שתף קטע נבחר

חזרה לסיורים המשותפים?

סופם של הסיורים המשותפים בין צה"ל לפלסטינים, סימל גם את תחילתה של האינתיפאדה. בעקבות ההצעה האמריקנית לחדש את הסיורים בעזה, אומרים בצה"ל - "זה לא יכול להתממש תוך ימים". האם ניתן לגשר על משבר האמון?

ההצעה שהעלו האמריקנים בוועידה הכלכלית בירדן, לכונן מחדש את הסיורים המשותפים של ישראל והפלסטינים לאורך כבישי הרצועה - נפלה כרעם ביום בהיר על ראשי פיקוד הדרום של צה"ל.
"מצד אחד, איננו מופתעים מכלום ויכול להיות שכבר מחר או מחרתיים יורו לנו להתחיל לערוך סיורים" אמרו גורמים בפיקוד, "אבל אם נדבר ברצינות – לא מדובר בצעד שיכול להתממש בימים הקרובים".
הסיורים המשותפים התקיימו ברצועת עזה במשך כ-6 שנים והיחסים בין שוטרי הביטחון הלאומי הפלסטיני לבין שוטרי משמר הגבול הישראלי היוו מיקרו קוסמוס של יחסי ישראל והפלסטינים בכלל. בימים כתיקונם של תהליך מדיני פורה, נהגו השוטרים הישראלים והפלסטינים לשתות יחד קפה ולאכול יחד בהפסקות לאורך הסיור.
אולם חודשים אחדים לפני ספטמבר 2000, כאשר דו"חות המודיעין של צה"ל והשב"כ ניבאו כבר את הפיצוץ המתקרב - הידרדרו גם היחסים בתוך הסיור המשותף. כמה פעמים אף התפרצו תגרות ידיים והושמעו איומים בין הצדדים. באחת הפעמים חטפו השוטרים הפלסטינים את כלי נשקם של הישראלים - ואלה הוחזרו במשרדי התאום והקישור הביטחוניים.
אחד האירועים שסימל את תחילת האינתיפאדה, לא אירע בעזה - אלא בסיור משותף בקלקיליה. קצין משמר הגבול פקד יוסי טבג'ה, בן 27 מרמלה, נורה למוות על ידי שוטר פלסטיני - מהסיור המשותף. זה היה האירוע "הרשמי" הראשון של אינתיפאדת אל-אקצה, שאירע ביום שאחרי עלייתו של שרון להר הבית - ה-29 בספטמבר.
במשרדים ברצועה אירעו כמה מן הפיגועים הקשים לאחר פרוץ האינתיפאדה: בסוף שנת 2000 התפוצץ מטען חבלה גדול שהטמינו מחבלים פלסטינים במשרד התיאום בחאן יונס וקצין תיאום צעיר נהרג. ישראל האשימה אז את השוטרים הפלסטינים, בכך שזיהו את הנחת המטען - והעדיפו להתרחק מן המקום. משרד התיאום בצפון הרצועה סמוך לניסנית הותקף אף הוא במכונית תופת שנתיים לאחר מכן.
שר הביטחון שאול מופז דיבר בימים האחרונים על הצורך בהקמת מנגנון חדש לתיאום בטחוני. בעיקר כזה שיעביר התרעות מידע מישראל לפלסטינים, כדי שאלה יוכלו לבצע מעצרים של 'פצצות מתקתקות'. אולם במקביל נראה כי הדרך לשובו של התיאום הבטחוני מעולם לא היתה ארוכה יותר: מנגנון התיאום והקישור הבטחוני בצה"ל פורק והתבטל בסוף שנת 2002 ובמקומו צירף צה"ל קציני תיאום ביטחוניים לכל אחד ממשרדי התיאום והקישור האזרחיים, שדווקא פורחים לאורך האינתיפאדה.
שוטרי מג"ב ששירתו בעבר בסיורים המשותפים כלל לא פועלים כיום ברצועת עזה: לפני כמה חודשים הם הועברו לפעילות בגבול ישראל מצרים ועיסוקם העיקרי כעת הוא לכידת מבריחי סמים ונערות ליווי לאורך הגבול הארוך. גם האמון שנבנה בעמל רב במשך שנים אינו קיים עוד, לאחר ששוטרים פלסטינים הפנו את נשקם לעבר חיילי צה"ל ולאחר שטנקים ומסוקים של צה"ל ירו והשמידו עמדות של המשטרה הפלסטינית, לעיתים לאחר אזהרה שהועברה לשוטרים הפלסטינים במקום - ולעיתים לא.
אפשר להשוות את גורל התיאום הבטחוני ברצועה לגורלה של אחת העמדות ששימשו את הסיורים המשותפים ושמוקמה בצומת נצרים: זו צולמה ופורסמה בכל העולם, באירוע הריגתו של הילד מוחמד א-דורה. עד היום, אגב, טוען כל צד שיריבו הוא שהרג את הילד הפלסטיני.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
הסיור המשותף. קאמבק? (ארכיון)
צילום איי פי
צילום: איי פי
פאוול. רעם ביום בהיר
צילום: איי פי
צילום: דודו בכר
יוסי טבג'ה ז"ל. נורה למוות בקלקיליה
צילום: דודו בכר
מומלצים