שתף קטע נבחר

מחקר: רק חמישית מילדי העולים יהודים כהלכה

חוקרים במרכז "רפופורט" לחקר ההתבוללות: מדיניות הגיור מאיימת על שלמות החברה הישראלית והקהילות היהודיות בעולם. מזהירים: "מדובר במצב חירום, אך הממסד הרבני וממשלת ישראל טומנים ראשם בחול"

כ-80 אחוזים מילדי העולים שעלו בשלוש השנים האחרונות מחבר העמים אינם יהודים על-פי ההלכה. כך עולה מנתונים שחשף ד"ר זאב חנין, מהמחלקה למדעי המדינה ומרכז "רפפורט" לחקר ההתבוללות שבאוניברסיטת בר-אילן.
הנתונים נחשפו אמש (יום ג') במהלך כנס בינלאומי שעורך מרכז "רפפורט". לדברי ד"ר חנין, הנתונים מסתמכים על דו"חות רשמיים של לשכת הקשר וכן על הצטברות נתונים ממחקרים שונים שנערכו עד עתה.
בכנס השתתפו אנשי אקדמיה נוספים, בהם ד"ר צבי זוהר, ראש מרכז "רפפורט", שאמר כי לנוכח הנתונים החמורים של היקף ההתבוללות בארץ ובעולם, מן הראוי שהממשלה והרבנות יגדירו את הנושא כ"מצב חירום המחייב טיפול מיידי".
לדברי ד"ר זוהר, הפסיקה ההלכתית האורתודוכסית שחוברה במשך כל הדורות מאפשרת לבתי-הדין האורתודוכסים להרחיב את מעגל הגיור לכל מי שחפצים להצטרף לעם היהודי. "הממסד הרבני וממשלת ישראל דומים ליען הטומנת את ראשה בחול, שהופך מיום ליום ללוהט ומאיים על שלמותה של החברה הישראלית והקהילות היהודיות בעולם".
בהרצאתו על סוגיית הגיור אמר ד"ר זוהר, כי לא מצא במחקרו שום סימוכים משמעותיים בפסיקה ההלכתית, המציגה תנאי של קיום מצוות לגיור. לדבריו, שורשיה של ההתנגדות לגיור מקורם בתקופת ימי הביניים, שעה שרבני קהילות יהודיות סבלו מרדיפות קשות מצד נוצרים ומוסלמים על-כך שהעזו לגייר את בני דתם ליהדות. ד"ר זוהר סיכם כי "האינטרס של עם ישראל הוא שהלא יהודים המצויים בתוך החברה היהודית יתגיירו, גם אם יהיו חילונים".

גידול בהיקף ההתבוללות בצרפת

ד"ר אריק כהן, מבית הספר לחינוך באוניבריסטת בר-אילן, סקר בכנס את מגמות ההתבוללות בקרב יהודי צרפת. ממצאי מחקר שערך בראשית שנת 2002 בחסות ארגוני הגג היהודיים בצרפת מצביעים על מגמת התבוללות מתחזקת בקרב יהודי צרפת. שיעור נשואי התערובת בקרב צעירים עד גיל 30 הינו מעל 40%.
כהן חשף פרדוקס שקיים בחברה היהודית בצרפת: בקרב משפחות בהם שני ההורים יהודים, 30% מהילדים הולכים לבתי ספר יהודיים; בקרב משפחות בהם רק האב יהודי (כלומר הילדים אינם נחשבים יהודים על-פי ההלכה) 18% הולכים לבתי ספר יהודיים; ואילו בקרב משפחות בהן האם יהודיה (כלומר הילדים יהודיים על-פי ההלכה) שיעור הילדים ההולכים לבתי ספר יהודיים עומד על כמעט אפס אחוז.

"אל תדחקו אותם החוצה מהקהילות"

הרב אריאל פיקאר, חוקר במרכז "רפפורט", הזהיר בפני באי הכנס כי גישה מחמירה עלולה לדחוק עוד יהודים החוצה מהקהילות. "אם בעבר הרחקתם של יהודים מתבוללים מבית הכנסת או מחיי הקהילה היוו גורם מרתיע, הרי שכיום יכולת ההרתעה, דרך פסיקה הלכתית מחמירה, תקפה אך ורק בחברה דתית סגורה, שבה האיום בהטלת סנקציות על מי שסוטה מהנורמה ההלכתית אכן אפקטיבי. אולם כאשר מדובר על החברה הפתוחה שבה חיים מרבית היהודים בעולם, הרחקה מהקהילה אינה איום משמעותי כלפי מי שנמצא בתהליך ההתבוללות. מדיניות הלכתית מחמירה שכזו עלולה לגרום לניתוקם המוחלט מן הקהילה של יהודים העומדים עד כה בקשר רופף עמה ואשר זיקתם ליהדות חלשה ביותר."
לדברי הרב פיקאר, יש לעשות ככל שניתן במסגרת ההלכה על מנת לקרב יהודים הנמצאים בתהליכי התבוללות ובהתייחסות מקלה יותר בעניין גיור בנות הזוג והילדים. פיקאר מוסיף ואומר: "ייתכן שדווקא הגישה המקלה תמנע את המשך דינמיקת ההתבוללות אצל אותם יהודים המעוניינים בזיקה כלשהי לקהילה אף שנישאו לנכריות ואף שהם אינם שומרי מצוות".

"הרבנים נכשלו בתפקידם הרוחני"

ד"ר חנין ציין עוד כי שיעור נישואי התערובת במדינות ברית-המועצות לשעבר עומד על כ-80 אחוזים. זאת על אף פריחה במוסדות היהודיים ומספר גבוה ביותר של פונים אליהם. הוא ציין כי הרבנים, שהגיעו מחוץ לברית-המועצות, הצליחו כמנהיגים פוליטיים, כמנהלים של הקהילות היהודיות, אך בתפקידם הרוחני הם לא השיגו לחלוטין את המטרה.
לדברי חנין, עם הגיעם לברית-המועצות, החלו הרבנים לעבוד עם יהודים מסורתיים על מנת להחזירם בתשובה, ולא ניסו מייד לגשת לאלו העומדים בפני התבוללות. רק לאחר זמן הם הבינו כי ייאלצו להתפשר ולקבל אליהם למוסדות החינוך והקהילה שהקימו גם ילדים ומבוגרים שאינם יהודים על-פי ההלכה. "הרבנים במדינות חבר העמים צריכים לתרגם את הצלחתם כמנהיגים פוליטיים ולהתמקד בהתבוללות הפיסית, ולא להיאבק בקולטוריזציה", אמר חנין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הממסד הרבני טומן ראשו בחול" (תמונת ארכיון)
אוניברסיטת בר-אילן
מומלצים