שתף קטע נבחר

בית"ר ירושלים אלופה. בגזענות

אוהדי קבוצות שהתנדבו לשמש משקיפים באיצטדיוני כדורגל, מטעם "הקרן החדשה לישראל", חזרו עם דו"ח שדירג את רמת האלימות והתופעות הגזעניות בישראל. ראשונה בדירוג – בית"ר ירושלים. לימור, אוהדת הקבוצה ששימשה כמשקיפה: "כשאנחנו שומעים ביציע 'מוות לערבים' אני אומרת לילדים שלי 'אל תשירו'"

לימור, תושבת ירושלים ואוהדת שרופה של בית"ר ירושלים, מגיעה למשחקי הקבוצה עם שני ילדיה בני השש והשמונה. שנים היא מלווה את בית"רית, כולל עידוד קוללני. ויחד עם זאת, בשקט בשקט, הרחק מעיני חבריה ליציעים, היא כותבת דו"ח על הקריאות הגזעניות ושירי ההסתה של האוהדים לקבוצות היריבות, ובעיקר לשחקנים הערבים.
"מוות לערבים" היא סיסמא שגורה ביציעי איצטדיון טדי. לעיתים בליווי שלטי נאצה, קללות אחרות, הסתה ולפעמים אלימות פיזית. את לימור זה הוציא מדעתה, והיא החליטה להשתתף בפרוייקט ראשוני שנועד לשים קץ לתופעה המכוערת במגרשים.

קול חדש במגרש

לימור וילדיה הם חלק מנוף היציע הירושלמי. הם שרים ומעודדים את הקבוצה ללא הרף ומצטרפים בשירה למקהלה. אבל כשהקריאה "מוות לערבים" מתחילה להדהד, היא מבקשת מילדיה לשתוק. "אמרתי להם שזה לא קשור לכדורגל", הסבירה. לימור גם סירבה להיחשף. "אם אוהדי בית"ר ידעו שאני הלשנתי עליהם הם יכעסו. אני הולכת אחרי הקבוצה באש ובמים, אבל לא מוכנה להשלים עם הגזענות וההסתה". התופעה היא חלק כמעט בלתי נפרד מהווי הכדורגל בליגות השונות בישראל. כנראה בבואה של החברה הישראלית.
התופעה הוחמרה אחרי פרוץ האינתיפאדה. מגרשים שבהם משחקים יהודים וערבים זה לצד זה לא הצליחו לפוגג את המתח בין העמים ביציעים. יהודי וערבי יכולים לשתף פעולה על המגרש. ביציע זאת אופרה אחרת.
לימור היא אחת מ- 35 משקיפים מתנדבים מטעם "הקרן החדשה לישראל". הפרוייקט ("קול חדש במגרש") נעשה בחמשת המחזורים האחרונים בליגת העל ובליגה הלאומית, והמתנדבים נשלחו ליציעים לעקוב אחרי קריאות של גזענות והסתה. הממצאים קשים: אוהדי הכדורגל נגועים במידה גדושה של גזענות. לאחרונה פירסמה הקרן את הדו"ח, על פיו בית"ר ירושלים מובילה בהתנהגות גזענית כשלחובתה 20 נקודות. במקום השני ניצבת האלופה הטרייה, מכבי תל-אביב, עם 17 נקודות חובה, בעיקר לנוכח הקמפיין המכוער והמאורגן שניהלו אוהדיה נגד השחקן הערבי של הפועל תל-אביב, סלים טועמה. טועמה הוא השחקן שקיבל את מנת הקריאות המכוערות הגדולה ביותר מכל שחקן אחר בליגה. "טועמה מחבל", "טועמה שהיד", ו"הפועל חיזבאללה" נשמעו הרבה ביציעי מכבי ת"א. שלישית דורגה מכבי חיפה עם 13 נקודות.
גם בליגה הלאומית התנהל קרב מכוער על המקומות הראשונים: נצרת עילית, התברר על פי המדד, סיימה ראשונה, ויריבתה העירונית, מכבי אחי נצרת (הקבוצה הערבית בעיר) הגיעה שנייה. שלישית היא הפועל ירושלים. המקום האחרון והמכובד שייך למחזיקת גביע המדינה הטריה, הפועל רמת-גן, כמעט נטולת האוהדים.

"יש ערבים – אין אוהדים"

