שתף קטע נבחר

40 טיפים לקיץ בטוח לילדים

עם כל הכיף, השמחה ותחושת החירות, מזמנים חודשי הקיץ (וימי החופש הגדול) לא מעט סכנות, מפגעים ותקלות. מדריך מפורט, מחדר הילדים ועד בריכת השחייה, יסייע לכולנו להעניק לקטנים קיץ בטוח ונעים



על הגוף

1. תיק-תיק: שנת הלימודים עדיין לא הסתיימה, והילדים הולכים לבית-הספר בחולצות דקות, נושאים ילקוטים מה-זה כבדים. מומלץ להניח רפידות מתחת לכתפיות הילקוט כדי למנוע כאבים.
2. מועדון הכותנה: קיץ הוא מלה נרדפת לכותנה, בתחתונים וגם בבגדים. סטרץ' וניילון גורמים לשפשפות ולפטריות.
3. חשיפה זהירה: הילדים רוצים לחשוף – ללבוש מכנסיים קצרים ולנעול סנדלים פתוחים ככל האפשר. בלי שום קשר לצניעות, זה הזמן להסביר להם, שרגל חשופה מדי עלולה להיפגע מקוצים ואפילו מנחשים. זה גם הזמן להזהיר, שבמהלך טיול בחיק הטבע אסור להרים אבנים מפני שאין לדעת מה מסתתר מתחתיהן.
4. חולצת בריכה: לילדים בעלי עור בהיר ורגיש כדאי להיכנס לים או לבריכה לבושים בחולצה דקה.
5. ילדים קלים: ברגע שמתחילים להסיר את שכבות הבצל שהכבידו עליהם, התינוקות הופכים קלים וערניים יותר. אם עד עתה לא עשו בטן-גב – עכשיו הם יתחילו להתהפך. הקפיצה הזאת מחייבת ערנות מיוחדת מצד ההורים. אסור להשאיר אותם לבד, אפילו לא לדקה.
6. פינוי רצפה: העוללים ישמחו לחוש את הקור של הרצפה, כשהם חשופים בחלק העליון ורק החיתול על ישבנם. לפני שעושים זאת, יש לוודא שהרצפה נקייה לא רק מאבק, אלא בעיקר מחפצים קטנטנים שהילדים עלולים להכניס לפה.

על הראש ועל הפנים

7. ככה כובע: כובע הוא ציוד חובה, בכל גיל. רצוי עם מצחייה.
8. שאלת המטפחת: האם בנדנה יכולה לשמש תחליף לכובע? לא. היא לא "מורידה" את השמש מהראש, רק מחממת את הקרקפת.
9. מריחה נכונה: למרוח את העור בקרם בעל מקדם הגנה 30 לפחות. ולא לשכוח, שלפעמים צריך למרוח יותר מפעם אחת ביום. כשמגיעים לאזור הפנים, יש למרוח בתנועות קטנות וזהירות. לא נעים כשהקרם נכנס לעיניים.
10. עיניים שלי: משקפי-שמש מומלצים מגיל 8 חודשים. ב"אופטיקיד", למשל, נמכרים משקפיים מיוחדים לגיל הרך – המוטות שלהם עשויים מסיליקון רך וגמיש, כדי שלא יישברו כשהתינוק מושך אותם. אלה משקפי-שמש צבעוניים עם מסנן קרינה יו.וי 400, שמחירם 69-179 שקל. ומה עושים כשהתינוק מסרב להרכיב משקפיים? אין טעם להשתמש בכוח. בדרך כלל, לתינוקות לא נעים להסתנוור, ואחרי שמנסים להרכיב להם משקפיים פעם ופעמיים, הם חשים בהבדל ומפסיקים להסיר אותם. משקפי-שמש מומלצים במיוחד לילדים שמרכיבים משקפיים אופטיים. הילד בוחר לו משקפי-שמש לפי טעמו, ולאחר מכן מרכיבים עליהם עדשות אופטיות לפי המספר שלו, במבחר צבעים. ילדים רבים מחקים את האופנה של המבוגרים ובוחרים עדשות עם צביעה מדורגת.
11. עד הגג: לעגלת הטיול חייב להיות גג שיגן על הראש מפני השמש. כדאי מאוד שתמיד יהיה בעגלה חיתול בד, שאותו אפשר לתלות על הגג כך שישתלשל כלפי מטה ויגן על פני העולל משמש חזיתית.

