסף הלחמי. כמו כן ייטלו בו חלק חברי כנסת מכל קצווי הקשת הפוליטית ובהם סגן שר התעשייה והמסחר, הח"כ מיכאל רצון, ולצדם אישי ציבור פלסטינים, בהם בנו של אבו מאזן.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התגייס לצבא השלום. ג'ייסון אלכסנדר
יותר ניו-יורקים מיהודים. צוות סיינפלד
מומלצים