בין הקריאות שמאפיינות את מקהלת אוהדי בית"ר ירושלים אפשר למצוא: "מוות לערבים", "לא רוצים פה ערבים", "אנחנו גזענים". אוהדי הקבוצה גם העבירו מסר ברור להנהלה שלא תצרף שחקן ערבי לקבוצה. "יש ערבים – אין אוהדים", היתה הסיסמא.
אוהדי מכבי חיפה, לעומתם, השתמשו בלשון גזענית כלפי אוהדי בית"ר ירושלים. רועי, משקיף במשחק בין שתי הקבוצות, ראה שלטים שבהם השוו אוהדי חיפה את אוהדי ירושלים לקופים. על השלטים נכתב בתוספת איור בוטה: "הקופים יורדים לירוקים".
לימור: "אני לא מבינה מה הקשר בין קריאות גזעניות לכדורגל. במשחק האחרון של בית"ר דווקא היתה אווירה טובה עד שקם אחד האוהדים וצעק 'מוות לערבים'. מאות הצטרפו אליו. למה?"
אז החלטת להילחם בתופעות בעצמך?
"זה פרוייקט משפחתי. כשאנחנו שומעים 'מוות לערבים' אני אומרת לילדים שלי 'אל תשירו'. לדעתי, גם זאת סיבה שביציעים יש רק נערות ולא נשים. הגברים ביציע מתנהגים כמו בג'ונגל. המטרה שלי לעורר מודעות. שאנשים יתביישו לצעוק 'מוות לערבים'".
מה את אומרת על המקום הראשון של קבוצתך.
"אני לא חושבת שכל אוהדי בית"ר גזעניים, אבל עם מספרים קשה להתווכח".
כשפורסמו הדו"חות השבועיים של המשקיפים במדורי הספורט, האשימו מנהלי ואוהדי בית"ר את עורכי הסקר ב"שמאלניות". לימור: "נוח לי לענות להם כי אני ימנית. אומרים שהמשקיפים שמאלנים פלצנים. אבל לא צריך להיות שמאלני כדי להתנגד לקריאות האלה".

מהאינתיפאדה למגרש

גם רועי, משקיף ואוהד שרוף של מכבי תל-אביב, לא השלים עם ההתנהגות ביציעים. "מאוד מבאס אותי שמכבי במקום השני", הוא אומר, "רוב ההסתה של אוהדי מכבי היתה נגד סלים טועמה והפועל תל-אביב. זאת ממש גזענות. היתה הסתה גם נגד שמעון גרשון ויוסי אבוקסיס. הקהל תמיד איים על אבוקסיס שישרפו לו את המכונית".
המצב הפוליטי בארץ משפיע?
"בהחלט. מאז האינתיפאדה נכנסו ביטויים חדשים למגרשים, כמו חמאס, חיזבאללה ושהיד. העוצמות הרגשיות של הקהל גבוהות מאוד. לפעמים קשה לאוהדים לעשות הפרדה בין שחקן ערבי לבין מחבל מתאבד. בעיניהם זה כמעט אותו דבר".
אפשר לתקן את המצב?
"אני משתתף בפרוייקט כי חשובה לי התדמית של הכדורגל, אבל הבעלים של הקבוצות יכולים לתרום בכך שישלבו יותר שחקנים ערבים בקבוצות".
לדברי אליעזר יערי, מנכ"ל "הקרן החדשה לישראל", פרסום הטבלה החל להשפיע על ראשי הקבוצות, שניסו להרגיע את הרוחות אצל האוהדים. הוא מציין כי הוצאת שם רע לקבוצה כגזענית עלולה לפגוע בה גם מבחינה כלכלית. "הספונסרים מודאגים מהטבלה הזאת", הוא אומר, "כי חברת כרטיסי אשראי, בנק או גורם מסחרי, לא רוצה להיות מזוהה עם קבוצה שמדורגת גבוה בטבלת הגזענות".

ככה זה בעולם

תופעת הגזענות והאלימות במגרשים בעולם ובמיוחד באירופה, הרבה יותר קיצונית מזו שבישראל וכך גם הפעולות למיגור התופעה. באנגליה מוצבות במרבית המגרשים מצלמות שמתעדות אוהדים המקללים על רקע גזעני ואלה צפויים לאישומים פליליים. במדינות אחרות מטילים קנסות כבדים ועונשים מרתיעים על הקבוצות.
במוקדמות אליפות אירופה השנה, בו אירחה סלובקיה את אנגליה, קיללו המקומיים בצורה קיצונית שני שחקנים שחומי עור מאנגליה – חלוץ ליברפול אמיל הסקי ומגן ארסנל אשלי קול. השניים חשו מאויימים והשופט רשם זאת בדו"ח. הסלובקים הועמדו לדין וספגו עונש של משחק ללא קהל על תנאי.
השנאה וביטוי הגזענות באיצטדיונים בהולנד, בין אוהדי פיינורד לאייאקס, הם מהקשים באירופה, כיוון שעל אוהדי אייאקס נמנים יהודים רבים. הקבוצה שגילויי האנטישמיות של אוהדיה היא מהחמורים בעולם היא "לאציו" מרומא. שמה המלא של הקבוצה הוא "אס.אס לאציו" ואוהדיה מניפים דגלי צלבי קרס.
גם כדורגלנים ישראלים המשחקים בחו"ל נתקלים בגזענות כלפי יהודים. השנה נתלו בטורקיה כרזות נאצה נגד חיים רביבו במשחק בין קבוצתו פנרבחצ'ה לבין גלאטסראי. אחרי החתמתו של הישראלי יצחק שום כמאמן פנאתינייקוס אתונה, הפיצו אוהדי היריבה, אולימפיאקוס סטיקר "אנחנו רוצים מאמן פלשתיני"

השתתף בהכנת הכתבה יובל לידור

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
"אנחנו גזענים", אחת הקריאות המושמעות בקביעות ביציע של בית"ר
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים