שתף קטע נבחר

לקסיקון המשפחות החד-הוריות

בעקבות המאבק של ויקי כנפו וחברותיה נגד התוכנית הכלכלית, ynet מביא לקסיקון קצר להכרת המשפחה החד-הורית בישראל

הנתונים הכנסת הזכאים עובדת 
לא עובדת עובדת חלקית הקושי הפגיעה 
החריגים 

מאז שהחלו המשפחות החד-הוריות לצעוד לירושלים ולתפוס את כותרות החדשות, הופרחו סיסמאות רבות באוויר. ויקי כנפו וחבריה למאבק העלו לראש סדר היום את מצוקת האימהות החד-הוריות, הנתמכות על ידי הביטוח הלאומי. משרד האוצר פרסם נתונים והבטחות על הקצבאות והמענקים שניתנים ועוד יינתנו למשפחות חד-הוריות. למעשה, המציאות מורכבת. אוכלוסיית המשפחות החד-הוריות אינה עשויה מקשה אחת. בביטוח הלאומי מפרידים בין מצבים משפחתיים שונים ומתגמלים אותן בהתאם. ynet מגיש לקסיקון למשפחות חד-הוריות: מיהן, מה מעמדן, כמה מגיע להן, מי מנצל את החוק לטובתו ואחרי מי בולשים חוקרי הביטוח הלאומי.

הנתונים
בישראל, נכון לדצמבר 2002, חיות 112 אלף משפחות חד-הוריות. 64 אחוזים מתוכן - 72 אלף משפחות - מקבלות קצבת קיום מהמוסד לביטוח לאומי (53 אלף משפחות מקבלות הבטחת הכנסה ו-12 אלף נהנות גם מתשלומי מזונות; 16 אלף משפחות מסתפקות בתשלום מזונות ואינן זכאיות להשלמת הכנסה; 3,000 אלמנות מקבלות קצבת שארים וכן הבטחת הכנסה).

משפחה חד הורית, על פי המונחון של המוסד לביטוח לאומי, היא משפחה בה הורה יחיד, שבחזקתו ילד אחד או יותר, שאינו נשוי ואין לו בן זוג. החוק מכליל בתוכו אשה בהליכי גירושים למעלה משנתיים, עגונה או עולה חדשה שבן זוגה לא עלה עמה לישראל. בהגדרה נכללות גם משפחות בהן לא היה אב מעולם, ונשים שהרו מהפריה מלאכותית או מאב לא ידוע.

החוק אינו מבחין בין נשים לגברים: גבר גרוש שילדיו הקטנים (מתחת לגיל 7) בחזקתו נחשב למשפחה חד-הורית. עם זאת, ברוב המקרים הורים חד-הוריים הם נשים.

חזור למעלה
הכנסת
בשנים האחרונות נדרשו חברי הכנסת פעמים רבות לתקן את החוק העוסק במשפחות החד הוריות. החוק המקורי נכנס לספר החוקים בשנת 92'. בשנת 94' הורחב חוג המוגדרים כמשפחות חד הוריות והוכנסו גם העגונות, הפרודים וכן עולים, שבן זוגם לא עלה עימם ארצה. ב-94' נקבעו גם סכומי מענק לימודים לתלמידים הצעירים במשפחה וכן הוגדלו הגימלאות למי שעיקר הכנסתם מתבססת על הגימלאות הללו. ב-98' הוחלט כי המדינה תמשיך לתמוך בילד הלומד עד גיל 20 ובילד שמשלים שירות צבאי – עד גיל 22. כחלק מהתכנית לצמצום מימדי העוני בישראל הוגדלו ב-95' הקיצבאות ונקבע "שיעור מיוחד" למשפחות אלה. לפני שנתיים שוב גדלה קצבת השלמת ההכנסה לזכאים.
חזור למעלה
הזכאים
המוסד לביטוח לאומי תומך באימהות חד-הוריות אם יש להן ילדים מתחת לגיל 18. אם הגיע הילד לגיל 20, אולם הוא עדיין לומד, ימשיך הביטוח הלאומי לתמוך במשפחה כמקודם. אם הגיע הילד לגיל 22, אולם טרם השלים את שירותו הסדיר בצה"ל או שירות לאומי, גם אז תיחשב המשפחה לחד-הורית.
חזור למעלה
עובדת
אם חד הורית לילד העובדת במשרה מלאה ובשכר העולה על השכר הממוצע במשק, אינה זכאית לקצבה. היא נהנית, כמו כל אם בישראל, מקצבת ילדים עבור כל ילד במשפחה. דוגמאות: אם סכום שכרה ודמי המזונות עולה על כ-6000 שקל, אין היא זכאית לתשלום נוסף; אמא לשני ילדים שהכנסותיה כ-9,000 שקל מאבדת את זכאותה לתשלום נוסף. למרות זאת, לכל משפחה חד הורית מגיעות הטבות כלכליות נוספות כגון הלוואה מוגדלת לדיור, קדימות בקבלה למעונות ילדים וקדימות בקבלת הכשרה מקצועית.
חזור למעלה
לא עובדת
לגימלת השלמת הכנסה מלאה זכאיות אימהות שאינן עובדות מחוץ לביתן, או שילדיהן קטנים מגיל 7. לאם לילד אחד ישולמו 2,677 שקל; אם לשני ילדים תקבל 3,346 שקל. אם בית המשפט פסק תשלום דמי מזונות לילדים, אולם האב אינו משלם – הביטוח הלאומי מסייע: הביטוח הלאומי משלם תחילה את דמי המזונות עבור כל ילד במשפחה לפי מפתח מוגדר, ומאידך פועל כדי לגבות את הכספים מהאב בעל החוב.

אם חד-הורית שאינה עובדת פטורה מתשלום מס בריאות. חד-הוריות שהן אלמנות או עקרות בית פטורות אף מתשלום דמי ביטוח לאומי. בתחילת כל שנת לימודים מקבלת משפחה חד-הורית מענק לימודים בגובה 18 אחוזים מהשכר הממוצע במשק, עבור כל ילד שבין גיל 8 ל-11, כ- 1,000 שקל. ילדים עד גיל 14 מקבלים מענק בשיעור 10 אחוז מהשכר הממוצע במשק, כ-600 שקל.

חזור למעלה
עובדת חלקית
המוסד לביטוח לאומי מעודד יציאה לעבודה: אם האם עובדת ומשתכרת 3,000 שקל ברוטו, לדוגמה, היא תקבל עוד כ-1,700 שקל. הכנסותיה של משפחה זו היו מגיעות לכ-2,800 שקל בלבד במקרה בו האם לא היתה יוצאת לעבוד. אם לשני ילדים המרוויחה 3,000 שקל ברוטו תקבל מהביטוח הלאומי עוד למעלה מ- 3,000 שקל. כל הכנסה אחרת שאינה ממקום עבודה או מגמלאות שונות מנוכה במלואה מהבטחת ההכנסה. אם האם מקבלת דמי מזונות בגובה 1,000 שקל עבור ילד אחד, גימלת הבטחת ההכנסה תעמוד על כ-1,700 שקל בלבד.

ישנן משפחות חד-הוריות הנהנות מגימלאות המחליפות שכר. החל משנת 2001 שונתה שיטת חישוב ההכנסה של הנהנים מגימלאות אחרות כמו דמי אבטלה, דמי לידה, גימלה לשמירת הריון, דמי פגיעה ותגמולי מילואים. כל אלה מקבלים השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי.

חזור למעלה
הקושי
יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, אתי פרץ, מסבירה את הקושי בקיום משפחה חד הורית. "אם חד הורית היא אם שכל עול המשפחה מונח על כתפיה", היא מסבירה, "תפקידה הוא להאכיל ולהלביש, לשוחח, לחנך, לטפל במחלת ילדות, לקחת למרפאה, לרכוש תרופות... הורה בודד, וזה יכול להיות גם אב שילדיו הקטנים בחזקתו, פועל לבד ואינו יכול להתחלק בשעת מחלה, קושי, בעיה. כאשר יש להורה יותר מילד אחד, כל פעולה עם הילד האחד מחייבת מציאת מטפלת או בייבי סיטר לילד האחר וזה כרוך בהוצאות רבות".

מדבריה של פרץ עולה כי אימהות חד הוריות מתקשות להרים את הראש מעל המים, גם במקרים בהם מדובר בהורים כישרוניים. "יש אימהות חד-הוריות שמצאו עצמן בגיל צעיר בהריון ונשאבו אל האימהות. במצב כזה הן חייבות להשלים לימודים. אפילו אם מדובר בהורה מבריק ובעל פוטנציאל, קידום מזהיר בעבודה נמנע ממנו, כי הציר המרכזי שלו הוא הבית: מדובר בהורה שאינו יכול להיות נייד, לעבוד שעות נוספות, לנסוע לחו"ל – ולכן מטבע הדברים הוא פעמים רבות פחות מצליח בעבודתו".

חזור למעלה
הפגיעה
התוכנית הכלכלית שוחקת כשליש מתשלום הבטחת ההכנסה למשפחות החד-הוריות. בנוסף, קוצצו באורח משמעותי תשלומי קצבאות הילדים לכלל האוכלוסיה, והדבר משפיע במקרה בו המשפחה נשענת על מפרנס יחיד. התוכנית הכלכלית שינתה גם את מבחני הזכאות לסיוע. היום חייבת אם לילד מתחת לגיל 7 לחתום בלשכת האבטלה, וכמובן לקבל עבודות שיוצעו לה מעת לעת. עד היום אימהות אלה לא נדרשו לעבוד, אולם נתניהו בתוכניתו החדשה שינה את כללי המשחק.

"בנוסף", אומרת יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, אתי פרץ, "מערכת הרווחה צימצמה שירותים, מערכת הבריאות ייקרה שירותים, וכך יוצא שיש תקציב קטן בהרבה עם הוצאות גדולות בהרבה. אני היום אינני רוצה להתנבא באשר לתוצאות המאבק של ויקי כנפו וחברותיה".

חזור למעלה
החריגים
בביטוח הלאומי מודעים לכך שיש חריגים הזוכים בקצבה מן ההפקר. יו"ר ארגון משפחה חדשה, עו"ד אירית רוזנבלום, מסבירה: "משפחות בהן שתי נשים הן בנות זוג עם ילדים ושתי משכורות - אינן מוכרות על ידי הביטוח הלאומי, וכאן המדינה בפירוש מפסידה. התנהגותן של נשים אלה היא לגיטימית, מפני שאם המדינה אינה מכירה בהן כזוג, זכותן לקבל את המגיע להן כחד-הוריות, למרות שבפועל הן לא כאלה".

לחריג זה נוספות גם משפחות חד-הוריות שדיווחן הוא דיווח שקרי. הביטוח הלאומי פועל לאתר משפחות שכאלה באמצעות הפעלת חוקרים. "ישנה קבוצה שלצערי היא מיעוט, המטיל צל על הכלל. אלה משפחות שעושות את החשבון הפשוט, לא מדווחות על בן זוג ידוע בציבור ומקבלות את הקצבה כל עוד הן לא נתפסו. בשל השפל הכלכלי, הגיע המצב עד כדי כך שזוגות התגרשו בגירושים פיקטיביים על מנת לקבל את הכסף והזכויות הנוספות. חוקרי הביטוח הלאומי מבצעים חקירות כדי לאתר רמאים, אולם אלה חקירות לא יסודיות ודי מפחידות, כי למעשה מדובר בבילוש לא נעים אחרי בני המשפחה ובחיטוט בחייהן".

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ויקי כנפו פתחה במאבק
צילום: עמית שאבי
צילום: מאיר אזולאי
אילנה לוי הצטרפה עם בנה המשותק
צילום: מאיר אזולאי
צילום: רויטרס
שר האוצר בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים