שתף קטע נבחר

מי יסיר את חסינות חברי הכנסת?

חברי הכנסת דנים בשתי הצעות חוק המבקשות להוציא מידיהם את הסמכות להחליט בענייני חסינות - ולהעביר אותן לגוף חיצוני. האם הח"כים יוותרו על סמכותם?

האם יוותרו חברי הכנסת על סמכותם להסיר את חסינות חבריהם? ועדת הכנסת תחליט בשבוע הבא האם להוציא את הליך הסרת החסינות מידי הכנסת ולהעבירו לוועדה חיצונית.
לפני ועדת הכנסת הונחו שתי הצעות חוק שונות של חברי הכנסת גדעון סער (ליכוד) ורשף חן (שינוי) המבקשות להוציא את הסמכות בעניין מידי חברי הכנסת. על פי הצעת חן, תועבר הסמכות לוועדה חיצונית, שבראשה יעמוד שופט בדימוס. הצעתו של ח"כ חן עלתה בעקבות הסירוב מעורר המחלוקת של ועדת הכנסת להיעתר לבקשת היועץ המשפטי לממשלה ולהסיר את חסינותה של ח"כ נעמי בלומנטל. לטענת רשף, התברר כי "חברי הכנסת מתבקשים להכריע ומוצאים עצמם במצב בלתי אפשרי של ניגוד עניינים".
ח"כ גדעון סער העלה הצעה מעט אחרת: הסמכות להסיר חסינות חברי כנסת תועבר לגוף שיורכב מאישי ציבור, במטרה לשמור על דיון נקי וחף מאינטרסים פוליטיים ואישיים וכן כדי לאושש את אמון הציבור בכנסת. "אנחנו לא נשתתף יותר בדיונים על הסרת חסינות. לא נשתתף בפיאסקו הזה. מדובר בשחיתות מזוקקת", מדגיש סער.
ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) מתנגד לויתור על אחת הסמכויות החשובות של חברי הכנסת. "גם גורמים חיצוניים יהיו נגועים בשיקולים פוליטיים. מה קרה לליכוד שהוא עצבני כל כך בנושא החסינות?" הקשה. יו"ר הכנסת ח"כ ראובן ריבלין מעוניין בהחלטה מהירה. "אי אפשר להתעלם עוד. אנחנו חייבים להכריע ויפה שעה קודם", אמר היום.
ד"ר סוזי נבות, מרצה למשפט חוקתי ומתמחה בחסינות, הוזמנה למתן סקירת רקע והפתיעה את חברי הכנסת כאשר טענה כי הוצאת הסמכות מידי הכנסת תפגע במעמדה. "לא משנה מי הוא הגוף המחליט. הביקורת הציבורית היא על סוג ההחלטה שחברי הכנסת מקבלים ולא על ההליך. ברור שכל החלטה כנגד היועץ המשפטי לממשלה זוכה לביקורת ציבורית". עוד טענה ד"ר נבות כי אין משמעות לכינון וועדה ציבורית חיצונית, משום שוועדת הכנסת נתונה בכל מקרה לביקורת בג"ץ. גם נבות הדגימה את טענתה באמצעות מקרה בלומנטל, שחסינותה לא הוסרה, ובעקבות זאת הוגשה עתירה לבג"ץ כנגד הכנסת.
חברי הוועדה האזינו לסקירה, ממנה עלה כי בכל המדינות המערביות שבהן נהנים הנבחרים מחסינות, נותרת הסמכות להסרת החסינות בידי הפרלמנט. "נושא החסינות הוא מעניינו של הפרלמנט, שחייב להשאיר לעצמו מעמד ודיעה בנושא. לא יתכן מצב שבו הפרלמנט יתנער מנושא הקשור בעניינו", העירה. "מנהיגים צריכים לקבל החלטות", עודד יו"ר וועדת הכנסת, ח"כ רוני בראון, את עורכת הדין. "הסמכות צריכה להישאר בידינו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מי יסיר את חסינותה? ח"כ נעמי בלומנטל
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים