שתף קטע נבחר

הטלפון שרואה הכל

טלפונים עם מצלמה הם מוצרים חמים בחו"ל, אבל פתאום מסתבר שהשימוש בהם עשוי להיות גם מסוכן או לפחות בעייתי. כיוון שהטלפון הזעיר חודר לכל מקום - בעולם החלו לאסור על הכנסתו לבריכות, למכוני כושר ומפעלים רגישים. מצד שני, הקלות המפתיעה של הצילום מעשירה את האינטרנט, ויומני הרשת המצולמים - הפוטובלוגים - מסתמנים כלהיט

המעריצים היפנים (בעיקר המעריצות) של כוכב הכדורגל האנגלי דיוויד בקהאם קיבלו אותו כשנחת לא מכבר בשדה התעופה הבינלאומי בטוקיו בניפנוף ידיים. הם לא נופפו לשלום אלא החזיקו בידיהם טלפונים סלולריים עם מצלמה - בניסיון להנציח את בקהאם ואשתו, ויקטוריה.
אין ספק, טלפונים ניידים עם מצלמה הם מוצר חם, חם מאוד, בעיקר בשוקי יפאן ואירופה. אבל יחד עם ההצלחה נראה שהם טומנים בחובם מטרדים קשים בהרבה מצילצול באמצע סרט או הצגה. הטלפונים הקומפקטיים והתמימים למראה, המאפשרים לצלם תמונה ולהעלות אותה לרשת או לשגרה בדואר אלקטרוני תוך שניות, משמשים גם לתיעוד אנשים במצבים מביכים או אינטימיים, בבריכה או במכון הכושר.

מוצר זמין ונפוץ

מצלמות הווידיאו הניידות לחובבים הפכו כבר למוצר צריכה זמין ונפוץ, ותיעדו אירועים הרי גורל, בהם רצח רבין, קריסת מגדלי התאומים בניו-יורק והתרסקות המעבורת קולומביה. מאז הופיעו המצלמות הדיגיטליות הפך תהליך הצילום פשוט וקל יותר, מכיוון שעלויות הפיתוח וההדפסה פחתו עד לאפס, וגם אם נגמר המקום בדיסק אפשר למחוק ולצלם שוב.
אבל המכשירים הרב-תכליתיים, לעומת זאת, הכניסו מימד חדש וחמקמק לתמונה. אם בעבר ידעו האנשים שמצלמה היא מצלמה וצריך לפעמים להיזהר מפניה, המכשירים המשלבים בין טלפון למצלמה מסווים את ייעודם. טלפון עשוי להיות מצלמה, עט עלול להיות מצלמה ואפילו נעל היא מצלמה. תושב קליפורניה נאסר לא מכבר לאחר ששילב מצלמה זעירה בנעלו כדי להציץ מתחת לשמלות של נשים. הגירסה המודרנית של הבחור עם המצלמה על הנעל, כינה אותו בלש מפאלו-אלטו בראיון לסוכנויות הידיעות.

פשוט להקליק

לא הרבה אנשים מסתובבים עם מצלמות בגודל של עט בכיסם או בנעלם, אך טלפוני-המצלמה מאפשרים להרבה יותר אנשים מבעבר להצטייד באמצעי צילום זמין ונייד, במחיר לא גבוה. כאשר מדובר בטלפון הפועל בטכנולוגיית GPRS או 1X, התמונה תופיע באינטרנט או תישלח בדואר האלקטרוני תוך שניות.
כדי לצלם בטלפון-מצלמה על המשתמש לכוון את המכשיר ופשוט להקליק עליו. רוב הטלפונים האלה לא מראים הבזק, ואת הקליק שנשמע בעת הצילום ניתן להשתיק בקלות, שכן הוא נגרם על-ידי קובץ קול לכל דבר. "תופעת צלמי הפפראצ'י תהיה משחק ילדים לעומת טלפוני-המצלמה, אומר העתידן ד"ר דוד פסיג, ראש המוקד לטכנולוגיות תקשורת באוניברסיטת בר-אילן. אף אחד לא יטרח לבקש את הסכמת המצולם לפני הצילום.

בונים על פורנו

על-פי חברת המחקר IDC, בעולם כיום כ-34.3 מיליון טלפונים סלולריים המכילים מצלמה. במהלך השנים הקרובות צפויה עלייה ממוצעת של 75 מיליון מכשירים מדי שנה, עד ל-315 מיליון יחידות בשנת 2007. מכשירים סלולריים עם מצלמה הפכו כה פופולריים בנורבגיה, באוסטרליה, בשווייץ ובבריטניה, עד כי באיזורים רבים הרשויות אוסרות על הכנסתם למועדוני כושר, בריכות, חופי רחצה ובתי-ספר ציבוריים.
בריטניה אף אסרה על השימוש בטלפוני-מצלמה בבתי-משפט וברחובות סמוכים, מחשש לצילום עדים ושוטרים שזהותם חסויה. סעודיה אסרה על שימוש בטלפוני-מצלמה לאחר שהתברר כי גברים השתמשו בהם כדי לצלם נשים ללא ידיעתן. מועצת ההגנה על המידע באיטליה פירסמה כללים ברורים לשימוש בטלפונים עם יכולות MMS.
על-פי הכללים, בעלי הטלפונים האלה יכולים לצלם אנשים לשימושם האישי בלבד. אם ברצונם לפרסם את התמונות באינטרנט, עליהם להודיע לכל אדם שצילמו על כוונתם, ולקבל את רשותו לכך. תקנה מעוררת מחלוקת אוסרת על משתמשים סלולריים להעביר ביניהם תמונות פורנוגרפיות ב-MMS. בחברות סלולר רבות ברחבי העולם דווקא בונים לא מעט על הפורנו, שצפוי לתרום להכנסותיהן מרשתות הדור השלישי.

הפוטובלוגים - יומני צילום ברשת

איכות התמונות המצולמות באמצעות רוב טלפוני המצלמה הנמכרים כיום אינה משופרת. הם מספקות תמונות ברזולוציה נמוכה, של חצי מגה פיקסל (500 אלף פיקסלים) שמספקת תמונה מגורענת למדי בהשוואה למצלמות דיגיטליות עצמאיות, המציעות מכשירי חובבים בהפרדה של 3 ו-4 מגה-פיקסל. עם זאת, איכות התמונה מהטלפון טובה מספיק עבור פירסום באינטרנט, והתצלומים מופיעים ברשת שניות לאחר שצולמו. וכפי שכבר פורסם כאן בעבר, טלפוני-מצלמה בעלי איכות משופרת נמצאים כבר מעבר לפינה: NTT דוקומו, המפעיל הסלולרי היפאני המתקדם בעולם, אפילו השיקה בחודש אפריל מכשירים סלולריים עם רזולוציה של יותר ממיליון פיקסלים.

התפתחות טבעית

למרות הניצול לרעה של הטלפונים החדשים, הוא זניח לעומת השימוש היומיומי החיובי שנעשה בהם. למשל, יכולת הצילום המובנית של הטלפונים הסלולריים ומחשבי כף-היד תורמת בחודשים האחרונים לצמיחת יומני המצלמה ברשת. מדובר באתרי אינטרנט המוקדשים לתיעוד החיים היומיומיים באמצעות טלפוני-מצלמה או מצלמות דיגיטליות קטנות.
בעלי האתרים הללו, הקרויים פוטובלוגים (צירוף של פוטו - תצלום, ובלוגים - קיצור של יומן רשת), מפרסמים תצלום חדש מדי כמה שעות.
מדובר בהתפתחות טבעית לבלוגים, יומנים אישיים הכוללים בעיקר טקסטים קצרים של הכותבים. מאות-אלפי בלוגים נפתחו באינטרנט בשלוש השנים האחרונות והפכו את הפורמט הזה לנפוץ ביותר. אם בבלוגים כישרון כתיבה הוא תנאי מוקדם להצלחה, הרי שהפוטובלוגים דורשים מהמשתמש כישרון צילום או לפחות היכרות מסויימת עם שפת הצילום.

קהילת הפוטולוג

אחד האתרים הבולטים בהקשר של היומנים המצולמים הוא פוטולוג, שנוסד לפני כשנה. פוטולוג אינו אתר נוסף בנוסח אתרי התצלומים האישיים, המאפשרים לגולשים לפרסם עשרות תמונות מהחתונה המשפחתית האחרונה. מדובר בניסיון ליצור קהילה בינלאומית של גולשים-צלמים, רובם חובבנים, שהאמצעי העיקרי המקשר ביניהם הוא התמונות, שמתפרסמות בקידמת הבמה.
האתר מגיש תמונת מצב מצולמת של העולם, רגעים קטנים המתועדים בזמן אמת: דגים על הגריל ביפאן, תצלומים ממצעד הגאווה בסאן-חובזה, תינוק סיני אוחז בצעצוע צבעוני בשנגחאי וקשת בענן בקורטיבה, ברזיל. חלק מהפוטולוגים מציגים תמונות מבויימות היטב, כאילו מדובר בהצגת פרינג' (והגולשים מגיבים על איכות הבימוי), בעוד אחרים מביאים תצלומים אותנטיים, המנציחים רגעים אקראיים בחיי היומיום.

גלריות לפי נושא

פוטולוגים קבוצתיים מאפשרים לגולשים באתר ליצור גלריות תמונות סביב נושא מסויים, כמו דמויות המורכבות מלגו, אופנועים, טבעות פירסינג באיזורים שונים בגוף, שקיעות וזריחות. כל פוטולוגר הפעיל באתר יכול להוסיף לתמונה מספר שורות טקסט או קטע קולי, והגולשים האחרים מגיבים בהמוניהם, ולרוב מצרפים את תמונותיהם.
לצד צלמים חובבים שמציגים תמונות ברמה גבוהה, יש, כמובן, גם גולשים חסרי כישרון, שפשוט מצלמים את עצמם ושולחים לאינטרנט. ברשת, כמו ברשת, אין עריכה של התכנים - וכל גולש יכול לפרסם על-פי כשרונו ויכולותיו. אבל משהו בנוסחה של פוטולוג עובד, כנראה, שכן בתקופה האחרונה מדווח האתר על צמיחה מואצת. בתוך שנה גדל קצב ההצטרפות של גולשים חדשים לאתר מ-50 בחודש ליותר מ-200 בכל יום. כיום יש באתר כ-18 אלף פוטולוגרים וכ-233 אלף תצלומים, וכ-800 תמונות מתווספות מדי יום.

תור הזהב של אמנות הצילום ברשת?

לא מן הנמנע שבחסות הפופולריות של הפוטובלוגים והזמינות של המצלמות הדיגיטליות, יחל תור זהב חדש של אמנות הצילום ברשת, כחלק מקהילה הקושרת בין גולשים ברחבי העולם. הצילום הדיגיטלי מאפשר לצלם אין-סוף תמונות בעלות אפסית, ויכולות שהיו זמינות בעבר רק לצלמים מקצועיים מתקרבות לכל שולחן עבודה. מצד שני, צפוי שגם יומני הצילום יסבלו מהמקבילה של תופעת הגרפומניה המאפיינת את הבלוגים - אינפלציה של תצלומים בנאליים שיאמרו מעט מאוד למישהו.
הזמינות של המצלמות הדיגיטליות והמשך הירידה במחירן צפויה להביא לתיעוד ויזואלי רב יותר מהווי היומיום, שיתרום לעושר הוויזואלי באינטרנט. דר פסיג מתייחס בחיוב לזמינות הזו. לדבריו, היא תסייע לתיעוד פשעים בזמן-אמת, ואנשים במקומות שונים בעולם ישלחו תצלומים לאתרי אינטרנט כדי לשתף בחוויותיהם גולשים שחווים חוויות דומות.
"מדובר בפריצת-דרך נוספת ביכולת המין האנושי לבטא את עצמו בזמן אמת ולספר סיפור בעזרת כלי מולטימדיה", אומר ד"ר פסיג. "אם בעבר היה עלינו לכתוב סיפור כדי לספר אותו, עכשיו די לצלם ולשלוח את התמונה לאוסף התצלומים הקולקטיבי באינטרנט, שמספר את סיפור המין האנושי".

הישראלים עוד לא בעסק

דווקא הגולשים ממדינה מתפתחת כמו ברזיל הם הפעילים ביותר בפוטולוג - כ-5,400 לעומת 4,000 אמריקנים ו-24 ישראלים (נכון לזמן פרסום הכתבה). הפוטובלוגים עדיין לא נפוצים בישראל ובוודאי שלא מצליחים בשלב זה כפי שהצליחו הבלוגים בארץ. בין הישראלים שכבר מפעילים פוטובלוגים במסגרת פוטלוג אפשר לציין את אלי, שמפרסם תצלומים מעניינים שצולמו ממטוס קל, ועדן, שמפרסם תמונות נוף אורבני וטבע המשלבות בין ציור לצילום.
מאחר ששפת הצילום היא בינלאומית, והשפה המדוברת או הכתובה אינה מהווה מרכיב מהותי באתרי הפוטובלוגים, אין מניעה שהישראלים ישתלבו בקהילת הגולשים הבינלאומית. ישראלים אחדים כבר מפעילים יומני צילום שלא במסגרת פוטלוג. כך, למשל, אתר Let It Fall, בו מפרסמת נערה חיפאית תצלומים יפהפיים שצילמה בכישרון רב. באתר ישראלי אחר, "הצלמניה", מפרסמת קבוצה של חמישה צעירים תצלומים מקוריים ומעניינים, בעיקר מחוויות היומיום שלהם - גרפיטי ששורבט בחול, צעצוע נטוש של באטמן ועוד. פוטובלוג נוסף מפעיל עומר זיו, שיוצא במסע מסביב לעולם ולהעלות לאתר תצלומים ממסעו.
העיתונאי גדי שמשון משגר לאתר האישי שלו תצלומים שצילם בעזרת הנוקיה 7650, שעימו הוא מסתובב בחודשים האחרונים. "הטלפון הסלולרי קומפקטי יותר ממצלמה דיגיטלית ונוח יותר לשאת אותו לכל מקום, הוא אומר. הטלפון-מצלמה מבטל את כל ההשהיה שהיתה בעבר חלק מתהליך הצילום. כשאתה רוצה, אתה פשוט מכוון את המכשיר ומצלם". שמשון מצלם כ-15 תמונות ביום. הנבחרות שבהן מתפרסמות באתר, לרוב תצלומים של אנשים שנתנו את אישורם לכך.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבלת פנים לדיוויד בקהאם
צילום: רויטרס
מתוך "פוטולוג"
הפוטובלוג של עומר זיו
מומלצים