שתף קטע נבחר

עיכובים בבניית גדר ההפרדה: העבודה תימשך גם בלילה

במערכת הביטחון רוצים לעמוד במועד לסיום הקטע הראשון של גדר ההפרדה. "אחרי כל פיגוע שואלים אותנו מה עם הגדר, ואנחנו חייבים לעמוד במועד שנקבע - ולסיים את העבודות בתוך חודש וחצי"

במשרד הביטחון ובצה"ל הורו בימים האחרונים לקבלנים הבונים את גדר ההפרדה הביטחונית להמשיך בעבודות הבנייה גם בשעות הלילה, זאת מחשש שבניית הקטע הראשון של הגדר לא תסתיים עד למועד שעליו התחייבו ראשי מערכת הביטחון בפני הציבור: סוף יולי 2003. כך עולה מבדיקת ynet.
הקטע הראשון של גדר ההפרדה, המכונה "דרך אחרת א", יימשך לאורך של 138 קילומטרים מהכפר סאלם ועד להתנחלות אלקנה. קטע נוסף בשלב הראשון יכלול 21 קילומטרים באיזור עוטף ירושלים.
עד היום הושלמה בניית 37.8 קילומטרים של גדר אלקטרונית בקטע סאלם-אלקנה, ושל 8.7 קילומטרים בקטע "עוטף ירושלים". קטעים אלה כבר נמסרו לצה"ל והכוחות פועלים לאורכם. קטעים נוספים, הנמצאים כבר על סף סיום, הם הקטעים שבהם הסתיימה בניית קורת הבטון והגדר עצמה, ונותר להרכיב בהם מערכת אלקטרונית, שלב שאורך כמה שבועות. קטעים אלה הם באורך של 83 קילומטרים באיזור סאלם-אלקנה ו-10.16 קילומטרים באיזור "עוטף ירושלים".

"הגשמים הפריעו לעבודות"

קצין בכיר בצה"ל, העוסק בפרוייקט מרחב ההפרדה, אמר ל-ynet כי במהלך העבודות חלו עיכובים שונים ארוכים למדי. לדבריו, גשמי הברכה שהירבו לרדת השנה השביתו את העבודות לאורך ימים רבים. "במהלך החודשים דצמבר 2002 ועד מארס 2003, תקופה של 4 חודשים, היו בסך הכל 35 ימי עבודה", אמר הקצין הבכיר. "הקבלנים גם התלוננו במקרים שונים על גניבות ציוד וחלקי גדר ובמקרים אחרים העבודות התעכבו בשל קשיי אבטחה שהציגו הקבלנים", הדגיש.
לדברי הקצין, בתקופה האחרונה הוחל בזירוז העבודות בפרוייקט, כדי לעמוד בלוח הזמנים שהוצב לו. בין השאר, הורחבו שעות העבודה, והבנייה מתבצעת כעת גם בשעות הלילה.
בנוסף, מרבים כעת ראשי הפרוייקט לפקח מקרוב על העבודות כדי לוודא את הניצול המקסימלי של המשאבים ואת הימצאותם של כל כלי העבודה בשטח.
פשרה שעליה הסכימו ראשי הפרוייקט עוד בתחילת העבודות, היא דחיית העבודות ה"לא מבצעיות" למועד שלאחר מסירת הגדר לידי היחידות המבצעיות. כך, למשל, סלילת כביש האספלט לצד הגדר תידחה, וכך גם הרחבתם והשבחתם של מעברי הסחורות המכונים "משטחי גב אל גב". גם טיפוח הנוף סביב המכשול נדחה עד לאחר מסירת המכשול הסופית.
לעומת זאת, החלקים המבצעיים של המכשול אמורים לעמוד מוכנים בזמן ולהימסר עד לסוף חודש יולי. בין השאר, כבר הושלמה בנייתם של 5 חדרי מלחמה (חמ"לים) לאורך הגדר מתוך 6 מתוכננים; 17 מחנות של צה"ל כבר מוכנים לקליטת הכוחות ובחלקם כבר מתגוררים הלוחמים; גם 9 תצפיות מתוך 10 מתוכננות כבר פועלות.
קושי משמעותי אחר שלפניו עומד הפרויקט הוא "תחילת הסוף של התקציב". בימים אלה מקיימים צה"ל ומשרד הביטחון דיונים במטרה לזהות עודפים שונים בתקציב ובהוראות הרכש והעבודות, ולהשיבם לסל התקציבי. "אנחנו מחפשים יתרות ורכיבים תקציביים לא מנוצלים כדי לעמוד במגבלות התקציב עד לסוף הפרויקט, למרות שבדרך כלל הסכומים במציאות היו גבוהים יותר מהתקציב. אנחנו מאמינים שנעמוד בתקציב בסוף הקטע", אמר הקצין הבכיר.
גורמים אחרים בצה"ל אמרו כי "הציבור רגיש בעיקר למועד הסיום של בניית הקטע הראשון של המכשול, כיוון שהם רואים בו פיתרון ולו חלקי של בעיות הביטחון והמשך הפיגועים. לאחר כל פיגוע האזרחים שואלים 'מה קורה עם הגדר'. זה מועד שאנחנו חייבים לעמוד בו".
"יש לנו עוד חודש וחצי", אמר הקצין הבכיר, "ואנחנו מתכוונים לסיים בהם את מה שצריך ולעמוד בזמן".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פליקס פריש
הגדר, צפונית לטייבה
צילום: פליקס פריש
מומלצים