על הבטן

12. אכילה קלה: כדי לקחת את הקיץ בקלות, גם התזונה צריכה להיות קלה יותר. פחות מטוגנים, פחות שומנים, יותר סלטים ופירות. לא להעמיס על הבטן.
13. סכנת בשרים: אל תכינו סנדוויצ'ים עם בשרים שעלולים להתקלקל מחוץ למקרר.
14. פרי-פרי: תות-שדה, בננות ואפרסקים עלולים לעורר רגישות מיוחדת. אם העולל רק מתחיל לאכול, אל תתנו לו את כולם במכה אחת, אלא אחד-אחד. התחילו בפרי מסוים, נסו אותו במשך שבוע ורק אחרי שראיתם שאין שום תגובה אלרגית, אפשר לעבור לפרי הבא.
15. ניקוי פנימי: בימי הקיץ החמים גוברים השלשולים. הרפואה הטבעית גורסת ששלשול מבטא את הצורך של הגוף להתנקות, ולכן אין טעם לעצור את השלשול. אבל חובה לשתות הרבה, במיוחד מים מהולים בחומץ תפוחים. במצב של שלשול קל, אפשר לתת לילדים קטנים רבע כפית חומץ תפוחים מהול בכוס מים, ואילו לבני 4-8 אפשר לתת חצי כפית חומץ תפוחים בכוס מים. לשתות בלגימות קטנות, לאט לאט. במצב של שלשול חמור, יש לפנות לרופא. לא כדאי להכריח את הילד לאכול, ואם הוא רעב, אפשר לתת לו רסק תפוחי עץ, מרק ירקות ומרק גזר דליל.
16. שותים קטנים: בקיץ, כשהילדים מתים מצמא, הם מסוגלים להסתער על בקבוק נוזל ולחסל חצי ממנו לפני שיבחינו בטעם הרע. בימים רגילים, הם ייקחו שלוק אחד ויעקמו את האף. אז חובה לתפוס אותם על חם ולבדוק מה בדיוק הכניסו לפה. המסוכנות ביותר הן תרופות של מבוגרים, כמו תרופות למחלות לב. אסור להכניס אצבע לפה של הילד בניסיון לגרום לו להקיא, מפני שהוא עלול לשאוף את החומרים לריאות. מה כן לעשות? לתת לו לשתות חלב, המכיל חומרים שסותרים את הרעלים, ומהר-מהר לבית-החולים.

על העוקץ

17. לא לחשמל: יתושים אוהבים את העור הקטיפתי של התינוקות, ואילו התינוקות סובלים מאוד מהעקיצות. על מדפי בית-המרקחת אפשר למצוא תכשירים רבים לדחיית יתושים. ד"ר דב פוגל, רופא ילדים, לא ממליץ על המכשירים החשמליים שפולטים רעלים, במיוחד לא בחדרים של עוללים מתחת לגיל שנה. מה כן לעשות?
18. רק רשת: לצייד את כל חלונות הבית ברשתות.
19. צלוי וגמור: בכל חנות למוצרי חשמל אפשר למצוא קטלן (שהילדים הקצת יותר גדולים מכנים "צולה יתושים") בעל נורה כחולה.
20. הכילה יכולה: להקיף את מיטת התינוק הרך בכילה נגד יתושים (150 שקל ב"שילב"). שימו לב: ברגע שהפעוט מתחיל להזדקף ולעמוד, הוא עלול למשוך את הכילה ולהפילה.
21. ציפוי קרמי: בבית-המרקחת אפשר לקנות, ללא מרשם, קרמים דוחי יתושים למריחה על כל המקומות החשופים בגוף וגם על הבגדים. בבית שלנו, הלהיט הוא "עופתוש", ג'ל ארומטי, שאפשר לסבול את הריח שלו. יש להיזהר ממגע בעיניים.
22. די לעיקצוץ: מי שרגיש לעקיצות היתושים, יפתח נפיחות וגרד עז. אם העיקצוץ מפריע, כדאי להניח על המקום מגבת לחה או קוביית קרח, ואם העיקצוץ מפריע מאוד, יש לתת לילד אנטי-היסטמין (בכדור, בג'לי או בסירופ), שמרגיע את הגירוד וגם מרדים. כמו כן, אפשר לקנות, ללא מרשם, תכשירים שמרגיעים את העקיצות, כמו "רוגעור קיד" ו"פנסטיל ג'ל".
23. ועוד גירויים: ילדים רבים סובלים בקיץ מהתפרצויות של אלרגיה, לא רק בגלל יתושים וחרקים אחרים, אלא בגלל השהות הממושכת בחיק הטבע ובחיק צמחייה ופריחה שלא עושה טוב לעורם. "קורטיזון 10" מבטיח הקלה מהירה לגירויים וגירודים, אבל הוא אסור לשימוש מתחת לגיל שנתיים.
24. נגד הדלקת: גם דלקת עור אטופית (אטופיק דרמטיטיס), התוקפת אחד מתוך חמישה ילדים, עלולה להחריף בקיץ, או לפרוץ כשכף הרגל מתחככת בעור הסנדל. תכשיר "אלידל" מתאים גם לתינוקות, ולאחרונה מצורפת אליו בובת קנגורו ששמה "אלידלי". חברת התרופות "נוברטיס" פיתחה את הבובה במטרה להקל על הילד המתמודד עם מחלה כרונית.
25. תיק הבריאות: הנטורופטית רחל אשכנזי-רבן מציעה להורים להכין תיק עזרה ראשונה לקיץ, על בסיס אמצעי טיפול טבעיים. נגד עקיצות, מציעה הרפואה האלטרנטיבית שני שמנים ריחניים, שמן לוונדר ושמן טיטרי. הם יעילים להרגעה ולחיטוי פצעים, שריטות ושפשפות. לוקחים קיסם, טובלים בשמן אחד, טובלים בשני, מורחים על העקיצה ומקווים לטוב. דרך טבעית להרחקת היתושים מחדר הילדים – לרסס את החדר בתערובת של מים עם כמה טיפות של גרניום, למון-גראס ובזיליקום. נגד כוויות מציעה הנטורופטיה למרוח שמן לוונדר וג'ל אלו-ורה. ולכוויות שהזדהמו – משחת קלנדולה. אל תנסו ללמוד בעל-פה את כל השמות האלה. עדיף לקפוץ לבית-מרקחת הומיאופטי, לתאר את הבעיה, או את הבעיה שרוצים למנוע, ולסמוך על הידע של הרוקח.

על הישבן

26. גמילה קלה: הקיץ הוא הזמן האידיאלי לגמילה מחיתולים, ולא רק מפני שיש גננות המודיעות מראש שב-1 בספטמבר הן לא יקבלו לפעוטון עולל שטרם נגמל. את התהליך המתיש הזה כדאי לבצע דווקא עכשיו מפני שטכניקת הגמילה הכי עתיקה והכי קלה היא פשוט להוריד את החיתול ולתת לעולל להסתובב חופשי-חופשי, כך שיחוש בזרזיפי השתן הזולגים במורד ירכיו וילמד על בשרו מה ההבדל בין יבש לרטוב. סיבה נוספת להתחיל את הגמילה כעת נעוצה במספרן הרב של ה"תקלות". פעמים רבות הילד ירטיב את המכנסיים והתחתונים, וגם את הפיג'מה והסדין. בקיץ, קל יותר לכבס אותם ולתלות לייבוש. למרות כל האמור לעיל, אין לדחוק בילד. אם הוא עדיין לא בשל לגמילה, לא יעזור דבר. אבל אם מדובר בילד בן שנתיים וחצי או שלוש, שמפגין התנהגות בוגרת, ושמדי פעם מתיישב על הסיר רק לצורך משחק, כדאי להתחיל.

על המים

27. זהירות, פטריות: גם בבריכה חובה לנעול סנדלים – לא בתוך המים, אלא על שפת הבריכה ובמלתחה, כדי לא לחטוף פטריות בין אצבעות הרגליים.
28. מקלחת ולמים: הרגילו את הילד להתקלח לפני הכניסה לבריכה. איזור המים הרדודים יותר מזוהם מאשר איזור המים העמוקים. אתם ודאי מנחשים למה.
29. מחוץ לתחום: אם הילד משלשל, אל תעיזו לקחת אותו לבריכה.
30. סוגיית החיתול: מה עושים עם עולל בחיתולים? מכניסים אותו לבריכה עם חיתול או בלי? ד"ר פוגל מעדיף שהעולל יטבול בעירום מלא. נכון, הוא ישתין, אבל גם גדולים ממנו משתינים ברגע שגופם בא במגע עם המים הקרירים. ואם הוא לא יסתפק בהשתנה, אפשר יהיה להבחין בצרה בזמן ולזנק מהמים. אם הילד יעשה את צרכיו בחיתול, לא נבחין בכך והחיתול המלא יזהם את הבריכה.
31. שחיינים צעירים: בגיל 5 מומלץ לשלוח את הילד לקורס שחייה. אל תסמכו על הכישורים שלכם כמדריכי שחייה. בכל בריכה ציבורית מתקיימים שיעורים של מדריכים מוסמכים.
32. סכנה רדודה: אם יש לכם גינה או מרפסת גדולה, כיף לנפח בריכה ולתת לילדים לטבול ולהשפריץ. אבל התענוג עלול חלילה להסתיים בטביעה ("המוות השקט"), מפני שהילד הטובע אפילו לא יכול לזעוק לעזרה. אל תחשבו שאם הבריכה קטנה ולא עמוקה, הילדים יכולים לבלות בה בביטחון. ילדים עלולים לטבוע אפילו בעומק של 2.5 ס"מ.
33. מדלי ועד אמבטיה: סכנת הטביעה אורבת בעיקר לתינוקות, שמרכז הכובד שלהם בראש. כשהם מתהפכים, הם עלולים לטבוע לא רק בבריכה מתנפחת, אלא גם בדלי הספונג'ה שהושאר מלא במסדרון, ואפילו באסלת השירותים. לכן, עד גיל 5 חובה לפקוח על הילד שבע עיניים ולא לעזוב אותו באמבטיה או בבריכה המתנפחת אפילו לרגע, אפילו לא כדי לענות לטלפון. יש לרוקן ממים את כל הדליים והגיגיות שבבית ואין לנעול דלתות של שירותים.
34. מצופי הרגעה: אם הילד אינו יודע לשחות, יש לצייד אותו במצופים אפילו בעת טבילה בבריכה המתנפחת.
35. חידוש המים: בסוף כל בילוי בבריכה המתנפחת, יש להחליף את המים, שהם מאגר אדיר לחיידקים.

על החום

36. ילדים ממוזגים: חם-חם-חם, וגם חדר הילדים זקוק למזגן. הטמפרטורה האידיאלית בקיץ וגם בחורף: 22 מעלות.
37. מזגן או מאוורר: בגדול, עדיף מזגן מפני שמאוורר לא מוריד את הטמפרטורה של החדר, אלא רק מוריד את טמפרטורת הגוף באמצעות נידוף. אבל בלילה, כשהטמפרטורה ממילא יורדת, עדיף מאוורר.
38. אוויר זהיר: השימוש במאוורר כרוך בכללי זהירות. יש לתלות או להציב אותו במקום שבו לא יזרים אוויר על פני הילד, יש לתלות או להציב אותו במקום מספיק רחוק ומוגן, כך שהילד לא יוכל להשחיל לתוכו אצבעות.
39. מנוחת ביניים: כשהיום מתארך, יש יותר שעות אור, והילדים מסרבים להיכנס למיטות לפני שהם רואים כוכב ראשון בשמיים. צפו לשינויים בהתנהגותם. ההמלצה: סיאסטה. בשעות הצהריים החמות עדיף לא להוציא אותם מהבית, אלא להכניס אותם למיטות לנמנום שיאפשר להם (וגם לכם) לאגור כוחות.
40. עקרון החלון: בכל ימות השנה אסור להשאיר ילדים (או בעלי-חיים) במכוניות. בקיץ, על כמה וכמה. גם כשהחלונות פתוחים, החום כבד מנשוא ועלול לגרום להתייבשות, עד מוות.

המידע לכתבה זו נאסף בעזרת רופא הילדים ד"ר דב פוגל, מנכ"ל "בטרם", ד"ר מיכל חמו-לוטם, הנטורופטית רחל אשכנזי-רבן ורשת "אופטיקיד"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנו לו לשחק במים, אבל לא להוריד מבט לרגע
צילום: יריב כץ
כשמסיימים עם הבריכה המתנפחת לנקות מחיידקים
צילום: יריב כץ
בקיץ מומלץ להתחיל בתכנית גמילה מחיתולים
צילום: מריאן הול
ילדים רבים רגישים לתות שדה. שימו לב
צילום: מריאן הול
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
לצאת לשמש עם עגלה מצויידת בגגון
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים